Засідання 38 (ранкове)

Опубліковано 20. 12. 2011

ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

20 грудня  2011 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні  народні  депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні  народні депутати,  підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

 10:01:00

Зареєструвалися картками в сесійній залі 324 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні колеги,  сьогодні день народження народних депутатів України: Самойлик Катерини Семенівни, у неї гарна дуже дата, прошу привітати нашу колегу (Оплески)  і Шпенова Дмитра Юрійовича, прошу його  також привітати і побажати нашим народним депутатам успіхів і здоров'я (Оплески).

Шановні колеги, надаю вам інформацію  про  підсумки пленарної роботи Верховної Ради України за період з 6 по 9 грудні 2011 року. Відбулося три пленарних засідання Верховної Ради України, розглянуто  97 питань порядку денного, за результатами  розгляду: прийнято 26 законів та 47 постанов, 22 законопроекти прийнято за основу, 22 законопроекти повернуто на доопрацювання суб'єктам права законодавчої ініціативи, 16 законопроектів та 2 проекти поставно відхилено, проголошено 124 депутатських запити.

Шановні народні депутати, відповідно до  статті 25 Регламенту у вівторок    відводиться час на виступи уповноважених представників депутатських  фракцій і груп. Прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на виступ. Будь ласка, прізвища народних депутатів виведіть на інформаційне табло.

Сергій Терещук, фракція Народної Партії. Наступним буде виступати Микола Мартиненко.

Хто буде виступати? Микола Шершун, будь ласка.

 

10:03:15

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, фракція Народної Партії. Шановний Голово, шановні слухачі, шановні колеги! Щороку газова лихоманка охоплює всіх громадян нашої країни: і політики, і чиновники, загалом все населення України переймається майбутньою ціною на газ. Нові газові перемовини і той факт, що в бюджеті на слідуючий рік ми змушені закласти ціну більш ніж у 400 доларів за тисячу кубометрів, стають справжнім викликом для нашої економіки, особливо за умов неефективного споживання енергетичних ресурсів. Дорогий газ ставить Україну в пряму залежність від сусідньої держави, яка в такий спосіб може маніпулювати соціально-економічним розвитком та інвестиційним кліматом у нашій країні.

Вихід з цієї ситуації один – пошук власних енергетичних ресурсів, збільшення використання відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива. Про велику промисловість зараз не йдеться, але бюджетна і комунальна сфери – це перше, на що варто звернути увагу. Вони найчутливіші та найвразливіші до газового тиску.

Задля справедливості треба сказати, що уряд працює в цьому напрямі. Минулого року була прийнята Постанова про затвердження Державної цільової економічної програми ефективності і енергоефективності розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки. У видатках держбюджету 2 роки поспіль були затверджені кошти в обсязі 600 мільйонів гривень для реалізації проектів, однак далі затвердження справа не пішла. Головні розпорядники бюджетних коштів не вжили вичерпних заходів щодо їх використання для фінансування проектів програми. Водночас місцеві органи виконавчої влади вже витратили мільйони гривень на розробку проектно-технічної документації та проходження державних експертиз. Виходить, що намагання економити на енергоносіях, пошук відновлювальних джерел енергії на сьогоднішній день не дає бажаного результату задля досягнення  відчутних змін енергозалежності нашої держави.

Звітування про стабільне зменшення енергоємності ВВП протягом останніх років не є достатнім для досягнення намічених нами амбітних цілей. Більшість європейських країн вже давно ефективно використовують доступні їм відновлювальні джерела енергії та альтернативні види палива.

Україна теж виробляє  з відходів деревини паливні пелети і майже 100-відсотково їх експортує. Наші запаси торфу могли вирішити енергетичну проблему, принаймні бюджетних установ зони Полісся, але досі немає цілісної системи підтримки реалізації цих проектів. За таких обставин Україна приречена бути постійним платником великих сум за газ і донором економіки  сусідньої  держави. 

Ситуацію потрібно змінювати терміново.  Напрацювання в цьому  напрямі є. Потрібно докласти  максимум зусиль щодо  законодавчого забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів, прискорити розроблення і  розгляд відповідного законопроекту, щоб програми, розроблені  урядом, ефективно працювали. 

Завдання з комплексної реалізації існуючих проектів, вивчення їх ефективності, пошук нових варіантів, контроль за використанням виділених коштів, а також практична допомога повинні бути сконцентровані в  одних руках аби уряд мав з кого спитати у разі невиконання і спитати жорстко, бо мова йде про енергетичну безпеку нашої держави. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Мартиненко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Будь ласка, ваш виступ.

Наступна буде виступати Сорочинська-Кириленко. 

 

10:07:16

МАРТИНЕНКО М.В.

Шановний  співвітчизники! Шановні колеги! Підсумки 2011 року трагічні для  України на всіх напрямках. Влада послідовно  довела державу до соціально-економічної катастрофи. Наша вада живе ніби за календарем давніх майя. Вона все зробила, щоб у 2012 році наступив кінець світу, принаймні в окремо взятій Україні.

В Державній казні немає грошей, але економлять не на чиновниках, а  на малозабезпечених громадянах.  Бюджетникам затримують зарплати, соціально незахищеним урізають пільги. Масові протести лише наростатимуть. У нас сьогодні вся Україна – Чорнобиль, зона лиха, спричиненого владою Януковича. Президент і уряд гучно обіцяли прискорене зростання зарплат у 2012 році. Тепер Кабмін тихенько визнав, що це була брехня. Золотовалютні резерви Нацбанку тануть на очах зі швидкістю до 3 мільярдів доларів щомісяця.

Захід не вірить в здатність української влади змінити ситуацію на краще. Тому ми залишилися без іноземних інвестицій, а МВФ більше не дає в борг. У зовнішній політиці керівництво держави топчеться по національних інтересах. Здача Кремлю газотранспортної системи і підземних газових сховищ не просто позбавить Україну останнього активу, який приносить гроші, - це остаточно поставить хрест на європейській інтеграції України.

Наші європерспективи і без того підірвані ганебним переслідуванням опозиції. Янукович та його команда зробили все, щоб Європейський Союз відмовився підписати омріяну для українців угоду про асоціацію. Влада двома руками перекреслює європейське майбутнє України і заганяє нас у радянське минуле. Не вийде, десятки мільйонів українців не хочуть жити в такій державі, як зараз. Ми повернемо українцям європейську перспективу. А у влади одна турбота – суцільна корупція всіх рівнів як перед кінцем світу. Для цього готуються дві грандіозні афери, найбільші за 20 років Незалежності. Хочуть задешево продати головне національне багатство, від України залишиться лише назва та прапор. По-перше, під вивіскою так званої земельної реформи олігархи і чиновники задешево скуплять нашу землю, а потім перепродадуть її іноземцям втридорога. Українці не будуть хазяїнами на своїй землі.

По-друге, готується здача Росії нашої ГТС та підземних сховищ. Цього тижня провладна більшість хоче швиденько протягнути також антисоціальний бюджет на наступний рік. Влада  турбується тільки про себе. На силовиків знову додали більше мільярда, на оздоровлення чиновників – ще 100 мільйонів, на резиденцію Президента – більше 4 мільйонів. Все це за рахунок скорочення видатків на малозабезпечених людей.

У 2012 році експерти очікують ще страшнішого: обвалу гривні, підвищення цін на всі основні товари, зростання тарифів на послуги житлово-комунального господарства. І все-таки "жерці Майя" помилилися, 2012 рік буде важким для України, але це буде рік надії. Демократичні сили мають зробити все для перемоги на виборах до парламенту і це стане прелюдією до повної зміни цієї непрофесійної та скомпрометованої влади. Україна заслуговує на краще європейське майбутнє, і це буде Україна без Януковича. Дякую за увагу.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сорочинська-Кириленко, депутатська група "Реформи заради майбутнього", будь ласка, ваш виступ. Наступним буде виступати Петро Симоненко.

 

10:11:32

СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО Р.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, шановні громадяни України! Група народних депутатів "Реформи заради майбутнього" глибоко стурбована тим, що допоки в державі вирують політичні пристрасті, точиться шалена боротьба за владу, її населення невпинно зменшується і при цьому слабшає здоров'ям. В 1991 році в нас проживало 52 мільйони, на сьогодні – це 45 мільйонів. Середня тривалість життя громадян України – 68 років, і вона займає 121-е місце серед 192-х країн.

Наша Україна, наші люди – українці пережили  голодомор. А сьогодні я можу сказати про те, що ми в стадії інфекційного мору. В країні відсутні вакцини, в країні помирають діти після прививок, в країні народжуються хворі діти, не зважаючи на те, що прийнято до двох десятків урядових програм, не функціонує в повному об'ємі і не фінансується ні одна.

Через те, народні депутати групи "Реформи заради майбутнього" говорять і наголошують на тому, що формування суспільної та індивідуальної налаштованості на пріоритет в нашій країні зараз має бути здорового способу життя, очищення навколишнього середовища, непримиренна боротьба з пияцтвом, тютюнопалінням, вживанням наркотичних речовин. Розбудова матеріальної бази для масової культури та спорту, створення умов для відродження органічного землеробства, населення України має харчуватися своїми продуктами, зменшення дорожньо-транспортного травматизму. Вся медицина в країні має бути спрямована на її профілактичний напрямок, не можна лікувати, а не профілактувати.

Група "Реформи заради майбутнього" вважає, що реформування охорони здоров’я, а саме пілотний проект в Києві, Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій області, який функціонує цього року, є абсолютно недостатнім для того, щоб вважати це повним реформуванням.

На сьогодні депутати фракції "Реформи заради майбутнього" і особисто я, стверджуємо, що в країні повинен бути прийнятий закон про державне медичне страхування, а саме за рахунок коштів держави мають бути застраховані пенсіонери, діти, інваліди дитинства, війни. І наші чорнобильці маючи страховий полюс змогли б отримати медичне лікування там, де професійно його могли б надавати.

Хочу сказати про те, що для того, щоб наші громадяни країни відчули захист соціальний, пенсійна реформа – це певний відділ, а здоров’я нації, це народження наших дітей та завершення життя.

Фракція "Реформи заради майбутнього" згодна прийняти участь в усіх заходах,  в усіх законопроектах, звернутися до Президента, Прем’єра, Голови Верховної Ради з пропозиціями для того, щоб найскоріше в країні був прийнятий Закон про державне медичне страхування громадян. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Симоненко Петро Миколайович, фракція комуністів. Наступним буде виступати Микола Томенко.

 

10:15:46

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые товарищи, уважаемые коллеги! В который раз фракция Компартии заявляет, что проводимые в Украине эксперименты и опыты над ее гражданами, которые почему-то назвали реформами, принесли разорение и нищету в миллионы украинских домов, тяжелейшим бременем легли на плечи простых наших граждан.

Все это стало возможным, потому что так называемые реформы не отражают интересов простого народа, а защищают интересы лишь капитала. Поэтому мы, коммунисты, предлагаем конкретную антикризисную программу. В ее разработке приняли участие известные экономисты, правоведы, финансисты, руководители предприятий реального сектора экономики, ученые, аграрии. Наша программа учитывает как отечественный, так и мировой опыт в преодолении экономической разрухи и выхода из кризиса, начиная с ленинского НЭПа, послевоенного восстановления союза и заканчивая современным опытом социалистического Китая и Вьетнама.

Какие задачи мы ставим и как предлагаем их решать? Во-первых, необходимо поднять реальную экономику. Мы предлагаем прямое кредитование государством реальной экономики. При этом более 50 процентов инвестиций возвращается тому же государству в виде налогов и сборов. Госинвестиции позволят решить главную задачу –  сохранить рынки сбыта, сохранить и приумножить рабочие места, обеспечить стабильное поступление в бюджет. Продовольствие становится также стратегическим ресурсом, как нефть и газ. Мы можем увеличить продуктивность хозяйствования в два-три раза, каждая вложенная гривна принесет двойной доход.

Во-вторых, проблема Украины не в отсутствии денег или ресурсов, а в том, как они используются. Сегодня через накрутки, откаты, фиктивные тендеры в карманы чиновников и жуликов уходит, как минимум, до 30 процентов бюджетных средств.

Так, уважаемые коллеги, прошу обратить внимание, так пять раз открываемые за последние несколько лет мост Кирпы через Днепр в Киеве обошелся бюджету в десять раз дороже, чем строительство самого длинного моста в Соединенных Штатах Америки  протяженностью четыре километра через Миссисипи. Восстановление монополий на недра Украины с лихвой бы позволило обеспечить коммунальную и социальную сферу, необходимую для людей, 20 миллиардами кубических метров газа отечественной добычи, которая в несколько раз дешевле российской. Коммунисты предлагают: украинский газ – для  украинских граждан, российский газ – для украинских олигархов. Вот тогда и будет понятно, кто и какую политику проводит.

Третье. Справедливая налоговая и бюджетная политика. Минимум 800  миллионов гривен в год можно получить от налога на  роскошь. Госмонополия на спиртной табак сразу увеличит бюджет страны на  20 процентов. Более 50 миллиардов гривен не будут выведены без  налогообложения за  рубеж. Порядка 20 миллиардов гривен бюджет получит, если охватить 15-процентным налогом  все переводы прибыли в  оффшорные зоны. Полученных средств с лихвой хватит, чтобы полностью покрыть дефицит Пенсионного фонда и не драть три шкуры с наших пенсионеров.

Программа предлагает усилить и  контроль за соблюдением норм трудового законодательства, касающихся прав наемных работников, повысить ответственность работодателей вплоть до уголовной за невыполнение прав наших граждан.

Важнейшей внешнеполитической задачей  в нашей антикризисной программе определено вхождение Украины в Единое экономическое пространство и участие в ЕврАзЭС.

Как мы видим, вчера состоялось подписание  о создании Единого экономического пространства между тремя государствами. Евразийский рынок необходим украинским, прежде всего, производителям, как и доступ к природным ресурсам. ЕврАзЭС – это будущее. ЕС, куда нас так настойчиво тянут проповедники западного рая, "нашисты" –  это уже прошлое.

Уважаемые товарищи  наши избиратели! Антикризисная программа  Компартии – это программа для народа Украины. Сегодня Украина стоит перед жестким выбором:  либо трудовой народ вернет экономику на службу своим интересам, либо страна окончательно превратится в сырьевой придаток глобальной экономики, прежде всего, Запада. И окончательный выбор за вами.

Я очень надеюсь, что разом  и воля народа победят…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СИМОНЕНКО П.М. Справедливость, народовластие и социализм обязательно восторжествует, а 2012 год пройдет под знаком действительно народных реформ. Благодарю. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Томенко має слово. Наступним буде виступати Сергій Ківалов    

 

10:20:18

ТОМЕНКО М.В.

Я уповноважений поінформувати вас, що фракція "Батьківщина" сьогодні проводить своє засідання в апеляційному суді, оскільки переконана, що те судилище, яке здійснюється над Тимошенко, повинно бути під пильним парламентським оком, щоб не допустити чергової провокації. Провокації, яка  була впродовж всього засідання в Печерському суді,  провокації, яка була під час останнього засідання апеляційного суду, коли навіть  журналісти не мали можливості побачити, почути, як відбувається це судилище, провокації з цинічним шоу на телебаченні про камери Тимошенко. Тому сьогодні всі депутати  фракції  "Батьківщина" будуть знаходитися  в апеляційному суді для того, щоб, з одного боку, не допустити  цих провокацій, а, з іншого боку, морально підтримати Юлію Тимошенко.

Водночас, хотів би  звернути вашу увагу на ситуацію в соціально-економічній  сфері України. І знаючи, що  завтра втретє анонсується  можлива зміна окремих міністрів уряду, звернути  вашу увагу на наступне. Мені важко сказати,  чи Президент України  знайде міністра, якого йому не жаль, але  нам жаль українського народу. Тому що сильна, професійна,  послідовна влада  за два роки не спроможна звільнити хоча б одного  міністра, який  несе відповідальність за провал в своїй сфері.

На сьогоднішній день провалена реформа в соціальній частині. На сьогоднішні день провалені анонсовані  реформи  в освіті. На сьогоднішній день провалені  реформи в охороні здоров'я.   Уряд допрацювався так, що аби не опозиція, місцеве самоврядування і в кінці-кінців Верховна Рада, яка проголосувала за те, щоб кілька днів назад видати дотації, не було чим платити заробітні плати вчителям, медикам і бюджетним працівникам  в багатьох областях України.

В мене питання. Що, Президент хоче зняти одного, чи кількох міністрів за це? Я  думаю, що наступив час відправити у відставку весь уряд, який заслужив за два роки таку оцінку українського народу. Оскільки, навіть  якщо додати до соціально-економічної сфери вчорашні події, то можна сказати, що уряд   європеїзував Україну в тій частині, що   деякі діти високопосадовців дійсно купили маєтки в Австрії. Дехто купив в інших європейських країнах. Але про європейські стандарти, про які нам говорили і про підписання угоди вони закінчилися тим, чим закінчилися вчора. В зовнішньополітичній сфері влада не налагодила відносини з Росією і втратила відносини з Європою.

Тому я абсолютно переконаний, якщо Президент вважає, що уряд повинен нести відповідальність, то цю відповідальність за провали  України повинен нести весь уряд. Тому сподіваємося, що завтра ми почуємо від Президента ініціативу про звільнення і відставку всього уряду. В іншому випадку, очевидно, Президент повністю розділяє відповідальність. І я думаю, що настане той час, коли і йому треба буде нести відповідальність разом з урядом, якщо він боїться піти на такий серйозний крок.

Водночас, на нашу думку, в бюджетному процесі формування нового уряду і відставка теперішнього нічого страшного не дасть, що ми так вчасно не отримали бюджет, то що так ми його не отримаємо. І я думаю, що депутати задля бюджету, не в інтересах мільярдерів і міліонерів, а в інтересах людей, бюджету не в інтересах своїх регіонів, а в інтересах всіх регіонів готові будуть зібратися і 30 грудня, і 31 грудня, і проголосувати інший правильний, адекватний бюджет.

Тому ще раз хочу сказати, шановні колеги, представники влади, пройшов час списувати свої помилки на попередню владу – настав час нести відповідальність самим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Ківалов, фракція Партії регіонів. Будь ласка, ваш виступ.

 

10:24:32

КІВАЛОВ С.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, хочу проинформировать вас о результатах 89 пленарной сессии Венецианской комиссии, которая проходила 16-17 декабря этого года.

В первый день комиссия рассмотрела вопросы исполнения своих предыдущих заключений. В отношении законодательства о судоустройстве я сообщил членам комиссии, что, не дожидаясь внесения изменений в Конституцию Украины, уже сегодня активно выполняют ее рекомендации, с учетом которых, Закон о судоустройстве и статусе судей  были внесены изменения в отношение работы Верховного Суда, Высшей квалификационной комиссии и не только.

А в субботу комиссия приняла заключение на проект закона об основах государственной языковой политики, который я представлял как соавтор. По поводу противоречивых комментариев СМИ скажу, что текст заключения комиссии уже размещен на веб-сайте комиссии, где каждый может с ним сегодня уже ознакомиться.

Хочу отметить главное – президент Венецианской комиссии Джанни Букиккио сказал: "Законопроект об основах языковой политики – это шаг вперед". Основной докладчик – профессор Бартали признал остроту языковой проблемы в Украине и подчеркнул, что получил от национальных меньшинств Украины обращение с просьбами защищать их языковые права. Ни один законопроект еще не получал лучшей оценки от Венецианской комиссии. Из 9 заключительных выводов большинство положительные. И единственное замечание касается усиления позиций государственного языка.

Комиссия признала, что законопроект улучшен по сравнению с законопроектом 2010 года, а изменения в него внесены в правильном направлении. Комиссия назвала проект более сбалансированным и приветствовала либеральный подход в отношении защиты региональных языков.

В этот раз заключения готовились с учетом профессионального диалога. Мы заранее направили экспертам вместе с Вадимом Колесниченком свои контраргументы к проекту заключения. В день рассмотрения присутствующим были розданы изменения и многие наши замечания были учтены. Некоторые замечания, естественно, сохранились, и при подготовке ко второму чтению мы их обязательно учтем.

С августа законопроект наш находится на рассмотрении в Верховной Раде. Понятно, что все ждали заключения Венецианской комиссии. Оно уже есть. Я считаю, что на данном этапе,  когда Конституция не допускает чёткого решения языкового вопроса, необходимо обязательно принять этот законопроект. Законопроект снимет ненужные противоречия, которые мешают всем. Каждый гражданин сможет читать, учиться, судиться, смотреть телевизор на русском языке и разговаривать на том языке, на котором ему удобно.

А как только начнёт работу Конституционная ассамблея, сразу же нужно окончательно решить языковой вопрос. Я как народный депутат, избранный от Партии регионов, всегда помню одно из главных положений предвыборной программы нашей партии: сделать русский язык вторым государственным в Украине. А на этом этапе прошу поддержать этот законопроект. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Виступи від фракцій завершено. З приводу пропозицій, які вимагають реагування, я прошу Секретаріат підготувати необхідні доручення, листи або звернення.

Шановні народні депутати! Переходимо до розгляду питань, визначених розкладом на вівторок. Нам треба включити, поставити на голосування пропозиції про включення до порядку денного низки законопроектів.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго, 9604. Прошу голосувати.

 

10:29:39

За-240

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту проекту Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо Державної служби геології), (реєстраційний номер 9543). Прошу голосувати.

 

10:30:13

За-271

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про Державну програму приватизації (реєстраційний номер 9509). Прошу голосувати.

 

10:30:39

За-236

Рішення прийнято.

Ставиться на  голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2011 - 2014 роки (реєстраційні номери 9520, 9520-1). Прошу голосувати.

 

10:31:17

За-237

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція…

Будь ласка, В'ячеслав Кириленко. З  якого приводу? Мікрофон, будь ласка.

 

10:31:31

КИРИЛЕНКО В.А.

По цьому питанню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон.  Ну одну хвилину, яка різниця, з трибуни…

 

10:31:49

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, Партія "За Україну!".   Шановні колеги і шановні  виборці, от зараз пропонує Міністерство освіти Табачника чергову провокація для українського народу. Нібито турбується про дошкільну освіту, а насправді  хоче внести один пункт, щоб у дитячих  садках у разі потреби у дошкільних навчальних  закладах  могли створюватися окремі групи, в яких виховання здійснюється іншою мовою, ніж  у закладах в цілому.  Тобто  простіше кажучи, десь  в Тетієві, у Володарці, у Білій Церкві  україномовний дитячий садок,  батьки написали заяву  і створюється іншомовна група. І ці всі діти зразу діляться на два сорти, викладачі на два  сорти, зіткаються  лобами   діти, вихователі і їхні батьки, і починається уже з'ясування стосунків всередині дитячого садка. Тому що яку мову вибирати, батьки починають уже задумуватися. І це реалізація цієї програми, яка у базовому законі, про який щойно говорив Ківалов.

Тому  я пропоную, щоби більшість вносила не провокаційні закони, які сварять українців, а  внесла закон…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Внесла закон про будівництво нових дитячих садків. Про те, щоби забрати із оренди дитячі садки, які зараз, тисячу дитячих садків, в оренді у бізнесменів. Щоби довічно закріпити землі за дитячими садками на селі. Щоби збільшити гроші на розвиваючу літературу. Щоби у кожному дитячому садку медсестра штатна була прикріплена. От про це більшість повинна внести закон, а не цю ганьбу, яку знов провокативно вносить Табачник. Прошу не голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту… (Шум у залі)

Ну, будь ласка, Вадим Колесніченко. Треба рішення приймати чи обговорювати, будь ласка.

 

10:33:53

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги! Ну, только что прозвучали просто страшные выступления человека, который просто не понимает, что такое называется права человека. Он забывает о европейском… (Шум у залі) Вот, мы слышим группу этих так называемых людей. У нас, у Украины, есть обязательства перед Советом Европы. И эти так называемые люди говорят, что мы мало делаем работы, чтобы вступить в Совет Европы. Так вот напоминаю этим так называемым людям. У Украины есть обязательства перед Советом Европы об обеспечении воспитания ребенка на родном языке, это первое.

Неукоснительное требование Организации Объединенных Наций – обеспечение воспитания ребенка на родном языке.

Неукоснительное требование ОБСЕ – воспитание ребенка на родном языке.

На сегодня в Украине существуют детские садики с венгерским, румынским, польским языком обучения, однако потребность гораздо выше. Поэтому, кроме прочего, Министерство образования делает все, чтобы Украина стала достойным членом Совета Европы. Пожалуйста поддержите. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку  денного проекту Закону про внесення  змін до Закону України "Про дошкільну освіту"  (щодо мови виховання) (реєстраційний номер 9439). Прошу визначатись.

 

10:35:22

За-217

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 178, "БЮТ – "Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна самооборона" – 2, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 0, Народна Партія – 0, позафракційні – 121.

Оголошується пропозиція про включення до порядку  денного проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо проведення робіт із землеустрою, пов'язаних із встановленням і зміною меж адміністративно-територіальних одиниць (реєстраційний номер 9408). Прошу голосувати.

 

10:36:18

За-217

Рішення не прийнято.

Ставиться  на голосування пропозиція про включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності (реєстраційний номер 9495).

 

10:36:51

За-219

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування  пропозицію про повернення до розгляду проекту закону 9495). Прошу  голосувати. Ви голосуйте та буде працювати система. Про  повернення до розгляду проекту закону 9495. Прошу голосувати.

 

10:37:31

За-220

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів" (щодо відтермінування) (реєстраційний номер 9585). Прошу голосувати.

 

10:38:06

За-243

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо заборони на відчуження і зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення (реєстраційний номер 9586). Прошу голосувати.

 

10:38:42

За-273

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" щодо збільшення видатків на технічне переоснащення вугледобувних підприємств (реєстраційний номер 9564). Прошу голосувати.

 

10:39:15

За-220

Рішення не прийнято.

Нема з цього приводу. Я прошу вас.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до статті 51 Бюджетного кодексу України (щодо спрямування видатків на утримання працівників торговельно-економічних місій) (9561). Прошу голосувати.

 

10:39:54

За-248

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування  пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" (щодо доповнення переліку ядерних установок) (реєстраційний номер 9448). Прошу голосувати. 

 

10:40:27

За-253

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування  пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення порядку здійснення судочинства) (реєстраційний номер 9535). Прошу голосувати. 

 

10:40:58

За-268

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування  пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо питань оподаткування підприємств оборонно-промислового комплексу) (9347). Прошу голосувати. 

 

10:41:29

За-251

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування  пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" (щодо продовження терміну дії) (9581). Прошу голосувати. 

 

10:42:02

За-238

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування  пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо питань оподаткування природного газу та електричної енергії (щодо продовження терміну дії) (реєстраційний номер 9582). Прошу голосувати. 

 

10:42:37

За-236

Рішення прийнято.

Шановні колеги, з приводу законопроектів, які дістали підтримку Верховної Ради України в частині включення їх до порядку денного, я прошу комітети підготувати їх до розгляду. У міру готовності ми можемо на вечірньому засіданні розглядати ці законопроекти. Шановні колеги… якщо вони будуть готові.

Шановні народні депутати, ми на Погоджувальній раді домовлялися, оскільки у нас і останній пленарний тиждень, і у нас є незнищенне бажання працювати, що ми вечірнє засідання будемо продовжувати до завершення розгляду питань, визначених розкладом на сьогодні.

Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати. Про продовження вечірнього засідання до завершення розгляду питань, визначених розкладом на вівторок 20 грудня. Прошу голосувати.

 

10:43:43

За-240

Рішення прийнято. Дякую за розуміння.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект  Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України "Про проведення парламентських слухань на тему: "Етнонаціональна політика: здобутки та перспективи".

Шановні колеги, ми з вами приймали рішення і планували провести парламентські слухання 4 січня. Разом з тим, комітет звернувся до Верховної Ради України з пропозицією про відтермінування дати проведення таких слухань, з тим щоб провести їх 11 січня 2012 року. Заперечень немає?

Тому я ставлю на голосування цю пропозицію, яка викладена в проекті Постанови Верховної Ради України реєстраційний номер 9563. Прошу голосувати.

 

10:44:55

За-246

Рішення прийнято.

Отже, 11 січня відбудуться парламентські слухання на тему: "Етнонаціональна політика: здобутки та перспективи".

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Маріуполь, Володарського, Новоазовського і Першотравневого районів Донецької області. Комітет відпрацював відповідну постанову. Головне юридичне управління зауважень не має.

Хто має застереження щодо проекту Постанови? Немає? Можна приймати?

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття Постанови Верховної Ради України про зміну і встановлення меж міста Маріуполь, Володарського, Новоазовського і Першотравневого районів Донецької області (реєстраційний номер 9600). Прошу голосувати.

 

10:46:07

За-270

Постанову прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про призначення у 2012 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених (реєстраційний номер 9500).

Шановні колеги, ви знаєте, що відповідно рішення Верховної Ради України щорічно присуджуються премії найталановитішим молодим вченим. У цьому році було проведено детальний аналіз і відбір відповідних кандидатів, і комітет прийняв відповідне рішення з цього приводу і рекомендує Верховній Раді України прийняти відповідну постанову. Зауваження з цього приводу є?

Ну, є одне зауваження. Ярослав Кендзьор, будь ласка, і будемо голосувати.

 

10:47:04

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, депутатська група "За Україну!". Володимире Михайловичу, до тих  подань пана Луцького і Міністерства освіти треба дуже обережно ставитися. Адже ми знаємо, що цього року саме за поданням міністра освіти і Міністерства освіти Державна премія України була присуджена великому  авантюристу, вбивці Андрію Слюсарчуку.

Я би хотів би, щоб перша постанова і наступна, яка буде слухатися, щоб вони були дуже педантично перевірені щодо персоналій, які фігурують у списку щодо нагородження. Тому що після того всеукраїнського скандалу, цієї афери, 20-річчя незалежності України, якщо ми потрапимо ще в одну таку колізію, я думаю, що вже тоді можливо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція зрозуміла. Катерина Самойлик, якраз перший заступник голови комітету, будь ласка.

 

10:48:17

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Володимире Михайловичу і шановні колеги, до якої  політичної сили не відносились би! Я хочу сказати, що ця постанова підготовлена внаслідок кропіткої роботи передусім галузевих академій наук, Національної академії наук, вона пройшла через робочу групу, в яку входять видатні вчені нашої держави і знову ж таки представники галузевих та Національної академії наук. І тому я б вас дуже просила, у нас вкрай складна ситуація взагалі з молодими вченими, щоб вони залишились працювати на державу Україна. Відтік мізків, ви знаєте, є у нашій державі. І ця пропозиція щодо того, щоб все-таки заохотити молодих вчених, талановитих, я думаю, кому як не нам треба її підтримати? Прошу всіх підтримати дану постанову і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!

Хто там піднімає руку? Володимир Курило, будь ласка.

 

10:49:37

КУРИЛО В.С.

Віталій Курило, депутатська група "Реформи заради майбутнього". Шановні панове депутати!

Справа в тому, що ці 30 лауреатів, вони дуже ретельно розглядалися спеціальною комісією, яка складалася з науковців, з досвідчених науковців, в першу чергу, Національної академії наук України. Тому, мені здається, не може бути якихось підозр до того, хто попав в цей список.

І при чому я зазначу, що з кожної номінації була конкуренція десь близько п’яти осіб на одне місце. Тому це був конкурс, конкурс, який розглядався дуже ретельно декількома комісіями. І я просив би підтримати рішення комітету  і цієї комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, звісно, що є підстави і для такої постановки проблеми, про яку говорив, питання, Ярослав Кендзьор. Бо "опікшись на молоці, починаєш дмухати на холодну воду".

Разом з тим  давайте будемо довіряти тим вищим навчальним закладам, економічним, Національної академії наук і галузевим академіям наук, які запропонували відповідні кандидатури. Хоча, зрозуміло, життя наскільки складне, що від цього застрахуватися неможливо. Але, я думаю, це буде додатковий стимул або вказівка, доручення комітету надалі прискіпливо дивитися на цю тематику.

Олег Зарубінський, будь ласка.

 

10:51:23

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановні колеги, у нас може бути різне ставлення до тих чи інших своїх колег. Але я думаю, що з повагою треба ставитися до тих, хто є, був суб’єктом висування цих пропозицій, цих персоналій.

Я не думаю, що треба не довіряти всім. Це, по-перше. І по-друге, не думаю, що наші колеги розбираються абсолютно у всьому, в тому числі і в наукових дослідженнях молодих вчених, молодих науковців. Тому, мені здається, що варто було б з більшою повагою ставитися до тих людей, які насправді займаються наукою. Бо якщо людина працює десятиріччями у Верховній Раді, це не значить, що він великий науковець.

Тому, мені здається, треба підтримати пропозиції, які надійшли від відомих, знаних, вищих навчальних закладів України – підтримати молодих вчених. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, голова комітету Максим Луцький.

Хотіли як швидше, а вийшло як завжди прийняти постанову. Будь ласка.

 

10:52:34

ЛУЦЬКИЙ М.Г.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, дійсно, комітет працював, робоча група була надзвичайно серйозною. І з поданих робіт, з поданих робіт було представлено Національною Академією наук – 7  робіт, вищими навчальними закладами Міністерства освіти і науки – 31   робота, Мінагрополітики – одна робота. Навіть від того, що там деякі роботи, жодних зауважень не надходило і в принципі і критики. Тому після ретельного відбору ми таки підійшли  і визначились.

Тому підготовлено відповідний проект Постанови Верховної Ради "Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених" від 16 березня  2007 року. Згідно  якої щорічно, починаючи з 2008 року, присуджується 30 іменних стипендій  Верховної Ради України для молодих вчених наук та кандидатів наук. Розмір стипендії – 2 тисячі гривень. На здобуття, я уже сказав, скільки було подано робіт. Інформація про претендентів на іменні стипендії була опублікована в газеті "Голос України" та розміщена на  сайті комітету.

Конкурсна комісія, що затверджувалась розпорядженням Голови Верховної Ради, розглянула представлені на конкурс роботи на своєму засіданні. За рішенням конкурсної комісії проводилося лише за роботами економічного профілю. Враховуючи, що  за останні часи в Україні збільшена кількість захистів з економічних наук  у  порівнянні з іншими науками і на конкурс прислано більше третини робіт, тобто 14 – за економічними науками, то було прийнято рішення комісії провести конкурс лише за цим напрямом. За результатами конкурсу та проведеною експертною оцінкою робіт з 14 економічних робіт було відібрано 6. Це роботи, що виконуються в економічних та класичних університетах за актуальними економічними напрямами.

Отже, конкурсною комісією для встановлення 30 іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших вчених у 2012 році пропонуються кандидатури, які зазначені у проекті постанови. Їх авторами є 19 докторів наук та 11 кандидатів наук, які підготували докторські дисертації. Це роботи за науковими  напрямами: фізико-математичних наук – 6 робіт, технічних  наук – 11,  6 робіт – з економічних і по одній  роботі – з державного управління, хімії, біології,  педагогії, юридичних і філософських наук. Авторами 21 роботи є чоловіки і 9 –   жінки.

Реалізація постанови потребує 720 тисяч гривень. Такі кошти згідно пункту 4 Постанови Верховної Ради України про встановлення іменних  стипендій  Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених від 16 березня 2007 року  Кабінет  Міністрів щорічно має передбачати  при розробці проекту Закону про Державний бюджет України.

Комітет пропонує підтримати цю  постанову і прийняти її за основу і в цілому.  І не реагувати на такі  заяви,  як ми тільки що почули, людей,  які не поважають молодих вчених і  не підтримують. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, немає  заперечень?

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Постанови Верховної Ради України про призначення в 2012 році іменних стипендій Верховної Ради України для  найталановитіших молодих вчених (9500). Прошу голосувати.  

 

10:56:03

За-269

Рішення прийнято.

І оголошується до розгляду другий проект Постанови – про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2011 рік (реєстраційний номер 9501). Будь ласка,  Максим Луцький.

 

10:56:28

ЛУЦЬКИЙ М.Г.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, проект Постанови підготовлений на  виконання Постанови Верховної Ради України про Премії Верховної Ради України молодим вченим в галузі фундаментальних і прикладних  досліджень та науково-технічних розробок.  Знову ж таки  від 16 березня 2007 року, згідно якої щорічно встановлюється 20 Премій Верховної Ради України  для найталановитіших молодих вчених.

На здобуття Премії Верховної Ради для найталановитіших молодих вчених у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2011 рік, науковими установами та  вищими навчальними закладами було  висунуто  83 роботи. Це найбільша кількість робіт у порівнянні з іншими роками. Роботи на премії висунуті: від    Національної академії  наук – 36, Міносвіти, молоді і спорту – 28, Міністерство аграрної політики – 9, Національна академія аграрних наук – 6, Національна академія медичних наук – 3, Міністерство надзвичайних ситуацій інфраструктури…

Усі роботи були опубліковані в газеті "Голос України". До комітету від науковців та наукових організацій надійшло понад 100 позитивних відгуків підтримки. За результатами експертних оцінок конкурсною комісією, що затверджена розпорядженням Голови Верховної Ради з 83 робіт відібрані 20 робіт, конкурсна одна робота – до 4, які пропонуються для призначення премії.

Це 9 робіт Національної академії наук: роботи з математики, інформатики, механіки, енергетики, ядерної фізики, біоорганічної хімії, нових матеріалів біохімії, мовознавства. Шість робіт Міносвіти молоді і спорту: це астрофізики, нанотехнології, матеріалознавства, біології, педагогіки, історії. Дві роботи Національної академії аграрних наук: сільського господарства та генетики тварин. По одній роботі Міністерства аграрної політики та продовольства: робота з природокористування. Міністерства інфраструктури з технічних наук, Національної академія медичних наук з радіобіології.

Зі рішенням конкурсної комісії у зв'язку з низьким рівнем представлених на конкурс робіт з економічних наук було запропоновано премію з економіки в 2011 році не давати.

 Таким чином серед представлених кандидатур на Премію Верховної Ради України молодим вченим пропонується 33 особи, з яких 2 –  доктори наук, 28 – кандидатів та 3 особи –  які не мають наукового ступеня за гендерною ознакою. 12 жінок та 27 чоловіків. За географічним виміром 13 робіт – з Києва та області, по одній – Автономна Республіки Крим, Львів, Дніпропетровськ, Сумська і інші.

Проектом постанови вручення дипломів та відповідної грошової частини лауреатам Премії Верховної Ради України найталановитішим вченим приурочено до Дня науки. Реалізація потребує 400 тисяч гривень.

Комітет також рекомендує Верховній Раді України прийняти цю поставному з доповненням. Так, при підготовці постанови з технічних обставин випало прізвище Лясківської Олени Вікторівни, молодшого наукового співробітника Інституту клінічної радіології державної установи, науковий центр "Радіаційної медицини Академії медичної наук України", яка є четвертим співавтором роботи впровадження комплексу клінічно-молекулярних методів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, немає…

Ну, за скороченою процедурою немає запитання.

Ну, будь ласка, Ярослав Кендзьор. Ну яке запитання?

 

10:59:51

КЕНДЗЬОР Я.М.

Це важливо, Володимире Михайловичу. Ярослав Кендзьор, депутатська група "За Україну!"

Шановний Максиме Георгійовичу, скажіть, будь ласка, у цьому списку молодих перспективних, можливо, в майбутньому геніальних українських вчених є прізвище Андрія Слюсарчука, соратника і доброго друга міністра освіти товариша Табачника, який подавав його кандидатуру на Державну премію України? Якщо немає там цього прізвища, я буду голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я відповідаю. Прізвища немає.

Шановні колеги, інших застережень немає? Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Постанови Верховної Ради України про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2011 рік (реєстраційний номер 9501). Прошу голосувати.

 

11:01:02

За-276

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, оголошуються до розгляду проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року (реєстраційний номер 9311). Пропозиція розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати. І можна одразу і за постанову голосувати.

 

11:01:39

За-234

Рішення прийнято.

Доповідач – Микола Томенко, будь ласка.

 

11:01:51

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, історія питання така, традиційно напередодні передвиборчої кампанії Верховна Рада України всіх скликань визначала правила поведінки провіряючих, інспектуючих інституцій в частині їхніх взаємин із засобами масової інформації. Я не пам'ятаю жодного року, коли би перед передвиборною кампанією Верховна Рада не рекомендувала Кабінету Міністрів (а це відповідно пожежна, санстанції, інші структури) утриматися від перевірок засобів масової інформації та відповідно Національній раді з питань телебачення і радіомовлення так само зупинити перевірки на час проведення виборчої кампанії.

Ви знаєте, що була ініціатива групи народних депутатів на чолі з Іриною Геращенко. І для того, щоб дану ідею перенести з постанов, які ми приймаємо напередодні виборів, і зробити складовою закону. Ця ідея не була підтримана. Тому нас зараз немає альтернативи. Оскільки Закон про вибори набув чинності.

Якщо ми хочемо, щоб на місцевому рівні або на київському рівні чиновники нижчого рівня не зловживали своїм правом на перевірки, я би просив проголосувати цю постанову. Тим більше, вдалий момент. Оскільки сьогодні і податкова адміністрація, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, і там санітарні і пожежні інституції планують свою роботу на 2012 рік. Тому було б важливо, щоб Верховна Рада їх поінформувала і поставила перед фактом, що на час виборчої кампанії 2012 року перевірки зупиняються.

Таким чином, ми забезпечуємо нормальну, демократичну роботу засобів масової інформації. І уникнемо можливих конфліктів, які зазвичай бувають, коли, скажімо, негадано-неждано приходить перевірки до якогось засобу масової інформації, який не сподобався тому чи іншому кандидату в народні депутати. Прошу підтримати постанову, яку внесли Томенко, Кондратюк, Курпіль і Уколов. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Від комітету? Не бачу. Прошу записатись на виступ. Прізвища народних депутатів прошу вивести на інформаційне табло. Станіслав Аржевітін. Ірина Геращенко, будь ласка.

 

11:04:17

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги! Я хочу нагадати вам, що це надзвичайно важлива постанова. І дуже добре, щоб ми дійсно прийняли її за 10 місяців до виборчої кампанії, а не за 3 дні до виборів, як це було напередодні місцевих виборів 2010 року.

Я хочу так само нагадати залові, що  кілька місяців тому ми виносили від нашої Комісії тимчасової слідчої з питань розслідування  фактів цензури відповідний законопроект, відпрацьований депутатами всіх парламентських фракцій. І тоді  партії більшості сказали, що вони не будуть за це голосувати, тому що такі норми потрібно взагалі внести у Закон про вибори і посилити їх. Як ми  знаємо, у Законі про вибори немає подібних норм. А вже сьогодні  звертаються і представники регіональних засобів масової інформації, і  представники  центральних засобів масової інформації, що тема виборів присутня, насправді, у стосунках  між  редакціями і зовнішнім світом. І тому дуже  важливо, щоб ми убезпечили, дійсно,   редакції  від приходів  до них пожарних, ветеринарних служб, будь-яких служб, які можуть нагрянути  з перевіркою під час  виборчих кампаній позапланово, податкових таких служб, і просто псували життя журналістам, яким і так буде нелегко працювати в цей час.

Надзвичайно важлива постанова, надзвичайно актуальна постанова. І важливо, щоб парламент продемонстрував  свою вірність європейським цінностям  після саміту Україна – ЄС, де багато говорилося про відданість  цим цінностям. Так ось свобода слова і захист засобів масової інформації – це одна з таких   фундаментальних цінностей. Давайте це зробимо   за  10 місяців до старту виборчої кампанії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, будь ласка.

 

11:06:06

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Партия регионов, как никто другой, заинтересована в том, чтобы выборная кампания прошла максимально честно, объективно, прозрачно, чтобы не было  никаких политических спекуляций и изнутри  страны, и извне.  И подтверждением этому является то, что  на финальной стадии подготовки Закона  о выборах  мы этот закон отдали в руки оппозиции, дали ей возможность  доработать, дали ей возможность внести все, что они считают нужным для того, чтобы выборы произошли максимально честно, объективно и прозрачно, чтобы была честная политическая конкуренция. Мы согласились с тем, что даже докладчик будет со стороны  оппозиции.  И зал, скрепив этот, я бы сказал, консолидированный  союз здравого смысла,     проголосовал  366 голосами, подтвердил, что закон действительно дает возможность   в честной политической борьбе народу как главному рефери объявить победителя в октябре следующего года.

Но абсолютно правильно и то, что для того, чтобы сама выборная кампания проходила с участием общественности, чтобы общественность видела, чтобы люди могли высказывать публично свои точки зрения и так далее, немаловажную роль играет и пресса, и средства массовой информации. И мы и в этой части то же самое поддерживаем данную инициативу в части того, что избавить, я бы сказал, средства массовой информации, в период предвыборных баталий, от излишнего прессинга проверяющих для того, чтобы, ну, не дать возможности для того, чтобы не дать возможности объективно освещать процесс.

Поэтому мы предлагаем и в этой части поддержать предложение, разумное предложение оппозиции принять за основу, я еще раз подчеркиваю, за основу данный проект постановления. Затем доработать его и сразу после Нового года принять его в целом. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Задирко, будь ласка, одна хвилина.

 

11:08:13

ЗАДИРКО Г.О.

Геннадій Задирко, Миколаївщина. Депутатська група "Реформи заради майбутнього" виступає за запровадження мораторію на проведення перевірок засобів масової інформації контролюючими органами. Як свідчить практика, такі перевірки під час проведення передвиборчої кампанії можуть призвести до різноманітних зловживань, до порушення конституційних гарантій на свободу слова.

Ми вважаємо, що прийняття проекту Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборчий період 2012 року стане важливим заходом, що сприятиме об'єктивному висвітленню проведенню виборів, та дозволить громадянам зробити правильний вибір під час голосування. Депутатська група "Реформи заради майбутнього" пропонує підтримати даний законопроект. І ми його, звичайно, будемо підтримувати і закликаємо залу це зробити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, будь ласка.

 

11:09:13

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановні колеги, наша фракція приєднується до тих аргументів, які вже були оприлюднені. А єдине, я хотів би від себе додати, що коли ми кажемо, що ті чи інші лакуни або  щілини є у кожному  законодавстві  щодо виборів, які дозволяють  фальсифікувати ці вибори, то одним із запобіжників  цієї можливості фальсифікації виборів є якраз  така потужна  робота засобів масової інформації.

Цілком  зрозуміло, що  не всі вони бездоганні, і цілком  зрозуміло, і ми вже були свідками  цього не раз, коли засоби масової інформації, на жаль, стають інструментом для того, щоб шельмувати одні політичні сили і вихваляти інші. Але у даному випадку, якщо подивитися на шальки терез якраз  у передвиборчий період, то, очевидно,  треба  дати їм максимальну можливість висвітлювати ті чи інші події, хоча рівень роботи цих же самих змі  має бути  такий же…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Обговорення питання завершено.

Шановні колеги,   те, що ми приймаємо, обговорюючи це питання, відповідну постанову,  свідчить  про те, що закони, які регулюють діяльність засобів масової інформації    і їх представників, в Україні  повною мірою не діють. І було б логічно, коли б комітет, опрацьовуючи  відповідний документ, підготував доповідь Верховної Ради України з цього приводу. Але, оскільки сьогодні навіть немає представника комітету, який мав би доповідати Верховній Раді, в чому необхідність прийняття цього проекту, це свідчить про те, що комітет у даному  напрямі свою функцію не виконує, і це свідчить про те, що ми приймаємо політичний документ  під вибори. Я думаю, що ми всі це прекрасно розуміємо, що ми намагаємося у такий спосіб, приймаючи у вигляді постанови   політичне рішення, постанову поставити вище  законів України.

Тому, я думаю, що одночасно  з прийняттям цієї постанови  треба дати  доручення комітету підготувати  відповідну  доповідь Верховній Раді України для того, щоб можна було належним чином  реагувати на цю проблему.

Шановні колеги, я  ставлю на голосування пропозицію про   прийняття за основу проекту Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року (реєстраційний номер 9311). Прошу голосувати.

 

11:12:24

За-287

Рішення прийнято.

Шановні колеги, комітет пропонував прийняти законопроект за основу і в цілому. Заперечення є? Да.

Шановні колеги, якщо є заперечення, я тоді поставлю на голосування пропозицію про доручення комітету підготувати до остаточного прийняття проекту за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:13:05

За-272

Рішення прийнято.

Репліка, Руслан Князевич, прізвище називалось.

 

11:13:13

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, Володимире Михайловичу. Ну, я хочу зняти напругу, тому що почалися інсинуації.

Справа в тім, що в нас же був законопроект, який стосувався цих питань, і він передбачав внесення змін до виборчих законів. І коли йшла робота в робочій групі ще при Президенті, це питання в тому числі мною ініціювалося. Тут є люди, які брали участь, можуть підтвердити. Але, на превеликий жаль, категорично заперечили проти цього міжнародні експерти, оскільки такої практики ніде в світі немає. Ну, їм важко пояснити, чому треба захищати ЗМІ від перевірок під час виборчого процесу. Але тоді запропонували інший механізм, який був сприйнятий на робочій групі, що це не питання регулювання виборчого законодавства, це питання регулювання законодавства про ЗМІ, про Нацраду, а також про Державну податкову адміністрацію.

Тому думаю, що в цій ситуації найкращим варіантом було би паралельно напрацювати внесення змін до законів, які регулюють ті питання, а не виборів, тому що питання виборів не напряму стосується всіх засобів масової інформації, а тільки тих, в яких проводиться передвиборна агітація. А зараз точно визначити, які ЗМІ будуть вести агітацію на рік вперед, практично неможливо. Тому я думаю, що треба піти таким шляхом, і тоді зніметься напруга. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Про реформування  системи органів Міністерства внутрішніх справ України і впровадження європейських стандартів" (реєстраційний номер 9414). Доповідач – перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник. Будь ласка.

 

11:14:54

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги! Дозвольте мені від всіх вас привітати сьогодні працівників міліції з професійним святом – Днем міліції, привітати наших колег, які працювали в органах міліції. Подякувати їм за сумлінне виконання обов`язків, побажати міцного здоров`я їм, родинам і Божої благодаті на щодення. (Оплески)

 5 жовтня 2011 року в Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: "Про реформування системи органів Міністерства внутрішніх справ України і впровадження європейських стандартів". Фактично вперше за 20 років незалежності український парламент на такому рівні приділив увагу основному елементу правоохоронної системи – Міністерству внутрішніх справ.

Під час слухань відбулася відверта і професійна розмова. За результатами цього обговорення, а також на основі пропозицій, що надійшли від органів державної влади та громадськості вноситься проект Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань.

Запропоновані Рекомендації констатують, що за останні 20 років, не дивлячись на одноразові спроби, так і не було проведено цілісної реформи органів внутрішніх справ. Починаючи з середини 90-х років в Україні здійснено кілька спроб реформування МВС, але досягти мети – радикального оновлення правоохоронної системи поки що не вдалося.

У проекті Рекомендацій докладно описаний сучасний стан справ у міністерстві внутрішніх справ, наявні проблеми та здобутки. Крім того, окреслено напрямки майбутнього реформування.

Ми пропонуємо прийняти Рекомендації, за виключенням тих рекомендацій, які стосуються компетенції Президента України, поскільки відповідно до статті 106 Конституції України  Президент має право самостійно створювати  дорадчі консультативні органи і ставити перед ними завдання. Ця позиція  погоджена з новим міністром, міністром Внутрішніх справ України Захарченком Віталієм Юрієвичем.

Дякую за увагу.   Пропоную підтримати за вилученням цих пропозиції стосовно компетенції Президента, які відносяться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я просив би вас не наполягати на виступах. Я прошу послухати мене. Ми три години проводили парламентські слухання, зараз ми приймаємо рішення за результатами парламентських… Обговорення не проводиться, обговорення на парламентських слуханнях. Ну, шановні колеги, я прошу вас!

Ставиться на голосування… Я прошу вас, шановні колеги! Це прийняття рекомендацій парламентських слухань. Я раз вам говорю: парламентські слухання підготували відповідні рекомендації. Я прошу, не заважайте! Треба було подати в комітет зауваження.

Ставиться на голосування пропозиція: про прийняття проекту Постанови як постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про реформування системи органів Міністерства внутрішніх справ України і впровадження європейських стандартів" (реєстраційний номер 9414). Прошу визначатися. З урахуванням пропозицій доповідача. Прошу визначатись. Я прошу вас! Я прошу, не кричіть!

 

11:18:14

За-186

Постанову не прийнято. Постанова відхилена. Проект постанови відхилено. Я ще раз вас прошу: не кричіть! Ви по телебаченню виглядали таким нормальним, розмови вели з людьми, а тут ви кричите! От будьте таким толерантним, я прошу вас! Не треба! (Шум у залі)

Спокійно, спокійно! Це приймаємо рішення… Я прошу вас, сідайте!

Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Інститут сім'ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення" (реєстраційний номер 9431). Проект постанови обговорюється на парламентських слуханнях. (Шум у залі) Будь ласка, я прошу вас, я прошу вас, прошу вас!

Доповідач – Найдьонов Андрій Михайлович. Колоцей буде, да? Колоцей, будь ласка. Будь ласка.

 

11:19:23

КОЛОЦЕЙ Ю.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, 21 вересня 2011 року відбулися парламентські слухання: "Інститут сім'ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення".

Актуальні питання, які були винесені на парламентські слухання, підтверджуються великою кількістю пропозицій, які були висловлені на слуханні та були отримані комітетом. До речі, у слуханнях взяли участь біля 500 учасників.

У запропонованих Рекомендаціях парламентських слухань комітет намагався врахувати та систематизувати усі пропозиції народних депутатів, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, представників громадських організацій України.

Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує верховній Раді України розглянути проекти Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань "Інститут сім'ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення" та прийняти його за основу. Прошу підтримати рішення нашого комітету. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, комітет пропонує прийняти проект Постанови,  в якому  є Рекомендації парламентських слухань на тему: "Інститут сім'ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення". Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Постанови Верховної Ради України  з цього приводу (реєстраційний номер 9431). Прошу голосувати.

 

11:21:21

За-268

Постанову прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про стан промислової безпеки та охорони праці" (реєстраційний номер 7424). Доповідач – Хара Василь Георгійович, будь ласка, голова Комітету з питань соціальної політики та праці.

 

11:21:48

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, редкий случай, когда в парламенте между проведением парламентских слушаний и окончательным принятием Рекомендаций проходит практически чуть больше года.

17 ноября в прошлом году в этом зале при наличии 600 участников мы провели эти парламентские слушания. 23 декабря парламент рассмотрел в первом чтении и поручил доработать их. Нужно отметить, что нормативная база охраны труда у нас, несмотря на ее значительный объем, является несовершенной и не решает проблем, которые возникают в связи с развитием новых экономических возможностей, появлением норм и форм собственности.

Знаково, что сегодня в Украине действует свыше 9 тысяч государственных нормативных актов по охране труда, значительная часть которых устарела и нуждается в пересмотре. Таким образом инвентаризация и коррекция законодательства по промышленной безопасности и охране труда является одним из самых неотложных вопросов развития социально-трудовой сферы в Украине.

В соответствии со статистикой отчетность на протяжении  последних девяти лет в Украине наметилась тенденция снижения производственного травматизма, однако, по данным Международной организации труда уровень производственного травматизма в Украине в расчете на 100 тысяч работающих, считается одной из наивысших в Европе. В сравнении с Великобританией более чем в 5,5 раз, в Германии 5,5, в Японии 3, Франция, Австрия более чем в два раза.

По данным Госкомстата Украины количество работающих в основных отраслях экономики, в условиях, которые не соответствуют санитарным нормам составляют почти 30 процентов, а это значит, что каждый третий работает в условиях действия вредных производственных факторов, уровень которых в разы превышает допустимые.

Комитет создал рабочую группу из числа народных депутатов, и не только из членов комитета, представителей Кабинета Министров, Всеукраинского объединения профсоюзов и Всеукраинского объединения работодателей. Поработали плодотворно над этими Рекомендациями, и 7 декабря этого года  комитет рассмотрел на заседании эти предложения, доработал их и предлагает  нынешнему заседанию их рассмотреть.

Этими Рекомендациями намечен целый ряд мероприятий по совершенствованию состояния промышленной безопасности и охраны труда.

Учитывая выше сказанное, рабочая группа и комитет убедительно просят поддержать  решение комитета и утвердить Рекомендации парламентских слушаний. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Ні, так виступів немає від фракцій. Це прийняття рішення.

Та ні, я тільки що не давав Ляшку право на…  Так правильно, так і вам з якого приводу?

Будь ласка, питання, які не врахували вашу письмову пропозицію. Була у вас вона? Будь ласка, Кравченку мікрофон.

 

11:24:59

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов. Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, я считаю, что Рекомендации не могут быть приняты по нескольким причинам. Я не говорю о внутреннем содержании, что там есть рекомендация по Трудовому кодексу.

Речь идет о том, что я подал проект постановы, вернее законопроект 9424, в котором вносится предложение исправить ошибку, которую допустили мы при принятии Закона про охорону праці. Речь идет о том, что мы попутали объем реализации, с которого процент отчислялся в Фонд охорони праці и попутали с Фондом оплаты труда. На 70 процентов Фонд охорони праці практически уменьшился. Профсоюзы все возмущены, обращаются и к вам в том числе, Владимир Михайлович. Поэтому я прошу 9424…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте таким чином, оскільки зауваження,  я поставлю прийняття за основу, а далі будемо визначатися. Хара Василь Георгійович, будь ласка.

 

11:26:21

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, уважаемый Николай Васильевич, то, что высказано моим коллегой замечания, они справедливы, но они никакого отношения не имеют к тексту Рекомендаций.

Вопрос, который Николай Васильевич поднимал, рассматривался на заседании комитета, создана рабочая группа, которая вместе с Кабинетом Министров ищет варианты:  что лучше –  вернутся к реализации продукции,  которую очень часто утаивают работодатели и  не дают точную информацию, либо по Фонду оплаты труда. Где получится больше  финансирование, эти вопросы будут вынесены на заседание комитета  и рассмотрены и приняты.

Поэтому тот вопрос очень важен, но он отдельный, а рекомендации относительно охраны труда – они отдельно. Я просил бы поддержать.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Постанови  (реєстраційний номер 7224). Прошу голосувати за основу.

 

11:27:32

За-217

Рішення не прийнято. Проект постанови відхилено.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Постанови про законопроекти з питань підвищення безпеки дорожнього руху (реєстраційний номер 9492). У вас цей проект постанови є. Ви з ним згодні, шановні колеги?

Пропонується, щоб низку законопроектів опрацювати і зробити  один законопроект з питань, які стосуються підвищення безпеки дорожнього руху. Немає заперечень?

Тому я ставлю на голосування про прийняття Постанови Верховної Ради України про законопроекти  з питань підвищення безпеки дорожнього руху (реєстраційний номер 9492). Прошу голосувати.

 

11:28:30

За-272

Рішення прийнято.  Дякую.

Шановні колеги, пропонується вашій увазі проект Постанови про відкликання проекту Закону України про вищу освіту, оскільки автори звернулися до комітету з проханням зняти цей законопроект. Але це  можна зробити лише рішенням Верховної Ради України, враховуючи ту обставину, що цей законопроект включено до порядку денного. Тому тут питання такого технічно-організаційного характеру, і я просив би  поставити на голосування цю пропозицію і  підтримати її, оскільки автор законопроекту відмовляється від свого дітища.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Постанови  Верховної Ради України   про відкликання проекту Закону про вищу освіту. Прошу голосувати. Реєстраційний номер 7486/П.

 

11:29:38

За-263

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, Комітет з питань соціальної політики  і праці пропонує прийняти проект Постанови про відкликання проекту Закону України  про внесення змін до деяких  законів України щодо впорядкування здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та охорону праці. З цього приводу  є заперечення? Немає?

Я  ставлю на  голосування цю пропозицію. Реєстраційний номер    8484/ П1. Прошу голосувати.

 

11:30:28

За-270

Рішення прийнято.

Аналогічно, шановні колеги,  Комітет з питань соціальної політики та праці вніс проект Постанови про відкликання проекту Закону України про національну систему кваліфікацій.  Заперечень, зауважень немає?

Ставлю на голосування цю пропозицію, прошу голосувати (реєстраційний номер проекту постанови 8726/П).

 

11:31:06

За-255

Рішення прийнято.

Шановні народні колеги… Я перепрошую, шановні народні депутати,   але й народні колеги, це правильно, партія така. Шановні народні депутати,  перепрошую,  вашій увазі пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за укладенням договорів застави та іпотеки земельних ділянок та прав на них. (реєстраційний номер 7539). Доповідач – Валерій Бевзенко.

Валерій Федорович, будь ласка. 

 

11:31:53

БЕВЗЕНКО В.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, на ваш розгляд виноситься, підготовлений на друге читання проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за укладенням договорів застави та іпотеки земельних ділянок та прав на них (реєстраційний номер 7539) (внесений Кабінетом Міністрів України), яким передбачається нести зміну до Земельного кодексу України та Закону України "Про іпотеку", згідно з яким передача земельних ділянок у заставу або право на неї здійснювати за умови присвоєння цій земельній ділянці  кадастрового номеру.

Комітет на своєму засіданні 15 листопада 2011 року розглянув зазначений законопроект  та відмічає, що при опрацюванні зазначеного законопроекту до другого читання надійшло п'ять поправок, які враховані комітетом. Комітет дякує народним депутатам, які внесли свої пропозиції до цього законопроекту. Внесені поправки по суті є редакційними і лише уточнюють зміст положень законопроекту.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний проект у другому читанні і в цілому як закон. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, комітет пропонує, нагадую вам ще раз, прийняти в другому читанні і в цілому як закон. Головне юридичне управління зауважень до законопроекту немає.

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за укладенням договорів застави та іпотеки земельних ділянок та прав на них (реєстраційний номер 7539). Прошу голосувати.

 

11:33:53

За-266

Закон прийнято.

Оголошується до… А ні, не може бути оголошеним. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління об'єктами державної власності. Оскільки текст законопроекту не відповідає вимогам статті 116, будь ласка, приводьте його у відповідність. Он начальник Головного юридичного управління, з'ясовуйте. Якщо з'ясуєте, вони дадуть заключення, будемо…

Да, будь ласка, Олександр Єфремов.

 

11:34:39

ЄФРЕМОВ О.С.

Владимир Михайлович, ну, по этому закону тут отдельная история. Здесь присутствует и, ну, бывший министр, а сейчас руководитель комитета данного. Мы можем, конечно, отправить этот закон и перерабатывать его по-новому совершенно. Но при этом мы должны понимать, что мы потеряем время, получим тот же самый документ, ничего нового мы не получим, что можем, собственно говоря, сделать и сегодня. Потому что документ отработан во всех инстанциях. Единственное, да, есть нарушение, но Верховная Рада может согласованно принять решение по данному вопросу, если посчитает нужным, что его можно принять.

Я просил бы все-таки вернуться и обговорить этот вопрос по сути, и принять соответствующее решение.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую. Шановні колеги, одну хвилиночку. Я спеціально запросив начальника Головного юридичного управління. Олександре Миколайовичу, сідайте, обговорюйте. Бо крім всіх великих інстанцій, Олександре Сергійовичу, є ще така інстанція, як Верховна Рада України. І давайте з нею також рахуватися. От і все. Будь ласка, з'ясуйте всі питання. Я ще раз хочу сказати вам, з'ясуйте всі питання. От зараз сядьте і зніміть всі ці застереження, які були з цього приводу. Тоді повернемося до розгляду цього питання.

Шановні колеги, не треба цю Верховну Раду перетворювати на штампуючу структуру. Ви самі ж критикуєте, коли вам потрібно це. А коли вас це цікавить, цей закон… Я ще раз вас прошу, шановні колеги, доведіть Головному юридичному управлінню, що там немає порушень закону про Регламент. От і все.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накладення арешту на морські судна (реєстраційний номер 8553). Доповідач – Дмитро Микитович Притика, будь ласка.

 

11:36:35

ПРИТИКА Д.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, на ваш розгляд в порядку другого читання виноситься законопроект номер  8553, розроблений Кабінетом Міністрів України.

При підготовці законопроекту до другого читання до нього було запропоновано 7 поправок, 6 з яких Комітет з питань правосуддя підтримав, одну відхилив.

Головне юридичне управління в своєму висновку до цього законопроекту звертає увагу на необхідність внесення відповідних змін до процесуального законодавства. Такі зміни можуть бути внесені окремим законопроектом, з урахуванням судової практики з цього питання.

Щодо запропонованої редакції розділу II, то з нею необхідно погодитись. Зокрема, управління пропонує розділ II законопроекту викласти в такій редакції: "Цей Закон набирає чинності одночасно з набранням чинності для України Міжнародної конвенції з уніфікації деяких правил щодо накладення арешту на морські судна, відповідно до Закону України про приєднання України до Міжнародної конвенції з уніфікації деяких правил щодо накладення арешту на морські судна від 7 вересня 2011 року (номер 3702-6)".

Комітет просить прийняти законопроект в другому читанні як закон, з урахуванням пропозиції Юридичного управління.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає заперечень, шановні колеги?

З урахуванням пропозицій комітету ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накладення арешту на морські судна, для прийняття його в другому читанні і в цілому як закон (реєстраційний номер 8553). Прошу голосувати.

 

11:38:26

За-256

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу. Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань правосуддя Льовочкіна Юлія. Будь ласка. Хто буде доповідати? Бондик? Будь ласка. Мікрофон увімкніть.

 

11:39:02

БОНДИК В.А.

Шановні колеги! Пане Голово, я вибачаюсь, доповідача немає. Але цей законопроект розглядався у нас у комітеті.

Про що йдеться мова.  Що, дійсно, правова допомога існує у  державі. Її можуть  здійснювати як фахівці у галузі права, як захисники, так і інші представники  відповідно до процесуального законодавства.   Стає питання про граничний розмір оплати  за цю допомогу. Є версти населення, які потребують  безплатної, так  би мовити, правової допомоги у судах. На це в міністерствах юстиції  завжди існувала  строка бюджету, коли  захисникам  по призначенню суду відшкодовувалися  ці витрати.

Законопроект  цей  розглядався у нас на комітеті, він одностайно був  підтриманий всіма представниками всіх фракцій. І замість доповідача прошу вас, шановний пане Голово, підтримати цей  законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  практично всі пропозиції, які були внесені до цього законопроекту на друге читання,  враховані повністю або частково. Комітет  пропонує  прийняти у другому читанні та в цілому як закон. Головне юридичне управління висловило  ряд зауважень до  законопроекту, з якими  не погодився комітет.

Отже, відповідно до Регламенту, ставиться на голосування пропозиція про прийняття в  другому читанні і  в цілому як закон  проекту Закону про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу (реєстраційний номер 8393). Прошу голосувати.

 

11:40:42

За-259

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін до статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку" (щодо декларативного принципу) (реєстраційний номер  8388). Доповідач – голова  Комітету  з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи  Анатолій Семинога. Будь ласка.

 

11:41:11

СЕМИНОГА А.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати! На ваш  розгляд внесено підготовлений до другого читання  проект Закону  про внесення змін до статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку" (щодо декларативного принципу).

Метою законопроекту є приведення  законодавства  у сфері пожежної безпеки у відповідність  із Законом  України "Про дозвільну систему  у сфері господарської діяльності", що досягається внесенням відповідних змін до статті 10 Закону України  "Про пожежну безпеку".

Законопроектом передбачаються умови для підприємств, які належать до категорії пожежовибухонебезпечних об'єктів, щодо запровадження діяльності за декоративним принципом. А саме, за умови укладення договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами. Така практика існує в усіх цивілізованих країнах світу і показала свою дієздатність зменшення впливу контролюючих органів на суб'єктів підприємницької діяльності.

До комітету надійшло шість пропозицій від народних депутатів України. З них врахована одна, врахована частково одна, відхилено чотири.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України завізувало законопроект без зауважень.

Народні депутати, члени Комітету з питань екологічної політики, природокористування, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи пропонують прийняти даний законопроект в другому читанні і в цілому як закон. Дякую за увагу і прошу підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Головне юридичне управління не має зауважень до опрацьованого проекту. Отже, є всі підстави ставити на голосування пропозицію про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до статті 10 Закону України  "Про пожежну безпеку" (щодо декларативного принципу) (реєстраційний номер 8388). Прошу голосувати.

 

11:43:19

За-253

Закон прийнято.

Оголошую до розгляду проекту Закону про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо фізичних осіб та фізичних осіб підприємців). Доповідач – заступник голови Комітету з питань економічної політики Юрій Миколайович Воропаєв.

 

11:44:03

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги, уважаемый головуючий, данный законопроект предоставляется на ваше рассмотрение во втором чтении. Если вы видите таблицу, то вы обратите внимание на то, что в таблице не учтена всего-навсего одна  поправка, все  остальные поправки учтены.

Комитет предлагает принять в целом данный законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція  про прийняття у  другому читанні і в цілому як закон проекту  Закону про внесення змін до Господарського кодексу України щодо фізичних осіб та  фізичних осіб (підприємців) (реєстраційний номер 2398).

 Головне   юридичне управління також цілком  погоджується із проектом, підготовленим комітетом.  Прошу  голосувати.

 

11:45:05

За-255

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо уточнення підслідності) (реєстраційний номер 4505). Доповідач – Мойсик Володимир Романович, голова підкомітету Комітету з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Будь ласка, Володимире Романовичу.

 

11:45:29

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, Партія "За Україну!". Шановні колеги народні депутати, шановний Володимире Михайловичу! Автор законопроекту  запропонував не уточнити, а змінити підслідність  кримінальних справ, зокрема, передати  до підслідності органів  Служби безпеки України статтю 294 "Масові заворушення", а також, якщо під час  розслідування таких справ будуть встановлені інші злочини, щоб і вони теж розслідувалися органами Служби безпеки України.

Головне юридичне управління зробило  зауваження, зокрема і таке, що тільки 18 травня  2010 року статтю 294 "Масові заворушення" було  передано від підслідності органів Служби безпеки  України до підслідності органів  внутрішніх справ.

До законопроекту надійшли  дві законодавчі пропозиції і  обидві із них  враховані. Комітет просить підтримати закон у цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо уточнення підслідності) (реєстраційний номер 4505). Прошу голосувати.

 

11:47:03

За-275

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міліцію" (щодо обов'язків та прав міліції при забезпеченні дозвільної системи органами внутрішніх справ) (реєстраційний номер 4829), доповідач – Грицак Василь Миколайович. Будь ласка, хто доповідає від комітету? Ну, тоді доведеться мені виконувати функції комітету.

Шановні колеги, надійшло до цього законопроекту 9 поправок, вони всі враховані. І комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в другому читанні і в цілому. Але Головне юридичне управління виклало низку зауважень, які зводяться до того, що законопроект не може бути прийнятий у другому читанні. Я просив би це враховувати при голосуванні.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття в другому читанні та в цілому як закон проекту Закону (реєстраційний номер 4829). Прошу голосувати.

 

11:48:26

За-29

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію про направлення законопроекту на повторне друге читання.

 

11:48:50

За-252

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін до статей 255, 265-2, 321-1, 322 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення окремих положень.

Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Шемчук. Будь ласка.

 

11:49:20

ШЕМЧУК В.В.

Шановний  Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вносить на ваш розгляд підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до статей 255, 265-2, 321.прим та 322 Кодексу України про адмінправопорушення щодо удосконалення окремих положень.

Зазначений законопроект спрямований на вдосконалення  державного регулювання у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху і розроблений з метою усунення  діючої на даний час у законодавстві певної прогалини, яка виникла у зв`язку з прийняттям  Верховною Радою України 24 вересня 2008 року Закону України про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері  забезпечення безпеки дорожнього руху.

До законопроекту надійшло 7 пропозицій. З них 5 – враховано,  2 – відхилено. Зокрема, відхилено  пропозицію народного депутата Лук`янчука, оскільки вона суперечить статті 116 Закону України "Про Регламент Верховної Ради", та пропозицію номер 6 народного депутата  Задирко, яка зводиться до того, що частину 2 розділу I проекту потрібно взагалі вилучити. Члени комітету не підтримали зазначену  пропозицію.

Хочу зазначити, що ці зміни до  закону не є реанімацією  евакуаторів. У Кодексі України про адмінправопорушення уже існує стаття 265 із значком 2 "Тимчасове затримання транспортних засобів", якою передбачається, що  тимчасово затримувати транспортний засіб за порушення правил зупинки чи стоянки шляхом блокування або  доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, у тому числі за допомогою спеціального автомобіля-евакуатора надається не лише працівникам Державної автомобільної інспекції, а не… комунальним службам і лише за умови, якщо розміщення затриманого транспортного засобу перешкоджає дорожньому руху.

Крім того, працівник зобов`язаний не тільки скласти адміністративний протокол за порушення правил зупинки чи стоянки, а й зробити в ньому відповідну відмітку про затримання транспортного засобу.

Даним же законопроектом пропонується доповнити зазначену статтю 265 за значком 2 Кодексу України про адмінправопорушення  частиною 3-ю статті 122 у частині порушення правил зупинки чи стоянки. Частина перша статті 122 вилучена за пропозицією народного депутата Мойсика. Погодьтесь, що через порушення водіями права зупинки чи стоянки досить часто не може проїхати не лише "швидка допомога" чи пожежна машина, і звичайні автобуси, і інші транспортні засоби. Заставлена автомобілями тролейбусна чи автобусна зупинка призводить до того, що пасажири виходять в неположених місцях, що порушує Правила дорожнього руху.

Головним юридичним управлінням законопроект завізовано без зауважень. З огляду на викладене комітет пропонує прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому як закон. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон ввімкніть.

 

11:52:30

ЗАБАРСЬКИЙ В.В.

Шановні колеги, є пропозиція, для того щоб уникнути декількох розбіжностей в цьому законі, розглянути наступну пропозицію. Справа в тому, що в діючій редакції статті 265.2 Кодексу України про адмінправопорушення вживається термін "суттєво перешкоджає". Цей термін є дуже суб’єктивним, не визначений жодним законодавством.

Тому пропоную редакційно внести наступну правку. У тексті закону підпункт 1 пункту 1 доповнити словами "кома", а слово "суттєво" виключити.

 

ШЕМЧУК В.В. Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, дійсно, наявність оціночних понять в Адміністративному кодексі є не завжди доречним. В цьому випадку мова йде про те, що працівник ДАІ повинен оцінити, чи є суттєвими ті порушення, які призводять стоянка транспорту. Тому я думаю, що позиція комітету була б такою самою, як і народного депутата, тобто оціночне поняття в якості "суттєвого порушення" можна було б виключити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція комітету, яка, до речі,  підтримана Головним юридичним управлінням про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до статей 255, 265-2, 321-1, 322 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення окремих положень. Реєстраційний номер 6480. Прошу голосувати.

 

11:54:32

За-34

Ну, там нема що читати. Давайте, краще вже зняти з розгляду  і все. Ну, є повторне друге.

Але я ставлю на голосування цю пропозицію про направлення законопроекту на повторне друге. Прошу визначатися.

 

11:55:02

За-194

Рішення не прийнято, законопроект відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок). Бахтеєва Тетяна Дмитрівна, будь ласка.

Тетяно Дмитрівно, давайте зразу по поправках.

 

11:55:31

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, проект Закона Украины, 7007, был принят Верховной Радой за основу аж 21 декабря 2010 года. Вы понимаете, какая была у нас очень серьезная и ответственная работа.

Напомню, что данным законопроектом предлагается внести изменения в четыре Закона Украины: в Основы законодательства Украины о здравоохранении, Закон о лекарственных средствах, Закон о лицензировании определенных видов хозяйственной деятельности и четвертый –  Закон о рекламе.

Рассматриваемый законопроект направлен на повышение качества лекарственных препаратов, усиления государственного контроля производимых в Украине и ввозимых в Украину лекарственных препаратов, снижение распространения практики самолечения путем ограничения рекламы лекарств, которые должны назначаться только врачом и приниматься под наблюдением врача,  медицинских изделий и бадов.

Уважаемые коллеги, при подготовке ко второму чтению поступило 40 поправок от народных депутатов. Учтены 33 поправки, отклонены 7.

Главное юридическое управление Аппарата Верховной Рады завизировало законопроект  без замечаний и рекомендует принять его в целом как закон.

Комитет на своем заседании поддержал таблицу поправок и просит Верховную Раду поддержать также законопроект во втором чтении и в целом как закон. По поправкам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, немає заперечень, щоб поставити на голосування пропозицію комітету?

Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як Закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров’я щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціально дієтичного, споживання функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок (реєстраційний номер 7007). Прошу визначайтесь шляхом голосування.

 

11:57:55

За-237

Закон прийнято.  Дякую. 

Шановні народні депутати, є прохання розглянути пропозицію. Національний банк звернувся з проханням включити до порядку денного проекту закону про внесення змін до статті 7 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" (щодо розширення сфери використання валюти України). І комітет вже розглянув цей законопроект і пропонує також Верховній Раді включити його до порядку денного. Це додаткова пропозиція (реєстраційний номер 9488). Прошу голосувати.

 

11:58:50

За-232

Рішення прийнято.

Я прошу секретаріат також його на вечірнє засідання, щоб ми могли його розглянути.

Шановні колеги, так ми будемо оголошувати перерву чи будемо працювати далі? Перерву. Зважаючи на вашу дружню постановку питання, яка співвідноситься з Регламентом, оголошується перерва до 12 години 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, давайте продовжимо нашу  роботу. Я просив би народних депутатів повернутися до сесійної зали.

Щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення управління об'єктами державної власності. Відбулася робоча нарада за участю членів комітету і Головного юридичного управління, з’ясовано ряд обставин. Застереження познімали і знайшли прийнятне рішення. Тому я просив би, щоб був доповідач. Коли буде доповідач, будемо розглядати цей законопроект. Я маю на увазі – 9415.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  врегулювання надання окремих адміністративних послуг (у сфері електроенергетики та теплопостачання). Доповідач – Ігор Глущенко.  Є Ігор Миколайович?

Будь ласка, Ігор Миколайович.

 

12:33:41

ГЛУЩЕНКО І.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! В комітеті були опрацьовані пропозиції та поправки, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи, п’яти народних депутатів України до поданого мною законопроекту про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо врегулювання надання окремих адмінпослуг (реєстраційний номер 8729), прийнятого Верховною Радою в першому читанні за основу 4 жовтня  2011 року.

Позицію комітету щодо поданих пропозицій і поправок відображено в порівняльних таблицях  законопроекту.

З огляду на зауваження до законопроекту, висловлених Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради, рекомендую внести законопроект на повторне друге читання. Як автор законопроекту вважаю їх слушними та такими, що заслуговують на врахування з метою уникнення правових прогалин  та суперечностей у законодавстві. Разом з тим врахування їх неможливе з огляду на вимогу пункту 1 статті 116 Закону України  "Про Регламент  Верховної Ради України".

З огляду на зазначене як автор  прошу законопроект (реєстраційний номер  8729) відхилити.   На наступній десятій сесії буде внесено на розгляд доопрацьований проект закону  з цього питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, давайте вийдемо з цієї колізії таким чином. Оскільки комітет, висновок комітету полягає в тому, щоб рекомендувати Верховній Раді України   прийняти  в другому читанні і в цілому як закон, то я поставлю на голосування цю пропозицію комітету. Якщо Верховна Рада не підтримає пропозицію комітету,  тоді автоматично законопроект буде відхилено. Пропозиція зрозуміла? Заперечень  немає? Немає.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про  прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання надання окремих адміністративних послуг у сфері електроенергетики та теплопостачання. Реєстраційний номер 8729. Прошу визначатись.

 

12:36:20

За-62

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено. 

Так, пропонується, шановні колеги, вашій увазі проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо експертного забезпечення правосуддя у кримінальних справах. Доповідач – заступник голови комітету  з питань правосуддя Валерій Бондик. Реєстраційний номер 8084. Будь ласка.

 

12:36:54

БОНДИК В.А.

Шановні колеги,  шановна президіє! Цей законопроект в першому читанні ми приймали чисельністю 366 голосів. Це свідчення того,  що він  дійсно і компромісний, не заполітизований, але конче потрібний. Тому що зараз, на стадії кримінального судочинства, на стадії процесуального набуття доказів в процесі як в цивільному, так і в кримінальному, дуже   поширилась і дуже стала відповідальною роль експертизи.

Експертизу у нашій державі проводять уповноважені експерти, які мають ліцензії Міністерства юстиції та науково-експертні установи, тобто Інститут із судових експертиз. Дійсно в деяких питаннях, коли як, до речі, науково-експертне управління пропонує прийняти цей законопроект  в цілому – не маю зауважень. Ми в комітеті розглянули 20 поправок, з них врахували 14, відхилили – 6.

Комітет, отже, пропонує підтримати і прийняти його в цілому як закон. Але дійсно є деякі зауваження, з якими можна погодитися. Наприклад, коли обвинувачений чи інша сторона, ну, тобто в цивільному процесі відповідач заперечують проти того чи іншого експерта. Таким чином, ми посилимо роль керівника науково-експертної установи. Тобто директора інституту, який за погодженням з цим же органом дізнання чи слідства призначає експерта. І в цьому випадку об'єктивність експертизи не буде ніяким чином впливати на права обвинуваченого чи відповідача. Чому? Тому що він має право згідно з законодавством чи відвід надати, чи звернутися для до органів слідства, що його не влаштовує щось в призначенні цієї експертизи. Тобто відповідно до балансу і рівності сторін в процесі він може оскаржити будь-яку дію.

Шановні колеги, ми вважаємо, що потреба практики і зумовлено тим, що цей законопроект  потрібно приймати. Але знаю деяку думку, що навіщо фрагментарно робити цей законопроект, якщо буде внесений в парламент новий Кримінально-процесуальний кодекс? Але коли це станеться, і до речі, я би так звернувся до головуючого, і вважав би мій виступ як зверненням і відповідним запитом просив би оформити, включити перелік розробників нового Кримінально-процесуального кодексу як когось із керівників науково-експертної установи, тобто директорів оцих от експертних інститутів, які майже є в кожній області. Бо Кримінально-процесуальний кодекс робиться без них. І тому викликана оця от потреба цього законопроекту.

Шановні колеги, просив би підтримати цей законопроект, тому що нема до нього зауважень, в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо експертного забезпечення правосуддя в кримінальних справах (реєстраційний номер 8084).

 

12:40:14

За-45

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про направлення законопроекту на повторне друге читання (реєстраційний номер 8084). Прошу визначатись.

 

12:40:40

За-256

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну податкову службу в Україні" (щодо структури податкової міліції) (реєстраційний номер 6682-1). Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Василь Миколайович Грицак, будь ласка.

 

12:41:02

ГРИЦАК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Перш за все я хотів би вас, Володимире Михайловичу, народних депутатів і працівників міліції поздоровити з професійним святом. Сьогодні виповнюється 20 років українській міліції. Зі святом вас, шановні колеги, які сьогодні здійснюють службу і оберігають правопорядок в нашій державі.

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянутий прийнятий 10 липня 2010 року за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну податкову службу в Україні". Законопроект передбачає внесення змін до частини першої статті 20 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" у частині структури податкової міліції.

Законопроект прийнятий в першому читанні за основу, однак 2 грудня 2010 року Верховною Радою України прийнято Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України. Тобто структура податкової міліції вже оптимізована, причому це майже те, що пропонується в нашому законопроекті.

Таким чином комітет вважає, що зазначеним законом питання структури податкової міліції належним чином врегульовані. Отже, законопроект номер 6682-1 втратив свою актуальність внаслідок прийняття іншого законодавчого акту.

Відповідно пропоную зняти з розгляду даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про прийняття проекту Постанови Верховної Ради України про зняття з розгляду проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про державну податкову службу в Україні", (реєстраційний номер 6682-1 П1). Прошу голосувати.

 

12:43:19

За-260

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності пропонує зняти з розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії торгівлі людьми, який було прийнято 18 жовтня 2011 року за основу.

Інші думки є і заперечення з цього приводу? Будь ласка, Володимир Каплієнко.

 

12:43:53

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги! Шановні народні депутати! Я уважно прочитав рішення комітету профільного. Проте, хотів би наголосити, звернути увагу вас на наступне. Цей законопроект ні в який спосіб не перетинається з законом нашого колеги Зарубінського, який був прийнятий. Він набагато глибший по деяким питанням. І зокрема ставить перепони в напрямку нерегульованого виїзду наших громадян за кордон і передачі в примусове рабство. З огляду на це, він наполягає на тому, щоб ввести ліцензування і таке інше.

У мене є пропозиція як автора, співавтора законопроекту. Давайте ми цей законопроект проголосуємо і направимо його на повторне перше читання. В цьому випадку ми зможемо його доопрацювати  і в принципі зробити так, щоб  він  працював на користь українцям і державі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, давайте поступимо таким чином. Оскільки до  другого читання комітет не підготував законопроект, а вніс пропозицію про зняття його  з розгляду, я поставлю  на голосування пропозицію про зняття з розгляду. Якщо Верховна Рада    не підтримає, тоді ми по суті справи  зобов'яжемо комітет підготувати його до другого читання.  Направляти на повторне друге читання немає сенсу, бо немає  законопроекту. Ми просто тоді приймемо доручення підготувати на розгляд у другому читанні.  Немає   заперечень щодо такої пропозиції?  Немає.

Тому я ставлю на голосування першу пропозицію комітету про прийняття проекту постанови як постанови (реєстраційний номер 8702/П1) – про зняття з розгляду проекту Закону  про внесення  змін до  деяких законодавчих актів України щодо протидії торгівлі людьми. Про зняття з розгляду, да.

 

12:45:56

За-25

Рішення не прийнято.

Отже, шановні колеги, доручення залишається чинним комітету –  підготувати  на наступний пленарний тиждень, який відбудеться на початку січня місяця, до розгляду  цього  законопроекту. Я просив би підготувати відповідний лист до комітету.

Шановні колеги,  Комітет з питань національної безпеки і оборони пропонує  зняти з розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державний кордон України" (щодо закріплення правового статусу та режиму прилеглої зони України). Доповідач Олександр Матвійович Скибінецький дасть роз'яснення комітету з цього приводу. А потім будемо  визначатися голосуванням.

Будь ласка, Олександр Матвійович.

 

12:46:50

СКИБІНЕЦЬКИЙ О.М.

Шановні народні депутати,   Комітет з питань національної безпеки і оборони 7  грудня  розглянув даний законопроект, внесений народним депутатом  Кожарою.  Народні   депутати України, члени комітету одноголосно ухвалили рішення:  внести на розгляд Верховної Ради  відповідно до пункту  2 частини першої  статті  123 Регламенту Верховної Ради  проект Постанови про відхилення даного законопроекту.

Річ у тім, що незважаючи на пропозицію комітету про направлення законопроекту суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання за результатами його розгляду в першому читанні, Верховною Радою України, незважаючи на статтю Регламенту відповідну, а тут йдеться про те, що для реалізації положень даного законопроекту треба було вносити зміни в багато інших законів, даний законопроект було прийнято за основу. Але прийняття даного законопроекту як закону, навіть з урахуванням поданих суб'єктами права законодавчої ініціативи пропозицій до нього, не тільки унеможливить внутрішню системну узгодженість правових норм закону, але й призведе до системної правової плутанини та невизначеності в законодавстві, яким регулюються правові відносини в даній сфері.

Оскільки реалізацію положень законопроекту в разі його прийняття як закону має здійснювати уряд України, комітет звертався до Прем'єр-міністра України Азарова з проханням висловити думку щодо даного законопроекту. На виконання доручення Прем'єр-міністра до комітету надійшли негативні висновки, підготовлені Міністерством юстиції та Державною прикордонною службою.

Тому народні депутати України, члени комітету вважають, що оптимальним і дієвим механізмом вирішення питання імплементації норм Конвенції ООН з морського права в українське законодавство має бути прийняття окремого закону про прилеглу зону України. В якому, окрім імплементованих норм права, мають бути визначені: порядок їх застосування, забезпечення дотримання та виконання норм права юридичними та фізичними особами, визначені суб'єкти, їхні повноваження, що здійснюватимуть контроль за їх реалізацією, санкції, процедура застосування цих санкцій, за допущені порушення, а також внесені зміни до інших законів.

Тому від імені комітету пропоную підтримати пропозицію нашого комітету про відхилення даного законопроекту в другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, для того, щоб відхилити проект закону, з тим формулюванням, точніше, яке пропонує комітет, то нам треба спочатку поставити на голосування про прийняття його як законопроекту. А в разі не підтримки Верховної Ради він буде автоматично відхилений. Треба було б формулювання про зняття з розгляду давати Верховній Раді України.

Тому, прошу ваги, шановні колеги, я спочатку поставлю на голосування пропозицію  про прийняття у  другому читанні і в цілому як закон  проект закону. Ви, якщо згодні з думкою  комітету, не підтримуєте, а це буде означати, що автоматично цей законопроект знімається з розгляду. Пропозиція зрозуміла? 

Я ставлю на голосування першу пропозицію про прийняття у другому читанні і в цілому як закон  проекту Закону (реєстраційний номер 7407). Прошу визначатись.

 

12:50:26

За-20

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення управління об'єктами державної власності (реєстраційний номер 9415).  З цього приводу у нас виникали дискусії, відбулася  нарада за участю представників комітетів і  співробітників  юридичного і науково-експертного управління, прийнято узгоджені рішення. І у нас є всі підстави поставити це питання  на  голосування, враховуючи ту обставину, що пропозиції  депутатів практично всі враховані, і в результаті  узгоджених позицій комітету і  юристів Апарату Верховної Ради України  ми отримали збалансований результат. Немає заперечень.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття  у другому читанні і в цілому як закон проекту Закону  про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення управління  об'єктами державної власності  (реєстраційний номер 9415). Прошу голосувати.

 

12:51:42

За-248

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом (реєстраційний 8747).

Пропозиція розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Так, і доповідача, будь ласка, на трибуну запрошую.

 

12:52:20

За-229

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра внутрішніх справ Дмитро Миколайович Ворона, співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Василь Миколайович Грицак. Будь ласка.

 

ВОРОНА Д.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Проект закону розроблено МВС на виконання рішень урядової комісії з розслідування причин дорожньо-транспортної пригоди, що сталася 12 жовтня 2010 року на автодорозі Городище-Марганець. В результаті цього жахливого інциденту водій та 44 пасажири автобуса загинули, ще 8 пасажирів отримали тілесні ушкодження.

Законопроектом передбачається посилити адміністративну відповідальність за порушення правил проїзду залізничних переїздів та перевезень пасажирів автомобільним транспортом. Зокрема, пропонується: суттєво підвищити штрафні санкції, друге, запровадити позбавлення права керування транспортним засобом на строк від 6 місяців до 1 року, майже удвічі підвищити штрафні санкції за порушення правил надання послуг та вимог безпеки при наданні послуг з перевезення пасажирів, доповнити статтю новим положенням, що стосується порушень, пов’язаних з перевезенням пасажирів автобусами у нічний час.

До зазначеного законопроекту були висловлені зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Міністерство, в свою чергу, готове взяти активну участь в опрацюванні законопроекту при підготовці його до другого читання спільно з народними депутатами та головним комітетом.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Сідайте.

Будь ласка, Василь Грицак, рішення комітету.

 

12:54:07

ГРИЦАК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом (номер 8747).

Законопроектом пропонується викласти статтю 123 Кодексу України про адміністративні правопорушення у новій редакції з метою посилення адміністративної відповідальності по порушення правил проїзду залізничних переїздів та перевезень пасажирів автомобільним транспортом. Для досягння цієї мети також запропоновано внести зміни до статей 133-1, 221, 222, 229, 255 вказаного кодексу, а також до статті 20 Закону України "Про автомобільний транспорт".

Проаналізувавши законопроект, комітет зазначає, що діюча редакція статті 123 є більш вдалою, оскільки містить конкретний перелік правопорушень, а запропонована нова редакція є відсилочною, що може викликати певні труднощі при застосуванні статті на практиці. Так, слід звернути увагу на те, що з урахуванням змін до статті 133-1 відповідних корегувань потребують також  повноваження окремих посадових осіб щодо  накладення адміністративних стягнень, передбачених статтею 229.

Також відповідного корегування  потребує і стаття 235-1 "Військова інспекція безпеки дорожнього руху військової служби, правопорядку у Збройних силах України".

На підставі викладеного комітетом прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України  повернути законопроект номер 8747 суб`єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Я доповідав цей закон на комітеті і маю право на свою думку. Я вважаю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ГРИЦАК В.Н.  Цей законопроект досить важливим є і на сьогоднішній день, я вважаю, його треба приймати за основу, а поправити його в другому читанні. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, якщо є потреба обговорити це питання, прошу записатися.

Будь ласка, прізвища народних депутатів виведіть на табло. Народний депутат Пачесюк, фракція Партії регіонів.

 

12:56:48

ПАЧЕСЮК С.Н.

Шановні народні депутати! Законопроект, сьогодні який пропонується, потребує доопрацювання, це однозначно. Але його треба приймати в першому читанні, тому що такі наслідки, які ви чули із приїздами, не можуть бути для нас байдужими.

Я пропоную прийняти законопроект в першому читанні, доопрацювати до другого читання, врахувавши всі ті нюанси, які там є. Тому що безпека руху пасажирів – це передусім. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

 

12:57:30

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Якщо подивитися на зміст цього законопроекту, то, на наш погляд, він об’єктивно віддзеркалює, відображає ті проблеми, які сьогодні є з порушенням правил дорожнього руху. Якщо ми бачимо засоби масової інформації – а ми їх бачимо, - то ледве не чверть усіх проблем пов’язані якраз з дорожньо-транспортними пригодами.

Але, з іншого боку, якщо взяти оцю відносну частку в дорожньо-транспортних пригодах, які стосуються неправильного переїзду через залізничні переїзди, то наслідки є просто жахливими, тобто, очевидно, це є найбільші порушення, які призводять до найбільших жертв. І сам факт посилення відповідальності за такі порушення є правильним, тобто законодавча ініціатива є позитивною.

Можна погодитись з колегами, що до другого читання опрацьовувати, але щоб дитину, що називається, не виплеснути з люльки, тобто щоб ця відповідальність була значно посилена. Ще раз хочу сказати: таких жертв, які приносять оці порушення в сфері переїзду через переїзди, ну, важко з чимось порівняти.

Фракція Народної Партії буде підтримувати за основу цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, будь ласка.

 

12:59:07

КАПЛІЄНКО В.В.

Щиро дякую, Володимир Михайлович.

Депутатська група "Реформи заради майбутнього", розглянувши цей законопроект, спочатку висловила свою позицію одноголосно, що ми підтримувати цей законопроект не будемо з огляду на наступне: що є компетенції, які належать виключно суду. І виключно за рішенням суду можна вилучати транспортний засіб або накладати адміністративний арешт. Ну, шановні колеги, ми ж живемо в демократичній європейській державі.

Але,  після виступів сьогоднішніх колег ми прийшли до висновку, що це питання можна виправити до другого читання. Якщо в другому читанні ми виправимо разом з вами саме ці негаразди, то ми підтримуємо його і в другому читанні. Тому що, дійсно, те, що відбувається зараз на залізничних переїздах, варто уваги для того, щоб врегулювали це питання. Дякую вам.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, розгляд питання завершено. Комітет і Головне науково-експертне управління указують на те, що цей законопроект погано підготовлений до розгляду Верховною Радою України. Разом з тим всі виступаючі єдині в тому, що цю проблему треба врегульовувати для того, щоб у нас було менше жертв і більше було дисципліни на залізничних та автомобільних переїздах.

Тому, шановні колеги, я ставлю на голосування першу пропозицію  про прийняття законопроекту за основу. В разі його прийняття комітет повинен буде провести над ним серйозну роботу. Якщо не буде підтримана перша пропозиція, тоді буде голосуватися друга пропозиція: про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на його доопрацювання.

Отже, ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом. Реєстраційний номер 8747.

 

13:01:27

За-238

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності водіїв транспортних засобів за порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, 9028. Прохання аналогічне від комітету: розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:02:05

За-224

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра внутрішніх справ Дмитро Миколайович Ворона, співдоповідачем буде виступати Ігор Савченко. Будь ласка

 

ВОРОНА Д.М. Шановний Володимир Михайлович! Шановні народні депутати! Проект закону розроблене МВС за дорученням Кабінету Міністрів, в рамках підготовки інфраструктури приймаючих місць до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи-2012 з футболу.

Законопроектом пропонується посилити адміністративну відповідальність за ненадання переваги маршрутним транспортним засобам, у тому числі порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, шляхом внесення відповідних змін до статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Так, зокрема, у запропонованій редакції зазначені правопорушення, пропонується кваліфікувати за частиною третью вищезазначеної статті, яка тягне за собою накладання штрафу від 30 до 40 неоподаткованих мінімумів доходів граждан.

Реалізація Закону України не потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету. Законопроект погоджено без зауважень з усіма зацікавленими центральними органами виконавчої влади. Прийняття законопроекту забезпечить використання за призначенням смуг руху маршрутних транспортних засобів, що зменшить заторові явища на вулицях міста, сприятиме запобіганню вчиненню правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

І також хотів би привітати всіх працівників органів внутрішніх справ з 20-річницею міліції України та всіх народних депутатів.

Прошу підтримати наш законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності Ігор Савченко, будь ласка.

 

13:03:59

САВЧЕНКО І.В.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Комітет Верховної Ради  України з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності підготовив для розгляду в першому читанні поданий Кабінетом Міністрів України законопроект 9028.

В проект закону передбачено внесення змін до статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності водії транспортних засобів  за порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів.

Обґрунтування необхідності прийняття даного законопроекту, його мета, правові аспекти, позиція заінтересованих органів були наведені у доповіді представника Кабінету Міністрів України. Проаналізувавши законопроект, комітет вважає, що його прийняття сприятиме запобіганню вчинення правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, підвищенню рівня відповідальності громадян, забезпечить використання смуг руху маршрутних транспортних засобів за призначенням, зменшить затори і явища на вулицях міста.

Комітет погоджується із зауваженнями Головного науково-експертного управління, що законопроект потребує редакційного доопрацювання.

З урахуванням викладеного комітет вважає за можливе рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у першому читанні за основу, доручити комітету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень та пропозицій суб’єктів прав законодавчої ініціативи. Комітету внести доопрацьований законопроект на розгляд Верховної Ради України у другому читанні. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, запишіться, будь ласка, на обговорення цього питання. Прошу прізвища народних депутатів вивести на табло.  Юлія Ковалевська, будь ласка, мікрофон.

 

13:06:17

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Шановні колеги, на мою думку, посилення адміністративної відповідальності учасників дорожнього руху, які створюють перешкоди на шляху маршрутних транспортних засобів, є цілком логічним та необхідним.

Використання маршрутних транспортних засобів пов’язано з перевезенням великої кількості пасажирів. Тож, перш за все, необхідно проявити турботу про безпеку людей. Маршрутні транспортні засоби, що використовуються для перевезення людей, мають, як правило, великі габарити, а з урахуванням того, що в салоні є люди, то вага такого транспортного засобу значно збільшується. Отже, рухомість і маневреність цих засобів значно менша, ніж, скажімо, у легкового автомобіля. Як наслідок, по усуненню перешкод на дорогах, які створюють інші водії, вони значно поступаються.

Напевно, кожний із нас був  свідком такої ситуації, коли водій маршрутного транспортного засобу, якому інші учасники дорожнього руху не надають можливості від'їхати від зупинки, вдається до вкрай рішучих дій, деколи навіть створюючи аварійну дорожню ситуацію.

Вважаю, що для маршрутних транспортних засобів слід створювати  особливі сприятливі умови, які б дозволяли їм рухатися у наших містах, дотримуючись графіку. Той, хто у своєму житті хоч колись користувався послугами наземного громадського транспорту, розуміє, що коли інші учасники намагаються створити перешкоду для проїзду маршрутного засобу, то зривається графік усього руху, всього маршруту. А це призводить до  зриву графіку, скупчення пасажирів на зупинках, перенавантаження салонів транспортних засобів та інших незручностей для людей.

Зазначу також, що невдовзі Україна прийматиме Євро-2012, і ми очікуємо прибуття великої кількості туристів і, як наслідок, туристичного транспорту, а це все ще більше спричинить пожвавлення дорожнього руху.  І готуватися необхідно вже зараз.

Тому я пропоную прийняти цей проект за основу і доопрацювати з урахуванням зауважень Головного науково-експертного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

13:08:29

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу. шановні колеги народні депутати України! Ми в депутатській групі "Реформи заради майбутнього" обговорили цей законопроект і конструктуємо такі речі. Перше. Правова і навіть просто людська відповідальність водіїв дуже часто є надзвичайно низькою. Коли не спрацьовують моральні фактори, очевидно мають спрацьовувати фактори юридичні.

Ми всі були свідками не раз, коли з маршруток, з тролейбусів, з автобусів людей водію доводиться висаджувати фактично на проїзній частині, тому що  зупинка, на якій має бути безпечна висадка пасажирів, уже зайнята якимись там легковушками, як правило, не найдешевшими.

Інший момент, який ми теж констатуємо по цьому закону, на превеликий жаль, нормальних влаштованих смуг для засобів загального користування в Україні є занадто мало.

Тому реалізація в цій частині цього закону буде, на превеликий жаль,  достатньо обмежена.

І третє, що ми вважаємо  потрібно уточнити до другого читання. Для того, щоб закон міг бути застосований максимально точно і максимально ефективно, мабуть, треба зробити уточнення у тексті і добавити, де іде  мова про лінії спеціальні для транспортних  засобів загального користування, так само виділити трамвайні колії. Очевидно, що можна  мати на увазі, що це входить в розуміння цих ліній для загального транспорту.

Але, щоб не  було різночитань в судах,  щоб основне порушення, яке сьогодні дуже часто блокує  рух на вулицях міст українських, мабуть, треба це доповнення зробити, бо такі порушення є дуже частими.

Очевидно, що ті підстави є достатніми для того, щоб наша депутатська група проголосувала за даний законопроект в першому читанні і звернулися до колег по Верховній Раді так само в першому читанні його підтримати, але до другого читання внести певні корективи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олег Зарубінський.

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.  

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я навмисно вийшов сюди на трибуну, мені так легше  звернутися до представників  уряду.

Шановні колеги, я нарахував за останні півроку 8 законопроектів, де пропонується урядом внести  зміни до Кодексу України  про адміністративні правопорушення. Вісім. І всі вони   стосуються дуже таких фрагментарних,  сегментарних речей, хоча і правильні речі.

Ну мені здається, що варто було б зміни до такого серйозного кодексу  вносити  більш системно, щоб це не стосувалося тільки порушення, умовно кажучи, для маршрутних засобів. Треба подати серйозний законопроект і змінити те, що ви хочете змінити, інакше ми будемо весь час такими фрагментами займатися. Це ключова позиція, я думаю, ви в цьому самі маєте бути   зацікавлені. Ще раз кажу, 8 законопроектів  деталізованих, детальних, за  півроку. Забагато.

Що стосується  цього законопроекту, тут колеги говорили все правильно, а лише не сказали про одне. Знаєте, кожне велике місто, або муніципалітет великого міста  і навіть середнього, зацікавлений, щоб якомога більше людей користувалися пасажирським транспортом, маршрутним транспортом. Бо він    дає можливість перевозити відразу більше людей і тим самим зменшує напругу на дорожню інфраструктуру. До тих пір, поки маршрутному транспорту не  буде надаватися привілеї, в гарному розумінні цього слова, не буде надаватися окремі смуги, до тих пір, очевидно, люди все більше будуть користуватися індивідуальними автотранспортом.

Всі, здається, тут були за кордоном і бачили, якщо є смуга там, де написано "bus", то б яка  пробка, який би корок не був на дорозі, по цій смузі ніхто не їде, вона є вільна для не тільки автобусів, а для маршрутного транспорту, а також для поліцейських машин, швидкої допомоги і так далі.

Тому ще раз, представники уряду, ви правильну ідею заклали в законопроект, але надалі хотілося би, щоб ви систем ніше підходили до законодавчої ініціативи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 9028) про внесення змін до статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності водіїв транспортних засобів за порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів. Прошу голосувати

 

13:13:24

За-268

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про особливості діяльності закладів охорони здоров'я. Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:13:55

За-235

Рішення прийнято.

Доповідач – міністр охорони здоров'я Олександр Володимирович Аніщенко. Співдоповідач – голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Дмитрівна Бахтеєва.

Будь ласка, Олександре Володимировичу.

 

АНІЩЕНКО О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, прийняття зазначеного закону обумовлено необхідністю чіткого окреслення правового  поля для здійснення фінансово-господарської  діяльності закладів охорони здоров'я всіх форм власності, а також визначені особливості щодо здійснення цієї діяльності.

Законопроект визначає порядок створення, припинення діяльності закладів охорони здоров'я, особливості їх діяльності та класифікація цих закладів, надає визначення їх видів та типів, визначає особливості діяльності фізичних осіб-підприємців у сфері охорони здоров'я, передбачає оптимізацію та структурну реорганізацію мережі закладів охорони здоров'я, запровадження нових фінансових механізмів спрямованих на підвищення ефективності використання наявних фінансових, кадрових та матеріальних ресурсів. Окремим розділом передбачено запровадження договорів про медичне обслуговування населення між головним розпорядником бюджетних коштів відповідного рівня та закладами охорони здоров'я.

Законопроект є логічним продовженням закону про внесення змін до основ законодавства про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги. Шановні народні депутати, прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Будь ласка, Тетяно Дмитрівно, рішення комітету.

 

13:15:37

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, комитет рассмотрел данный законопроект 14 декабря, и мы понимаем о том, что он очень важен, потому что содержит ряд важных вопросов, которые сегодня необходимы для проведения реформ в отрасли здравоохранения.

Предложенная в проекте закона классификация предлагает четкое разграничение учреждений здравоохранения, которые будут предоставлять гражданам первичную, вторичную и третичную медицинскую помощь. Также он предусматривает обновление существующего сегодня механизма управления учреждениями здравоохранения, создание условий для повышения использования финансовых, материальных и кадровых ресурсов.

Но, однако, Главное научно-экспертное управление Верховной Рады обращает на преждевременность принятия данного законопроекта и ряд его недостатков, на то, что целесообразна его подготовка после завершения соответствующего пилотного проекта по реформированию системы здравоохранения в Винницкой, Днепропетровской, Донецкой областях и в городе Киеве. При этом обязательно нужно учитывать  комплексный анализ проведенного пилотного проекта.

Народные депутата комитета по вопросам здравоохранения также высказали ряд замечаний. И одним из самых важных замечаний является то, что отсутствие в тексте закона конкретных положений о порядке создания, реорганизации, перепрофилирования и финансирования учреждений здравоохранения.

Комитет считает, что отсутствие в законопроекте норм, которые должны определять сферу подчинённости учреждений здравоохранений, также будет создавать предпосылки для непрозрачности системы управления в отрасли здравоохранения. Комитет обратил внимание на то, что в законопроекте отсутствуют какие-либо особенности деятельности различных по профилю учреждений здравоохранения, их подразделения, определение их конкретных прав и обязанностей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Народные депутаты предлагают на доработку. Но с учётом того, что статья 114 Регламента Верховной Рады предусматривает на повторное первое чтение. Я прошу проголосовать за данное предложение – на повторное первое чтение. Данное предложение было согласовано с Министерством здравоохранения, и мы будем работать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте.

Шановні колеги, цікаве питання – на повторне перше. Що це змінить? Відтермінуємо час? Ви що, текст законопроекту зміните? Ні. Якщо так, то треба або прийняти за основу і доопрацьовувати його логічно. А якщо ні, то повертати суб’єкту права законодавчої ініціативи, щоб він вніс новий законопроект.

Шановні колеги! Я пропоную приймати ті рішення, які дадуть якісь просування вперед. А просто відкласти цю проблему, давайте будемо відкладати.

Давайте запишемося на обговорення законопроекту, якщо є така потреба. Будь ласка, запишіться.

Володимир Карпук, фракція "Наша Україна-Народна самооборона".

 

13:19:05

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна". Звичайно, виходячи з назви, цілі і мети цього законопроекту, потреби охорони здоров’я в реформуванні, він вкрай необхідний.  Разом з тим погоджуюся із думкою  комітету і Науково-експертного управління, що законопроект  містить дуже багато неточностей як термінологічних,  так  і  декларативний  характер щодо певних положень; не узгоджується з чинними законами, які діють уже зараз, зокрема із Законом про внесення змін  до  Основ законодавства про охорону здоров'я щодо удосконалення медичної   допомоги.

І щодо проведення реформування охорони здоров'я  у Вінницькій, Донецькій, Дніпропетровській областях та місті  Києві  Даний законопроект  уже вносить зміни у діяльність закладів охорони здоров'я. У той же час  змінами  до Основ законодавства про охорону здоров'я такі зміни передбачені уже   з 1 січня 2012 року, а даний законопроект  -  з  1 січня  2015 року. Також щодо  Закону щодо реформування охорони здоров'я у місті Києві, Донецькій, Дніпропетровській та  Вінницькій областях передбачається, що Кабінет Міністрів  внесе відповідні зміни на основі уже досвіду з цих областей і будуть внесені зміни у цей  закон. Даний же закон буде передбачати ще появу  нових законодавчих  новел ще до закінчення дії цього закону  щодо реформування охорони здоров'я.

І загалом дуже  багато є неточностей, які тільки ускладнюють роботу.  Зараз на себе  основними   реформаторами  в охороні здоров'я, без погодження  навіть із закладами охорони здоров'я, стали губернатори, які проводять…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Бондик, фракція  Партії регіонів.

 

13:21:22

БОНДИК В.А.

Шановний пане Голово,  спеціалісту у галузі соціального медичного реформування Ярославу  Сухому прошу передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, будь ласка.

 

13:21:29

СУХИЙ Я.М.

Дякую, шановний колега, за надане слово. Я відразу з конкретикою, мені от цікаво, сьогодні увага всієї України  прикута до того експерименту, я навіть не знаю, як його назвати, якогось соціального збочення, те, що відбувається в системі охорони здоров'я. Це не реформа, це паскудство.

Я хочу запитати міністра охорони здоров'я. Яким чином сприятиме поліпшенню охорони здоров'я містечко Гнівань Вінницької області, містечко пенсіонерів і ветеранів праці, де сьогодні у нас на очах ліквідовується дільнична лікарня? Хтось пробував з керівників чи просто з чиновників Міністерства оборони з цього містечка з гострим болем чи з високою температурою добратися до районної чи до обласної лікарні на переповненій маршрутці?

Колеги, подивіться в пояснювальній записці, про що мова йде. Цей закон підвищить відповідальність керівників і трудових колективів закладів охорони здоров'я за що, за якість надання послуг? Ні. За використанням наявних фінансових ресурсів. Опам'ятайтеся! Бог з вами! Які фінансові ресурси? Що використовувати? Ви коли останній раз були у цих дільничних лікарнях? Замість того, щоб сприяти налагодженню роботи, наданню матеріально-технічної бази ви займаєтесь сумнівними експериментами.

Я пропоную цей законопроект просто відхилити.  Він, по-перше, ні про що. Він, по-друге, не немає ніякого змісту. А саме головне, він суперечить основному, базовому Закону "Про основи системи охорони здоров'я".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сергій Гордієнко, фракція комуністів.

 

13:23:15

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. Шановний головуючий, шановний пане міністре і шановні громадяни України! Ми сьогодні настільки загралися в різне реформування, що під висловом реформування люди розуміють тотальне знищення всього, що є. Давайте хоча би вдумаємося, що ми хочемо зробити. Ми хочемо вже, забігаючи наперед, той експеримент по реформуванню системи охорони здоров'я, який ми проводимо у названих раніше моїми товаришами областях, поширити на всю територію України. Не дочекатися, чим він закінчиться, а вже сьогодні впроваджувати його на території України.

Будь-яке реформування воно, в першу чергу, має на меті отримання нової якості.  Щоб отримати нову якість, необхідно вкласти  великі кошти. Ми не хочемо вкладати кошти, бо їх, кажемо, немає, а ми хочемо за рахунок так званого  реформування  і закриття закладів охорони здоров'я знищити те, що саме навіть є сьогодні.

Я привертаю  увагу вас до  того, що, подивіться, ми його і без цього законопроекту  нищимо. Сьогодні на охорону здоров'я полтавської області  виділено у бюджеті 63 відсотки до потреби. Це означає, або ми будемо закривати  і скорочувати цих працівників, навіть не чекаючи цього законопроекту.

Наступне.   Я  сьогодні також, пане міністре, привертаю вашу увагу до того, що необхідно  підписувати скоріше той наказ про квоти на високоспеціалізоване  медичне обслуговування  в академічних інститутах, проект якого  у вас є.

Я цілком підтримую,  і фракція  пропонує повернути уряду, відхилити  даний законопроект. Він  не на часі, він направлений…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сорочинська-Кириленко. Мікрофон, будь ласка.

 

13:25:28

СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО Р.М.

Шановні присутні, наша група "Реформи заради майбутнього"  теж підтримує всіх, хто зараз виступав і говорив  про те, що даний законопроект не прискорить, не поліпшить ні контролю, ні якості медичної допомоги і в сільських лікарнях, і в районних.

Через те  фракція "Реформи заради майбутнього"  просить  звернути увагу і готуватися до прийняття закону по всій  країні і Закону  про медичне страхування. Ми можемо підтримувати даний закон, підтримати  тільки у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Микола Томенко, будь ласка.

 

13:26:24

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги,  я думаю, що логіка дій  у справі  охорони здоров'я повинна бути  наступною. Якщо вже ухвалений законопроект  про реформування системи охорони здоров'я, як експеримент у Вінницькій Дніпропетровській, Донецькій і місті Києві, то так, як ми пропонували, на жаль, комітет нас не підтримав, треба ближчим часом провести   парламентські слухання, проаналізувати, які проблеми, що відбувається з реформуванням в цих регіонах, дійти до висновку, що, можливо, це реформування, я думаю, до такого ми висновку дійдемо, звелося до закриття низки закладів охорони здоров'я. І, зробивши висновки, далі треба рухатися, тобто не можна, не зрозумівши ситуацію з тим, як вона йде сьогодні в регіонах, далі ускладнювати ситуацію. Тому я теж вважаю, що не треба поспішати з ухваленням цього законопроекту, а нам на наступній сесії провести відповідні парламентські слухання і проаналізувати ситуацію.

І принагідно хотів звернути увагу Олександра Володимировича в контексті цього до мене і до Ірини Геращенко, народного депутата, звернувся колектив Черкаського пологового будинку номер 2, які теж говорять про те, що от реформування приводить до того, що уже почали закривати пологові будинки. Міська влада пояснює це тим, що вони об’єднують, ну, але в результаті об'єднання більшість лікарів цього пологового будинку залишається без роботи. Я просив би міністра, щоби подивились на цю ситуацію, бо йдеться не про банальну річ, йдеться про наше майбутнє і мам, які хочуть в нормальних умовах виховувати дітей. Тому історія з об'єднанням двох пологових будинків в Черкасах надзвичайно відповідальна, і просив би вас відреагувати належним чином.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тетяна Бахтеєва.

 

13:28:15

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемые коллеги, ваше выступление просто я могу рассчитывать как предвыборную кампанию. Мы 20 лет говорим о том, что медицина находится в крайне критическом состоянии, о том, что хроническое недофинансирование, низкая материальная база, самая низкая заработная плата медицинских врачей привела к тому, что украинцы на 14 лет живут меньше, чем живут в европейских странах, о том, что у нас дети в возрасте от 6 до 14 лет имеют 3, 6 и более хронических заболеваний, о том, что сегодня невозможно предоставление медицинской помощи у нас не разграничено, где первичная, где вторичная, где третичная. Для этого инициировал Президент Украины проведение реформ. Но для проведения реформ выбраны четыре пилотных региона. Два из них  самостоятельно изъявили свое желание, два были приняты как сельскохозяйственный регион – Винницкая область, Днепропетровская –  как промышленные.

Нужна законодательная база для проведения реформ. Мы ее подготовили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну завершуйте!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И необходимы  эти законопроекты, но закон не подготовлен, потому что было очень мало времени. И согласно статьи 114  Регламента Верховной Рады можно на повторное первое чтение.

Мы уже отработали с Министерством здравоохранения два дня, поэтому мы будет работать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Ми завершили розгляд питання.

Я ще раз повертаюся до того. Статті  114 і 116 ми всі знаємо. Якби комітет, який розглядав  цей законопроект, написав, що ми направляємо на повторне перше читання і в процесі повторного  першого читання будемо враховувати перше, третє, десяте, тоді це була б робота. А так повернемо, полежить в комітеті, потім винесемо знову і будемо знову один одному розказувати, що у нас діти вмирають. Від цього діти не будуть жити довше. Тому я вважаю, що тут  спільна відповідальність і комітету, і міністерства. Тому я ставлю на голосування пропозиції відповідно Регламенту.

Перше. Прийняття за основу. Якщо ні, повернення суб`єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Це буде реальна позиція. Тому, шановні колеги, прошу зараз визначатися в процесі голосування.

Пропозиція, перше, про прийняття за основу проекту Закону про особливості діяльності закладів охорони здоров'я (реєстраційний номер 9386). Прошу, голосуйте.

 

13:31:12

За-3

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту  суб`єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання і внесення доопрацьованого варіанту (реєстраційний номер  9386).  Прошу голосувати. 

 

13:31:41

За-247

Рішення прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги (реєстраційний номер 9387). Пропозиція – розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:32:09

За-228

Рішення прийнято.

Доповідач – міністр охорони здоров’я Олександр Володимирович Аніщенко. Співдоповідач – голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Дмитрівна Бахтеєва. Будь ласка.

 

АНІЩЕНКО О.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые депутаты! З метою адаптації законодавства України з надання екстреної медичної допомоги до європейських норм під час розробки вищезазначеного проекту було вивчено законодавство багатьох європейських країн та країн-сусідів. Також адаптації вимагає і проведення в Україні та Польщі Євро-2012. Створення сучасної системи надання екстреної медичної допомоги в Україні пов’язане не тільки з медичними заходами, але і в більшій мірі з заміною принципів господарювання, фінансування, адміністративно-територіального підпорядкування. Такі процеси мають бути визначені законодавчо, оскільки найболючішим з них є зміна власника з рівня районів та міст на рівень області.

Створення єдиного організаційного центру дозволить нарешті об’єднати усі наявні ресурси і налагодити дієвий контроль не тільки за їх роботою, але і забезпечити усім необхідним: від автомобіля до медикаментів. І головне, що принесе це поєднання, - це контроль за отриманням виклику від громадянина, процесом надання медичної допомоги особі, якій звітували про завершення виклику. Саме з цією метою і створюють оперативні диспетчерські служби у складі центрів.

З метою виконання нормативів прибуття бригад швидкої медичної допомоги на місце виклику вони рівномірно розташуються на території пунктів постійного або тимчасового базування. Оскільки весь наявний ресурс буде підпорядкований області та фінансуватиметься з обласного бюджету, зникають славнозвісні межі районів, коли швидка медична допомога не могла виїхати в інший район для надання медичної допомоги. Екстрена медична допомога буде надаватися за принципом єдиного медичного простору.

Система, що утворюється, повинна забезпечити надання екстреної медичної допомоги як у повсякденних умовах, так і у випадках ліквідації надзвичайних ситуацій. З цією метою у складі центру утворюється підрозділ медицини катастроф. Система готова до співпраці з аварійно-рятувальними формуваннями за номером 12.11.2…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

АНІЩЕНКО О.В. Шановні народні депутати, прошу підтримати проект Закону України про створення загальнодержавної системи єдиної медичної допомоги, екстреної медичної допомоги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Тетяна Дмитрівна Бахтеєва, голова Комітету з питань охорони здоров'я. Будь ласка, ваш виступ.

 

13:35:08

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, комитет 14 декабря рассмотрел данный законопроект, который предусмотрен о вступлении с 1 января 2013 года.

Данный закон предусматривает создание республиканского, областного Киевского, Севастопольского городских центров экстренной медицинской помощи и медицины катастроф как основной структурной единицы общегосударственной системы предоставления экстренной медицинской помощи.

Создание единой государственной системы оказания экстренной медицинской помощи является очень важным вопросом, так как его решение на прямую связано с обеспечением гарантированного Конституцией Украины права граждан на охрану здоровья.

И наш комитет высказал также ряд замечаний к данному законопроекту. И решение комитета: возвратить для доработки. Решения комитета обусловлено рядом также очень серьезных замечаний Главного научно-экспертного управления Верховной Рады, которое рекомендует направить данный законопроект на доработку.

Обращает внимание огромное количество декларативных положений законопроекта и наличие в нем расхождений с сегодня действующими законами Украины. Главным недостатком является отсутствие четко определенного порядка создания центров экстренной медицинской помощи и медицины катастроф, их имущественного подчинения, финансирования, а также порядка взаимодействия с учреждениями здравоохранения.

Отдельные положения, как я сказала, уже не соответствует нормам Конституции и преждевременное принятие этого законопроекта не целесообразно, потому что необходимо также завершить соответствующие пилотные проекты по реформированию в тех регионах, в которых уже начаты.

По мнению комитета при наличии таких недостатков данный законопроект не позволит обеспечить создание единой общегосударственной системы…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, ввімкніть.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  И решение комитета на доработку. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, є потреба обговорити цей законопроект? Будь ласка запишіться. Прізвища народних депутатів прошу вивести.  Гривковський, будь ласка. Немає? Відмовляється.

Вечерко, будь ласка.

 

13:37:44

ВЕЧЕРКО В.М.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые народные депутаты! Те два законопроекта, которые сегодня нам предоставило Министерство здравоохранения и Комитет по охране здоровья, они очень актуальны на сегодняшний день.

Они актуальны потому, что, действительно, мы и Верховная Рада, Президент нацелены на реформирование здравоохранение, на истинное реформирование здравоохранения.

Что бы мне хотелось пожелать коллеге, министру здравоохранению Украины. Прежде, чем выносить такие важные ответственные для народа законопроекты, Александр Владимирович, есть достаточно специалистов в Украине, для того, чтобы сформировать нормальный законопроект, ведь этот законопроект идет от Кабинета Министров. И такие недоработанные, позорные законопроекты оглашать для народа  это запрещено.

Следующее. Вы здесь хотите сделать по европейским нормам. Проедьте по Европе, возьмите специалистов, обсосите все это правильно в одно целое, как кандидатскую диссертацию или докторскую, и тогда выносите в зал.

Я полностью поддерживаю Татьяну Дмитриевну Бахтееву, что нужно отправить на доработку данный законопроект. И когда будет всесторонне это изучено, потому что создавать центры и экстренную медицинскую помощь  это необходимо, и медицину катастроф – то же самое. Это в России было создано еще в 1996 году.

Поэтому наша фракция будет голосовать отправить на доработку данный законопроект и потом выносить в зал заседания. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього".

 

13:39:31

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, депутатська група "Реформи заради майбутнього" має чітку позицію щодо цього законопроекту. Не варто нам, мабуть, голосувати і підтримувати такі норми, які в принципі до сьогоднішнього дня ще неопрацьовані.

Якщо сама головна теза, що лунає сьогодні в залі, що ми взяли чотири пілотних регіони і поперед батька схочемо залізти вперед, створивши законодавчо, можливо, плутанину, яка призведе до того, що ми позбавимо громадян України останньої медичної допомоги. Навіщо ми це робимо?

Наступне питання. Якщо законопроект порушує діючу Конституцію і звужує права шляхом зменшення кількості медичних закладів та допомоги, яка надається на сьогоднішній день, то навіщо це голосувати? Якщо звернутися до цифр, які тут представлені в цьому законопроекті, то дивіться що: на сьогоднішній день, посилаючись на закон, швидких самостійних підрозділів 96. Тобто, на сьогоднішній день у складі всіх лікувальних закладів існує 902 пункти екстреної швидкої допомоги. То фактично цим законом пропонується впродовж двох-трьох років скоротити їх втричі. А в який спосіб? На сьогоднішній день, люди на селі вмирають лише через те, що до них не встигає приїхати лікар. Це ж факт. Та що ж ми робимо?

Давайте зробимо мудріше. Ми не будемо поспішати, ми спробуємо сьогодні віддати шану шановному міністру, дійсно, він працював і хоче зробити, щоб підпорядкувати єдиному центру, мета зрозуміла. Проте, давайте направимо на доопрацювання, почекаємо, приймемо мудрий нормальний законопроект і дамо українцям нормальну екстрену допомогу.

Тому депутатська група "Реформи заради майбутнього" не буде підтримувати цей законопроект в першому читанні і наполягає на тому, щоб ми направили цей законопроект на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лілія Григорович, фракція ""Наша Україна Народна самооборона".

 

13:41:25

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Дійсно, необхідний процес реформування, в тому числі системи охорони здоров'я в Україні, на жаль, не тільки є  болісним і важким, він може мати дуже   трагічні і незворотні наслідки.

Колеги, які виступали в цьому залі чи зліва, чи справа, висловлювали саме такі міркування. Судіть самі. В мене в руках лист від лікаря-кардіолога, завідуючого підстанції швидкої допомоги міста Києва Штайрана на ім'я голови комітету Бахтеєвої Тетяни Дмитрівни. Він пише тут те саме. Не даний законопроект

Звичайно, потрібно йти вперед, бо життя йде вперед. Але не створивши якісно нового, ми можемо зруйнувати те, що ще є. І з огляду на те я б хотіла згадати принципи медицини: сім раз відмір, а тоді відріж – зроби операцію, non nocere – не пошкодь. Необхідні законодавчі акти, які готувало міністерство, вимагають, безумовно, доопрацювання, бо скидаються більше на те, що  можуть пошкодити тому, що є, не створивши якісно оптимального нового і кращого.

Тому фракція "Наша Україна" підтримує пропозицію голови комітету Бахтеєвої на доопрацювання даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кравченко Микола, будь ласка, одна хвилина.

 

13:42:56

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция комунистов. Уважаемые коллеги, сегодня народ так подумает, что мы, рассматривая эти вопросы,  думаем, о, как депутаты пекутся о здоровье нашей нации. Все как раз наоборот.

Дело в том, что почему мы боимся сказать правду людям? Реформированием, а в кавычках "уничтожением" медицинской галузи занимается сегодня непрофессиональный экономист в лице Акимовой, которая сегодня подмяла под себя все области, подмяла под себя специалистов министерства и практически это ее инициатива по этому реформированию.

Я не боюсь сегодня сказать того, что сегодня, если мы в зал вынесем вопрос о выходе из реформы, выйдет оттуда и Винница, и Днепропетровск, и Донецк. Поэтому, вы не ставите, Владимир Михайлович,  этот вопрос  на рассмотрение. Я готов…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, обговорення  питання завершено. Комітет пропонує повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Такої ж думки дотримується Головне науково-експертне управління. Тому голосування буде  в такій послідовності.

Перша  пропозиція про прийняття за основу проекту закону. В разі непідтримки  буде  ставитись на голосування друга пропозиціяпро повернення законопроекту на доопрацювання.

Немає заперечень? Немає. Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту  Закону про загальнодержавну систему  надання екстреної медичної допомогиеєстраційний номер  9387). Прошу визначатись.

 

13:45:03

За-0

Проти1

Утримались – 1

Не голосували – 318

Ставиться на голосування пропозиція про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацюванняеєстраційний номер  9387). Прошу голосувати.

 

13:45:33

За-242

Рішення прийнято.

Тобто законопроект повернуто суб'єкту права законодавчої ініціативи на  доопрацювання. Разом з тим, шановні колеги, я від вашого імені дякую, що міністр приходить і спілкується з Верховною Радою України, на відміну від деяких інших, які уникають того, щоб доповідати законопроекти в Верховній Раді.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про внутрішню торгівлюеєстраційний номер  9443).  Комітет пропонує розглядати питання   за скороченою процедурою, прошу за цю… Зніміть з голосування.

Будь ласка, Олександр Єфремов. Олександр  Єфремов, будь ласка.

 

13:46:14

          ЄФРЕМОВ О.С.

          Уважаемый Владимир  Михайлович, уважаемые коллеги, дело в том, что это  действительно нужный закон. Но мы во фракции работаем  уже практически две недели по поводу того, чтобы состыковать до той каденции, которая была принята залом. И на сегодняшний день то же самое состоялось обсуждение по данному вопросу, и мы приходим к мнению, что еще нужно немного времени, ну, где-то недели две для того, чтобы этот закон доработать.

Поэтому мы обращаемся к вам с просьбой все-таки его сегодня не рассматривать, а перенести его рассмотрения где-то через две недели.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропозиція про відтермінування розгляду питання на початок наступного року. Бо якщо в наступному скажете, це багатьох буде лякати.

Немає заперечень? Треба голосувати нам? Давайте тоді проголосуємо і знімемо будь-які проблеми. Про відтермінування розгляду проекту закону (реєстраційний номер 9443). Прошу проголосувати.

 

13:47:33

За-268

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, пропонується вашій увазі проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України "Про автомобільні дороги" щодо класифікації автомобільних доріг загального користування.

За скороченою процедурою? Ставлю на голосування цю пропозицію.  Прошу голосувати.

 

13:48:06

За-231

Рішення прийнято.

Так може й одразу приймемо за основу? Ну, до 14 години те, що на ранковому засіданні було вичерпане, а на вечірньому засіданні розглядати далі. Тому є потреба доповідати?

Будь ласка, коротко доповідь будемо робити тоді. Володимир Федорович Демішкан, потім – голова комітету, і в цілому тоді проголосуємо.

Будь ласка.

 

ДЕМІШКАН В.Ф. 

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, до вашої уваги пропонується проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги" (щодо класифікації автомобільних доріг загального користування).

Законопроект розроблений з метою виконання Указу Президента про національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки.

Затвердження нової кваліфікації автомобільних доріг дозволить оптимізувати мережу автомобільних доріг державного значення та дороги місцевого значення для подальшої їх передачі до сфери управління місцевим органам виконавчої влади.

Даний законопроект схвалено Кабінетом Міністрів України та підтримано Комітетом Верховної Ради з питань транспорту і зв'язку. Прийняття законопроекту є необхідним для продовження реалізації кредитної угоди покращення транспортно-експлуатаційного стану доріг на підходах до міста Києва, і це є умовою Європейського банку реконструкції, затвердженою на спільному засіданні в Лондоні. Ратифікована… ця угода ратифікована Верховною Радою 15 червня 2011 року. Прошу прийняти закон і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Тепер послухаємо висновок комітету. Мироненко Михайло Іванович – голова Комітету з питань транспорту і зв'язку, будь ласка.

 

13:50:27

МИРОНЕНКО М.І.

Дякую. Шановні колеги, я коротко скажу про рішення комітету. Рішення комітету наступне. За наслідками розгляду комітет одноголосно прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до статті 8 Закону України "Про автомобільні дороги" (щодо класифікації автомобільних доріг загального користування) (реєстраційний номер 9376) (від 1 листопада).

Але, шановні народні депутати, під час підготовки законопроекту до розгляду було встановлено необхідність редакційного уточнення однієї із норм законопроекту, а саме в абзаці 11 пункту першого… пункту першого законопроекту слова "між собою" потребують вилучення, як такі, що є зайвими за змістом тексту. І комітет пропонує з урахуванням редакційного уточнення прийняти закон у першому читанні і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ну, так що, шановні колеги, давайте приймемо, да? Ставиться на голосування пропозиція про прийняття законопроекту за основу і в цілому з урахуванням редакційного уточнення, яке навів голова комітету. Реєстраційний номер 9376, прошу голосувати.

 

13:52:13

За-266

Закон прийнято.

Шановні народні депутати! Оголошую до розгляду проект Закону про державну фінансову підтримку експортної діяльності, 9373. Пропозиція, за скороченою процедурою. прошу голосувати.

 

13:52:40

За-220

Рішення прийнято.

Доповідач – перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, Вадим Копилов, будь ласка. Від комітету приготуватись.

 

КОПИЛОВ В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Запропонований законопроектом передбачається створення правових передумов для запровадження в Україні системи державної фінансової підтримки експорту високотехнологічних товарів. Аналогічно відповідним системам у країнах-членах СОТ. При цьому, єдиним офіційно визнаним СОТ та діючим механізмом державної підтримки експорту є страхування та кредитування експорту.

Проектом закону визначаються основні напрями державної фінансової підтримки експортної діяльності – це страхування експортних кредитів та зовнішньоекономічних договорів, надання гарантій експортерам для участі в міжнародних тендерах тощо.

Для цього передбачається формування відповідної інфраструктури шляхом утворення державного експортно-кредитного агентства. Воно буде створено у вигляді фінансової установи, яка здійснюватиме страхування та гарантування відповідних операцій.

Проектом також визначаються умови надання державної фінансової підтримки експертної діяльності шляхом страхування та гарантування. За рахунок реалізації закону передбачається досягти збільшення  щорічних  обсягів  експорту товарів понад  2,5  відсотка за рахунок  забезпечення  захисту українських   експортерів від ризику неплатежів та фінансових втрат в наслідок  запровадження системи  страхування експорту, збільшення можливостей доступу до  експортних кредитів,  розширення  ринків збуту українських   товарів шляхом надання гарантій експортерам під час участі  у міжнародних тендерах тощо.

Пропонується прийняти  проект закону  як такий, що стане чинником підтримки експорту згідно  з вимогами СОТ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від комітету буде доповідати Каракай. Будь ласка. 

 

13:54:45

КАРАКАЙ Ю.В.

Шановні колеги,  зазначений механізм використовується у багатьох розвинутих країнах світу підтримки експорту. На погляд  нашого комітету,  він  є надзвичайно актуальним для України, враховуючи, що більша частина нашого валового внутрішнього продукту формується за рахунок саме експортних галузей та експортних підприємств.

Комітет розглянув законопроект і пропонує його прийняти у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  хто наполягає на висловленні своєї  позиції  з приводу цього законопроекту? Немає?

Комітет пропонує прийняти за основу. Головне науково-експертне управління вважає також за доцільне рекомендувати  прийняти за основу з врахуванням  при підготовці до другого читання зауважень Головного науково-експертного управління.

Я ставлю   на голосування пропозицію про прийняття  за основу проекту  Закону (реєстраційний номер 9373)   про  державну фінансову підтримку експортної діяльності. Прошу голосувати.

 

13:56:09

За-265

Рішення прийнято.

Комітет пропонує пропонує дати йому доручення щодо підготовки  законопроекту до другого читання за скороченою процедурою. Я ставлю на голосування цю пропозицію і прошу підтримати, хай комітет працює.

 

13:56:41

За-262

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тут у нас залишився на ранкове засідання ще один проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо екологічного аудиту). Комітет прийняв рішення відхилити цей законопроект. (Шум у залі)

Одну хвилинку! Якщо автор наполягає і має іншу думку, то тоді нам треба буде це питання обговорити. А тому є пропозиція, щоб ми на вечірнє засідання винесли на розгляд це питання першим. А далі будемо розглядати законопроекти, щодо яких Верховна Рада України сьогодні прийняла рішення про включення до порядку денного і щодо яких є рішення комітетів. Тому, на вечірнє засідання в нас вистачає роботи. А відтак, шановні колеги, цей законопроект буде розглядатися першим після перерви.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16-ї години. О 16-й годині ми продовжимо роботу в пленарному режимі. Дякую.