Засідання 22

Опубліковано 21. 10. 2011

ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ДРУГЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

21 жовтня 2011 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні  народні  депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Шановні народні депутати прошу підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

10:01:02

Зареєструвалися картками в сесійній залі 366 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження народного депутата України Ольги Герасим'юк. Прошу привітати нашу колегу і побажати їй гарних успіхів. (Оплески) 

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію  про  результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 20 жовтня 2011 року. Розглянуто  10 питань порядку денного. За результатами  їх розгляду  прийнято 5 законів та 20 постанов, один законопроект та проект  постанови відхилено.

Шановні народні депутати, в роботі Верховної Ради України  бере участь Прем`єр-міністр України, Присутні члени Кабінету Міністрів України, за винятком тих, які перебувають у відрядженнях. (Оплески) 

Шановні народні депутати, перед тим, як перейти  до "години запитань до Уряду" нам потрібно прийняти Постанову Верховної Ради України  про дострокове припинення повноважень  народного депутата України.

Шановні народні депутати, народний депутат України Поліщук звернувся до Верховної Ради України    із заявою: "Відповідно до пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та пункту 1 частини першої  статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України"  заявляю про складання повноважень народного депутата України".

Фракції Народної Партії.  Я думаю, це приклад, коли треба не  кричати, якщо є бажання, прийняти відповідне рішення, а не розказувати, яка погана Верховна Рада. 

Шановні народні депутати, комітет  розглянув  відповідну заяву, прийняв до уваги мотивацію і обґрунтування народного депутата, і є проект відповідної постанови Верховної Ради України.

Тому, шановні народні депутати, ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Поліщука Олега Вікторовича. Прошу голосувати.

 

10:03:43

За-245

Рішення прийнято.

Шановні колеги, дозвольте від вашого імені подякувати Олегу Вікторовичу за нашу спільну плідну роботу у Верховній Раді України і про те, що він прийняв для себе рішення, яке він вважає правильним, для того щоб зосередитись на своїй практичній роботі.

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція "БЮТ – "Батьківщина", фракція "Наша Україна – Народна самооборона" відповідно до Регламенту вимагають перерву для проведення консультації, разом з тим готові зараз виступити із заявою. Будь ласка, Андрій Кожем'якін.

 

10:04:41

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, шановні присутні! Сьогодні спливає 78 день утримання нашого лідера Юлії Тимошенко у в'язниці. Спершу вона була незаконно і без будь-яких підстав кинута за грати, а сьогодні утримується у СІЗО через сфальсифіковану справу і таке ж фальшиве рішення суду. З виголошенням вироку Юлії Тимошенко в Україні завершилась побудова відлагодженої репресивної системи, де кожному силовому органу, Генпрокуратурі, судам, міліції відведена чітка роль.

В нашій державі повністю реанімовано і почала діяти система сталінських трійок, їх головним учасником є органи міліції, прокуратура та суди, а після останньої кримінальної справи, порушеної стосовно Тимошенко, сюди долучилася і Служба безпеки України. Прокуратура оперативно фабрикує кримінальні справи на основі фальшивих, висмоктаних з пальця доказів, а суди швидко виносять потрібні вироки. А органи міліції, особливо спецпідрозділи, сьогодні остаточно перекваліфікувалися на боротьбу з неугодними депутатами, бізнесменами, громадянами України, які мають сміливість відстояти свою гідність. Усі, хто слідкував за подіями 11 жовтня цього року під час винесення вироку Юлії Тимошенко, мали можливість спостерігати, як тисячі представників міліції не давали можливості виконувати народним депутатам  України їх конституційних обов`язків.

Водночас особовий склад спецпідрозділів у повній бойовій амуніції, що у декілька раз перевищує кількість мирних демонстрантів, з особливою жорстокістю чавили літніх людей об міліцейські автобуси і кидали їх через стальну огорожу. При тому найбільшу тривогу  викликає те, що представники міліції відчувають повну безнаказаність.  Більше того, мені особисто в обличчя великий міліцейський начальник  з полковничими погонами, але, на жаль, голова у нього залишилася ще прапорщика (про таких кажуть: не офіцери, а офіцуцери), казав: "Якщо я  пропущу хоч одного народного депутата у двір Печерського суду, мені Могильов відірве голову". Голову, це коректно…

Саме тому ми вимагаємо від пана Могильова дати чіткі і однозначні відповіді: на якій підставі порушувалися права громадян на мирні демонстрації? чому створювалися перешкоди народним депутатам здійснювати їх законні повноваження? а саме головне – де знайшлася зброя  для сотень бійців спецпідрозділів, які штурмували помешкання нашого колеги Суслова, а на затримання особливо небезпечних  убивць в Одесі посилали беззбройних бійців?

Але перед тим, як пан Могильов почне відповідати, хочу сказати наступне. Перш за все, це честь – стояти перед українським народом на цьому місці за цією трибуною, її потрібно заслужити своєю працею. На жаль, сьогодні, пан Могильов, ми вам не можемо представити цієї можливості, тому що ми 11-го всі депутати залишилися за огорожею перед обличчями ваших підлеглих за вашим наказом. Тому, будь ласка, відповідайте на запитання  і говоріть свою промову за огорожею. Дякую.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Шановні народні депутати, відповідно до статті 229  Регламенту Верховної Ради  України та статті 37 Закону України "Про Кабінет Міністрів України " у п’ятницю протягом години проводиться "година запитань до Уряду". Представники депутатських фракцій внесли пропозицію: під час "години запитань до Уряду" заслухати інформацію Кабінету Міністрів України щодо дотримання правоохоронними органами законодавства про статус народного депутата України. Депутатські фракції: Партії регіонів, „Блок Юлії Тимошенко”-"Батьківщина", блок „Наша Україна – Народна самооборона”, Комуністична   партія України та депутатська група "Реформи заради майбутнього", – керуючись частиною шостою статті 229 Регламенту Верховної Ради України заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів про запитання, які будуть поставлені під час "години запитань до Уряду".

Шановні народні депутати, за пропозиціями фракцій БЮТ, „Наша Україна – Народна самооборона” було визначено, що відповідати на запитання народних депутатів буде міністр внутрішніх справ України Анатолій Володимирович Могильов.

Регламентом Верховної Ради України визначений такий порядок "години запитань до Уряду". На запитання до членів Кабінету Міністрів України від депутатських фракцій, груп та відповіді на них – до 30 хвилин; на запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів – до 30 хвилин. Пропонується відвести по одній хвилині на формулювання запитань і до двох хвилин для надання відповіді на ті чи інші запитання.

Шановні народні депутати, зараз склалась така колізія, не передбачена  Регламентом Верховної  Ради України, що частина депутатських фракцій пропонує всупереч Регламенту не з трибуни доповідати, а з місця. Я думаю, у такому разі є право членів Кабінету  Міністрів, Кабінету  Міністрів визначитися.  (Шум у залі) Одну хвилинку!  (Шум у залі)

Шановні колеги, якщо питання стосується порушень Конституції, то треба, щоб людина на трибуні, перед усією Україною відповідала на ці запитання. А якщо є якісь інші у вас проблеми, то давайте про це скажемо. Якщо ми з одного боку порушуємо Регламент, а потім вимагаємо, щоб хтось дотримувався законів, то ми, очевидно…  (Шум у залі) так ми, очевидно…  (Шум у залі)  Я перепрошую… Я прошу!  (Шум у залі) … то ми, очевидно, обопільно демонструємо практику, можливість порушувати будь-які норми і правила. Все починається з дрібного і закінчується великим.

Тому я пропоную і прошу: давайте  запитаннями, аргументацією будемо доводити свою правоту, а не демонстрації з одного і іншого боку якогось неприйняття ситуації. Давайте знайдемо  розумне рішення.

Нам треба зміст проблеми, врегулювання цього питання, покарання тих людей, хто порушує закони, чи нам потрібна демонстрація виключно позиції   по відношенню один до одного. Я думаю, що це нам не потрібно.

Будь ласка, я прошу фракції по одній хвилині висловити свою позицію з цього приводу. Олександр Єфремов, будь ласка.

 

10:11:22

ЄФРЕМОВ О.С.

Спасибо, Владимир Михайлович. Уважаемые коллеги, я думаю, что все процессы, которые происходят у нас в государстве, они начинаются, прежде всего, с того, как мы сами относимся друг к другу и как мы сами с уважением или неуважением демонстрируем это на всю страну.

Вот то, что сегодня происходит, оно не укладывается ни в какие рамки морали. Потому что наши уважаемые коллеги сами пригласили представителей правительства для того, чтобы задать вопросы и получить ответы, а не для того, чтобы кого-то унижать. И ставить демарш таким вот образом, как это делает БЮТ для того, чтобы просто засветиться, это неэтично. Поэтому наша фракция категорически осуждает такие подходы.

И у нас просьба к правительству тогда действовать адекватно к мерам того, что предлагает им эта фракция. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто там, Валерій Камчатний, будь ласка.

 

10:12:47

КАМЧАТНИЙ В.Г.

Шановні колеги! Депутатська група "Реформи заради майбутнього", Валерій Камчатний.

Ми хотіли б запропонувати всім нашим колегам утриматись зараз від кроків, які межують з політикою. А хочу нагадати про те, що в нашій групі три народних депутати є членами Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради. Саме тому ми закликаємо з позицій Регламенту діяти саме так, як нам пропонує Регламент. І ми повинні демонструвати повагу до закону і, в першу чергу, до Регламенту як основної Конституції нашого депутатського життя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу ще раз нас обговорити ситуацію для того, щоб у нас тут запанував такий здоровий конструктивізм.

Ви запропонували, шановні колеги, послухати міністра внутрішніх справ з приводу останніх подій і з приводу дій правоохоронних органів, насамперед працівників Міністерства внутрішніх справ. Таке рішення було прийнято. Направлено письмове запитання. Плюс, я думаю, що у депутатів є багато безпосередньо запитань до членів Кабінету Міністрів України. Або давайте ми будемо проводити розгляд цього питання, або я запропоную Кабінету Міністрів, якщо вони погодяться на таку ситуацію і на таке спілкування, будь ласка. Якщо ні, я вимушений буду зняти з розгляду це питання. Ми втратимо, шановні колеги, можливість для принципової постановки тих питань і озвучення відповідей.

Я думаю, це потрібно не тільки й не стільки для Верховної Ради  України, для депутатів, це потрібно для   суспільства, щоб люди бачили і знали, і давали свої оцінки. Тому я просив би тут, давайте знайдемо компроміс.

Іван Кириленко. Будь ласка, Іване Григоровичу.

 

10:14:48

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, в своїй постійній діяльності останні місяці ми до кого тільки не зверталися, і сьогодні ви будете читати депутатські запити. Ми вже не знаємо до кого звертатися. Вибачте, таке безправ’я, такий цинізм, таке нахабство по відношенню до людей, які зараз стоять біля трибуни, які уособлюють те, що в Україні називається опозиція і інша точка зору.

Хто був біля суду 11 числа, в цьому чітко пересвідчився: не те що до зали суду не пустили, у зв’язку з тим що ми маємо право як депутати, маємо як громадяни України, нас не пустили до подвір'я суду. І після того, як Андрій Кожем’якін очолював цю всю делегацію, поїхали до начальника ОВД Києва, він поклявся, що хоча б в дії суду запустять. Не запустили. Ми вам говорили, що топчуться по Верховній Раді, обтирають ноги, будуть обтирати криваві кийки. 11 числа обтирали об Верховну Раду криваві кийки. Ми з трибуни не зійдемо. Відповідайте з ложі уряду. Крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я думаю, одну хвилиночку, таким чином поступимо.

Будь ласка, Петро Цибенко мікрофон.

 

10:16:12

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України! У фракції Компартії України, як і в будь-кого з народних депутатів у цьому залі, є запитання до міністра внутрішніх справ. Ми їх хотіли задати і отримати відповіді. Але я бачу, що таке бажання є далеко не в усіх.

Тому, Володимире Михайловичу, є прецедент, коли з інших мотивів, але ви скасовували "годину Уряду",  тому якщо ми бачимо, що наші колеги, які самі ініціювали проведення години уряду з цим порядком денним, цього не хочуть, то у вас є всі підстави сьогодні прийняти рішення щодо перенесення цього дня Уряду на іншу дату, оскільки ми бачимо, що наші колеги демонструють не порозуміння, а демонструють, даруйте на слові, шантаж.  Так компроміс не шукають.  Тому я пропоную  все-таки від імені фракції перенести цю "годину Уряду".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати!  Шановні народні депутати! Те, що  нам потрібно обговорити питання, яке стосується  статусу депутата і ставлення до нього, це  однозначно. Давайте проведемо спеціальне засідання  Верховної Ради  України  і проговоримо, і розберемося у, власне, нашому  оцьому парламентському  середовищі.  Бо ніколи такого ще не було, коли люди працюють  в парламенті і гудять цей парламент, гудячи самі себе. А потім  ми хочемо, щоб нас поважали інші  інституції, щоб нас поважали працівники міліції. Ми не навчились поважати себе, ми не поважаємо Україну.

Одну хвилиночку, замовкніть! Ви втрачаєте шанс помовчати.

Шановні колеги! Тому давайте таким чином домовимося. Коли ми запропонували розгляд  питання, ми його розглядаємо, пред'являємо всі претензії і вносимо відповідні рішення. Ми вже створили тимчасову слідчу комісію, щодо розслідування обставин, пов'язаних із подіями  24 серпня, нехай працює. Не вдоволить нас інформація, яку сьогодні належить почути, давайте будемо ініціювати розгляд цього питання, але давайте будемо  в цьому єдині. І якщо хочете  демонструвати корпоративну солідарність і непоступливість там де це потрібно демонструвати. А за таких обставин я прошу вас, шановні колеги, я  прошу   вас!

А зараз, враховуючи ситуацію, яка склалась, я поставлю на ваш розгляд, чи буде Верховна Рада України   за ситуації,  що склалась, проводити Годину запитань до Уряду. Приймете рішення, будемо проводити. Не приймете,  подякуємо членам Кабінету Міністрів зате, що вони прийшли сьогодні  до Верховної Ради України.

Я ставлю на голосування пропозицію, чи погоджується Верховна Рада, за таких обставин, розглядати  питання "Година запитань до Уряду". Прошу, визначайтесь.   

 

10:19:33

За-22

Рішення не прийнято.

Я дякую членам Кабінету Міністрів за те, що ви брали участь у засіданні. (Шум у залі)

Шановні народні депутати! Відповідно до Регламенту у п'ятницю відводиться 30 хвилин для оголошення депутатських запитів. Дозвольте оголосити запити народних депутатів, які надійшли до секретаріату Верховної Ради України:

Євгена Царькова  до Президента України щодо недопущення перейменування вулиці Мира ім'ям бійців батальйону "Нахтігаль", який було створено Абвером та порушення Закону України "Про захист суспільної моралі", Закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років" та Конституції України, а також приниження ветеранів Великої Вітчизняної війни та подвигу Радянської Армії.

Ставлю на голосування пропозицію про підтримку запиту.

 

10:21:06

За-244

Запит підтримано.

Ставлю на голосування пропозицію про направлення запиту до Президента України.

 

10:21:28

За-246

Запит направляється до Президента України.

Групи народних депутатів: Кириленко, Подгорний та інші до Генерального прокурора України щодо порушення прав вкладників комерційних банків на конфіденційну інформацію.

Вадима Колесніченко до Голови Верховної Ради України щодо порушення Закону України "Про статус народного депутата України" у зв'язку із ненаданням відповіді на депутатське звернення до Голови Верховної  Ради України від 21 вересня 2011 року, притягнення до відповідальності винних у цьому осіб та не направлення на експертизу Венеціанської комісії Ради Європи проекту Закону про засади державної мовної політики.

Миколи Кравченка до Голови Верховної Ради України стосовно відмови в реєстрації проекту Постанови України про зняття з розгляду проекту Закону України про гарантії держави щодо виконання рішень суду.

Катерини Самойлик до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Прем'єр-міністра України, Міністра екології та природних ресурсів України щодо вирішення ситуації, яка склалася з будівництвом нових очисних споруд в селищі міського типу Каланчак Херсонської області.

Юрія Кармазіна до голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Прем'єр-міністра України, Міністра юстиції України, Міністра закордонних справ України, Генерального прокурора України щодо надання інформації про вжиття заходів щодо виконання чисельних рішень Парламентської Асамблеї Ради Європи стосовно розслідування замаху на життя народного депутата України Олександра Єльяшкевича.

Валерія Бондика та Олексія Плотнікова до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, прокуратури Миколаївської області, Головного управління юстиції у Миколаївській області стосовно необхідності повторного проведення всебічної перевірки обставин щодо довготривалого невиконання судового рішення, ухваленого на користь інвалідів ІІ групи Анатолія та Алли Булавко.

Валентина Матвєєва до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення імунодепресантами інвалідів 1-ої групи, мешканців Житомирської області, які перенесли операцію по трансплантації донорських нирок.

Василя Чуднова до Прем'єр-міністра України про розробку державної програми поповнення бібліотечних фондів на період до 2015 року.

Василя Чуднова до Прем'єр-міністра України, голови Івано-Франківської обласної ради щодо відновлення безкоштовного перевезення школярів під час канікул.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо убезпечення громадян України від здирництва через так звані інтерактивні телевізійні проекти.

Володимира Стретовича до Прем'єр-міністра України щодо надання коштів для придбання медичного обладнання та завершення будівництва корпусу поліклініки Державної установи "Інститут травматології та ортопедії Академії медичних наук України".

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України щодо необхідності існування санаторію-профілакторію Херсонського обласного інституту удосконалення вчителів.

Оксани Білозір до Прем'єр-міністра України про виділення коштів для завершення робіт з будівництва каналізаційних мереж та споруд у селищі міського типу Рудне Залізничного району міста Львова.

Євгена Добряка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на фінансування добудови поліклініки у місті Радомишль Житомирської області, відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2011 рік".

Павла Мовчана Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для проведення ремонтних робіт історико-культурного комплексу "Резиденція Богдана Хмельницького".

Ігоря Шарова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вдосконалення державних механізмів сприяння працевлаштуванню молоді країни, з метою підвищення соціальної захищеності випускників навчальних закладів.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на відновлення пошкодженої внаслідок пожежі будівлі школи у селі Нові Вороб'ї Малинського району Житомирської області.

Володимира Яворівського до Прем'єр-міністра України з приводу незадоволення відповіддю Кабінету Міністрів України щодо протиправних дій Державної податкової служби України, яка протягом 5-ти років звільняла від ввізного мита книжки іноземного походження, що призвело до втрати державного бюджету на суму 1 мільярд 800 мільйонів гривень.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Генерального прокурора України, Голови Фонду державного  майна України, Одеського міського голови щодо захисту законних прав мешканців сімейного гуртожитку фабрики взуття Відкритого акціонерного товариства "Альбатрос".

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України, голови Київської міської державної адміністрації щодо будівництва метро на Троєщину та врахування в проекті бюджету необхідності збільшення його фінансування на 210 мільйонів гривень в 2012 році.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України, міністра юстиції України, голови Київської міської державної адміністрації щодо збільшення бюджету міста Києва на 7,5 мільярдів гривень за рахунок стовідсоткового врахування прибуткового податку до міського бюджету та встановлення прозорих стосунків між столицею і державою в бюджетному процесі.

Сергія Терещука до Прем'єр-міністра України щодо фінансування об'єктів газифікації сільських населених пунктів Черкаської області за виконані будівельно-монтажні роботи підрядними організаціями.

Миколи Шершуна до Кабінету Міністрів України щодо передачі до державної власності об'єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських осушувальних систем Рівненської області.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради про недопущення грубого порушення конституційних прав соціально незахищених мешканців міста Одеси, що виражається в перешкоджанні законній діяльності Фонду соціального захисту "Ветеран", зокрема закритті їдалень для малозабезпечених осіб, інвалідів, пенсіонерів та вжиття невідкладних заходів реагування.

Володимира Карпука та Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, виконуючого обов’язки Голови Рахункової палати щодо вжиття невідкладних заходів реагування з метою недопущення порушень конституційних прав громадян, законодавства про захист економічної конкуренції у сфері державних закупівель продуктів харчування для закладів Міністерства освіти, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства соціальної політики, використання в поточному році та формування в наступних роках прозорих річних планів закупівель відповідних товарів відповідно до Закону України "Про здійснення державних закупівель", уникнення проявів зловживань у цій сфері, забезпечення раціонального й ефективного використання державних коштів та притягнення винних осіб до відповідальності.

Сергія Храпова до віце-прем'єр-міністра України – міністра інфраструктури України стосовно надання роз'яснення Кабінету Міністрів України щодо здійснення реєстрації пасажирів літаків на території України виключно за паспортом громадянина України.

Сергія Кошина до Віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України щодо забезпечення організації гарячого харчування учнів Вищого професійного училища № 29 селища міського типа Володимирець Рівненської області, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Групи народних депутатів (Томенка, Коржа та інших. Всього 4 депутатів) до Віце-прем'єр-міністра України – міністра інфраструктури України, голови Черкаської обласної державної  адміністрації щодо ефективності використання для туристичних цілей гелікоптерного майданчика, збудованого за Державною цільовою програмою підготовки до фінальної частини чемпіонату Євро 2012 року з футболу у селі Пекарі Канівського району Черкаської області.

Олега Зарубінського до голови Національного банку України щодо поширення банками України неправдивих відомостей про умови кредитування населення.

Вячеслава Коваля до міністра оборони України щодо захисту громадянських і трудових прав старшого лейтенанта Олександра Щербюка та необхідності перевірки законності його звільнення з лав військово-морських сил.

Геннадія Задирка до міністра внутрішніх справ України щодо неналежного розгляду працівниками Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Одеській області депутатського звернення по факту злісного побиття громадянина Разміка Айвазяна.

Євгена Добряка до міністра внутрішніх справ України стосовно неприпинення протиправних дій громадянина Валерія Пруднікова по відношенню до громадянина Олександра Редеуце та не реагування з боку Печерського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві щодо остаточного розгляду даної справи.

Ігора Гриніва до міністра внутрішніх справ України щодо ненадання відповіді по суті на запит від 7 вересня 2011 року про ігнорування представниками силових відомств парадно-вихідної форми під час святкування 20-ї річниці Незалежності України.

Миколи Шершуна до міністра аграрної політики та продовольства України щодо ненадання відповіді на депутатський запит стосовно розроблення окремого проекту загальнодержавної програми ведення сільськогосподарського виробництва на радіоактивно забруднених територіях та їх комплексної реабілітації.

Михайла Зубця до міністра культури України про факт рейдерського захоплення і привласнення Товариством з обмеженою відповідальністю "АПК"Таїровський" пам'ятки містобудування та архітектури - головної будівлі виноробної станції Державного підприємства "Дослідне господарство "Таїровське" Національного наукового центру "Інститут виноградарства і виноробства імені Василя Таїрова".

Павла Мовчана до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо забезпечення шкільним автобусом учнів села Разіне Романівського району Житомирської області.

Сергія Терещука до міністра культури України щодо  виділення коштів на завершення будівельних робіт музею державного історико-культурного заповідника "Трипільська культура" в селі Легедзине Тальнівського району Черкаської області.

Юрія Гнаткевича до міністра юстиції України стосовно незрозумілого ставлення судді до статей 53 та 143 Цивільно-процесуального кодексу України та статті 5 Закону України "Про судову експертизу", а також вкрай непрофесійного ставлення експертів до виконання Інструкції Міністерства юстиції України "Про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень" при розгляді цивільної справи у Голосіївському суді міста Києва, яку вела суддя Наталія Чередніченко.

Групи народних депутатів (Плотніков, Прутнік та інші) до Міністерства інфраструктури України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного агентства автомобільних доріг України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Київської міської державної адміністрації, Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, Солом'янської районної у місті Києві державної адміністрації, Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації стосовно необхідності вжиття заходів для забезпечення належного рівня транспортних та житлово-комунальних послуг у різних районах міста Києва.

Едуарда Прутніка до Міністерства фінансів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Чернігівської обласної державної адміністрації стосовно розгляду повторного звернення жителів сіл Терешківка і Шняківка Ніжинського району Чернігівської області щодо необхідності всебічного сприяння у завершенні газифікації цих сіл напередодні осінньо-зимового періоду.

Павла Костенка до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Голови Державної податкової служби України щодо запобігання корупційним діям в органах місцевого самоврядування.

Андрія ПАРУБІЯ до Генерального прокурора України щодо недопущення незаконного перешкоджання трансляції одеської опозиційної телерадіокомпанії "Круг".

Володимира Ар'єва до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України стосовно необхідності проведення перевірки фактів, викладених від імені Львівської громади у зверненні Героїв України Юрія Шухевича та Бориса Возницького.

Валерія Кальченка до Генерального прокурора України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України стосовно порушення чинного законодавства у діяльності товариства з обмеженою відповідальністю "Мобі-Експрес", яке є засновником обласної газети "Новини Кіровоградщини".

Ігоря Алексєєва до Генерального прокурора України, міністра охорони здоров'я України про перевірку дотримання чинного законодавства України у психіатричних установах Одеської області.

Володимира Лещенка до Генерального прокурора України, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо підтвердження фактів грубих порушень чинного законодавства з боку працівників міліції та суддів міста Южноукраїнськ Миколаївської області.

Василя Деревляного до Генерального прокурора України щодо захисту прав членів садового товариства "Ювілейне", що у місті Тернопіль, земельні ділянки яких було незаконно відібрано, а садові будинки зруйновано.

Віктора Швеця до Генерального прокурора України щодо неналежного розгляду органами прокуратури звернень Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за скаргами Любові Петруненко.

Віталія Барвіненка до Генерального прокурора України щодо незаконного користування Товариством з обмеженою відповідальністю "Блакитна Нива 2005" озером "Китай" на території Кілійського району Одеської області біля сіл Фурманівка, Василівка та міста Кілія.

Віталія Барвіненка до Генерального прокурора України щодо незаконних дій посадових осіб Відкритого акціонерного товариства "28 червня" Салганської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

Володимира Даниленка до Генерального прокурора України стосовно вжиття відповідних заходів прокурорського реагування для захисту житлових прав та реалізації права на приватизацію житла мешканців гуртожитку по вулиці Сагайдачного 6/37 у місті Дніпропетровськ.

Володимира Лещенка до Генерального прокурора України щодо законності вжитих заходів до колишнього начальника 63-ї санітарно-епідеміологічної лабораторії Міністерства оборони України майора медичної служби Володимира Сосницького та інших посадових осіб цього військового підрозділу.

Еліни Шишкіної до Генерального прокурора України щодо застосування недозволених методів слідства співробітниками Міністерства внутрішніх справ України міста Запоріжжя та порушення прав на захист Антона Харитонова та інших підозрюваних у справі про вибух Свято-Покровського храму у місті Запоріжжя.

Миколи Ковзеля до Генерального прокурора України щодо законності закриття дитячого будинку сімейного типу у місті Ківерці Волинської області.

Олега Ляшка до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи проти голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка та голови Борзнянської районної державної адміністрації Анатолія Дробота за перешкоджання діяльності народного депутата України Олега Ляшка.

Олега Маліча до Генерального прокурора України щодо бездіяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробудівник" - власника очисних споруд у селищі міського типу Козин Обухівського району Київської області, яка створює загрозу масштабної екологічної катастрофи у басейні річки Дніпро.

Олександра Голуга до Генерального прокурора України щодо неналежного та необ'єктивного розслідування кримінальної справи за фактом перевищення влади та службових повноважень працівниками Пустомитівського районного відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області та спроб приховати цей злочин.

Олени Бондаренко до Генерального прокурора України щодо перевірки законності знесення кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації в місті Києві та перевірки дотримання відповідними міськими службами Києва Постанови Верховної Ради України від 15 квітня 2009 року "Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих ЗМІ, закладів культури, у тому числі бібліотек, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси".

Романа Забзалюка до Генерального прокурора України щодо ненадання відповіді прокурором Миколаївської області на депутатське звернення стосовно можливих незаконних дій з боку начальника лінійного відділу на станції Миколаїв Управління Міністерства внутрішніх справ України на Одеській залізниці.

Юрія Литвина до Генерального прокурора України, Київської обласної державної адміністрації щодо вжиття заходів із забезпечення конституційних прав громадянки Віолети Спічак, виконання приписів прокуратури та рішення суду, вжиття відповідних заходів реагування з усунення порушень чинного законодавства та притягнення винних до відповідальності.

Групи народних депутатів (Кожем'якіна, Томенка та інших) до Генерального прокурора України щодо порушення вимог заборони цензури та права народного депутата на виступи у засобах масової інформації з боку генерального директора Черкаської обласної державної телерадіокомпанії Юрія Уздеміра.

Валерія Баранова до голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо доцільності внесення змін до земельного законодавства України стосовно деяких умов користування земельними ділянками.

Ігоря Алексєєва до голови Одеської обласної державної адміністрації про перевірку дотримання чинного законодавства в інтернатних закладах Одеської області.

Олександра Голуба до голови Львівської обласної державної адміністрації щодо відновлення пам'ятника жертвам бандерівського терору в селі Добрівляни Дрогобицького району Львівської області.

Ольги Герасим’юк та Ірини Геращенко до голови Київської міської державної адміністрації щодо скасування наказу начальника управління культури від 31 серпня 2011 року про переміщення археологічної колекції з "Будинку Петра І" в тимчасове приміщення Українського дому.

Остапа Семерака до голови правління Публічного акціонерного товариства "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" про надання повної та належної інформації.

Уляни Мостіпан до начальника головного управління Пенсійного фонду України у Київській області стосовно неналежного розгляду депутатського звернення щодо скорочення соціальних виплат дітям війни, чорнобильцям та військовим пенсіонерам Рокитнянського, Миронівського, Богуславського та Кагарлицького районів Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області.

Групи народних депутатів (Болдирєв, Ващук та інші. Всього 8 народних депутатів) до Прем'єр-міністра України Азарова щодо незаконного суміщення посад першим заступником міністра аграрної політики та продовольства України і Президента Національної аграрної академії України Безуглим та його бездіяльності на цих посадах. (Шум у залі) Так от, з урахуванням цього побачимо, яка буде відповідь на депутатський запит.

Шановні народні депутати, проголошено 113 депутатських запитів, у тому числі, один запит направлено до Президента України.

Так, шановні народні депутати, Володимир Лещенко звернувся до Верховної  Ради України з вимогою  надати йому три хвилини для виступу у зв'язку з  тим, що він не задоволений відповіддю на свій депутатський запит до Прем'єр-міністра України. Всі документи з цього приводу належним чином оформлені. Будь ласка, ваше право на виступ.

 

10:41:58

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Я не задоволений відповіддю на мій депутатський запит до Прем'єр-міністра України Азарова Миколи Яновича, який  було оголошено на засіданні Верховної  Ради України 9 вересня 2011 року щодо незаконного позбавлення керівництвом Південно-Західної залізниці пільг на проїзд у транспорті для пільгових категорій громадян шляхом заміни приміського дизель-поїзду на дільниці Чернігів-Горностаївка на дизель-поїзд підвищеного комфорту.

З цього приводу з урахуванням вимог виборці міста Чернігова та прилеглих районів, я двічі надсилав депутатські звернення до Прем'єр-міністра України Азарова, ось одне із звернень. До мене звернулися жителі міста Чернігова, ветерани Великої Вітчизняної війни та праці, учасники  ліквідації аварії на ЧАЕС, афганці, інваліди, інші категорії малозабезпечених громадян. Згідно з чинним законодавством України вони мають право на безплатний проїзд у пригородних поїздах. Цим правом користувалися під час дизель-поїздом Чернігів-Горностаївка на свої городи, дачні ділянки, до родичів, а селяни-пенсіонери до обласного центру з метою відвідання лікарень, органів соціального захисту населення тощо.

З 20 вересня цього року звичайний приміський потяг на цьому маршруті залізничними відомствами відмінено, і замість нього тепер курсує дизель-поїзд "Чернігів-Горностаївка" з підвищеним комфортом, але за проїзд у ньому потрібно платити. Люди з обуренням сприйняли рішення залізничників   підступно відібрати пільги у малозабезпечених верств населення.

Обидва рази на моє звернення відповідав перший заступник міністра інфраструктури України Єфименко. Він посилався на проблеми галузі і стверджував, що пільги у людей відібрані правильно. Тому втретє я вже підготував депутатський запит до Прем'єр-міністра України Азарова з проханням надати мені офіційну інформацію про ставлення уряду до незаконного позбавлення керівництвом Південно-Західної залізниці пільг на проїзд у транспорті для пільгових категорій громадян шляхом заміни приміського дизель-поїзду на дільниці "Чернігів-Горностаївка" на дизель-потяг підвищеного  комфорту.

Відповідь знову надіслав перший заступник міністра інфраструктури Єфименко. Він повідомив про те, що позиція міністерства з порушеного питання залишаться незмінною. Але ж я надсилав депутатський запит Прем'єр-міністру України, а не першому заступнику міністра інфраструктури. Просив надати інформацію про ставлення уряду до незаконного позбавлення пільг пільговим категоріям, а не прагну з’ясувати позиції міністерства.

Тому вчетверте звертаюся до Прем'єр-міністра України Азарова. Шановний Миколо Яновичу, все-таки розгляньте порушені мною проблеми і вирішіть їх на користь простих громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Шановні колеги, з приводу  виступу народного депутата Лещенка, я прошу підготувати відповідні повторні звернення.

Шановні народні депутати! Пропонується розглянути питання про включення до порядку денного проектів Законів, які зареєстровані відповідно до Регламенту у Верховній Раді  України, про вибори народних… Я вже тут перескочив, я перепрошую.

Зараз у нас, шановні колеги, розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України про угоду про розподіл продукції (щодо переліку ділянок надр). Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков, будь ласка.

 

10:45:59

ПЛОТНІКОВ О.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується проект Закону про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо переліку ділянок надр) на друге читання.

Законопроектом передбачається внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції", які вилучають перелік ділянок надр, родовищ, корисних копалин, що можуть надаватися на умовах угод про розподіл продукції як такий, що стримує залучення інвестицій у сфері надрокористування і не відповідає міжнародній практиці. Після першого читання до законопроекту надійшло десять пропозицій. З них три враховано, одна врахована частково і шість відхилено.

Крім цього, надійшли зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України. Зокрема, це зауваження до статті 6 Закону, де пропонується абзац третій частини другої статті 6 зазначеного Закону викласти в такій редакції: "Конкурс на укладання угод про розподіл продукції щодо окремої ділянки надр проводиться за наявності будь-якої з таких умов". Таким чином Комітет Верховної Ради з питань економічної політики просить прийняти проект в цілому як закон з урахуванням пропозицій Головного юридичного управління.

І якщо є зауваження по поправках, я готовий також відповідати на ці зауваження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка номер 2, Руслан Князевич. Ні.

3-я поправка. Юрій Кармазін – також ні.

Я руки вашої не побачив. Будь ласка, мікрофон.

 

10:47:40

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, поправка Князевича стосувалася того, щоб взагалі цей закон відхилити. І, чесно кажучи, мудра поправка, тоді б взагалі не треба було б лобістських законів плодити далі.

Моя поправка стосується того, що я пропоную в частині першій статті 6 залишити в чинній редакції. А саме: угоди про розподіл продукції відповідно до цього закону можуть укладатися щодо окремих ділянок надр, що обмежуються в просторі та координатами, в межах яких знаходяться родовища, частини родовищ корисних копалин загальнодержавного місцевого значення, включаючи ділянки надр у межах континентального шельфу та виключної морської економічної зони України, передбачені  переліком ділянок надр, що можуть надаватися в користування на умовах,   визначених угодами про розподіл продукції. Вважаю, що недоцільно відмовлятися від переліку ділянок надр, що можуть надаватися в користування на умовах, визначених угодами про розподіл продукції. Аргументую це, що  ніби то це має негативний вплив на залучення інвестицій  у вивченні ділянок надр та розробку родовищ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка.

 

ПЛОТНІКОВ О.В. Комітет відхилив цю  поправку. Ми вважаємо, що створення якогось  додаткового переліку – це все ж таки корупційне навантаження. Тобто включення до переліку, виключення з переліку, якісь акції, для того щоб цей перелік існував. Ми, в принципі, не підтримуємо створення якогось  додаткового переліку як документу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставиться на голосування поправка 3 Юрія Кармазіна.

 

10:49:29

За-36

Поправка не підтримана.

Поправка 4.  Юрій Кармазін, мікрофон, будь ласка.

 

10:49:37

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Все якраз навпаки. Коли немає переліків, немає нічого. То буде те, що я найближчим часом проінформую суспільство, що відбувається з надрами і як вони "розтирюються по карманам". 

Пропоную у частині, в своїй поправці 4-й: у частині  другій статті 6 абзац перший   залишити в чинній редакції. Хто не знає цю чинну  редакцію,  я можу її нагадати, але спочатку скажу для чого.

Ця поправка випливає  з попередньої, внесеної мною до абзацу першого частини першої. Оскільки відмовлятися від переліку ділянок надр недоцільно. Редакцію цього абзацу необхідно залишити без змін, вона себе  перевірила і регулює порядок затвердження переліку  ділянок надр. А звучало це так: "Перелік ділянок надр, що можуть надаватися у користування на умовах, визначених угодами про розподіл продукції, затверджується Кабінетом Міністрів України за спільним поданням міжвідомчої комісії та відповідних центральних органів виконавчої влади з попереднім узгодженням…" 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласа, позиція.

 

ПЛОТНІКОВ О.В.  Ну, тут той самий випадок що і попередня поправка. Тобто концептуально ми проти того, щоб вводити окремий перелік і тут наша реакція та ж сама, що і на попередню. Ми не включили цю поправку, тому що перелік це не є тим, що, чим треба доповнювати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка номер 4 Юрія Кармазіна.

 

10:51:28

За-34

Поправка не підтримана.

Поправка 5 Юрія Кармазіна. Будь ласка.

 

10:51:33

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. В 5-й поправці я пропоную абзац другий частини другої статті 6 залишити в такій редакції: "Інвестор може звернутися до Кабінету Міністрів України або міжвідомчої комісії з пропозицією про вирішення питання щодо включення певної ділянки до переліку. Про результат розгляду поданої пропозиції інвестор повідомляється не пізніше трьохмісячного строку".

Як бачите, все абсолютно прозоро і все для всіх однакове. Якщо зараз приймемо цей закон, то я знаю, навіть перелік людей, які будуть окремо. Вони, як правило, всі знаходяться в тій частині залу, яка зараз підтримала цей антинародний уряд, який підписав ганебні угоди, де вилучення з торгівлі Російської Федерації на 32 сторінках. І дуже жаль, що ми сьогодні не послухали не шановного мною пана Прем'єр-міністра, бо це було б дуже цікаво. Там же наші ділянки надр теж пропадуть  в цих угодах.

 

ПЛОТНІКОВ О.В.  5-а поправка відхилена за тими самими міркуваннями, як і відхилені 4-а і 3-я поправки того ж самого автора. Тобто тут мова йде про спробу введення до тексту цього закону відповідного переліку. Ми концептуально не вважаємо це необхідним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка 5 Юрія Кармазіна.

 

10:53:19

За-35

Поправка не підтримана.

Поправка 6  Юрія Кармазіна. Мікрофон, будь ласка.

 

10:53:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, я розумію, що ніхто не хоче прибирати такі корупційні моменти і, навпаки, вони доопрацьовуються. З кожним законом в нас їх стає більше. В мене навіть іноді виникає питання, а що було б, якби Верховна Рада припинила свою роботу, скажемо, місяців хоча би на три? І я переконаний, що нічого б поганого не сталося б. Абсолютно нічого. Це приблизно те саме, що  Могильов би не приходив на роботу. І краще було б, поїхав би в Макєєвку, там би собі працював, все було б нормально.

Через це я пропоную абзац другий частини шостої залишити в чинній редакції, наголошую, яка є сьогодні редакцією закону: "Включення певної ділянки надр до переліку здійснюється за будь-яким з таких критеріїв" і далі перелік критеріїв. Дякую.

 

ПЛОТНІКОВ О.В. 6 поправка відхилена за тими самими міркуваннями, що 5-а, 4-а, і 3-я. Концептуально ми проти того, щоб залишати у тексті закону так званий перелік. Ми його виключаємо, виключаємо в тому числі і з цього самого абзацу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка номер 6 Юрія Кармазіна.

 

10:55:02

За-32

Поправка не приймається.

Поправка номер 7. Мікрофон Юрія Кармазіна.

 

10:55:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, я пам'ятаю ситуацію, коли в цій залі я залишався в меншості, коли ставили питання про приватизацію "Укррудпрому". Ви пам'ятаєте, ні? Те, що належить всьому українському народу роздали, тепер всякий контроль знищуємо за цим. Я розумію, що добавилось кілька олігархів, що вони вже привели цілу фракцію, що вона вже виросла не просто в регіони,  а вже назву отримала Партія регіонів. Я все це розумію. Але ж не можна псувати те законодавство, яке є нормальним. Я думаю, що і ваш Президент накладе на це вето, на цей закон.

Саме через це я пропоную записати, що внесення змін до затверджених в установленому порядку переліків ділянок, передбачених цією статтею стосовно ділянок надр, щодо яких укладено угоди чи оголошено конкурс, щодо яких міжвідомчою комісією переговори з питань забороняється.

 

ПЛОТНІКОВ О.В. Поправка 7 відхилена з тих самих міркувань, що і поправки 6-а, 5-а, 4-а та 3-я. Концептуально ми вважаємо недоцільним залишати в тексті закону так званий перелік. Ми вважаємо, що це шлях до корупції, що це шлях до того, щоб вводити чи виводити ділянки з цього переліку. І знову ж таки, це не є нормальним з точки зору концепції цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ставлю на голосування поправку 7.

 

10:57:04

За-35

Поправка підтримана.

Шановні народні депутати! Комітет пропонує, до 9-ї?  Будь ласка. 9-а, будь ласка, мікрофон. Вона врахована, треба буде її підтверджувати.

 

10:57:20

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, шановні народні депутати! Предметом нашого закону є внесення змін до статті 6 Закону України "Про угоди про розподіл продукції". І раптом ми вносимо зміни, це поправка 9, в Кодекс України про надра. В Кодекс України про надра в першому читанні не вносилось ніяких поправок, не вносилось. Через це, шановний Володимире Михайловичу, ніхто не скасовував 116 статтю Регламенту, я не знаю, як ви це пропускаєте. Але берете зараз і вносите в Кодекс закону про надра. Не треба цього робити. Є протиріччя з цим кодексом і не тільки в цій частині. І через це я,  перше, ставлю  питання до комітету: чому пропускається те, що не мало пропуститися?

І друге. Прошу поставити на підтвердження цю статтю.

І третє. Звертаюся до представника Президента  з тим, що якщо раптом буде прийнято…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,   я надаю відповідь. Немає абсолютно  жодного порушення статті 116, оскільки це узгодження норм діючих законів. Тому тут немає підстав  для такої постановки питання.

Шановні народні депутати,   комітет пропонує прийняти законопроект  у другому читанні та…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А, зараз нам треба поставити 9 статтю на голосування  на підтвердження. Прошу підготуватися. Шановні колеги,  9 стаття врахована комітетом, разом з тим на вимогу народного депутата  ставиться  на голосування пропозиція про підтвердження  9  поправки, яка врахована комітетом. Прошу голосувати. 

І

10:59:32

За-254

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні народні депутати,   комітет пропонує  прийняти законопроект  у другому читанні та в цілому  як закон, врахувавши  зауваження Юридичного управління, так?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вони мають технічний характер.  Шановні колеги… Дуже просто.

Ставлю на голосування цю пропозицію, прошу голосувати.  Реєстраційний номер законопроекту 8712. Комітет  погоджується із рекомендаціями Юридичного управління. (Шум у залі)

 Ні, ні, якби вони були проти, тоді… а вони погоджуються.  Прошу, голосуйте. 

 

11:00:19

За-257

Закон прийнято. Дякую.

Шановні народні депутати,   нам належить зараз  розглянути питання про включення до порядку денного  низки законопроектів, які стосуються виборчого законодавства (реєстраційний номер 9265, 9265-1, 9265-2, 9265-3.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проектів Законів про вибори народних депутатів України. Ще раз нагадую, реєстраційні номери: 9265, 9265-1, 9265-2, 9265-3. Прошу голосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це включення до порядку денного.

 

11:01:22

За-256

Рішення прийнято.

Я прошу наш профільний комітет тепер приступити до розгляду цих питань. Передбачено проведення комітетських слухань 31 жовтня. Після того – розгляд на комітеті і після того будемо розглядати в сесійній зал. Краще  за місяць, це дуже багато буде.

Шановні народні депутати! Оголошую до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення найменувань головного розпорядника коштів) (реєстраційний номер 8722).

Комітет пропонує розглянути питання за скороченою процедурою, прошу голосувати.

 

11:02:21

За-219

Рішення прийнято.

Доповідач – голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша. Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Скубенко, будь ласка.

 

ХОЛОША В.І.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Законопроектом передбачається внесення змін до додатків Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами, затвердженої Законом України "Про Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами" і додатку до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта укриття на екологічно безпечну систему, затвердженої Законом України "Про Загальнодержавну  Зпрограму "Зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС" та  перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно-безпечну систему. Це здійснюється у  зв'язку з необхідністю уточнення  найменування центрального органу виконавчої влади, головного розпорядника коштів, відповідно до Указу Президента про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади.  Зокрема, Положенням про Державне  агентство України  з управління зоною відчуження, затвердженого указом Президента України від 6 квітня 2011 року, функції головного розпорядника коштів  покладається на Державне   агентство з управління  зоною відчуження.

Прошу схвалити законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Володимире Івановичу.  Сідайте, будь ласка.

Володимир Петрович, заключення комітету.

 

11:03:56

СКУБЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу,  у проекті Закону пропонується внести зміни до  додатків Загальнодержавної цільової екологічної програми "Поводження з радіоактивними відходами" та додатку до Загальнодержавної програми  "Зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС" та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно-безпечну систему, затверджених відповідними законами  України.

Внесення зазначених змін  обгрунтовується необхідністю уточнення найменування центрального органу виконавчої влади як головного розпорядника  коштів відповідно до указу Президента України. Відповідним чином пропонується   змінити – це  чисто технічні правки, відповідним чином пропонується змінити  слова "МНС", "Мінпаливо" "Мінпаливенерго" словами ….. і "Міненерговугілля" та "Мінрегіонбуд" і "Мінжитлокомунгосп" та Міністерство регіонального розвитку,  будівництва та житлово-комунального господарства України.

Комітет з питань бюджету прийняв рішення, що вищезазначений законопроект не має впливу на показники бюджету, і в разі прийняття цього закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

Головне науково-експертне управління  вважає, що внесений законопроект можна прийняти за основу.

Враховуючи  суто технічний характер запропонованих до вищезазначених законодавчих актів, а  також відсутність зауважень  Головного науково-експертного управління та Комітету з питань бюджету, комітет на своєму  засідання прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді  України прийняти законопроект за основу та в цілому як закон. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є потреба обговорювати це питання?

Комітет пропонує прийняти його і за основну, і в цілому.

Якщо немає заперечень, то я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу і в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення найменувань головного розпорядника коштів) (реєстраційний номер 8722). Прошу голосувати.

 

11:06:11

За-268

Закон прийнято. Дякую.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення державних закупівель та правового режиму майна Збройних сил України) (реєстраційний номер 8642). Доповідач – народний депутат України Олег Надоша, співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков.

Шановні народні депутати, разом з тим я довожу до вашого відома, що комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зняти з розгляду проект закону у зв’язку з ініціативою автора про відкликання цього законопроекту.

Тому я ставлю, шановні колеги, на голосування пропозицію про зняття з розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення державних закупівель та правового режиму майна Збройних сил України) (реєстраційний номер 8642). Прошу голосувати.

 

11:07:40

За-266

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо законодавчих гарантій права на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг і спрощеного порядку її призначення. Доповідач – народний депутат України Ветвицький Дмитро,   співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Сергій Майборода.

Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати. 

 

11:08:30

За-213

Рішення прийнято.

Дмитро Олександровичу, будь ласка.

 

11:08:35

ВЕТВИЦЬКИЙ Д.О.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Я коротко хочу представить вашему вниманию законопроект номер 8140.

Речь идет о том, что на сегодняшний день субсидии на оплату жилищно-коммунальных тарифов не все люди получают вовремя и в полном объеме по самым простым причинам. Эти причины мы все, народные депутаты, знаем, люди общаются с нами. Во-первых, речь идет о людях старшего поколения. Зачастую, это пенсионеры, и пенсионерам трудно найти все те необходимые кабинеты, получить все необходимые подписи для того, чтобы получить вовремя субсидии. Самое страшное, что не все люди юридически образованы и знают, что им положено от государства субсидии на оплату тарифов и услуг ЖКХ.

В этой связи я предлагаю в своем законопроекте сделать таким образом, чтобы субсидии люди получали  именно в  автоматическом режиме, так как сейчас автоматизировано начисляется пенсия, все возможности у правительства и у государственных органов есть для этого, и я считаю, если мы сделаем такой шаг, сделаем получение субсидий в автоматическом режиме, то наши граждане получат субсидии в полном  объеме – те, которым положено по нашему законодательству.

Вице-премьер Тигипко, выступая с трибуны Верховной Рады Украины неделю назад, говорил о том,  что в проекте бюджета на 2012 год, разработанный правительством, деньги для выплаты субсидий выделяются в сумме… полном объеме 2,9 миллиарда гривен, и я предлагаю сделать так, чтобы государственные органы находили людей, которым субсидии положены, и выплачивали, а наши граждане не стояли в очередях, не изучали законопроекты и новые постановления Кабинета Министров по выплате субсидий, потому что они, если общаются…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон, будь ласка. Звершуйте.

 

ВЕТВИЦЬКИЙ Д.О. …добропорядочным, то они их получают, а, если нет, то из гоняют по кругу по коридорам. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сергій Федотович Майборода, будь ласка.

 

11:11:05

МАЙБОРОДА С.Ф.

Уважаемые народные депутаты, этот законопроект комитет рассмотрел 6 апреля этого году и не поддержал автора. Нельзя согласиться с предложением относительно обязанности уполномоченных органов самостоятельно определять момент возникновения права отдельного лица на получение субсидий без обращения к этим органам.

Дело в том, что возникновение и подтверждение права на размещение расходов на оплату жилищно-коммунальных услуг связано с уровнем совокупных доходов домохозяйств семей, то есть каждого лица, зарегистрированного в жилом помещении, для подтверждения которого не достаточно лишь документов, которые удостоверяют лицо. То есть безответственность лиц, которые обращаются за назначением субсидий, приведет к росту немотивированных расходов госбюджета.

Главное научно-экспертное управление считает, что законопроект целесообразно направить на доработку. Комитет по вопросам социальной политики и труда предлагает законопроект отклонить. Комитет по вопросам бюджета отметил, что реализация его положений будет влиять на расходную часть госбюджета, однако никаких финансовых обоснований авторами не представлено.

Министерство юстиции Украины обращает внимание, что реализация предложенных проектом закона положений не согласовывается с положением Закона Украины "О защите персональных данных". Министерство финансов Украины отметило, что реализация законопроекта не будет обеспечена финансовыми ресурсами в части создания автоматизированной системы обработки данных получателей субсидий. Министерство социальной политики Украины не поддерживает отмеченный проект закона, поскольку появляется необходимость создания базы данных обо всех домохозяйствах Украины и ежемесячного мониторинга изменения доходов всех граждан и их имущественного состояния.

Учитывая изложенное, прошу поддержать решение комитета и  вернуть законопроект авторам на доработку. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, будемо обговорювати це питання? Запишіться, будь ласка. Прошу прізвища народних депутатів.

Володимир Йосипович Матвєєв, фракція комуністів. Петро Цибенко, будь ласка, мікрофон.

 

11:13:15

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України! Я почну свій виступ з інформації профільного комітету. Всі ми дуже добре навчилися за формально-юридичними мотивами відправляти той чи інший документ на доопрацювання або відхиляти його. Але, шановні колеги, мабуть, окрім тих зауважень, які знайшов профільний комітет або науково-експертне управління, можна знайти ще масу інших підстав для цього.

Але давайте подивимося на саму проблему. Ну, справді, проблема є. Як перший заступник голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, а ще більшою мірою, як голова Ради ветеранів України, я стократно підтверджую наявність цієї проблеми. Це приблизно кожне третє звернення, яке находить до Верховної  Ради, до організації ветеранів України, профільних комітетів стосується цієї проблеми. Невже ми з вами не розуміємо, що справді, не кожен громадянин, який має право на пільгу,  фактично може скористатися нею через причини, які від нього не залежать.

Тому я просив би, щоб ми все таки шукали мотиви не для відхилення законопроекту, а для вирішення цієї проблеми. Тим більше,  хочу сказати і в тому числі звернутися до представників установ, організацій житлово-комунального господарства. Підвищення тарифів і цін, які постійно відбувається, воно працює вже проти самих тих організацій, які це робить. Бо  сьогодні далеко вже не кожен громадянин, а я скажу навіть більше, значна кількість їх не в змозі, з об’єктивних причин…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть думку, будь ласка.

 

11:15:26

ЦИБЕНКО П.С.

Не в змозі заплатити ці тарифи, то, де-факто, представники цих інституцій державних працюють самі проти себе.

Отже, від імені фракції я все таки хотів би підтримати саму ідею цього законопроекту з тим, щоб полегшити процес отримання житлово-комунальних субсидій громадянами України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Демидко, фракція Партії регіонів.  Відмовляєтесь? Не наполягаєте?  Тарас Чорновіл.

 

11:16:02

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати! Наша депутатська група не тільки прочитала назву даного законопроекту, а прочитала його суть, прочитала його текст, і ми можемо повторити тільки відому всім народну мудрість: що добрими намірами вистелена дорога до пекла. Коли наміри є, а вдумливого, розсудливого підходу немає.

Щоби втілити цю ідею, коли без звернення громадянина взагалі будуть прийматися рішення про виділення і невиділення субсидій, для цього будуть проводитися відповідні розслідування, перевірки тощо, напевно, треба разом об'єднати ФСБ, ФБР і ще ЦРУ добавити зверху. Це по-перше.

По-друге. Фактично прийняття такого закону, якби воно відбулося, воно відкриває колосальні ворота для нових зловживань абсолютно. Це і без відома також самого громадянами проведення певних перевірок, збору інформації, причому на тому рівні і тими органами, які не уповноважені були ніколи для цього і не будуть нести прямої відповідальності за розголошення такої інформації.  Тому, на наш погляд,  сама, дійсно, болюча проблема нарахування субсидій, яка сьогодні  є дуже далека від гуманного належного рівня, потребує безумовного  врегулювання, але аж ніяк не такими методами, як зроблено в цьому  законопроекті. Людина є сама господарем свого права.

Інша річ, що якщо людина вважає, що вона має право на субсидію,  ми повинні законодавчо виробити таку систему, при якій людина подає заяву, подає клопотання, подає певні дані, які підтверджують її  право на субсидію. А вже  перевірка цих даних, пошук довідок додаткових тощо мало би лягти на  відповідні органи місцевого самоврядування, або держави. Але аж ніяк  не віддавати сумнівним органам сумнівні повноваження  по слідчих і шпигунських діях. Наша фракція не підтримує  цей, скажемо так, за хорошою назвою не дуже хороший законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Кармазін фракція  "Наша Україна – Народна самооборона".

 

11:18:14

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, давайте вдумаємося. Живе пенсіонер, йому 70 років, він ніде  не працює, підвищились ціни. Що в нього змінилося, що  йому треба бігати по довідки? Що в нього змінилося із-за того, що вам треба 30 мільярдів доларів вивезти в офшори?  16 штук по ним працюють! Нічого в нього не змінилося, а ви його заставляєте бігати.

Вітвицький, дякую йому привселюдно, правильно зробив. Він написав, що облік ведеться цих громадян, які мають право на отримання субсидій,   по-перше.

По-друге. Живе інвалід без ніг і, на жаль, вони в нього вже не виростуть. І що, також йому треба бігати? Ви знову ставите йому проблему, щоб він сам збирав документи, доводив, писав, просив у когось і так далі. Ви знаєте, мені нагадує це, відкриваю Інтернет і  наш Президент великий пише і заявляє: "Юлія Тимошенко має довести свою невинуватість!". А я кажу: "Господи, та відкрийте Конституцію, стаття 62". Кожна людина буде винна тільки тоді, коли визнають його судом, який вступить в законну силу, не "кірєєвським" мається на увазі. І навпаки, вона не зобов'язана доводити свою невинуватість.

Саме і тут народний депутат Ветвицький пише: "Будь-які сумніви щодо наявності у громадянина права на отримання субсидій трактується на його користь, допоки уповноваженим  органом не буде встановлено зворотного". Супер написано, цивілізовано написано. Всі почали кидатися на цей проект. Приймати його треба. Вам дякувати буде український народ, особливо пенсіонери і інваліди. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, комітет пропонує повернути законопроект  суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект  доцільно також направити на доопрацювання.

Відповідно до Регламенту  я ставлю на голосування пропозицію спочатку про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо законодавчих гарантій права на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг і спрощеного порядку їх призначення (реєстраційний номер 8140). Прошу визначатись.

 

11:21:11

За-42

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію комітету про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи. Прошу також визначатись.

 

11:21:34

За-43

Рішення не прийнято. Законопроект  відхилено.

Шановні народні депутати, пропоную вашій увазі проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про державні нагороди України" (щодо порядку призначення почесних звань). Доповідач – народний депутат Володимир Яворівський. Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  Василь Демчишен.

Ставлю на голосування пропозицію народних депутатів про розгляд питання за скороченою процедурою.

 

11:22:21

За-209

Рішення прийнято.

Демчишен Василь Васильович, будь ласка.

 

11:22:31

ДЕМЧИШЕН В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 20 квітня цього року розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України Володимир Михайловича Литвина проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про державні нагороди України" (щодо порядку призначення почесних звань), поданий народним депутатом України Володимиром Яворівським.

Законопроектом пропонується уточнити порядок присвоєння почесних звань України, зокрема виключити із відповідних положень статті 10 чинного Закону України "Про державні нагороди" словосполучення "як правило", в результаті чого почесні звання будуть присвоюватися особам за умови наявності у них не менше 10 років трудового стажу у відповідній галузі економічної та соціально-культурної сфери та не менше 10 строку між присвоєнням окремих почесних звань.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за підсумками розгляду законопроекту зауважив, що законопроект матиме вплив на показники бюджету, а у разі прийняття його норми можуть набирати чинності з дня опублікування.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, проаналізувавши зазначений законопроект на відповідність його вимог Регламенту Верховної Ради України, у своєму висновку зазначив, що законопроект зареєстровано з дотриманням вимог Регламенту.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту і вважає доцільним за результатами розгляду його в першому читанні відхилити.

Під час обговорення на засіданні комітету членами нашого Комітету з питань будівництва та місцевого самоврядування більшістю голосів було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення  змін до статті 10 Закону України "Про державні нагороди України" (щодо порядку призначення почесних звань), поданий народним депутатом України …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ДЕМЧИШЕН В.В. …при розгляді в першому читанні відхилити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Будемо обговорювати питання? Запишіться будь ласка. Дякую, сідайте.

Володимир Карпук, фракція "Наша Україна-Народна Самооборона". Наступний буде виступати Петро Цибенко.

 

11:25:10

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна-Народна Самооборона". Шановні колеги, те, що необхідно врегулювати питання присвоєння почесних звань в Україні, питання давно відоме. Наприклад, в галузі культури на 1 вересня цього року було більше 1 тисячі 600 народних артистів, більше 2 тисяч заслужених діячів мистецтв та більше 3 тисяч 400 заслужених працівників культури.

Такі ж речі можна прослідкувати і в інших галузях. До слова, серед 450 народних депутатів на 1 вересня цього року, вдумайтеся, 146 людей носять звання заслужених в тій чи іншій сфері! Від заслужених діячів мистецтв до заслужених працівників освіти, заслужених працівників охорони здоров’я і так далі.

І особливо злива нагороджень сиплеться до якихось ювілеїв. Скажімо, до Дня незалежності України, до 20-річчя нагороджено 76 народних депутатів, представників більшості, або тих тушок, які перейшли до більшості! Вдумайтеся, одне нагородження – 76 народних депутатів!

Тому дуже часто ці люди, які на трибуні лобіюють інтереси більшості, вносять закони або захищають закони для того, щоб зробити інтерес олігархічних кланів, за дуже короткий період отримують звання заслужених юристів. І смішно виглядає, коли людина працює в юриспруденції 4 чи 5 років, і уже стає заслуженим юристом, що є мрією високоповажного сивочолого професора з якогось університету. Тому оці речі, здавалося, як правило,  10 років повинна людина мати фаховий стаж, є досить значимими. І цей законопроект треба підтримати у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так  я ж оголошував. Зараз давайте вже виступлять депутати, потім виступите ви. Ну  зараз хай закінчать, вже почали депутати виступати. Петро Цибенко. Ну, ви в кінці, зараз виступлять депутати, ви в кінці.

 

11:27:32

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко.  Шановні  колеги, шановні громадяни  України! Я можу  погодитися із тим, що нам, справді, треба унормовувати відповідним чином присвоєння таких  почесних звань як народний, заслужений  і так далі. Справді, треба  піднімати їх статус, я абсолютно проти цього не заперечую. Але я дивлюсь ліву колонку і дивлюсь праву  колонку  у порівняльній таблиці і  бачу,  що і там, і там присутнє "не менше  10 років". То я  не знаю, у чому де-факто сенс  цього законопроекту?  Може хіба що у тому,  що зникають слова "як правило". Ну правило воно на те і є, що у будь-якому правилі вочевидь можуть бути  якісь виключення.

Отже, фракція  Компартії України, зважаючи на те, що ми не вбачаємо у цьому законопроекті якихось суттєвих новацій, цей законопроект  підтримувати  не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юлія Ковалевська, фракція  Партії регіонів.

 

11:28:40

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Шановні колеги,  Україна має таланти. Я зараз не рекламую всім відомий телевізійний проект, а стверджую впевнено і переконливо: у нашій країні є достатня кількість людей, які заслуговують на повагу. Багато хто з них  є гідним  для присвоєння почесного звання, відзнаки. Але згідно з логікою  автора  законопроекту вони повинні будуть чекати визнання, доки не відпрацюють  10 років у відповідній галузі.  Вочевидь, що запропонована норма  не є стимулюючою, а  навпаки. Можливість особою досягти успіхів, які можуть бути відмічені на  державному рівні, залежить  від самої людини, від її  таланту, обдарованості,  працьовитості, бажання  творити та інших складових.   Талант дає Бог. Майстерність приходить з роками наполегливої праці.

Автор законопроекту вважає, що встановивши граничну межу стажу роботи у відповідній галузі не менше 10 років, можна покласти край вакханалії, яка відбувається під час присвоєння найвищих державних нагород України. Незрозуміло, чому автор вважає, що при призначенні особі почесного звання України вакханалія закінчується саме після спливу 10-річного терміну праці у відповідній галузі. Чому пропонується саме 10 років, а не 30, скажімо? Адже виходячи з логіки мети та завдання цього законопроекту, якщо запропонувати призначати почесні звання, наприклад, через 30 років у відповідній галузі, то з вакханалією було б покінчено взагалі.

Незрозуміло, чому автор не пропонує боротись саме з вакханалією, а карає людей, які є майстрами свого діла і дійсно зробили вагомий внесок у розвиток держави. Незрозуміло, чому особа, яка має високі трудові досягнення, професійну майстерність вже сьогодні, а  стаж роботи у відповідній галузі, наприклад, 8 років, чому вона не може бути відзначена на державному рівні. Чому автор пропонує відзначати лише працюючих фахівців, в як бути з непрацюючими пенсіонерами? Я пропоную відхилити цей законопроект. Вважаю, що ці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть думку, будь ласка.

 

11:30:53

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Я вважаю, що ці норми, які запропоновані, є несправедливими, ми просто принижуємо тих людей, що працюють майстерно і професійно. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, будь ласка.

 

11:31:16

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Щойно дуже критикували цей законопроект, я є його автором. Тут прозвучала така думка, що Україна має таланти. Це дуже добре, я дуже щасливий, що Україна має, вона їх справді має. Але складається таке враження, що Америка їх уже не має, Німеччина їх уже не має, Польща їх не має, ну, немає талантів, і все, і будь здоровий. Та люди добрі, та схаменімось, про що ми сьогодні говоримо! Та немає в Америці, немає народного артиста, заслуженого артиста, є або відомий артист, або геніальний артист, якого визнає суспільство, або артист десь третього, четвертого, п'ятого ряду, який там грає у масовках. Ніде у світі немає заслуженого художника  і народного художника. Є або Пабло Пікассо, або Гоген, є художник відомий на весь світ, і ніякі звання йому інші не потрібні.

Але я не про це. Я не хочу руйнувати ту систему, яка вже є, хоч мені вона видається  порочною і абсолютно принесеною із минулого. Он білоруські письменники  домоглися статусу "народний письменник", горло один одному перегризли за те, хто народний, хто не народний. А до речі, Василь Биков, геніальний письменник  білоруський, ніколи народним письменником не був і не хотів бути.

Через те я хотів лише  унормувати. Ну, уявіть собі, коли  до Дня незалежності, я не буду називати  прізвища тут, до Дня незалежності  одного  письменника серед ночі піднімають  у письменницьку організацію і кажуть: підпишіть документи на те, щоб йому присудити героя. Ну, хіба так речі ці робляться? Причому письменнику дуже посередньому, повірте мені, дуже і дуже посередньому.

Через те я поставив питання у законопроекті, щоб були, бодай, якісь норми, яких  би  дотримувалася влада і той же самий Президент,   і Кабінет Міністрів, хто присвоює, тобто, щоб  хоча б 10 років після  заслуженого актора, потім можна було присудити народного актора. А потім, якщо людина вийшла вже на пенсію, пенсіонер і не працює, а де вона може тоді заробити і заслужити собі, скажімо,  це звання, вона його  ніде не заробить. Можна, я знаю, чи куприти, чи по блату якомусь  взяти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ЯРОВІРСЬКИЙ В.О. Законопроект справедливий, але не хочете голосувати, не голосуйте. Але просто не вигадуйте про те, що якщо не народний, то це не талановитий. Як хочете, так  і голосуйте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення законопроекту завершено. Комітет пропонує відхилити законопроект.   Головне науково-експертне управління  дотримується такої ж думки, а саме, щодо необхідності відхилення  законопроекту. 

Ставиться на голосування першою регламентна пропозиція  про прийняття проекту закону за основу (реєстраційний номер 8139) про  внесення змін до статті 10 Закону України "Про державні нагороди України"  (щодо порядку призначення почесних звань).   Прошу визначатись шляхом голосування.

 

11:34:29

За-40

Рішення не прийнято.

Законопроект відхилено.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проекту Закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку" (щодо декларативного принципу). Доповідач – народний депутат України Ксенія Ляпіна, співдоповідач – голова комітету Анатолій Семинога.

Одну хвилиночку, Ксенія Михайлівна. Тут звучать вперті голоси про розгляд питання за скороченою процедурою.

Я поставлю на голосування цю пропозицію, тим більше автор погоджується з цією пропозицією. Прошу голосувати.

 

11:35:19

За-185

Рішення прийнято.

Будь ласка.

 

11:35:26

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Ксенія Ляпіна, партія «За Україну!». Шановні колеги, цей законопроект спрямований на подальше вдосконалення Закону про пожежну безпеку у відповідність до принципів, закладених в Законі про дозвільну систему. Я нагадаю, всі з вами ми разом вже зробили великий крок і визначили, що новостворені підприємства започатковують свою діяльність і починають чи новий вид господарської діяльності на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства. Це суттєво спростило життя підприємствам.

Однак треба звернути увагу, що щодо пожежної безпеки підприємства безумовно за своїм характером діяльності, вони класифікуються за різними ступенями небезпеки. І тому не кожне підприємство можна просто започатковувати на підставі декларативного принципу. Я пропоную визначити, що якщо зазначені підприємства належать до категорії пожежно-небезпечних, вони можуть започатковувати свою діяльність за декларативним принципом за умови укладання договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами. Таким чином, ми ставимо нормальний, сучасний європейський якби бар'єр перед неналежним відношенням до третіх осіб і перед ризиками.

Крім того, цим законом я пропоную чітко визначити, як цього й вимагає Закон про дозвільну систему, що підставою для видачі дозволу є висновок за результатами оцінки протипожежного стану підприємства. Це дуже важливо, тому що Закон про дозвільну систему вимагає, щоб ми  чітко визначили на підставі чого видається дозвіл або там відмова у видачі дозволу. Тому я прошу, законопроект насправді короткий, дійсно, він як би точковий, але він насправді дуже важливий, тому що він регулює питання безпеки. Я прошу підтримати його, рішення комітету – за основу і хоча, як на мій погляд, можливо він міг би бути прийнятий і в цілому.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам також. 

Анатолій Іванович Семинога, голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

11:37:42

СЕМИНОГА А.І.

Шановний  Володимире Михайловичу! Шановні колеги  народні депутати!  На ваш розгляд  внесено проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку".

Як вже зазначалося, метою законопроекту є приведення законодавства у сфері пожежної безпеки у відповідність  із Законом України "Про дозвільну систему у сфері господарської  діяльності", що досягається внесенням відповідних змін до статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку".

Законопроектом передбачаються  умови для підприємств, які належать до категорії пожежно небезпечних об`єктів щодо запровадження діяльності за декларативним принципом. А саме, за умови укладення договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами. Така практика існує в цивілізованих країнах світу  і показала свою  дієздатність: зменшення впливу контролюючих органів на суб`єкти підприємницької діяльності.

Комітет з питань Регламент, депутатської етики, забезпечення діяльності Верховної Ради  зазначив, що законопроект зареєстрований з дотриманням вимог статей 90, 92   Регламенту Верховної Ради  України.

Комітет з питань промислової  і регуляторної політики підтримує даний законопроект.

Кабінет Міністрів підтримав  законопроект за умови врахування деяких зауважень. Одне із зауважень стосується необхідності доповнення законопроекту положенням про внесення змін до частини 9-ї та 18-ї статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку".

Висловлене зауваження є слушним, і його, на наш погляд, необхідно врахувати при голосуванні у першому читанні,  щоб потім не порушувати статтю 116 Регламенту Верховної Ради України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради визначило, що законопроект може бути прийнятий за основу з наступним врахуванням висловлених зауважень та пропозицій. Зазначені зауваження можуть бути враховані у другому читанні.

Народні депутати України – члени Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вирішили рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

СЕМИНОГА А.І.  …Закону України "Про пожежну безпеку" прийняти за основу. Дякую за увагу. І прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, якщо немає заперечень, може, приймемо рішення комітету? Будь ласка, запишіться на обговорення.

Прізвища народних депутатів. Станіслав Аржевітін. Потім – Михайло Чечетов. Станіслав Аржевітін, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”.

 

11:40:17

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, це дуже слушна пропозиція. Напевно, всі ми знаємо, коли йдуть до підприємців пожежники, то у деяких керівників аж мороз по шкірі йде. Але це не тому, що такі страшні в нас пожежники, а тому що, як правило, ніхто не хоче витрачатись на те, щоб витримувати норми пожежної безпеки. Всі думають, що "саме нас пожежа обійде".

Що стосується цього законопроекту, то, я думаю, це дуже слушна пропозиція, щоб покращити стосунки між бізнесом і Державною службою  за пожежним наглядом.

Єдине, що я не погоджуюсь із висновком науково-експертного управління про те, що такого терміну, як "пожежонебезпечних об'єктів" немає. Є такий термін, і якщо вони вивчили, то сьогодні існують чотири, навіть п'ять категорій таких ознак, і такий термін вживається, як "пожежонебезпечні об'єкти".

Я думаю, що дуже слушна пропозиція щодо принципу, коли підприємець подає заявку, але при цьому витримує всі норми щодо забезпечення відповідальності матеріально-технічної бази вимогам пожежної безпеки. І дуже слушно, що оцінки ці, висновки все більше роблять сьогодні не Державна пожежна служба, а відповідні організації, які мають ліцензії. По великому рахунку, наступним етапом повинно бути, взагалі можна розпочинати свою діяльність без такого висновку, але при додатковій відповідальності керівника за відповідність цієї бази вимогам пожежної безпеки.

Ну, і звичайно, страхування буде підсилювати відповідальність керівників за дотримання саме норм пожежної безпеки, адже страхова компанія не захоче брати на себе відповідальність, якщо вона побачить, що це підприємство не дотримується цих норм.

Тому, по великому рахунку, цей законопроект можна було прийняти і в цілому, адже тут немає таких особливих складнощів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

11:42:41

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Действительно, спасибо автору, закон написан в русле безальтернативного курса Президента на максимальную дерегуляцию экономики. Он как раз написан в русле адаптации нашего законодательства в законодательство Европейского Союза, курс также безальтернативно, который определен в Законе, принятом в Верховной Раде, "Об основных принципах внутренней и внешней политики".

Вы знаете, что вчера завершилась блестящая поездка в Европу первого вице-премьера Андрея Петровича Клюева, и он убедил наших партнеров в Европе, что,  разговаривая на равных с Украиной, мы можем действительно подписать в этом году и Закон об ассоциации Украины и Европейский Союз, и о свободной торговли с Европейским Союзом. И здесь, действительно, вчера убедили европейских партнеров, что никаких ультиматумов ставить не надо, когда разговор идет на равных как с партнерами, выигрывают все: и Украина и Европейский Союз. 

И поэтому в контексте даже того, что мы будем подписывать Закон о свободной торговли с Европейским Союзом, мы будем подписывать договор об ассоциации, уже договорено, а это ступеньки к реализации стратегической цели вхождения в Европейский Союз. Я думаю, что вот этот законопроект, написанный в русле безальтернативного курса Президента на дерегуляцию, должен быть проголосован здесь конституционным большинством. Спасибо автору. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Ще раз нагадую, комітет пропонує прийняти законопроект за основу, Головне науково-експертне управління позитивно оцінює законопроект і вважає, що він може бути рекомендований Верховній Раді України для прийняття за основу.

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку" (щодо декларативного принципу). Реєстраційний номер 8388. Прошу голосувати.

 

11:45:15

За-274

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати! Тут звучала пропозиція прийняти в цілому, але комітет висловив зауваження, тому я просив би, щоб  комітет оперативно доопрацював і ми прийняли проект як закон.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обмеження права Служби безпеки України та інших правоохоронних органів здійснювати політичні переслідування). Доповідач – народний депутат України Арсеній Яценюк, співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Олександр Скибінецький.

Ставлю на голосування вашу пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою

 

11:46:10

За-217

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати,   взагалі у мене  є до вас прохання і пропозиція. Давайте ми опрацюємо всі законопроекти, їх залишилося небагато, потім одразу перейдемо до виступів  у "Різному", тобто годину   будемо виступати у "Різному".  Немає застережень?  Дякую.

Доповідач – народний депутат України  Арсеній Яценюк. Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань  національної безпеки і  оборони Олександр Скибінецький.

 

11:46:42

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати,   закон, який внесений мною, стосується сьогоднішнього політичного моменту.  Це те, що є основою діяльності   сьогоднішньої влади – політичні переслідування будь-яких людей, які мають іншу позицію ніж  сьогоднішня влада, які виступають проти Президента, які виступають проти грабіжницької політики уряду.

Це стосується  не тільки політичних діячів і політичних лідерів, яких сьогоднішня  влада запроторила у тюрму,  я кажу персонально про Тимошенко,  я кажу про Луценко, це стосується мільйонів  українців, які мають можливість висловити свою позицію по відношенню до влади, але які залякуються сьогоднішньою владою. Це журналісти, які переслідуються спеціальними службами і правоохоронною системою  за те, що навіть їздять на семінари. Це прості громадяни, які беруть участь в акції "Україна проти Януковича" і  яких міліція у Сімферополі  і Керчі просто вирішила закрити на декілька годин. Це блогери, які не бояться в Інтернеті висловити свою позицію про те,  що відбувається в країні.

Закон вперше в українській  юридичній історії вводить  поняття "політичного переслідування" і закон вперше визначає кримінальну  відповідальність по відношенню до  посадових осіб, які здійснюють політичне переслідування українців за вільне волевиявлення і за вільне висловлення своїх позицій і думок.

У Кримінальному кодексі я пропоную передбачити два розділи: перший – кримінальна відповідальність по відношенню до однієї особи, посадовця, який здійснює політичне переслідування будь-якого громадянина України. А друге, це те, що стосується сьогодення. Сьогодення – це коли політичне переслідування здійснюється організованою групою осіб, ким є сьогодні чинна влада. І така стаття передбачає до 15 років ув’язнення.

Ми вимагаємо зупинити політичні переслідування у країні, випустити політичних опонентів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  …декриміналізувати статті Кримінального кодексу і не запроторювати їх в тюрму, а боротися з ними через ідеї. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Скибінецький, голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оброни.

 

11:49:13

СКИБІНЕЦЬКИЙ О.М.

Шановні народні депутати, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони розглянув даний законопроект, відбулася дискусія, звучали такі думки.

Дійсно, ситуація, коли Служба безпеки підпорядкована одній партії, одному лідеру, а в нас колись було КДБ, КПРС, лічно Леонід Ілліч Брежнєв, а сьогодні у нас СБУ, Партія регіонів і лічно Віктор Федорович Янукович, така ситуація говорить про нахил держави до тоталітарності, до тоталітарного режиму. Ситуація, коли Служба безпеки України є абсолютно непрозорою для парламенту, для демократичного цивільного контролю, а саме так ситуація виглядає сьогодні, такий стан справ дає владі всі можливості для зловживань тиску на демократичні свободи і політичних переслідувань. І хто не сліпий, той сьогодні бачить, що саме так і відбувається в нашій країні. І з цієї точки зору, цілком зрозумілою є ініціатива автора законопроекту поставити запобіжник подібним діям.

Разом з тим, на жаль, законопроект виписаний з юридично неприйнятними новелами і формулюваннями, і про це зазначили члени комітету під час обговорення. Крім того, низка питань, які пропонуються, вже законодавчо врегульовані Конституцією та законами України.

Тому, враховуючи зазначене, а також негативний висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, народні депутати України, члени комітету більшістю голосів ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту у першому читанні його відхилити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Шановні колеги, прошу записатися на обговорення цього питання.

Будь ласка, прізвища народних депутатів. Андрій Шкіль. Микола Томенко, будь ласка.

 

11:51:26

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, тема надзвичайно актуальна, і її актуальність виходить за межі загальнонаціональних політиків, які сьогодні у тюрмі, за межі Києва. І як тільки місцеве чиновництво дивиться на те, як в Києві абсолютно спокійно можна використати спецпідрозділи для того, щоб розігнати мітинг або захопити трейдерським шляхом торгову мережу чи ринок, то вони діють на власний розсуд і на місцевому рівні.

Я про ці чудеса можуть вас поінформувати. Скажімо, от у нас є один класик з прізвищем Калашников, не київський, у нас там чигиринський є. Коли він працював головою райадміністрації, йому прийшла вказівка знищити одне підприємство, називається "Нібулон" воно. Значить, на райадміністрації прийняв рішення заборонити машинам "Нібулон" їздити з зерном чи без зерна на території його району. Отакий був чудак. Зараз його губернатор взяв, щоб він досвід переносив на область, він очолює Управління з питань інноваційної політики, щоб інноваційно діяти на всій території Черкаської області.

Тепер ситуація є  по торгових мережах. Ви ж прекрасно розумієте, як спецпідрозділи використовують для того. Ви, наприклад, підприємець чи бізнесмен, не вступили в Партію регіонів, не повісили портрет Президента в себе в кабінеті, з вами відповідно працюють. Хіба можна пояснити, якщо знаходять якусь справу щодо власника підприємства, будь-якого, що вона була десять років назад, щоб спецпідрозділи атакували це бізнесове підприємство, заходили, а потім говорили, можна домовитися, сума така-то, політичні позиції такі-то.

Сьогодні я думаю, що Арсеній Петрович правий в тому, що треба розширить ще в частині і переслідування за політичною ознакою і за принциповою позицією бізнесу, який сьогодні на всій території України не знає коли до нього спецпідрозділ приїде. І всі прекрасно знають, що ведеться спостереження, ведеться підслуховування і таке інше.

Тому в історії з родиною Суслових неодноразово ми говорили, це вже абсолютно не лізе ні в які двері. Тому що за доносом приїхало майже 300 людей, снайперів, найкращі підрозділи. Щоб кілерів винищувати в Одесі, не знайшли спеціалістів, а щоб до депутатів додому приїжджати, цих фахівців знайшли.

Тому мені здається, що треба думати над юридичною складовою і над юридичною технікою. Але щоб так не сталося: поки ми будемо думати над юридичною технікою, у нас всю політичну опозицію в центрі і в місті, і бізнес, який має опозиція, попересаджують по тюрмах. Тому я ідею цю б підтримав і проголосував би "за" в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Князевич фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступний буде виступати  Ковалевська.

 

11:54:13

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, ви знаєте, якщо ми зараз жодним чином не прореагуємо на законопроект і не підтримаємо його, ми вже ситуацію не зупинимо.

Якщо ви подивитесь на ту практику, яка зараз з кожним днем все більше і більше стає поширеною в Україні, то під приводом так званого профілактичного застереження Служба безпеки просто на корні рубає будь-які можливості інакомислення в цій державі. Якщо ви блогер, якщо ви маєте іншу точку зору, ніж та, яка є офіційною в країні, до вас завтра прийдуть з цим застереженням і будуть вас переконувати, або ви припиняєте свою блогерську діяльність, або у вас будуть проблеми.

Вже дійшло до того, що журналісти "Української правди" публікують на своєму сайті, що після того, як вони кілька місяців побули на стажуванні в "Німецькій хвилі", до них офіційно підходить працівник служби безпеки і  шляхом такого  застереження попереджає їх про серйозні наслідки, якщо вони  і далі будуть спілкуватися із своїми німецькими друзями.  Просто  жах твориться!

Ви подивіться до чого дійшли. Приходять до  ректора Католицького університету і зобов'язують   його провести профілактичну   діяльність серед студентів, щоб вони, не Дай Бог, не виходили  на мітинги опозиції.  І ми далі спокійно закриваємо на це очі і ховаємо зараз додолу свою голову, ніби нічого не відбувається.

Звичайно, кажуть в комітеті, що у нас такого роду явища не було, треба якимось чином дивитися, що воно  відповідає чи не відповідає Конституції. Бо у нас просто не було до цих пір політичних репресій. Треба говорити чітко про це. І тому  єдиний спосіб зараз на них прореагувати, хоча би визначення зробити в законодавстві. І потім відповідно до цього визначення,  під це визначення карати  людей.  Як на мене, Арсеній Петрович ще по щадящому режиму  пропонує їх карати. Бо я вважаю, що ті, хто людей  притягують за політичні переслідування до відповідальності,  мусять отримувати більшу міру покарання, ніж відповідно те, що зараз пропонується.

І, нарешті, останнє. Пропонується,  щоб  спецпідрозділи використовувались тільки за призначенням: щодо боротьби з організованою злочинністю  і проявами тероризму. А не так, як у нас зараз є. І коли стає така ситуація, спецпідрозділи виявляються абсолютно недолугими і  непрофесійними.

Шановні колеги, цей законопроект треба негайно прийняти, і я пропоную це  робити в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юлія Ковалевська.

 

11:56:27

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Шановні колеги, Юлія Ковалевська, Партія регіонів. Однозначно, що запропонований на розгляд Верховної Ради   законопроект є популістським.

При всій повазі до автора, я вважаю, що документ направлений не на вирішення правових питань, а на забезпечення популярності автора.  Норми щодо захисту громадян від неправомірних дій працівників правоохоронних     органів, які пропонується внести до  законів України  про Службу безпеки України, про основи національної безпеки України, про контррозвідувальну     діяльність, про оперативно-розшукову діяльність, вже містяться в Конституції  України   та відповідних законах. Що зазначено як у висновку комітет з  питань з нацбезпеки і оборони, так і у висновку ГНЕО.

Стосовно  визначення терміну "політичні переслідування". Тут вже взагалі суцільне "Бородіно":  смешались  в кучу  кони, люди.  Сюди увійшло і переслідування  за свободу думки і слова, свободу світогляду і віросповідання, соціальних, культурних та, як визначає автор проекту, інших інтересів. Яких саме інших інтересів –  лишається незрозумілим.

Шановні добродії, всі перелічені автором свободи, інші інтереси можуть лежати зовсім не у політичній площині, не маючи ніякого відношення до політики. Вони відповідно до цього визначення будуть визнані політичними переслідуваннями. Отака колізія.

Зазначу, що словосполучення "політичні переслідування" останнім часом дуже часто звучать з вуст опозиції. Деякі опозиційні депутати щиро вважають, що і притягнення до відповідальності політичних діячів за здійснення злочину є також політичним переслідуванням. Дарма. Шановні, не плутайте ж грішне з праведним.

Тож, на мою думку, таке розуміння і таке трактування цього терміну є неприпустимим. То ж що тепер можна красти, порушувати закони, вбивати, а коли правоохоронні органи прийдуть, то кричати, що ти в опозиції і це політичне переслідування.

Виходячи із зазначеного, я пропоную відхилити цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Комітет, я просив би повернути зараз нашу політичну розмову у правову. І я нагадую висновок комітету, про який озвучив доповідач Олександр Матвійович Скибинецький – відхилити законопроект.
Науково-експертне управління прийняло таку ж рекомендацію.

Тому я ставлю на голосування першу пропозицію – про прийняття законопроекту за основу (реєстраційний номер 7140), за основу.

 

11:59:29

За-63

Рішення не прийнято. Законопроект  відхилено.

По фракція, будь ласка, Партія регіонів – 0, "БЮТ - "Батьківщина" – 43, "Наша Україна - Народна самооборона" – 18, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 0, Народна Партія – 0, позафракційні – 2.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проект Закону, проекти законів про Державну міграційну службу України, про внесення змін до деяких законів України щодо міграційної служби.

Разом з тим, шановні народні депутати, є звернення автора законопроектів про зняття з розгляду відповідних законопроектів у зв'язку з тим, що вони втратили певною мірою свою актуальність. Тим більше, що є рішення комітету профільного з приводу цього законопроекту, які зводяться до того, що треба відхилити цей законопроект. Тому в нас є всі підстави поставити на голосування пропозицію про зняття з розгляду проектів законів (реєстраційні номери 4797, 4798). Прошу голосувати про зняття з розгляду.

 

12:00:51

За-251

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, нам потрібно прийняти 5 рішень, які стосуються ювілейних дат. Якщо не буде заперечень, я буду називати законопроект, у нас не буде заперечень, будемо голосувати.

Шановні народні депутати, це проект Постанови про відзначення 600-річчя села Космач Косівського району Івано-Франківської області. Автор народний депутат України Чуднов Василь. Комітет з питань культури і  духовності розглядав це питання і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Є потреба обговорювати це питання?

 

МАРТИНЮК А.І. Голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, якщо приймають позитивне рішення, то чого тоді голосувати нам, якщо підтримка. Якщо не підтримають, тоді повернемося до обговорення.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття проекту постанови за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету (реєстраційний номер 8623). Прошу голосувати.

 

12:02:18

За-286

Постанову прийнято.

Шановні народні депутати! Тепер пропонується вашій увазі проект Постанови про вшанування пам'яті жертв Корюківської трагедії під час Другої світової війни. Цей проект Постанови внесли ваші колеги Литвин, Мартинюк і Томенко. Комітет опрацював. Це те питання, яке потребує відповідного реагування з боку Верховної Ради. Тим більше, що є і указ Президента, і є рішення Кабінету Міністрів. Ми повинні, мабуть, цю тему.

Тому, шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття проекту Постанови в цілому, з урахуванням пропозицій, з урахуванням пропозицій, з урахуванням пропозицій комітету. Я розумію, що ви підтримаєте. Я розумію все, я прошу вас.

 

12:03:27

За-265

Постанову прийнято.

Дякую. Шановні народні депутати! Проект Постанови про відзначення 170-річчя з дня народження Миколи Віталійовича Лисенка. Автор – Володимир Карпук. Комітет Володимира Яворівського, я маю на увазі, голови комітету. Прийняли пропозицію рекомендувати і прийняти за основу і в цілому. З урахуванням, знову ж таки, пропозицій комітету. Нема заперечень?

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу і в цілому, з урахуванням пропозицій комітету, (реєстраційний номер 8759).

 

12:04:24

За-282

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Тепер проект Постанови про відзначення 150-річчя з дня народження Миколи Пимоненка. Реєстраційний номер 9060. Комітет пропонує прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Автор проекту постанови Микола Томенко.

Ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу і в цілому проекту постанови (реєстраційний номер 9060).

 

12:05:21

За-287

Рішення прийнято, дякую.

Шановні народні депутати, пропоную вашій увазі проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Андрія Малишка. Автор проекту Постанови Микола Томенко. Комітет всебічно, глибоко і системно розглянув проект Постанови і вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету.

Я ставлю на голосування цю пропозицію, прошу голосувати.

 

12:06:04

За-289

Рішення прийнято.

Володимир Яворівський, будь ласка, 1 хвилина.

 

12:06:12

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Я справді товариству хочу подякувати за те, що ми так мирно прийняли ці дуже важливі культурні постанови, які все-таки вплинуть на культурне життя України. Особливо я вдячний вам за те, що так дружно проголосували за унікальне село, яке має Україна, Космач. Це одне з найвіддаленіших і найбільших сіл у Західній Україні. Село, яке славиться своєю вишивкою, своїми писанками, своїми виробами з народного мистецтва. І те, що за нього, за те, щоб відзначити цей ювілей, віддало так багато голосів, я дуже радий і щасливий. Але хочу просто додати про те, що УПА найдовше трималося саме у Космачі, саме у Космачських горах. А проголосували за те і я вдячний їм за те, що вони проголосували. Це село чомусь проголосувало за регіоналів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! (Шум у залі) Шановні народні депутати! У нас є година для виступів народних депутатів у "Різному". Прошу записатися   для того,   щоб до 13 годин 10 хвилин була можливість у  депутатів висловити свою позицію.

Шановні народні депутати, те, що у порядку денному, ми все зробили. Зараз якісь там збурення, шукати привід під п'ятницю, повірте,  не треба нам це робити.

Шановні народні депутати, будь ласка, записуйтесь на виступ.   Прізвища народних депутатів.

Євген Волинець, фракція комуністів, будь ласка. Петро Цибенко.

 

12:08:23

ЦИБЕНКО П.С.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели, славные наши ветераны! Завершилась парламентская неделя, в ходе ее принят в первом чтении  проект Государственного бюджета Украины на 2012 год. Хотел бы высказать некоторые  предварительные оценки этой финансовой конституции  следующего года.

В том виде, в котором принят Госбюджет,  он абсолютно неприемлем для ветеранства, других мало защищенных категорий населения. Во все времена  у всех народов верхом цинизма  и недостойного поведения считалось обидеть калеку, нищего, ветерана. К сожалению, проект  главной  сметы 2012 года запускает руки в карман пенсионеров, ветеранов и инвалидов, других незащищенных категорий граждан. Это касается чернобыльцев,  ветеранов войны, воинов-интернационалистов,   детей войны, жертв нацистских преследований. Копеечное увеличение  выплат, которые,  несомненно, съест инфляция, подается, как великий компромисс. Так, например, инвалид войны получит разовую выплату  ко Дню Победы на целых полтора процента больше,  чем в текущем году и составит она, подумайте, не 100 процентов, не 80, не 90 от нормы закона, а всего-навсего 15 процентов.  Точно также  будут облагодействованы другие категории населения.

Накануне  рассмотрения проекта бюджета власть, средства массовой информации снова подняли традиционную истерию: караул, льготники съедают весь бюджет. И начали упражняться в том, сколь тяжким бременем для бюджета являются ветераны, пенсионеры и инвалиды.

Что хотелось бы сказать по этому поводу? Во-первых, это вранье, поскольку ветеранские льготы – мизерная часть бюджета, абсолютно несопоставимая с тем, что власть расходует на себя. Во-вторых, даже, если  бы это было, то к кому же ветерану обращаться за защитой, если он отработал 40-50 лет, отдав этому государству?  И в-третьих, система льгот – это не советское население, а изобретение уже  нынешней постсоветской Украины, поскольку в советское время в них просто не было необходимости. Любой ветеран тогда, в советское время, был в состоянии заплатить 3, 4, 5 копеек за проезд в общественном транспорте или 3-5 рублей за  квартиру и жилищно-коммунальные услуги.

Вот почему фракция Компартии Украины не поддержала этот документ и считаем, что в  том виде, в котором он принят за  основу, он неприемлем для многих категорий… льготных категорий граждан Украины и очень надеемся на то, что  те предложения, которые фракция подала,  будут учтены. Благодарю.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

М.В.ТОМЕНКО

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Валерія  Камчатного, група "Реформи заради майбутнього". За ним буде виступати Іван Заєць, "Наша Україна – Народна самооборона".

 

12:11:31

КАМЧАТНИЙ В.Г.

Шановні колеги! Шановні співвітчизники! Наша депутатська група   "Реформи заради майбутнього" вважає за необхідне  привернути вашу увагу та увагу органів державної влади та  громадськості до проблеми використання пральних порошків та інших мийних засобів, при виробництві яких застосовуються фосфати.

На перший погляд, ця проблема нібито здається далеко не першорядною, особливо, якщо згадати про те. що існують проблеми ціни на газ, проблеми соціальних виплат і так далі. Проте, у разі, якщо   ми будемо і подалі ігнорувати цю проблему, нас очікує екологічне лихо, яке за оцінками науковців-екологів може бути співставне з Чорнобильською катастрофою. Я як людина, яка має вищу технічну хімічну освіту це також можу підтвердити.

Чинне законодавство України на сьогодні не забороняє імпортувати і застосовувати пральні порошки, що містять у собі до 22 відсотків фосфатів, а тому сьогодні Україна фактично перетворилася на звалище екологічно небезпечної закордонної побутової хімії з фосфатами, хлором, сульфатами, силікатами і багатьма іншими речовинами, що біологічно не розкладаються і не розчиняються у воді.

Дослідженнями фахівців встановлено, що широке застосування синтетичних миючих засобів призвело до появи у стічних водах нових типів хімічних сполук, токсичних для біоценозу – активного мулу. Внаслідок цього очисні споруди не спроможні забезпечити очистку стічних вод до нормативних показників, і таким чином руйнуються.

Така ситуація в багатьох містах України має місце і становить реальну загрозу для існування живої і неживої природи, загрозу для життя і здоров’я населення.

Пошлюсь на дослідження канадських вчених, які встановили, що понад 10 відсотків патологій у новонароджених дітей спричинені саме негативним впливом фосфатних пральних порошків на організм матері. Крім того, наявність фосфатів у недоочищених стічних водах, які потрапляють до річок та водоймищ, призводить до їх зараження отруйними синьо-зеленими водоростями. Природна самоочисна біовідновлювальна спроможність прісноводних водоймищ України від застосування фосфатів істотно знизилась, а подекуди знищена цілком. Як наслідок, ми маємо приклади, коли щоліта масово гине риба, вода стає не придатною для вживання та небезпечною для здоров’я та життя людини.

Економічно розвинені країни, які дбають про здоров’я своїх громадян, давно взяли курс на відмову від мийних засобів, в які входять фосфати. І з огляду на це депутатська група "Реформи заради майбутнього" закликає уряд прискорити внесення на розгляд парламенту загальнодержавної програми щодо зменшення та поступового припинення використання на території України мийних засобів на основі фосфатів, до речі, термін подання якої завершився 1 травня цього року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Івана Зайця, фракція "Наша Україна" – Народна самооборона". За ним буде виступати Юрій Одарченко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

12:14:43

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна Партія. Шановні народні депутати, я категорично протестую проти повзучої ревізії європейського вибору українського народу. Ми бачимо, як правлячий режим сьогодні торпедує, по суті, підписання угоди про асоціацію із Європейським Союзом, а також угоди про зону вільної торгівлі із цією організацією. Бо інакше як можна розцінювати ту угоду, яку підписав Прем'єр-міністр Азаров у Санкт-Петербурзі?

Ми давно уже маємо зону вільної торгівлі у межах країн СНД, але вона не виконується, тому що Росія не хоче вилучати… позбавляти від обмежень газ, нафту, нашу металургію, наш цукор, вироби із цукру і так далі. Тобто чому підписував Азаров цю угоду? Зрозуміло, для того, щоб поставити перешкоду на європейському напрямку.

Друге, як зрозуміти заяву першого заступника голови Адміністрації Президента пані Якимової, яка сказала про те, що можна підписати спочатку угоду про зону вільної торгівлі, а потім уже і про політичну асоціацію. Це говорить про те, що цей правлячий режим не хоче змінювати життя всередині самої України, вони хочуть мати лише економічні вигоди, але європейський вибір якраз і полягає у тому, що українська нація має модернізуватися саме всередині самої країни. Їм не потрібні сьогодні справедливі суди, їм не потрібна сьогодні нормальна медицина, їм не потрібний візовий режим, тому що представники правлячого режиму мають дипломатичні паспорти, вони всі при владі, і вони мають прямий доступ до Заходу. А люди прості нічого цього не мають: вони не мають ні справедливих судів, вони не мають нічого.

Тому бачите, який поворот відбувається, яка відбувається повзуча ревізія? Вони хочуть спочатку зону вільної торгівлі, а тут хай буде бандостан, тут буде правити гроші, буде правити банда.

Ми категорично протестуємо проти такого підходу і говоримо, що  правлячий режим, влада, керівництво держави має врешті-решт зрозуміти, що політика європейського вибору – це цивілізаційний вибір, і він не зроблений  цією  чи  іншою владою, він зроблений українським народом ще  1991 року, коли була проголосована незалежність України і коли був референдум першого грудня. Тому не може влада просто так змінити наш вибір, вона не може керуватися тільки своїми особистими інтересами. І той, хто піде на ревізію європейського вибору, той рано  чи пізно наштовхнеться на волю народу і буде відповідати на повну катушку. Народ не відступиться, це  вже не ті українці, які сьогодні будуть дивитися мовчки, як їх далі будуть гнобити у своїй державі.

Тому я протестую проти такої непослідовної політики, яку ми сьогодні спостерігаємо і закликаю владу одуматися. Політика європейського вибору залишається, як і раніше…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До слова запрошую  Юрія Одарченка, фракція "БЮТ – "Батьківщина".  За ним буде виступати Юлія Ковалевська, фракція Партії регіонів.

 

12:18:01

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Партія "Батьківщина" Юрій Одарченко. Шановні колеги! Коли Янукович каже нам про європейський вибір, ми всі розуміємо, що це пусті слова, які не підтверджуються ніякими діями. А дійсні свої наміри Віктор Федорович нам давно продемонстрував.

Ми бачимо це по Податковому кодексу, який знищив самозайняте населення, і це знищення продовжується. Ми бачимо по його намірам як він знищує місцеве самоврядування і через зміни до Бюджетного кодексу, недофінансовуючи їх, і через бюджет, і так, як він знищив місцеве самоврядування в Києві, поставивши маріонетку Попова, замість того, щоб привлечь Черновецького до відповідальності і провести чесні вибори.

Зараз влада абсолютно брутально змінює систему правосуддя, знищує її, не існує її. У нас є ера "кірєєвщини". 18 цього місяця жовтня відбувся суд у Вищому адміністративному суді, який розглядав справу Кірєєва, яким чином Кірєєв був призначений на цю посаду.

Шановні колеги! Кірєєв абсолютно є незаконним, нелегітимним суддею. Він не проходив ніякого конкурсу, він не здавав іспитів, і Печерський суд не об'являв конкурс на заміщення вакантних посад. Кожний суддя, який не є безстроковим, при призначенні на будь-яку з посад здає іспити, які підтверджують кваліфікацію. Кірєєву було достатньо написати заяву, я звертаю увагу куди, на ім'я Президента, хоча він мусив написати її на Вищу раду юстиції. І цього було достатньо, щоб знайшлася вакансія, і він був призначений на цю посаду, маючи на меті одну єдину ціль –  знищити опозицію і абсолютно брутально, безпідставно, беззаконно винести вирок Юлії Тимошенко.

І не дивлячись на те, начебто назва: Вищий суд нашої країни – мусив розглянути це питання, вони не дійшли до того, щоб його розглядати по суті. Яка біда, щоб суд розглянув по суті правильно чи не правильно призначений Кірєєв. Це потрібно було зробити, тому що кожен наступний вирок, кожна наступна справа, яку розглядає Кірєєв, вона може бути визнаватися незаконною. І цей суд, він захворів тією ж кірєєвщиною, він прикрився тим, що начебто на протязі місяця можна було оскаржувати укази Президента. Начебто кожен громадян мусив знати, як туди зайшов Кірєєв, чи проходив він процедуру екзаменів, чи ні.

Сьогодні Президент України Янукович зламав судову систему влади, він знищує Верховний Суд. І єдина його мета – зберегтися на посаді, знищуючи судову гілку влади, для того, щоб не було куди апелювати, і простий громадянин України не мав права добитися правди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юлію Ковалевську, фракція Партія регіонів. За нею буде виступати – Юрій Ганущак, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Будь ласка.

 

12:21:21

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Шановні колеги, пане головуючий, шановні телеглядачі та радіослухачі! В українському політикумі склалася своєрідна прикмета: якщо з трибуни Верховної Ради все частіше лунають гучномовні заклики, якщо виступи стають все далі більш популістськими та емоційними, чекай на вибори.

Так, вони вже не за горами. Мабуть саме тому, здрібніла деградуюча позиція все частіше вдається до критиканства на адресу діючого уряду, замість того, щоб продемонструвати конструктивну плідну роботу. Шановні, ми з вами під куполом, але ж не цирку. Навіщо перетворювати  законодавчий орган  держави  на балаган? Ось і сьогодні, де логіка? Запросити уряд,  міністра внутрішніх справ, щоб поставити йому запитання, і не дати говорити.

Варто лише поглянути на ті  закони, що подає опозиція на розгляд Верховної Ради. За їх барвистими назвами – порожній зміст. Про таких, як ви, панове, говорять  у народі: язиком плескати, не ціпом махати. Учора ви завзято критикували Державний бюджет України  на 2012 рік, тож  дозвольте нагадати, що урядом Тимошенко бюджет подавався не вчасно, розглядався і приймався поспіхом, що називається "з коліс".  Було і таке, що країна взагалі керувалася в ручному режимі. І все тоді було добре і за законом, і правильно,  і справедливо.

Складається враження, що представники опозиційних сил забули мову домовленостей, виваженого конструктивного діалогу. Бо все частіше розмовляють мовою ультиматумів та вимог. Вимогами  "надати  та виділити  з Державного бюджету України" ви лише підбурюєте народ. А хтось із вас мав клопіт підрахувати, принаймні приблизно, скільки бюджетів потрібно, щоб  надати та виділити всього, всім і досхочу? Бюджет базується  не на емоціях, не на бажаннях,  а на виважених економічних розрахунках.

І на мою думку, цей проект державного бюджету є соціальним. Він обчислюється в 377 мільярдів гривень, з яких 241 мільярд гривень –  це соціальні видатки. В ньому закладено підвищення соціальних стандартів, а відтак, збільшуються соціальні виплати. Таких рішень, що прийняті на виконання  програми Президента України  Януковича, не було прийнято за всі роки незалежності України. Соціальні витрати бюджету збалансовані і чітко пов'язані з курсом  на економічне відродження України.

Прийняття  бюджету в першому читанні стало важливим кроком в бік стабілізації. Тож головна мета опозиції – заблокувати бюджетний  процес зараз – зазнала фіаско. Така ж доля спіткає і намагання дострокового розпуску парламенту. Незважаючи на всілякого роду блокування, Верховна Рада і надалі працюватиме в пленарному режимі.

Чи не вашим  гаслом,  панове, було славнозвісне: "Бандитам – тюрми! Ні – брехні!"? Чому ж  тепер критику на свою адресу, не кажучи вже про більш рішучі мірі, ви гучно називаєте…        

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С. Чому ж тепер ви називаєте критику політичними переслідуваннями? Чому намагаєтеся переписати закон під одну людину, щоб надати їй змогу уникнути покарання?

Шановні співвітчизники! Партія регіонів відповідальна і послідовна політична сила. Тож ми будемо виконувати всі свої обіцянки, які давали виборцям. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юрія Ганущака, фракція "БЮТ –  "Батьківщина". За ним буде виступати Андрій Шкіль.

 

12:25:04

ГАНУЩАК Ю.І.

Шановний Голово, шановні депутати, пані та панове! Обговорення вчора проекту Державного бюджету на 2012 рік в черговий раз продемонструвало неухильну деградацію бюджетної системи. Найбільшим досягненням Бюджетного кодексу 2001 року, розробленого під керівництвом Юлії Володимирівни Тимошенко, було встановлення неупередженого розподілу коштів між регіонами, адміністративно-територіальними одиницями на основі формули.  Це чи не єдина успішна реформа в Україні, яка, на жаль, не була підкріплена реформами в інших галузях.

Потім ми спостерігаємо корозію бюджетної системи. Спочатку була спотворена схема розрахунків видатків по освіті. Потім на місцеві бюджети переклали програми соціального захисту, хоча це чисто державне повноваження, адже органи самоврядування не мають ніякого впливу на формування цих програм.

Наступна ознака корозії – субвенції на соціально-економічний розвиток. Раніше їх обсяг ділився між регіонами пропорційно кількості населення, і в межах цих квот заповнювався проектом. Потім з'явилися додаткові субвенції без будь-яких обґрунтувань. А в проекті бюджету 2012 року взагалі субвенції виділяються без будь-якої системності. Але найгірше те, що прямо у формулу розрахунку трансфертів почали додавати суми, які без будь-яких обґрунтувань. Апогей такої нормотворчості ми спостерігаємо в проекті бюджету на 2012 рік. Так у розрахунках  видатків на охорону здоров'я з'явилися видатки на подолання екологічних наслідків. Законодавче обґрунтування – прохання Донецької ОДА.

Кошти в розмірі біля мільярда розподілені між п’ятьма регіонами, левову долю яких отримала область, яка представляє Партію регіонів, так ніби в інших областях екологічних проблем немає.

Коли в цьому залі голосувався Закон про експеримент по охороні здоров'я в трьох областях та Києві висловлювалась думка, що справжньою метою цього закону є вичавлювання з державного бюджету додаткових коштів, що ми й спостерігаємо зараз в проекті бюджету на 2012 рік. На цей експеримент, доцільність якого, до речі, дуже сумнівна, виділено 1 мільярд, в тому числі дві третини сховані в розрахунках, трансфертах. При таких обставинах інші області теж були б не проти побавитися в експеримент.

Верховна Рада послідовно рік за роком усувається від бюджетного процесу. Це прикро, бо якість документу без його коректного та широкого обговорення несхитно падає. І знову як проект беремо проект бюджету на 2012 рік. Бюджетний кодекс 2010 року розроблявся урядом Тимошенко і заклав високу планку вимог до якості кошторису країни, однак нинішній уряд інтелектуально виявився кволим виконати вимоги, які закладені в кодексі. Так, розрахунок фінансових нормативів бюджетної забезпеченості повинен здійснюватися на базі соціальних норм та стандартів. Реально це означає вибрати один сільський бюджет, районний, бюджет міста обласного значення, провести розрахунок необхідних витрат відповідно до всіх законів та підзаконних актів, отриману суму поділити на кількість споживачів послуг і отримати необхідний норматив, який розповсюдити на всі інші…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка,

 

ГАНУЩАК Ю.І.  Це і є те, що називають формуванням бюджету знизу, і про що давно мріють місцеві керівники. Це непросто, але це треба-таки зробити. Але, на жаль, нинішньому уряду не хватає ні політичної волі, ні інтелекту. Що маємо, те маємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Андрія Шкіля. За ним буде виступати Антоніна Болюра, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

12:28:41

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шановний пане головуючий, шановні радіослухачі, телеглядачі, шановні народні депутати, звичайно, приємно і цікаво завжди слухати багаточисельні виступи в "Різному" представників влади. І чим їх більше стає, представників влади, у "Різному", да, яке традиційно завжди використовується опозицією, оце є головною і, радше, єдиною ознакою наближення виборів. Тому що треба ж себе засвітити, там, місце в списку забити, прочитати щось цікаве з трибуни, і відповідним чином звести це все до обіцянок, що обіцянки, колись уряд виконає. Бюджет подали, той бюджет, який фінансує спецпідрозділи, міліцію, прокуратуру, все це забирає у простого народу. Звичайно, цей бюджет також не забуває будівництво вертолітних майданчиків. Бо як ми будемо країною просуватися в Європу без вертолітних майданчиків? Я просто собі це не уявляю. Це ж всі ті інші країни просувалися за допомогою якихось інноваційних технологій. А у нас за допомогою вертолітних майданчиків ми будемо туди рухатися.

Інший аспект. Наближення виборів одразу означає, що треба тиснути на діючу опозицію. Тому що опозиція, звичайно, єдиний конкурент у владі. Який колосальний механізм придумала нинішня влада. Що треба зробити з лідером опозиції? Посадити його у в’язницю і в такий спосіб унеможливити організовувати і забезпечувати виборчу кампанію в Україні.

Але, повірте, все буде гаразд. Це у вас уявлення про те, що ви когось посадили у в’язницю і на цьому вичерпалося питання. Це ви брали приклад з минулого. Це для вас це були університетами в’язниці. Для нас – це ті випробування, які ми пройдемо. І, повірте, вам це так відгукнеться, як ви ще ніколи і не очікували в недалекому дуже майбутньому. Тому що всі ці історії про просування до Європейського Союзу, там, я не знаю, розповіді про те, що хтось не хоче записати в Угоду про асоціацію окремий пункт, спеціальний для нинішнього Президента чи нинішньої влади, що вони будуть колись в Європейському Союзі.

От якраз нинішня влада в Європейському Союзі не буде ніколи! Україна – буде. Але тільки тоді, коли змінить діючу владу. Тому що всі сигнали, які вам надіслав Європейський Союз, ми не сприйняли. Ви звикли сприймати, нинішня влада звикла сприймати тільки два способи сигналізування: бейсбольною битою або електричним струмом.

Повірте, прийде час і до цього. Тому що нинішній стан речей у стосунках між Європейським Союзом і Україною не передбачає гри в наперстки. Ви в наперстки награлися в своїй юності політичній і зараз загралися в них. Ви мусите вирости зі стану, коли ви вважали, що можна обдурити всіх. Зараз ви намагаєтеся, обдуривши український народ, ви намагаєтеся обдурити Європейський Союз. Повірте, у вас цього не вийде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Антоніну Болюру, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За нею буде виступати Олег Тишенко.

 

12:31:51

БОЛЮРА А.В.

Шановні співвітчизники, у бюджеті, який ми обговорюємо вже  декілька тижнів, і вчора  він  був прийнятий у першому читанні, передбачено отримати доходів на  38 мільярдів гривень більше. Як же заплановано використати цю невелику суму, з однієї  сторони, але і  значну, з іншої?

Продовжується  суттєве зростання витрат на утримання силових,  поліцейських структур, судової системи, розпочате два роки тому.  На ці структурі передбачено  35 мільярдів гривень. Багато це чи мало? Все пізнається у порівнянні.  Декілька прикладів. Якщо порівнювати з Міністерством  оборони, то це  у 2 рази менше ніж на Міністерство оборони, на охорону здоров'я – в  3,6  разів менше, на освіту – на  5,4 мільярдів гривень менше. Обіцяного раніше 50-процентного скорочення видатків на утримання органів  влади  у зв'язку  з проведеною адміністративною реформою в проекті бюджету немає. І взагалі ніякого скорочення витрат  у цій  сфері немає. Більше того,   на утримання Адміністрації Президента   ще більше коштів,  ніж минулого року.

Декілька порівнянь. Для  забезпечення діяльності закритих спеціалізованих  медичних  закладів та їх оздоровчо-профілактичних  програм для  Апаратів Верховної Ради, Кабміну, Адміністрації Президента, Міністерства  внутрішніх справ,  Міністерства  оборони фінансується  у    загальному обсязі  2,6  мільярдів гривень.  Майже така ж сума 2,8 мільярдів гривень виділена на  фінансування витрат  по усіх  загальнодержавних  медичних  закладах. От і порівняння.  Скоротилося фінансування  заходів боротьби з туберкульозом,  СНІДом, онкозахворюваннями, це при тому, що  статистика цих захворювань  в Україні зростає. На санаторно-курортне оздоровлення інвалідів передбачена сума, ви  тільки вдумайтесь,  9 процентів  від потреби. Не передбачено фінансування програм забезпеченням житлом інвалідів першої  групи, інвалідів сліпих та глухих. Де духовність цього  бюджету? Залишаються під великим питанням соціальні виплати  афганцям та чорнобильцям. Це вчорашня тема,  і не передбачено бюджетом фінансування на ці потреби. Відсутня належна підтримка молоді, як в навчанні, працевлаштуванні, так і в організації свого дорослого життя.

Весь тягар виконання бюджету покладений на плечі небагатої та соціально не захищеної частини населення. Такий бюджет, з урахуванням того, що не передбачена належна підтримка розвитку економіки, агропромислового комплексу, науки, з надмірною централізацією бюджетних коштів, з великими темпами нарощування запозичень, як зовнішніх, так і внутрішніх, неефективне їх використання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

БОЛЮРА А.В. …призведе до ускладнення ситуації у всіх сферах суспільного життя. Такий бюджет приймати – це злочин. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Олега Тищенка, фракція "БЮТ - "Батьківщина". За ним буде виступати Євген Царьков, фракція комуністів.

 

12:35:19

ТИЩЕНКО О.І.

Дякую. Олег Тищенко партія "Батьківщина". Шановні народні депутати! Шановний головуючий! Шановні громадяни! Я про конкретні приклади репресій.

5 вересня 2011 року було безпідставно затримано "Беркутом" мого помічника-консультанта Опалька Володимира Григоровича, нібито за встановлення намету на протилежному від Печерського суду, на вулиці Хрещатик, боці. У той час, як цей намет встановлювався 1 вересня мною особисто, а помічник, за моїм дорученням, лише здійснював особисті прийоми громадян та вийшов з намету, коли бійці "Беркуту" почали його трощити, тобто нищити власність народного депутата України. На прохання мого помічника пред'явити документи та пояснити підстави щодо їхніх дій, був силоміць закинутий у автозак і доставлений у Шевченківське районне відділення МВС міста Києва.

А наступного дня Шевченківським районним судом був визнаний винним у нібито несанкціонованому встановленні наметів, проведенні мітингу, якого не було, та вчинення супротиву міліції, якого він не чинив. При цьому мене, як народного депутата України, не було повідомлено про його затримання на порушення частини п'ятої статті 34 Закону України "Про статус народного депутата". Наголошую, що встановлення наметів і проведення в них прийомів громадян було оформлено у встановленому    порядку. Тож підстави для  дій "Беркута"  залишаються незрозумілими. 

11 жовтня  цього року стався майже аналогічний  випадок з іншим моїм помічником-консультантом Оштуком Іваном Іоновичем, коли під час проведення іншої цілком законної протестної акції опозиції на вулиці Хрещатик, що була своєчасно заявлена і не оскаржена КМДА у суді, його також було затримано  та доставлено  автозаком у той же РОВД. А наступного дня, протримавши його добу у міліції, Шевченківський районний суд  визнав його також винним у начебто перешкоджанні  руху транспорту по вулиці Хрещатик, прориві міліцейських кордонів і супротиві міліції. Цього разу мене як народного депутата  України також  не було повідомлено про затримання  мого помічника.

Міліція не вперше здійснює протиправні дії стосовно безневинних громадян, фальшує протоколи,  рапорти, свідчення понятих та передає до суду, виконуючи злочинні накази своїх командирів, які ховаються і на контакт не йдуть, ніколи не представляються і нічого не пояснюють.

Звертаюсь до міністра внутрішніх справ і до слідчої комісії, яку ми утворили,  прошу  взяти під особистий контроль ретельне вивчення порушених мною та аналогічних питань щодо  непоодиноких порушень конституційних прав громадян України посадовими особами, підпорядкованого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ТИЩЕНКО О.І. …підпорядкованого  міністру  внутрішніх справ, посадовими особами та вжити  відповідних заходів  реагування, виключити у подальшому подібні випадки. 

Прошу цей виступ вважати моїм офіційним депутатським запитом до міністра внутрішніх справ України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу оформити  відповідний депутатський запит народного депутата Тищенка.

До слова запрошу Євгена Царькова, фракція комуністів. За ним буде виступати  Павло Мовчан, "Реформи заради майбутнього".

 

12:39:00

ЦАРЬКОВ Є.І.

Уважаемые коллеги, уважаемые телезрители, от имени фракции Компартии Украины, а также  85 тысяч граждан Украины хочу вас   проинформировать, что не так давно нами, представителями фракции КПУ, были переданы в посольство США по просьбе  активистов ассоциации дружбы Украина – Куба, представителями ряда общественных политических организаций Украины, 85 тысяч подписей, собранных на территории нашей страны, под обращением к Президенту Обаме по вопросу скорейшего освобождения незаконных арестов 12 лет назад проживающих на территории США граждан Кубы, собравших множество фактов подготовки террористами ряда терактов против как кубинского народа и кубинских властей, так и руководителей других стран. Но вместо того, чтобы в тюрьмы США были помещены истинные террористы, готовящие теракты, в тюрьмы были посажены эти герои. То есть реакция продолжает свою марионеточную политику.

И никому не секрет, что именно спецслужбы США и Запада взрастили и кормили с ладошки сначала Усама бен Ладена для борьбы с Советами в Афганистане, потом семейство Бушей взасос решало свои интересы с Саддамом Хусейном, именно они взрастили Мубарака и имели бизнес-интересы через Францию с Кадафи, а потом расправились с ними.

С учетом того, что на сегодняшний день Президент Украины находится в Социалистической Республике Куба, да и к тому же, баллотируясь в президенты, сам Обама обещал решить кубинский вопрос, я хочу от имени 85 тысяч граждан обратиться к вам со своим письмом. И передаю пожелания этих 85 тысяч граждан Украины, которые вас просят обратиться к Президенту США проинформировать Президента Кубы о том, что эти подписи есть волевой акт граждан Украины, собирались от Львова до Донецка, от Сум до Одессы на протяжении 4 месяцев, и довести до сведения Президента и Конгресса США эту информацию.

Тем самым мы покажем всему миру, что Украина не только находится в числе тех, кто выступает за справедливость, но и станет основным показателем благодарности и властей Украины, народа Украины, Президента Украины касательно осуществляющейся бесплатной помощи Социалистической Республикой Куба в вопросе лечения, подчеркиваю, 24 тысяч наших детей, пострадавших следствие Чернобыльской катастрофы.

Прошу считать мое выступление как запрос или обращение к Администрации Президента. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу оформить відповідний запит.

До слова запрошую Павла Мовчана, фракція "Реформи заради майбутнього". За ним виступатиме Андрій Павловський, "БЮТ – "Батьківщина".

 

12:41:35

МОВЧАН П.М.

Шановний Миколо Володимировичу, шановні колеги! Вчора відбувся в стінах агенції "Укрінформ" круглий стіл на тему: "Україна –  правоспадкоємниця Київської Русі".

Чим це зумовлено? А тим, що в Росії завдяки зусиллям певних  шовіністичних кіл президентом Російської Федерації підписано указ про відзначення в Росії в наступному році 1150-річчя російської "государственности". Уже в зв`язку з цим видано дуже ціла… започаткована ціла низка видань. Зокрема, наприклад, вийшла книга така ….Олега до Путина, де сказано про князя, який не має жодного стосунку, київського князя, жодного стосунку до Московії, до Московитії, до всього того, що називається сьогоднішньою "Росією".

"Легендарний князь Олег.  Можно назвать первым российским – чуєте? – деятелем общенационального масштаба. Более  30 лет трудился он над обустройством страны: покорял соседние племена, строил города. И хотя фигура эта князя сквозь толщу веков представляется еще  смутно, именно он положил  первый камень в фундамент российской государственности."

Фальсифікація історії відбувається шалена. І вчора на круглому  столі  провідний український вчені, історики застерегли російську владу від тих фальшувань, які набрали масштаби загальнонаціональних.

Якщо з нашого боку  міністр освіту пише спільну історію, спільний підручник України-Росії, то вчора було сказано провідними істориками України , археологами, що це є колосальні порушення, на  які треба реагувати українській спільноті. І один із виступаючих – це  відмий академік Прядко – сказав про те, що незалежна Україна – лише новітній етап у безперервному розвитку  української державності. І якщо ви підніметеся на третій поверх, ви побачите там картину "Кий у Царгороді". Кий і Аскольд – це засновники  української державності, яка нараховує вже 1500 а то й більше віків.  Але Україна – це  новітній етап, і про це було сказано. І про те жодного спільного підручника не може бути – про це  говорили вчені.

Діяльність російських царів, яка сьогодні підтримується і возвеличується, і в Україні в тому числі, Катерини і Петра Першого, ця діяльність руйнування України послідовно, всіх її державних установ, всіх систем: освітньої, мовної, книжкових, всіх інформаційних сфер, які були. І тому вчорашня робота "круглого столу", яка тепер буде у форматі постійно діючого, ми застерігаємо російську владу, а особливо нашу, щоб ми сприяли тому, щоб інтеграційні процеси, які почалися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МОВЧАН П.М. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Андрія Павловського, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За ним буде виступати Юрій Гнаткевич.

 

12:45:00

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, „Блок Юлії Тимошенко” – "Батьківщина". Шановні співвітчизники! Зі шкільної біології відомо, що паразитом називають того, хто живе за рахунок інших, за рахунок організму свого господаря. За Конституцією України, народ є носієм влади. Що ж приготувала нинішня влада олігархів для народу-господаря? Приймає за основу бюджет на 2012 рік, в якому задоволені всі забаганки олігархічного клану та вирішуються всі проблеми за рахунок простих громадян; на утримання бюрократичного апарату витрачається грошей більше, ніж на усі соціально взяті програми. На утримання тільки одного Януковича заплановано з Держбюджету півтора мільярда гривень. Йому мало Межигір’я, йому мало золотих унітазів?! Але і цього їм мало, вони планують позбавити українців соціальної допомоги, виплати пільг. Тільки завдяки блокуванню вчора фракцією „Блок Юлії Тимошенко”-"Батьківщина" вдалося це питання відкласти. А пенсіонери так і не побачать в цьому бюджеті 1 тисячу 200 гривень, які обіцяв Янукович. Всього 822 буде, в півтора рази менше, ніж обіцяли.

Зрозуміло, що антинародна політика владних соціальних паразитів викликає справедливе обурення людей. І щоб збити хвилю народного протесту, Янукович завчасно кинув за грати лідерів опозиції: Юлію Тимошенко, Юрія Луценко, інших. Але навіть ув'язнивши Юлію Тимошенко, Янукович продовжує її панічно боятися, свідченням чого є відкриття все нових і нових справ, одна абсурдніша іншої.

Але Юля не зламалась, вона тримається, і нас закликає з в'язниці продовжувати боротьбу за свої права, за людську гідність, за європейське майбутнє нашої країни. Юля є і залишається головним опонентом кримінально-пацанського режиму Януковича, вона лідер опозиції, вона лідер найбільшої партії "Батьківщина". І партія "Батьківщина" зробить все, щоб звільнити нашу країну від кримінальної окупації.

Юлі волю! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юрія Гнаткевича, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За ним буде виступати Раїса Сорочинська-Кириленко, "Реформи заради майбутнього".

 

12:47:52

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Юрій Гнаткевич, "БЮТ – "Батьківщина". Зараз судову владу і систему лають не тільки депутати, зараз судову систему лає і народ.

Ви знаєте, мені як людині, якій мало доводилося мати справу із судами, востаннє мене судили, мені було 18 років, студентом за "антисоветскую агитацию", але я на суді сказав, що більше не буду, розплакався, і наш гуманний Радянський Суд замінив мені на умовне покарання.

Ви знаєте, шановні колеги, що до нас звертаються тисячі людей з порушенням їх прав, зокрема, їх прав у судах, особливо до нашого комітету, до Комітету з прав людини. Мені пригадується один випадок, що приїхала до мене одна людина із Рівненської області, це мій округ, за який я відповідаю, і він сказав, що його судді знущаються над ним вже більше двох років.

Ну, ми, депутати, не можемо втручатися, але ми можемо консультувати, помічники щось радять, і ту людину Касаційний суд таки виправдав, і він приїхав до нас подякувати.

Ви знаєте, я раніше думав, що суд… Ідеш за суд – це наче у церкву. Тільки в церкві… ну, Бог карає за гріхи, які можна тільки спокутувати, а суд  карає за злочини. А зараз я так не думаю. Уявіть собі: голова апеляційного суду області, це наче свята людина, а він колядує. І колядує не тільки на Різдво, і от наколядував собі, Богу дякувати, 10 років.

Основна проблема, шановні колеги, це не тільки сьогодні те, що влада захватила влада через суди, а і в тому, що і самі суди розперезалися, вони вийшли з-під усякого народного і іншого контролю, навіть часом влади.

Ви подивіться, ми їм дали таку індульгенцію: ми вибираємо їх пожиттєво для того, щоб унеможливити тиск з боку влади. А що ми зробили? Ми унеможливили їх залежність від закону. Вони нехтують процесуальними нормами, не тільки законами, а особливо процесуальними, як тільки хочуть.

Публічність – це ж проста річ, відкритість влади. Нам пообіцяв Президент, гарант наших прав і свобод, що буде відкритий суд над Юлією Тимошенко. А по суті, відкрили тільки, мікрофони дали, тільки перед телебаченням і прокурорами.

Моя помічниця, це вже дрібні речі, але вони характеризують на громадських засадах, пішла на суд, там щось сусіда судили, що вкрав телефон. Так суддя вигнала її із залу, міліцію застосувавши.

У Соломенському суді була справа, пов’язана зі мною, з прикрим випадком з моєю родиною. Суддя Чередниченко, довідавшись, що сидить моя помічниця, сказала: "Що ви тут козиритися?" Хіба вона не мала права? До речі, я її не посилав. Я сам лексикограф, я не знайшов такого слова "козиритися". Моя мама, думаю…  Синонім до цього слова був такий: корчити із себе велике цебе. Миколо Володимировичу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо дякувати. Завершуйте будь ласка.

 

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.  …ми живемо на Оболоні і вже скільки скликань у Верховній Раді. Я не належу до таких людей. Гласність і відкритість має бути повною. Будь хто може зайти в суд і слухати справу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Сорочинську Раїсу Кириленко, група "Реформи заради майбутнього". За нею буле виступати Олег Ляшко.

 

12:51:27

СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО Р.М.

Шановні громадяни України! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" висловлює стурбованість незадовільними темпами реформ у сфері охорони здоров'я. Далі зволікати нікуди, адже система охорона здоров'я, що дісталася нам у спадок від радянських часів, давно вичерпала себе і не спроможна зупинити стрімку деполяцію населення.

Так, згідно з даними доповіді Організації Об’єднаних Націй про людський розвиток, за останні 40 років до нинішніх днів тривалість життя в Україні скоротилося на 10 років і складає нині 68 років. Тоді, як наприклад, у Швеції – 80. І причина тут не тільки в соціально-економічних та політичних катаклізмах, які переживає наше суспільство вже понад два десятиліття.

В першу чергу, проблема полягає в тому, що стан справ у галузі охорони здоров'я фактично було пущено на самоплив. Злиденна медицина, нездоровий спосіб життя, пиятство, куріння призвели до того, що українці стали лідирувати серед найбільш хворих націй Європи та світу. Якщо у 1975 році в Україні показник смертності від серцево-судинних захворювань був найнижчий у Європі, то нині, за даними Міністерства охорони здоров'я, він складає 64, а в Європі 27. Україна лідирує в Європі за кількості хворих на СНІД, на туберкульоз.

Наявна тенденція подальшого погіршення здоров'я призводить до того, що кожне наступне покоління українців слабкіше за попереднє. Так, згідно за даними Національної академії медичних наук України, за останні 10 років діти шкільного віку стали хворіти майже на третину частіше та вмирати на уроках фізкультури. Сьогодні очевидно, що швидко переломити на краще цю ситуацію нам не вдасться. Проте, нині обов’язково в найближчій перспективі можуть наші зміни дати позитивний ефект. Йдеться передусім про пропаганду здорового способу життя, яку необхідно поставити на рівень державної політики.

Треба запроваджувати в суспільстві, особливо серед молоді, моду на здоровий спосіб життя, активізувати водночас боротьбу з вживанням алкоголю, наркотиків,  куріння.

Депутатська група  "Реформи заради майбутнього"  переконана, що системна робота стосовно  здійснення окреслених вище заходів, а саме зупинить інфекційний мор в країні, дасть можливість вакцинувати  наших дітей. Закупівлю ліків та вакцин не проводити з "откатом" в 40 відсотків. Захоронити "Таміфлю" та відремонтувати ті машини…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги,  я прошу, давайте, бо в нас ще є можливість все-таки  у більшості присутніх виступити, дотримуйтеся регламенту.

Олег Ляшко, позафракційний. За ним – Володимир Яворівський,  "БЮТ –  "Батьківщина".

 

12:54:48

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Прийнятий учора парламентом у першому читанні  законопроект про бюджет на 2012 рік, у разі його прийняття без суттєвих змін, зробить бідних ще біднішими, а багатших ще багатшими.

Як і в поточному році, примусово вилучені з трудівників і бізнесу гроші будуть спрямовані на марнотратство   влади і розплату за підтримку наближених  до неї олігархів. А ті, хто створив  ці кошти важкою працею, отримають ще менше, ніж сьогодні: мізерну надбавку, поглине зростання споживчих цін та комунальних тарифів.

Так мінімальна пенсія, яку одержує  більшість пенсіонерів, буде збільшена лише на 7 відсотків і на кінець 2012 року  складе всього 869 гривень.  Мінімальна зарплата  зросте лише на 5,5 відсотків. Навіть якщо не брати до уваги, що уряду ні за яких обставин не вдасться утримати інфляцію на такому рівні, то вже в законі закладено  зниження  соціальних гарантій. А це  пряме порушення Конституції України.

Водночас, влада продовжує жирувати і планувати неприховане марнотратство.  У наступному році, більш ніжна 1 мільярд гривень збільшуються видатки на державну судову  адміністрацію, до 4 мільярдів гривень. До 2,5 мільярдів гривень збільшується  фінансування Генеральної прокуратури. До  15 мільярдів гривень Міністерства внутрішніх справ, міліція за обсягами витрат вже зрівнялася зі Збройними силами. Державному управлінню  справами, яке обслуговує Президента Януковича, запланували на наступний рік 1,5 мільярди гривень. На чиновницькі санаторії 105 мільйонів гривень, це при тому, що на лікування  усіх ветеранів війни і інвалідів в Україні передбачено лише 107 мільйонів гривень. Загалом у цьому році медичне обслуговування депутатів і чиновників становить 300 мільйонів гривень, а в наступному році вже 465 мільйонів.

Порівняємо, на охорону здоров'я для решти українців уряд пропонує 7 мільярдів гривень або по 150 гривень на рік на кожного українця. Народним депутатам, у тому числі і таким, що мають розкішні квартири в Києві бюджетом передбачено і далі оплачувати проживання в однойменному готелі. Таких порівнянь можна привести безліч і всі вони свідчать про одне – бюджет 2012 року антисоціальний і антинародний.

Тому радикальна партія вимагає від уряду при доопрацюванні проекту бюджету забезпечити на 2012 рік зростання соціальних стандартів для громадян України принаймні на 15-20 відсотків, за рахунок радикального скорочення видатків на утримання органів державної влади і розкіш її очільників. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олегу Валерійовичу, за дотримання регламенту.

Володимир Яворівський, фракція "БЮТ - "Батьківщина". За ним буде виступати Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

12:57:49

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

З цієї трибуни щойно оплакували український народ, що він дуже вимирає. Так чого ж ви перебігаєте із "Блоку Юлії Тимошенко" до тої фракції, яка допомагає цьому народу вимирати?! Але я не про те.

Видрін, сьогоднішній радник Президента, якщо не помиляюся, коли десь роки ще два тому чи три він був в опозиції, він сказав фразу, яка мені дуже-дуже подобається. Партія регіонів для нього уявляється як динозавр, у якого величезне незграбне тіло, дуже малесенька голова, у якій дуже мало сірої речовини. Це не Яворівський сказав, ще раз кажу, це сказав Видрін. Думаю, що він має рацію.

Ми прекрасно розуміємо, тільки що тут переді мною виступав колега, який розповідав, скільки пожирає сьогодні влада грошей на себе, просто ненажерлива влада, і мабуть, найбагатша. Тому що наш Президент має 13 резиденцій, а величезна Росія і з нафтою, газом, лісом і таке інше має лишень 10. Я вже не кажу про європейські країни.

Через те справді найбагатша влада у одній із найбідніших країн,  найбідніших.

Я хочу звернути вашу увагу на один документ, який я тримаю в руках. Називається "Обращение лидера Партии регионов Януковича к чернобыльцам", це 2009 рік, коли він ще був кандидатом. "23 года назад ценой своего здоровья вы с честью выполнили свой гражданский долг, спасли миллионы жизней. Сегодня государство оставило вас без поддержки. Уверяю вас, что как только мы сменим эту обанкротившуюся и не оправдавшую надежды людей власть, вам будет возвращено все, что предусмотрено законами Украины".

А вчора чорнобильці намагалися поламати під Верховною Радою грати, якими відмежувалася сьогодні і Верховна Рада від цих людей. Через те, те, що у нас найбагатша влада і найбідніший народ, це одне. Але я хотів зафіксувати сьогодні з цієї трибуни ще одну думку. Ми маємо найбрехливішу владу, найбрехливішу. Я не знаю, чи в світі ще є брехливіша, ніж це вся.**** Ну, куди не поїдуть, понаобіцяють, понаобіцяють. Завтра ми йдемо в Європу, після обіду встали, почухали потилицю, ідемо зовсім у інший бік.

Через те я хочу їм нагадати, хлопці і дівчата, в політику приходять із величезним майбутнім, а виходять з неї з ганебним минулим. Ви саме на цьому шляху. Те, що ви зробили з Юлією Тимошенко, ви собі ще не уявляєте, що ви для себе зробили. Вона вийде звідти, і я переконаний, і найближчим часом вийде, і вона вийде Президентом України, і справедливим Президентом України. Слава Юлії Тимошенко!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Олександровичу.

До слова запрошую Володимира Лещенка, фракція комуністів. За ним буде виступати Орест Муц, фракція Партії регіонів.

 

13:00:49

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Миколо Володимировичу, шановні народні депутати, шановні виборці! До мене як народного депутата України з обуренням звернувся житель селища Десна Козелецького району Чернігівської області Устінов Олександр Львович. Він повідомив про те, що майже протягом року колектив 63 санітарно-епідеміологічної лабораторії Міністерства оборони України, що розташована в цьому селищі, домагається наведення порядку і дотримання законності в згаданому військовому підрозділі. Про грубі порушення в роботі, привласнення державних коштів, халатне ставлення до служби та зловживання з боку колишнього начальника цієї лабораторії майора Сосницького, вони спочатку звернулися до військової прокуратури Деснянського гарнізону. Відразу ж розпочалася активна перевірка, яка потім стала невиправдано зволікатися. Тоді за допомогою в припиненні порушень в зловживань колектив звернувся до міністерства оборони України. Заходів не було вжито.

Довелося звертатися до Кабінету Міністрів та Адміністрації Президента України. За наполяганням колективу лабораторії, на початку 2011 року територіальним північно-східним КРУ міністерства оборони України була проведена ревізія. Переважна більшість фактів підтвердилася. Лише за 2009-2010 роки Сосницьким було привласнено близько 24 тисяч гривень. Начальником КРУ був поданий проект наказу про звільнення майора Сосницького за службовою невідповідністю. Але завдяки своїм покровителям в міністерстві оборони, він і надалі залишався на службі.

Лише після втручання голови фракції комуністів у Верховній Раді України Симоненка Петра Миколайовича Сосницького було звільнено з лав Збройних сил України в запас. Але його знову ж таки завдяки покровителям звільнили, як  порядного офіцера, –  з пенсією, вихідною допомогою, правом носіння форми.

Зате, в знак помсти, посаду ініціатора наведення порядку в 63 санітарно-епідеміологічній лабораторії Устінова міністерські функціонери скоротили, щоб не висовувався.

Ці події викликали обурення серед жителів селища Десна та військовослужбовців. Устінов вимагає переглянути рішення по Сосницькому, притягнути його до відповідальності по заслугах, відновити скорочену посаду.

Підтримуючи Устінова в цьому, я звертаюся до міністра оборони України Єжеля. Шановний Михайле Броніславовичу! Прошу ретельно вивчити порушене питання та вжити заходів у відповідності до чинного законодавства України. Мій виступ прошу вважати депутатським запитом до міністра оборони України Єжеля. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготувати відповідні запити.

До слова запрошу Ореста Муца, фракція Партії регіонів. Завершуватиме годину "Різне" Ярослав Кендзьор, "Наша Україна – Народна Самооборона".

 

13:03:47

МУЦ О.П.

Шановні колеги! Земляки! Президент України Віктор Янукович визначив національні пріоритетні проекти. Одним із них є проект  "Чисте місто", який має розв'язати проблему утилізації побутових відходів. Красномовним прикладом  її актуальності є Тернопільщина, де більшість сміттєзвалищ знаходиться у незадовільному стані, дві третини  не відповідають елементарним вимогам  екологічної безпеки. Із  31 сміттєвого полігону  паспортизовані лише 11. У самому  обласному центрі колишня помаранчева влада загнала цю проблему у такий  глухий кут, що був час, коли з Тернополя  взагалі  перестали вивозити сміття, створивши реальну  загрозу епідемії  інфекційних захворювань.

Ще далі пішла нинішня місцева влада, вирішивши обібрати  простих селян, кинувши оком  на земельну ділянку села Ванжулів Лановецького району. Чиновників не   зупиняє навіть  те, що ця земля за жодними параметрами  не може  використовуватися під складування побутових відходів.  До того  ж через земельну ділянку, яку хочуть перетворити  на смітник, проходять природні  водотоки, а поруч знаходиться артезіанська свердловина. Така  захланність  справедливо обурила  сільську громаду.  Селяни звернулися до мене як до народного  депутата  з проханням вирішити цю проблему. Повністю  підтримую своїх  земляків і правильність їхньої позиції. "Борітеся – поборете!", –  закликав наш Пророк великий Тарас Шевченко. Ніхто не має  права зазіхати на безпеку та здоров'я людей. Воля сільської громади має бути законом для чиновників.

Звертаюся до прокурора області, начальника  екологічної інспекції, голови  держадміністрації: візьміть на контроль законність ситуації, що виникла у селі Ванжулів.  Також звертаюся до Прем'єр-міністра  України з прохання допомогти Тернополю, який колись був  взірцем благоустрою, чистоти, розв'язати проблему утилізації  сміття, оскільки теперішня міська влада не спроможна це зробити своїми силами. На  Заході України  є звичай: скликати толоку і громадою прибрати свої господарства. Хотілося, щоб і ми пам'ятали про ці звичаї і не розводили смітники біля кожної хати.

Шановні мешканці Лановеччини, я, як народний депутат, обіцяю докласти усіх зусиль, щоб не допустити розміщення сміттєзвалища і вирішити на вашу користь цю проблему. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Ярослава Кендзьора, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

13:06:56

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, депутатська група "За Україну!".

Шановні друзі, я хочу сьогодні підняти достатньо незвичне питання, незвичну проблему, це, з мого погляду, наймасштабніша провокація, наймасштабніша афера за 20 років незалежності України. Маю на увазі цей унікальний журналістський матеріал, журналістське розслідування, яке зробили журналісти львівської газети "Експрес", щодо так званого професора-нейрохірурга, геніального чоловіка з "геніальними" здібностями Андрія Слюсарчука. Про це можна було би і не згадувати, просто потішитися цією публікацією. Але, коли журналістське розслідування фіксує у своїй газеті те, що діяльність цього авантюриста, який має освіту на рівні ПТУ і спеціальність маляра і штукатура, і ця людина назвала себе нейрохірургом і звідкільсь, як стверджують журналісти у своєму розслідуванні переважно із Москви, привозить різні психотропні речовини, препарати, і лікує, і робить процедури людям. І вони наводять приклади відвертого вбивства, внаслідок тих процедур, людей. Тобто все це відбувається у Львові, на теренах Львівщини, в інших областях України. Коли людина використовує всю цю свою авантюру лишень для здирства  величезних грошей, бо коли він вимагає, цей псевдолікар, псевдонейрохірург, вимагає  величезні гроші у валюті  у людей, які хворіють вже невиліковною хворобою,  і, навпаки,  так би мовити, страхає тих людей, які цілком здорові, але  залякує їх присутністю в їхньому організмі  якихось також міфічних невиліковних хвороб, і збагачується у такий спосіб.

Но  про це знову ж таки можна було би  якось говорити про суспільну небезпеку цього чоловіка, але, коли, як пишуть журналісти газети "Експрес", що цей  видатний "геній" і професор-нейрохірург  13 років ходив на допити, був на підписці про невиїзд, його кілька разів оголошували  у кримінальний розшук, і коли їхнє розслідування доводить, що  ця людина напряму пов'язана із кришуванням міліцією…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КЕНДЗЬОР Я.М. Дозвольте завершити, пане Миколо.

Що ця людина зав'язана   і ходить безкарно, і проводить  свою лікарську, так звану, практику  вже багато років у зв'язку з тим, що є  покровительство  працівників міліції, прокуратури,  Служби безпеки, і сьогодні ці правоохоронні органи займаються будь-чим, тільки не  профілактикою нашого суспільства, щоб  ліквідувати от таку  небезпечну особу, як цей  псевдохірург, псевдопрофесор і вчений.

І ще одне унікальний, так би мовити,    факт цього  дослідження. Як стверджують журналісти, що  два дипломи медичного Московського і Вінницького медінституту  фальшиві. Єдине, що не фальшиве, – це посвідчення професора, яке   видано Міністерством  освіти України під керівництво славнозвісного  товариша Табачника. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину для репліки має народний депутат  Іван Попеску.

 

13:11:23

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги, я би хотів звернути увагу, що вчора при розгляді законопроекту  про Державний бюджет на 2012 рік  ми повинні були згадати про те, що   ми також прийняли Державну програму економічного соціального розвитку на 2012 рік. І ми повинні були взаємоузгодити ці документи, оскільки бюджет повинен бути збалансованим.

Незважаючи на те, що в програмі було затверджено ті об'єкти, які подавала Чернівецька область, деякі з них не знайшли відображення. Це, в першу чергу, …….. шкіл у села Іординешти Глибоцького району району та Тернавка Герцаївського району необхідні обсяги фінансування – 5 мільйонів і відповідно 8 мільйонів, 2 дитячих садків у селі Станівці – 3 мільйони 300 тисяч та у селі Опришени Глибоцького району – 7 мільйонів 873 тисячі.

На жаль, не були проголосовані поправка 12.28, яка передбачала додаткові субвенції для Чернівецької області на соціально-економічний розвиток у сумі 83,2 мільйона, що дозволяло фінансувати ці об'єкти, та поправка 12.29 щодо видання Чернівецькій області субвенцій на проведення першочергових протиссувних  заходів на суму 58,3 мільйонів гривень.

Виходячи з вищевикладеного, звертаюсь до бюджетного комітету та до Кабінету Міністрів, і зокрема до Міністерства фінансів врахувати при підготовці до другого читання Закону про Державний бюджет України на 2012 рік…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ПОПЕСКУ І.В. …поправки 12.28 та 12.29 до законопроекту номер 9000. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготувати відповідний запит.

Шановні колеги, завершилась година для питання –  "Різне".

Дозвольте нагадати, що наступного тижня народні депутати працюють з виборцями. Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок 1 листопада о 10-й годині, а напередодні у понеділок 31 жовтня, як звичайно, відбудеться засідання Погоджувальної ради об 11-й годині.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.  На все добре.