Засідання 19

Опубліковано 19. 10. 2011

ЗАСІДАННЯ ДЕВ'ЯТНАДЦЯТЕ  

Сесійна зала Верховної Ради України

19 жовтня 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

10:01:20

Зареєструвалося в сесійній залі 413 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради  України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження наших колег Кузьменка Петра Павловича і Самойленко Юрія Павловича. Прошу привітати їх і побажати їм успіхів при гарному здоров'ї. (Оплески)

 Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради  України на пленарних засіданнях 18 жовтня 2011 року. Розглянуто 31 питання порядку денного, за результатами їх розгляду прийнято шість законів та дві постанови, дев’ять законопроектів прийнято за основу, 12 законопроектів відхилено.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради  України у середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів із заявами, повідомленнями, зверненнями. Прошу, шановні народні депутати, записатися на виступ. Прошу прізвища народних депутатів вивести на інформаційне табло.

Антоніна Болюра, фракція БЮТ… Микола Томенко, будь ласка. Наступним буде виступати Андрій Павловський.

 

10:03:08

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, хочу від імені фракції БЮТ зокрема і опозиції загалом висловити свою стурбованість ситуацією, яка склалася в діях влади у відношенні до стратегічного курсу України на Європу. Так сталося, що очевидно влада теоретично переживала за європейський вибір, а події позавчорашнього і зокрема вчорашнього дня дуже чітко продемонстрували, що європейський вибір –  це та стратегічна цінність, яка не цікавить українську владу, для якої європейські цінності не є пріоритетними. Ще раз хочу заявити, що ми захищаємо Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, але завжди говорили про те, що захист наших політичних лідерів і представників опозиції є важливим, але європейський курс України є не менш важливим. І спроба прив'язати до того, що опозиція винна до згортання європейського курсу, є не просто нешкідливою, є несправедливо і неправильно. Те що вчора Президент України, очевидно, жартома і всерйоз на зустрічі з Президентом Росії сказав, що хоче, щоб в фіналі "Євро" грали Україна і Росія, я віднісся до цього дуже серйозно. Тому що, якщо далі буде згортання євроінтеграції України, то "Євро-2012" перетвориться на Москву 80-го року. І  Україна і Росія гратиме в півфіналі, і в фіналі, бо інші країни можуть не приїхати на це "Євро".

Тому ми хочемо сказати владі про те, що згортання європейського курсу України є неприпустима і злочинна для України річ. Ми захищали цей вибір і будемо захищати, так само як захищали європейськість у конкретних і практичних справах. Яка європейськість може бути влади, коли сьогодні сім'ю народного депутата Суслова другий раз штурмує спецназ за доносом фермера, який засумнівався чи правильно використовується 20 гектарів землі. Це Берія і Сталін відпочиває, що написаний донос і 300 штурмовиків із снайперами штурмують родинний будинок Суслова. Ви маєте совість чи не маєте?

Сьогодні в Черкаській області бізнесменів та по всій Україні, які слово хочуть сказати в свій захист, сьогодні на вертольотах спускають спецназівців. Сьогодні Чигиринська районна адміністрація, яка винищує "Нібулон" на всій території України, заборонила автомобілям "Нібулона" їздять по Чигиринській області, а голова районної адміністрації зараз став начальником управління з інновації. Якщо такі інновації будуть в Черкаській області, опозиції скоро заборонять пересуватися  по Черкаській області.

Тому, шановні друзі, я ще раз хочу сказати: ми і "Батьківщина", і опозиція будемо робити все, щоб європейські цінності зберегти в Україні. В іншому  разі  і Президент, і влада може стягти нас не просто в  московський реальний час, може стягти нас в авторитарний політичний режим, від якого ми ніколи не позбавимося. Тому  ми захищали і будемо захищати європейський вибір України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Андрій Павловський, фракція "БЮТ –  "Батьківщина".  Прокопчук буде виступати? Юрій Прокопчук. Наступним буде виступати Зубов.

 

10:06:29

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Заява фракція  "БЮТ - "Батьківщина".

Дорогі співвітчизники, 76-й день Юлія Тимошенко перебуває у в'язниці з  політичних причин.  Рішення Печерського суду, проголошене суддею Кірєєвим, безперечно ввійде в історію юридичної  системи України як ганебна сторінка, тому що цим рішенням  кримінізовано політичні переслідування і дії всупереч праву, всупереч закону, всупереч чинній Конституції.

Стаття про "ворогів народу" реанімована    авторитарним  режимом Януковича. Побоюючись поразки  на майбутніх парламентських виборах за чесної політичної конкуренції  та політичної  волі, влада усуває опозиціонерів за  допомогою  кримінального переслідування. Вирок  на утримання Тимошенко за гратами свідчить про те,  що для Партії регіонів  і Януковича  важливіше питання знищення політичних конкурентів, ніж іміджеві втрати на Заході. В умовах газової кризи Юлія Тимошенко взяла на себе відповідальність  за врегулювання проблем із газопостачанням не тільки на території України, а в більшості країн Європейського Союзу.  Янукович постійно стверджує, що його метою  є розбудова демократичної держави європейського зразка.

То за що було засуджено колишнього екс-прем'єра? Невже за створення позитивного іміджу в Україні чи за підтримку  12 мільйонів українців, чи за вихід з  газової та економічної криз? А, можливо,  влада відкриє  ще одні безглузді справи, що стосуються допомоги шахтарям та потерпілим від стихії 2008 року? Чи будете судити людей, які отримали компенсацію втрачених заощаджень в Ощадбанку чи вчасно пенсію, зарплату, стипендію?

 Очевидно, у вас, у влади, немає доказів вини Юлії Тимошенко. Інакше не поверталися б до подій 15-річної давнини. Вони досі збирають макулатуру, які жодного відношення не мають до кримінальної справи, і термін  давності яких давно уже сплив. Тоді, можливо, потрібно порушити питання до тих справ, за якими був засуджений Янукович колись?

Засудження лідера опозиції яскраво ілюструє кризу демократії в Україні. Жодна влада не бачила таких різких заяв від держав світу, жорстку тональність яких уже не приховують за хітросплетінням дипломатії.  Однак Адміністрація Президента в гірших традиціях стійкого авторитаризму не тільки не звертає увагу на світову реакцію, але робить все навпаки. Задекларовані європейські принципи  стали просто лакмусовим папірцем. Перестаньте бути політичними лицемірами і розкажіть людям, куди ви йдете?! Правду не сховати, вона є, буде і переможе! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валентин Зубов, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Григорій Калетнік.

 

10:09:38

ЗУБОВ В.С.

Валентин Зубов, политическая партия "Народно-трудовой союз Украины".

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги народные депутаты! Я сейчас хотел бы вновь вернуться к одной из самых серьезнейших проблем, которые тормозят, не просто тормозят, отбрасывают Украину на десятки лет назад. Речь пойдет о коррупции. Я думаю, что с этой трибуны в этом зале о коррупции мы, народные депутаты, говорили очень много раз. Но у меня складывается такое впечатление, я  думаю, что не только у меня, что чем больше мы о коррупции говорим, тем активнее она развивается.

Чтобы не быть голословным, привожу конкретный пример. Несколько месяцев назад я получил обращение от жителей города Житомира о деятельности  заместителя руководителя областного управления внутренних дел, заместителя по тылу некоего подполковника Обаранчука. Вначале я обратился к руководителю УВД Житомирской области, причем обращение ко мне было с документами конкретными, в которых шла речь о том, что господин Обаранчук очень много злоупотреблений допускал на проведении тендеров, ну, и многие-многие другие хозяйственные преступления, которые, в области хозяйственная деятельность, вы знаете сами, всегда очень обильно имеет место.

Этот подполковник милиции позволял себе роскошь на служебном автомобиле ездить из Житомира в Тернополь, где живет его семья, причем его задержали и установили этот факт, и задокументировали, сотрудники УВД ГАИ Хмельницкой области. Все это есть в документах. Естественно, я направил депутатский запит на имя министра внутренних дел. И буквально недавно я получил ответ за подписью министра внутренних дел Украины. Классический образец отписки, где все не подтверждается и в итоге господин Обаранчук продолжает занимать эту должность и работает. Естественно, я думаю, что,  хочу думать, что министра просто подставили его заместители, которые по каким-то соображениям решили сохранить господина Обаранчука.

Поэтому в этом выступлении я обращаюсь к министру внутренних дел, глубоко разобраться со сложившимся явлением и вынести справедливое решение.  Я думаю, что господин Обаранчук не имеет права работать в органах внутренних дел, поскольку он компрометирует эти органы в глазах наших людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Калетнік, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Черноморов.

 

10:12:55

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, хочу теж привернути увагу всіх владних структур, всіх громадян України, що найближчим часом нас чекає велике державне свято, свято праці, свято наших невтомних благородних, терпеливих і гордих працівників сільського господарства. У сільській місцевості проживає 40 відсотків населення України. Зазначу, що саме аграрний сектор з часів набуття Україною незалежності був провідником економічних реформ в державі. Саме тут створюється третина валового внутрішнього продукту, формується 15 відсотків експортного потенціалу держави та понад 70 відсотків роздрібного товарообігу країни.

Якщо фінансова криза приходить і відходить, і при її наближенні трусить банківською системою, іншими галузями економіки, - всі вони з протягнутою рукою біжать до державного бюджету, аби щось урвати, то селяни вже звикли працювати практично без фінансової допомоги, в умовах постійно діючої для них фінансової кризи. І при цьому вирощують всього достатньо для забезпечення продовольством народу України і не тільки. А виробляють ще й на мільярди доларів сільськогосподарської продукції на експорт.

Тому у нас є місяць до 20 листопада, аби щиро подякувати за величезну працю наших сільських трудівників індивідуального сектору. Бо саме вони разом із зміцнілими в Україні селянськими і фермерськими господарствами дають 80 відсотків м’яса, молока, овочів, картоплі, гречки. Дали в цьому році стільки гречки, скільки потрібно, навіть зайва, вже не купляють.

На минулому тижні на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин відбулась зустріч з кіровоградськими фермерами, (а їх понад 3 тисячі 700 з фермерськими господарствами), сільськими, селищними головами, керівництвом районів, міст, області. Як можна сьогодні не звеличувати, не дякувати працівникам сільського господарства, коли ми від людей чули слова подяки на їх адресу за допомогу школі, лікарні, допомогу ветеранам? Туди, в соціально-економічний розвиток села, куди не доходять державні кошти, своє плече підкладають фермери, сільськогосподарські підприємства, їх керівники.

Аграрний сектор економіки держави сповнений рішучості виконувати Програму Президента України Віктора Федоровича Януковича "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" і вийти на рубіж 70-80 мільйонів тонн зерна та в половину збільшити  виробництво іншої сільськогосподарської продукції. Але для цього потрібно прислухатись і до проблем села, які є і з великими зусиллями долаються селянами, і допомогти їм: створити машинно-технологічні станції, обслуговуючі кооперативи; виділити кошти на газифікацію, на дороги в селах. Тоді там  люди будуть не тільки працювати, але ще й жити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, право на виступ йому передає колега Черноморов, фракція Партії регіонів. Наступний буде виступати Пачесюк.

 

10:16:11

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, з наближенням парламентських виборів, все очевиднішою стає низька ефективність законотворчої роботи в сфері соціальної політики в стінах Верховної Ради України. Як завжди, передвиборча логіка успішно домінує над здоровим глуздом. Величезної шкоди завдають, завдавали, і напевно ще довго будуть завдавати прояви відвертого політиканства, коли замість виваженого, з урахуванням економічних реалій, підходу окремі політичні сили, котрі то при владі, то, через деякий час, в опозиції, демонструють цинічний популізм та демагогію, перетворюючи розгляд законопроектів на профанацію і бажання будь-що дошкулити своїм політичним опонентам. Я повторюю, цим грішать і грішили всі нині представлені політичні сили в парламенті. А жаль і шкода, бо зрозуміло, що страждають від такої "політики" перш за все виборці, страждають інтереси народу.

Ви тільки вслухайтеся, що чують наші люди під час дискусій чи то в залі Верховної Ради, чи в засобах масової інформації – не з'ясування причинно-наслідкового зв'язку існуючих проблем в соціальній сфері, не пошук шляхів виходу, а пустопорожнє, хоч і на високих тонах, критики стосовно морального права політиків: хто, коли, кому, що обіцяв, хто, коли, кому, що виконав чи не виконав. Так, нібито, малозабезпеченим чи багатодітним сім'ям, безробітнім чи пенсіонерам, чи низькооплачуваним категоріям трудящих від того стане колись легше.

Прикладом приведення соціальних стандартів у відповідність з можливостями економіки може слугувати Держбюджет України на 2012 рік. Тільки так, поступово, але в неухильній позитивній динаміці, ми врешті-решт приведемо державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії до задоволення реальних вимог суспільства та  до  норми закону.

Отже,  як відомо,  ріст Держбюджету  на 2012 рік передбачений  на рівні 13 процентів. Тому з врахуванням  майбутнього дефіциту бюджету передбачене поступове  25-процентне підвищення всіх соціальних  стандартів. Так ріст прожиткового мінімуму, котрий, на жаль, все ще не відповідає    реальному, планується на  14 процентів, настільки  виросте і рівень  забезпечення прожиткового мінімуму.  Ріст зарплат у бюджетній сфері передбачено  на 20 процентів. До 15 процентів виросте  допомога сім'ям з дітьми.

Більше того,  у бюджеті закладені цифри державних інвестицій у базові галузі народного господарства на 30 мільярдів гривень більше, ніж в 2011 році.  Це дає надію на вихід економіки  на  докризові  показники.

Дуже важливо говорити людям сьогодні правду – це   неприємно, це електорально-небезпечно, але людям  потрібно пояснити, ресурси соціального популізму  за попередні роки вичерпано до дна, далі прірва, далі прірва фінансово-бюджетних катаклізмів. Реформи стають реальністю, і вони потребують підтримки суспільством.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Мельник Петро Володимирович. Право на виступ йому передає колега Пачесюк, фракція Партії регіонів.  Наступним буде виступати Камчатний.

 

10:19:33

МЕЛЬНИК П.В.

Петро Мельник, Партія регіонів.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я  хочу привернути вашу увагу  до тих даних   стану реального сектору  економіки у поточному році за 9 місяців.  І ось, дякуючи тим мірам, які  закладені у програмі економічних  реформ на 2010-2013 рік,  показник бідності – це  дуже важливий показник для наших український людей, за 2010 рік скоротився на 2,3 проценти. Фактично  це самий низький рівень  з 2001 року цього показника. І це стало можливим якраз завдяки  майже на 25 процентів збільшення  прожиткового  мінімуму більш ніж на 12 процентів росту розмірів середніх пенсій, а також 10 процентів зростання реальної заробітної плати. І це дуже важливо, коли за поточних 9 місяців іде зростання промислової продукції, іде зростання переробної промисловості. І якщо говорити про будівельний комплекс, то виконано робіт на 38 мільярдів гривень або на 11,4 процентів більше ніж в минулому році. Є зростання по аграрному сектору. І, звичайно, це хороше підґрунтя для бюджету 2012 року.

Я хочу привернути увагу і громадян України, і моїх колег, що завтра ми будемо розглядати в першому читанні проект бюджету. Бюджетний комітет вчора розглянув і подасть свої пропозиції, і вже подав, є у народних депутатів на руках. І дуже важливо, що в даному бюджеті закладається нова парадигма управління: від стабілізації та протидії другій хвилі світової фінансової кризи, яка насувається, до сталого розвитку. Дуже важливо, що тут поєднана якраз модель, яка має проективний характер, яка має проектний підхід і інноваційно-інвестиційну складову, і соціальну орієнтацію, про яку говорив уже мій колега, народний депутат-попередник. Звичайно, питання децентралізації податкових надходжень, питання як …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК П.В. Щиро дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Камчатний, депутатська група "Реформи заради майбутнього". Будь ласка, ваш виступ. Наступним буде виступати Юрій Литвин.

 

10:23:01

КАМЧАТНИЙ В.Г.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Шановні громадяни України! 14 жовтня Венеціанська комісія оприлюднила свій звіт щодо законопроекту про вибори народних депутатів до нашого парламенту.

Комісія звернула увагу на необхідність серйозного доопрацювання цього законопроекту, однак загалом роботу над документом міжнародні експерти оцінили позитивно. Зокрема, Венеціанська комісія зазначила, що  в Україні має бути прийнята така виборча система, щоб довіра до чесності виборчих прав, а це є ключовим для проведення демократичних виборів, не була втрачена нашим суспільством. В зв`язку з цим наша депутатська група "Реформи заради майбутнього" наголошує: внесений до Верховної Ради законопроект, який розроблявся відповідною робочою групою, в цілому відповідає демократичним вимогам виборців самим обирати народним депутатом. Це є ключовим в змісті новацій, які є в законі про вибори, тобто введення змішаної пропорційно-мажоритарної системи виборів. Це підтверджує і наше спілкування з виборцями. Практично у всіх регіонах  люди говорять про  те, що хотіли б особисто обирати свого  депутата, тобто ця система підтримується  всіма нашими виборцями.

Саме тому більша частина депутатського корпусу, у тому числі і  наша депутатська група, схиляється до думки про введення змішаної виборчої системи, тобто обирання половини депутатів  за пропорційною системою, а половину – в мажоритарних округах.

Безумовно, внесений до Верховної Ради документ потребує  доопрацювання, і  ми готові разом з нашими колегами при підготовці проекту до другого читання врахувати всі зауваження Венеціанської комісії. Ми закликаємо всіх, хто працює в цьому залі (і більшість, і опозицію) долучитися до  роботи над цим законопроектом. Венеціанська комісія сподівається, що для політичного діалогу  між більшістю та опозицією з питань змісту виборчого законодавства будуть створені всі ж умови. Ми ж, з свого боку, зазначаємо: такі умови давно існують.

Я як член групи… робочої групи по удосконаленню виборчого законодавства на чолі з міністром юстиції я був делегований до складу цієї групи нашою фракцією я підтверджую про те, що в групі були створені всі умови для того, щоб була врахована думка кого завгодно, запрошувалися представники і більшості, і опозиції, і всі ці умови для діалогу були створені. Вони існують і на цей час.

Тому давайте забудемо про власні крісла в цій сесійній залі, загадаємо про інтереси виборців, бо багато хто з депутатів, який був обраний за пропорційною системою, вже і забув про існування своїх депутатських приймалень. Запрошую в журналістів спитати в цих народних депутатів, де в них приймальні, коли вони останній раз вели прийом. А введення пропорційної системи жорстко закріпить депутата за округом і дасть можливість виборцям…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

Литвин Юрій, фракція Народної Партії.

 

10:26:22

ЛИТВИН Ю.О.

Фракція Народної Партії. Прошу передати слово Олегу Зарубінському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, будь ласка. Наступним буде виступати Вечерко.

 

10:26:34

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Сьогодні багато розмов ведеться про покращання умов для ведення бізнесу, його дерегуляції, створення "зелених коридорів", спрощення процедури реєстрації тощо. І ці питання, дійсно, важливі, потребують свого вирішення. Водночас не варто забувати, що підприємцями і бізнесменами є далеко не всі громадяни України. Є люди, які навчають дітей, які надають медичну допомогу, врешті-решт, є наймані працівники. І ці люди не меншою мірою зіштовхуються з проблемою якості та доступності послуг, що повинні надаватися їм державними і місцевими органами влади.

Тільки нещодавно нам вдалося відмовитися від такого атавізму, як довідка про відсутність судимостей, скасували техогляд автомобілів фізичних осіб, але який це мізер у порівнянні з тим, що ще треба зробити! Бо скільки таких безглуздих папірців має зібрати людина, для того щоб отримати спадок, змінити місце реєстрації чи оформити заповіт. Для чого ж тоді всі ці програми із забезпеченням органів влади новітніми комунікаційними технологіями? Всі ці органи як державної, так і місцевої влади мають  бути, принаймні, інформаційно зв’язані між собою, а тому зібрати необхідну інформацію для них, для їх працівників у рази швидше і легше, ніж для звичайної людини.

Для того, щоб отримати одну з довідок, людині доводиться по-перше, відпроситися з роботи, бо робочий час і в органах влади, і у громадян один і той же, по-друге, відстояти в черзі, бо прийом громадян відбувається не кожен день, а один-два дні на тиждень, а для тих, хто живе у віддалених селах треба ще й витратити чимало часу для того, щоб добратися у райцентр і повернутися з нього. А це, вважайте, цілий день втраченого  життя, це – денна норма невиробленого цією людиною суспільного продукту.

Вже не перший рік йдеться про принцип єдиного вікна, електронного документообігу. Невже так важко застосувати його щодо громадян? Щоб людина прийшла один раз. А ще краще, лише подала заявку через Інтернет і через встановлений час тільки з паспортом прийшла за вже готовим результатом.

Методів вирішення цієї проблеми вже не треба шукати за кордоном. Є позитивні приклади подолання бюрократичної прірви в Україні. Взяти Вінницьку міськраду, де такі нововведення, як "прозорий офіс", як об'єднана база даних комунальних підприємств про громадян, об'єднана база даних, не просто пришвидшують розгляд повсякденних питань, але, що саме головне, вони змінюють саму систему, саму ідеологію взаємин між владою і громадянином. Висновок один: результативність, своєчасність та доступність мають стати не тільки і не стільки гаслами,  а аксіомою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. Володимир Вечерко, будь ласка. Прошу. Народний депутат Турманов, фракція Партії регіонів. Наступний буде виступати Цюрко.

 

10:30:01

ТУРМАНОВ В.І.

Уважаемые коллеги, мы вчера здесь с вами были свидетелями, слышали заявления руководства фракции "БЮТ – "Батьківщина": все, мандаты сдаем, досрочные выборы. Просто так ультимативно поставили депутатам Верховного Совета. Ну, просто, наверное, ошиблись и забыли.

Уважаемые мои коллеги, это вам не 2007 год, когда точно таким сценарием вы принимали решение, но работала Верховная Рада, принимала законы и там девочка с мальчиком на Банковой пошушукались и Президент издал указ о роспуске парламента, о досрочных выборах. И вы прекрасно понимаете, что это было незаконно, противозаконно которое мы имеем сегодня Конституцию. Но тогда европейская спільнота вся молчала, хотя мы обращались. Это демократия. Сегодня вы снова выбросили ультиматум, все   мандаты сдадим. Ради Бога, сдавайте, Верховная Рада будет работать, вы в прошлый раз пытались мандаты сдать, никто не сдавал, на работу не ходили, но в кассе вы гроші получали. Так давайте будем порядними и чесными.

Сегодня рассказывают: вокруг договора по газу. Вы же прекрасно понимаете подписан драконовский договор, но самое страшное, что он на 10 лет. 33 миллиарда каждый год Украина заберите газ, мы видим, что цену не уступают россияне. 27 будем брать, нет там договор, в летний период 150 процентов штрафных санкций, если не набираете, в зимний   300. Куда же мы сегодня? Это не сдача национальных интересов?

Я уже могу вам еде один момент вспомнить   остров Змеиный, вы же были при власти, сдали этот остров газоносный. И вы все это прекрасно понимаете.

Сегодня здесь я слышу выступления: и на Евро не приедут, и все. Чушь! Будет Евро в Украине, только вы когда при власти были, вспомните, вы же завалили все и Платини приехал и сказал: Евро в Украине не будет. Заверения дал Кабинет Министров, правительство и Президент, график создали, запустили красивейший лучший стадион в столице Украины, лучший стадион  Европы, это гордость.

Я буквально на прошлой неделе был у шахтеров Галичины, вывозил туда председателей. Мне просто приятно, я живу на Украине, европейская дорога.

Я хотел бы обратиться, что вот такая дорога была наверное сегодня и на Донецк, и на Харьков там, где будет проходить "Евро-2012". (Шум у залі)   Та успокойтесь.

Я хочу вам последнее сказать, ваш стиль, ваши методы нам известны…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ТУРМАНОВ В.І. Вас сегодня агитировать на работу бесполезно, у вас одна цель сегодня: чем хуже, тем лучше. Но у вас это не получится.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Цюрко, я вже оголошував виступ. Право Царькову передає. Будь ласка, фракція комуністів.

 

10:33:34

ЦАРЬКОВ Є.І.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые телезрители! Поводом моего выступления стало возмущение здоровой части парламентариев, народных депутатов фракции по поводу недавних действий на Западной Украине органов местной власти по переименованию улицы Мира в улицу имени батальона "Нахтигаль". Мне кажется, такого маразма и лицемерия в преддверии окончания дней освобождения Украины не допускает ни одна цивилизованная страна. Все прекрасно знают, что националист и неонацист на тот момент Бандера с сотрудниками Абвера создал этот батальон и по большому счету на их руках крови и украинцев, и евреев, и поляков десятки тысяч. И вот с правой части зала, опять я говорил, эта бандеровская собачатина, когда поднимают голос, они прекрасно понимают, что совершают преступление, которому дают оценку не только граждане Украины, но и граждане соседней европейской Польши, и граждане Израиля. И они боятся одного, что рано или поздно им будет дана оценка и в стенах этого парламента, и Генеральной прокуратурой, и самое главное историей.

Поэтому мы от имени фракции Компартии Украины, я уверен, что и от наших коллег, которые предоставили нам слово, обращаемся к Президенту Украины, к Генеральному прокурору, дать правовую оценку таким действиям. Мы также обращаем внимание, что заигрывание с фашистами, с теми людьми, которых осудил Нюрнберг, оно чревато еще одним черным для нас пятном, а именно в преддверии Евро-2012 могут задуматься сегодня представители Европы, а стоит ли проводить Евро-2012 на том стадионе, который могут назвать "Лембергом",  так как его называли фашисты. А стоит ли сегодня ехать  в этот город, когда жыды  и москали  там "поза законом". 

Поэтому еще раз призываю от имени фракции Генпрокурора и Администрацию Президента дать оценку этим событиям. А вам позор, потому что вы позорите память наших отцов и дедов, которые эту страну освобождали. И скорее всего, вы такие и неполноценные из-за того, что вы  прекрасно понимаете,   вас Украина ненавидит и придет время, когда вы получите сполна за все свои  неофашисткие, не   неонацистские действия. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні народні депутати, виступи народних депутатів завершено.

З приводу пропозицій, які прозвучали у виступах народних депутатів, я прошу секретаріат підготувати відповідні звернення і доручення. І разом з тим, звертаюсь  до народних депутатів  з проханням і пропозицією  підтримувати робочий настрій в сесійній залі, не   нагнітати пристрасті і не пересмикувати фактів історичного виміру. Давайте  працювати, а історики нехай з'ясовують усі  обставини нашого  минулого. Нам не потрібно реалізовувати гасла на зразок  того: вперед у минуле. Давайте будемо дивитись у майбутнє.

Шановні народні депутати, дві фракції, фракція "БЮТ - "Батьківщина"    і фракція "Наша Україна - Народна самооборона", відповідно до Регламенту Верховної Ради України, вимагають оголосити перерву для оголошення заяви. Я так розумію, що є готовність виголосити заяву. Хто буде  виголошувати? Арсеній Яценюк, будь ласка.

 

10:37:24

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні українці, вчора в Україні  відбулась ще одна історична подія. Думаю, що в підручники історії ця історична подія увійде під назвою "донецькі угоди". Хочу нагадати,  що Україна вже підписала харківські угоди, наслідком яких була передача в оренду  території української держави             на користь іноземної військової бази.

Вчора в Донецьку Президент Янукович прийняв рішення змінити курс України. Він відмовився від поїздки до Брюсселю. Він хоче відмовитись від європейської інтеграції України, саме від цієї європейської інтеграції України, яка була прийнята і проголосована цією провладною більшістю два роки тому.  Закону України "Про основи національної безпеки і оборони", Закон України "Про засади внутрішньої-зовнішньої політики України" чітко визначає, Україна – європейська країна. Україна – не країна кланів, Україна  - не країна авторитаризму, Україна – країна європейських цінностей.

В понеділок, відвідуючи Брюссель, я отримав запевнення того, що Європа очікує Президента Януковича. Що Європа очікує, що Президент Янукович виконає всі свої обіцянки, які він дав західним лідерам щодо декриміналізації статті Кримінального кодексу, за якою переслідується колишній Прем'єр-міністр Тимошенко, щодо зупинки політичних переслідувань і щодо відкритої, відвертої політичної боротьби, а не боротьби, коли колишній Прем'єр Тимошенко знаходиться в тюрмі. Одначе все це залишилося виключно словами.

Ми як опозиція наполягаємо на тому, щоб глава української держави був главою цієї держави, щоб він не йшов туди, куди його женуть декілька людей. Це вже було в історії України. І модель повторення Радянського Союзу номер 2 ніколи і ні за яких обставин не відбудеться. І не тільки тому, що це прописано в законі, а тому, що на це є воля України і українців. Більше половини українського народу вимагає і підтримує європейський курс.

Ситуація склалася таким чином, що глава української держави повинен прийти сюди в парламент на спеціальне засідання Верховної Ради України і чітко сказати: перше – коли в Україні будуть зупинені політичні переслідування, друге – коли і як буде декриміналізована стаття Кримінального кодексу, третє – коли буде підписана угода з Європейським Союзом і четверте – з чим  Президент поїхав на перемовини в Донецьк щодо підписання нової газової угоди. Вони судять колишнього прем'єра за стару газову угоду. Видається, що формуються матеріали кримінальної справи для нової газової угоди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, переходимо до розгляду питань, визначених розкладом на середу, 19 жовтня 2011 року.

Шановні колеги, нам потрібно розглянути два питання, які стосуються ратифікації. Перший – це проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Королівства Саудівська Аравія про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях. Інформую також, шановні колеги, що сьогодні прибуває в Україну офіційна парламентська делегація цієї країни, яка буде проводити тут зустрічі, в Україні, протягом найближчих днів.

Шановні народні депутати, є пропозиція розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

10:41:39

За-207

Рішення прийнято.

Доповідає Голова Державного космічного агентства Юрій Сергійович Алексєєв. Співдоповідачем буде виступати голова комітету Олег Григорович Білорус.

 

АЛЕКСЄЄВ Ю.С.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый президиум! Вам на рассмотрение выносится договор о ратификации Соглашения между Правительством Украины и Правительством Королевства Саудовская Аравия про сотрудничество в сфере достижений и мирного использования космоса.

Принятие закона обусловлено необходимостью ратификации Закона Украины по решению и висновкам Министерства юстиции Украины. Соглашение было подписано в ноябре 2010 года в городе Эр-Рияд Королевства Саудовская Аравия. Это соглашение должно создать нам правовую базу для сотрудничества между космическими отраслями, исследованиями Украины и Королевства Саудовская Аравия. Все необходимые согласования с соответствующими ведомствами и министерствами прошли без замечаний. Министерство юстиции считает, что мы должны вынести это на рассмотрение Верховного Совета. Это соглашение позволит нам создать правовую основу для реализации совместных проектов и соглашений по использованию мирного космоса.

Ну, для справки я вам скажу, что совместными предприятиями России и Украины на украинских ракетах запущено 5 спутников Саудовской Аравии и еще в проекте есть запуски 2 спутников. Это соглашение позволит более активизировать действия между нашими научно-исследовательскими институтами. Потому что в Саудовской Аравии есть великолепный королевский институт космических исследований, который хочет с нами сотрудничать.

И это соглашение позволит более открыто сотрудничать нашим предприятиям на техническом уровне. Исходя из всего выше изложенного, просил бы ратифицировать Закон Украины о сотрудничестве между государством Украина с Королевством Саудовская Аравия по сотрудничеству в мирном космосе. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також, Юрію Сергійовичу.

Будь ласка, тепер запрошую до співдоповіді Голову Комітету у закордонних справах Білоруса Олега Григоровича.

 

10:44:05

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Комітет у закордонних справах із задоволенням відзначає візит голови консультативної Шури парламенту Саудівської Аравії, який буде відвідувати і нашу Верховну Раду. Комітет уважно, всебічно розглянув проект Закону України про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Королівства Саудівська Аравія про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях. І одноголосно рекомендував його до прийняття Верховною Радою України.

Ця угода, як сказав доповідач попередній, спрямована на забезпечення правових передумов для співробітництва між Україною та Саудівською Аравією у сфері космічної діяльності за напрямами, що становлять спільний інтерес, закріплює правові рамки регламентації питань суб’єктивного складу правовідносин, напрямів та форм співробітництва, розподілу прав на об'єкти інтелектуальної власності, обміну даними і фінансування та відповідальності, механізмів вирішення спорів, митних привілеїв, тощо. Ця угода має великий перспективний характер, вона свідчить про напрям інтелектуалізації і модернізації діяльності відповідних галузей України.

Головне науково-експертне управління підтримує ратифікацію цієї угоди. Бюджетний комітет заявив, що реалізація угоди здійснюється за рахунок і в межах коштів державного бюджету на наступні роки, які виділяються на фінансування Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми. Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

БІЛОРУС О.Г. Прошу підтримати рекомендацію Комітету закордонних справ і ратифікувати цю угоду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, є потреба обговорювати це питання?  Наполягаєте? Будь ласка, запишіться тоді. Будь ласка, прізвища народних депутатів покажіть. Тарас Чорновіл, депутатська група "Реформи заради майбутнього".

 

10:46:48

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати! Наша депутатська група на засіданні фракції обговорила дане питання і дійшла до одностайного висновку, що дійсно нам необхідно ратифікувати цю угоду. Угода вигідна Україні у всіх параметрах.

На засіданні Комітету у закордонних справах ми окрім цього проаналізували всі можливі ризики, які можуть випливати з такої угоди і ми їх, відразу скажу, не виявили. Саудівська Аравія – це є потужна держава, яка сьогодні активно працює також і в космічній сфері. Так, вона не запускає своїх ракет, але вона задіює серйозну космічну програму, супутники, якими використовуються і навігаційні системи і геологічні роботи і тому подібне. Сьогодні Саудівська Аравія має відкриті контакти практично з усіма країнами світу, активно співпрацює з  Китаєм, Сполученими Штатами Америки, у неї є прямий, відкритий вибір, у кого замовляти, з ким домовлятися і з ким підписувати відповідні угоди.

Це  великі старання і нашої депутатської, парламентської дипломатії, коли ми  активно співпрацювали, шукали ці контакти,  це так само і ті роботи, і ті  дії, які зробили із свого боку  наші  друзі у Саудівській Аравії, привели  до того, що з вибору між Китаєм, Сполученими Штатами і Європейським Союзом Саудія своїм серйозним партнером по космічній галузі вибирає Україну.

Сьогодні після того, як фактично  мідним тазиком накривається  євроінтеграція, ми вже бачимо,  які виникають проблеми у візовій сфері,  дуже серйозні можуть бути у сфері  проблемі економічній на  західному векторі, але  Україна все ж таки експортно-орієнтована країна, нам потрібно  максимально хапатися за ті напрямки, де з  нами готові співпрацювати, де ми готові і можемо запропонувати  щось конкретно потрібне, і де нас ще поважають    і зустрічають.

Тому прошу ратифікувати  цю угоду, підтримати ратифікацію, оскільки  вона повністю у всіх параметрах вигідна Україні. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Добряк, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:48:57

ДОБРЯК Є.Д.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги,  ратифікація Угоди між Україною та Королівством Саудівська Аравія про співробітництво  використання  космічного простору у мирних цілях має  дуже велике значення для України, в першу чергу – це залучення   дуже потужних інвестицій в Україну і  поглиблення співпраці у галузі високих технологій. До речі,  два супутника саудівських, які були запущені у 2003 році, вони виведені на орбіту українськими ракетоносіями "Дніпро".

Розширення договірно-правової бази між Україною та Королівством Саудівської Аравії поглибить наші двосторонні відносини.

І, дійсно, Володимир Михайлович сьогодні зазначив, що сьогодні буде здійснений візит  глави меджлісу (Аль Шури) Королівства Саудівської Аравії   до України Абдулли бін Мухаммада бін  Ібрагіма, і це було б дуже важливо.

І хотів би сказати, що ці  питання співпраці наші у космічній сферу були ще активізовані у 2005 році, коли Прем`єр-міністром була Юлія Тимошенко.

Прошу, колеги, підтримати цю ратифікацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Князевич, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

10:50:07

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги! Ну, я думаю, що немає заперечень в сесійній залі. Очевидно, ми отримаємо конституційну більшість на користь ратифікації цієї угоди, тим більше,  зважаючи на те, що делегація присутня в сесійній залі, зараз є в Україні.

Але є одне маленьке "але". Абсолютно я погоджуюсь з тим, що нам слід співпрацювати, але, посилаючись на слова голови агентства, все ж таки нагадаю, що Україна жодним чином не виводить ті супутники на орбіту, які виробляються в Саудівській Аравії. Вона тільки доопрацьовує, скажемо так, спільний проект шляхом напрацювання виготовлення ракетоносіїв, а всі супутники виводить Російська Федерація. І в цей час, навіть зважаючи на відсутність цієї угоди, проект повним ходом, іде абсолютне виконання його. Вже кілька супутників запущено, і в найближчій перспективі, ратифікуємо чи не ратифікуємо ми цю угоду, ще принаймні 5, як сказав голова агентства, вже чекають своєї черги.

Тобто, шановні колеги, давайте будемо відвертими, що насправді така угода, якщо вона і може бути ефективною, то вона мусить бути підписана в трьохсторонньому форматі, тоді вона має перспективу. А так виходить, що в нас своя угода з Росією, і конкретно ми ще опосередковано затягуємо в цей проект Саудівську Аравію, яка має теж, між іншим, свою угоду з Росією. Я розумію, що на велику перспективу в нас, зважаючи на останні події, крім Росії і Саудівської Аравії, можливо, Китаю, особливо ніхто ніде не чекає щодо співробітництва в цій галузі. Але принаймні давайте на цьому етапі будемо логічними і розберемося в суті цього питання. Яка доцільність ратифіковувати двосторонню угоду, коли вона потребуватиме ще і третьої сторони, без якої ми вивести такого роду супутники апріорі не можемо в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Олег Зарубінський, будь ласка. Потім Іван Попеску, 1 хвилина.

 

10:52:04

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановні колеги, почну з того, що абсолютно не згоден з думкою, при всій повазі до попереднього виступаючого, з його думкою про те, що угода має підписуватися лише в трьохсторонньому варіанті. Безумовно, в міжнародній практиці є багатосторонні угоди профільно-галузевого характеру, але якщо подивитися текст цієї угоди, а варто дивитися текст, очевидно, то тут мова йде зовсім не тільки і не стільки про ракетоносії.  Я от, наприклад, беру статтю 3 "Напрями співробітництва", і от Юрій Сергійович про це не казав, а варто було б сказати.  Дивіться, про що йдеться. Фундаментальна космічна наука, метеорологія, дистанційне зондування, геофізика, агрономія, космічні біотехнології, іоносфера та космічна плазма. Скажіть мені, будь ласка,  а при чому тут трьохстороння угода. Невже в Україні немає потенціалу для того, щоб в цих сферах працювати один-на-один в двосторонньому форматі з Саудівською Аравією? Є. А далі я вам теж скажу, і треба читати.

Стаття 4. Дивимося про що тут йдеться. Планування та реалізація спільних космічних проектів, реалізація навчальних програм для фахівців, сприяння участі науково-інженерного та технічного персоналу у спільних проектах. Що заважає і чому не можна ратифікувати цю Угоду? І чому треба обов`язково мати формат багатосторонніх угод? Це в корні… це філософія просто невірна. Правильна угода, абсолютно правильна, і добре, що вона  поширюється не тільки на ракетоносії. 

Ну і ще репліка з приводу  того, що Саудівська Аравія. Ви знаєте, це країна, яка може бути прикладом для всіх країн, які живуть  за рахунок енергоносіїв. Так диверсифікувати свою економіку і так її інтелектуалізувати, як сьогодні це робить Саудівська Аравія, майже ніхто це не робить. Вони мають багато грошей, але вони намагаються ці гроші використовувати на інтелект. І ця угода має інтелектуальний характер, і Україні вигідно боротися за інтелект.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску, фракція Партії регіонів.

 

10:54:12

ПОПЕСКУ І.В.

Попеску, фракція Партії регіонів.

Вельмишановні колеги, я буду максимально лаконічним, оскільки тільки одна хвилина.

Я повністю погоджуюся з тими аргументами, які навів наш колега Зарубінський, і вважаю, що ратифікація цієї угоди створить правову основу для реалізації спільних  українсько-саудівських космічних проектів та програм, укладання зовнішньоекономічних контрактів між підприємствами відповідних держав, науково-технічному обміну, що позитивно впливатиме на економіку України, посилить її статус космічної держави та матиме певний економічний ефект.

І, відповідаючи одному з наших колег з нинішньої опозиції, я хотів би сказати, що Партія  регіонів ніколи не ділила хто підписував відповідні міжнародні угоди. Ми завжди голосували  за ратифікацію, якщо це було на користь України. А сьогодні ми будемо голосувати "За" і просимо вас також нас підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення законопроекту завершено. Ставиться на голосування пропозиція комітету: про схвалення Закону України "Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Королівства Саудівська Аравія про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору у мирних цілях" (реєстраційний номер 0223). Прошу голосувати.

 

10:55:45

За-386

Закон схвалено.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 182, "БЮТ – "Батьківщина" – 92, „Наша Україна – Народна самооборона” – 34, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна Партія – 20, "Позафракційні" – 13.

Дякую. Ми наближаємося до компромісу великого.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект  Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, членів їх сімей та інші види соціального захисту таких осіб (реєстраційний номер 0224).

Ставлю на голосування вашу пропозицію, шановні народні депутати, про розгляд питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

10:56:46

За-226

Рішення прийнято.

Доповідач – перший заступник міністра оборони України Володимир Миколайович Можаровський. Співдоповідач – голова Комітету у закордонних справах Олег Григорович Білорус. Будь ласка.

 

МОЖАРОВСЬКИЙ В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Проект закону розроблено Міністерством оборони з метою виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності угоди, яка була підписана у жовтні 2007 року. Оскільки цією угодою не передбачено механізму тимчасового застосування до ратифікації, то її положення не можуть виконуватися сторонами до  прийняття відповідного закону. Прийняття молдавською стороною угоди було ратифіковано у  2008 році. Прийняття закону забезпечить виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов'язань, правові підстави для отримання пенсій колишніми військовослужбовцями обох країн при зміни ними місця постійного  проживання. Положення цієї угоди поширюється як на Збройні Сили, так і на військовослужбовців інших військових формувань, які створені відповідно до законодавства держав-сторін. Крім того, слід зазначити, що норми угоди також будуть розповсюджуватися і на громадян, які проживають на території Придніпров'я в разі їх переїзду на постійне місце проживання в Україну. 

Реалізація угоди не призведе додаткових витрат Державного бюджету, тому я прошу народних депутатів підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, у вас все? Дякую, сідайте, будь ласка.

 

10:58:51

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Комітет у закордонних справах розглянув внесений Кабінетом  Міністрів проект Закону   про ратифікацію Угоди між Кабінетом  Міністрів та урядом Республіки Молдова про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, членів їх сім'ї та інші види соціального захисту таких осіб і одноголосно рекомендував Верховній  Раді ухвалити цей законопроект у цілому.

Цей законопроект носить явно виражений гуманітарний характер. І вигоди тут двобічні як Україні, так і Молдові. Набрання угодою чинності сприятиме створенню реального механізму україно-молдовського співробітництва у сфері пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби в Україні і в Молдові при їх переїзді відповідно з Молдови в Україну і з України  в Молдову для постійного місця проживання. За  масштабами ці потоки міграції невеликі, наприклад, в Україні під дію згаданої угоди підпадають лише 10 колишніх військовослужбовців, які проживають на території України, є громадянами України, але проходили військову службу в Республіці Молдова. Таким чином витрати Пенсійного фонду будуть невеликі.

Комітет Верховної Ради  з питань національної безпеки європейської інтеграції, а також Головне науково-експертне управління підтримують ратифікацію зазначеної угоди Верховною Радою України. Прошу підтримати рекомендаційне рішення Комітету у закордонних справах і ратифікувати дану угоду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, запишіться, шановні колеги на обговорення цього питання. Тарас Чорновіл, група "Реформи заради майбутнього", потім –  Іван Попеску.

 

11:01:16

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні колеги, народні депутати! Стосовно даної угоди, вона, дійсно, носить виражений гуманітарний характер. І я хочу ще тут підкреслити один нюанс, який може цікавити багатьох у зв’язку з фінансами: чи несе вона нам додаткові загрози фінансові. Ми добре проаналізували на комітеті цей факт: насправді не несе.

По-перше, Україна так чи інакше в силу свого законодавства виконує більшість цих функцій. Ми не покладаємо на себе якісь функції, які би ми не виконували до цього часу. Мова загалом йде про десять чоловік,  в яких треба було б врегулювати це питання. Масового переселення, переміщення громадян з території Молдовської республіки чи Придністров'я в Україну на сьогоднішній день не помічено, саме тих, які сьогодні підпадають під цю категорію. У випадку, якщо будуть поодинокі подібні випадки, для цих людей мусить бути теж врегульована нормально законодавча база. Це в цій частині.

В другій частині, така ж сама певна кількість українських громадян, які  служили тут у нас в армії, як правило, українського походження, сьогодні проживають в Молдові. У них виникали певні проблеми щодо пенсійного забезпечення, в певні періоди молдавська сторона приймала окремі підзаконні акти, які давали можливість їм нараховувати подібне пенсійне забезпечення, але там були певні збої.

Фактично дія даної угоди, на наш погляд, носить більше характер навіть однобокий, де ми, вводячи цю переговорну сторону, в ці переговорні процеси молдовську сторону, забезпечуємо для тих українського походження громадян чи людей, які в нас служили в армії, а проживають в Молдові, саме для них, в першу чергу, відповідні додаткові виплати, відповідне належне забезпечення. Тому, в даному випадку, є сенс ратифікувати цю угоду, вона дуже дрібна, здавалося б, вона дуже мало людей охоплює інтереси. Але давайте не забувати, навіть якщо одній людині не врегульовано законодавче забезпечення, це потрібно зробити. Тому наша депутатська група просить вас…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску, будь ласка.

 

11:03:29

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги, ратифікація цієї угоди забезпечить правові підстави для вирішення питань пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей у випадку їх переселення на постійне місце проживання з Республіки Молдова в Україну або навпаки.

З метою покращення стосунків з нашими сусідами з Республіки Молдови та сприяння вирішенню питання пенсійного забезпечення бувших військовослужбовців та членів їх сімей Партія регіонів буде голосувати "за". Беручи до уваги, що тільки 10 колишніх військовослужбовців, які проходили військову службу в Республіці Молдова, а проживає сьогодні на території України, це на бюджет ніяк не позначиться, оскільки громадян Республіки Молдови, які проходили свою військову службу на території України, більше десяти. Тому Партія регіонів буде голосувати "за" і просять зал нас підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

11:04:29

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановний пане Головуючий, шановні народні депутати! У мене завжди, коли я читаю закони про ратифікацію, виникає двояке, подвійне відношення.

Перше.  Виникають питання: чому угода, укладена у 2007 році, тільки зараз нам подається?  У доповіді, шановний пане генерал, ви цього не сказали, а ви зобов'язані були сказати, чому протягом 4 років  нічого не робилося. Ви, пане головуючий,  не даєте нам можливості розглянути питання по повній процедурі, де ми могли б задавати питання. Через це я прошу зробити так,  щоб раз і назавжди, коли угода ратифікується з великим запізненням,  нам повідомляли про причини цієї затримки. Чому стільки років це робилося?

Ну і на кінець,  я хотів би, щоб при ратифікації завжди були присутні міністр закордонних справ чи його заступник. Щоб ми могли почути від нього, в тому числі,  а коли ж будуть  подані на ратифікацію оті вчорашні угоди про зону вільної торгівлі в межах СНД, про які нам сьогодні  …… заявляють. А я не вірю в ці угоди, тому що вже були угоди, а потім Російська    Федерація що заявила?  100 товарів будуть вилучені з угоди. Які зараз будуть вилучені?

І на кінець. Ви знаєте,  я не знаю як вам, а мені страшно читати оці заголовки, які зараз є: ("Файненшл Тамс Дойчланд") "Януковичу  и его "шайке" не место  в демократической Европе". І такі заголовки зараз по всій Європі, по всій країні. Давайте ми перервемо це, що ми називаємо законодавством, викличемо сюди Президента, кажу "викличемо", Президента, прем'єра,  проведемо закрите засідання. І нехай, в кінці-кінців, пояснюють, куди ми йдемо як ми йдемо, і робимо вигляд,  що нічого не існує.  Зараз вчені стоять перед Кабінетом Міністрів, вимагають …

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, дякую.

Олег Зарубінський фракція Народної Партії. 

 

11:06:59

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

Шановні колеги, ми вчора у фракції дебатували з приводу    цієї угоди і прийшли до висновку, що вона об'єктивно вигідна Україні, тобто вона має не тільки, як Тарас Чорновіл абсолютно правильно сказав, гуманітарний характер, а вона має ну, вибачте,  меркантильний характер, вигідний для України. Чому? Тому що квінтенсенція цієї угоди висловлена в статті 4, а тут сказано: що витрати на пенсійне забезпечення тих військовослужбовців, які звільнилися, і членів їх сімей, які перебувають постійно на території, здійснюється стороною їхнього постійного проживання без проведення взаємних розрахунків між сторонами. Умовно кажучи, ті військовослужбовці, які звільненні і переїхали до Молдови, фінансуються за всіма диспозиціями і статті 4, і статті 5, а там повний комплект соціальних прав, за рахунок тієї країни, де вони зараз перебувають.

Ми прийшли до висновку вчора, розглядаючи це питання на фракції Народної Партії, що чисто арифметично, оскільки немає суттєвого дисбалансу в міграційних процесах між Україною і Молдовою, то оскільки в нас населення більше ніж в 10 разів більше, і відповідно більше людей, які тут звільнені в запас і членів їх сімей перебувають в Молдові, їх більше, ніж молдаван перебуває у нас. А оскільки немає взаєморозрахунків між сторонами, то просто елементарно Україні це вигідно.

Я думаю, що так треба розглядати угоду не тільки з точку зору гуманізму, а й з точки зору елементарної вигоди, вона вигідна. Фракція Народної Партії буде за неї голосувати. Вона вигідна Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми завершили розгляд цього питання. Комітет пропонує схвалити Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, членів їх сімей та інші види соціального захисту таких осіб.

Ставлю на голосування цю пропозицію (реєстраційний номер законопроекту 0224). Прошу голосувати.

 

11:09:36

За-388

Закон прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 177, "БЮТ - "Батьківщина" – 97, "Наша Україна - Народна самооборона" – 33, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна Партія – 20, позафракційні – 16.

Шановні народні депутати, нам потрібно зараз розглянути питання в частині включення до порядку денного низки законопроектів. Насамперед проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо відновлення розмірів та порядку виплати пільг). Автор законопроекту –  Анатолій Матвієнко, будь ласка.

 

11:10:28

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", блок "Наша Україна - Народна самооборона".

Шановні колеги, я хочу нагадати вам, що стало підставою для того, щоб запропонувати цей законопроект. 6 липня Кабінет Міністрів приймає свою постанову, якою практично ліквідовує пільги соціально вразливих категорій, таких як ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань, звільнених в запас військовослужбовців, афганців та чорнобильців. Це практично те, що було в так званому законі про виконання судових рішень, що дало підстави штурмувати Верховну Раду. На підставі, значить, це було зроблено на підставі закону, який прийнято в червні, 3991, яким вносилися зміни в державний бюджет України.

Проаналізувавши цей закон, я хочу вам сказати, повірте на слово, він був прийнятий з порушенням Регламенту, тому що був внесений пункт 7, який дав підставу Кабінету Міністрів за рахунок найбідніших людей вирішувати проблему дефіциту бюджету, тобто відмінити практично пільги в 2011 році. І це є рішення неконституційне, воно не тільки є не регламентне, тому, очевидно, якщо ми є послідовні в захисті найменш захищених верств населення, ми маємо відмінити цей пункт у відповідному законі 3491. Саме на це зорієнтовано проект закону, який я пропоную вам розглянути. Більше того, ми будемо тоді послідовні у відповідальності перед цими людьми, оскільки, я думаю, Верховна Рада поступила мудро, відмовившись від розгляду законопроекту про виконання судових рішень, яким передбачалося віддати все це Кабінету Міністрів. Тому, хоч і 2 місяці залишається, але мені видається, що це не буде негативно віддзеркалюватися в нашому бюджеті. Оскільки це в бюджеті 2011 року не було передбачено. Тому я пропоную і прошу включити до порядку денного, обговорити і потім відповідно, якщо можна, в найкоротші терміни…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Шановні колеги, будемо обмінюватись думками? Будь ласка, два –  "за", два –  "проти" запишіться. Прізвища народних депутатів.

Олександр Чорноволенко, фракція "Наша Україна-Народна Самооборона". Наступним буде Прокопчук.

 

11:13:04

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановні друзі! Олександр Чорноволенко, Народний Рух України. Очевидно, що пропозицію-законопроект пана Матвієнка варто підтримати з однієї простої причини. Що, коли ми викидали все це з бюджету за цей рік, ми порушували чинне законодавство, ми порушували Бюджетний кодекс. І очевидно, що навіть і з таких міркувань варто внести до порядку денного і проголосувати "за".

І абсолютно правий був доповідач, який сказав, що за рахунок вразливих верств населення, які вимагають державної підтримки в будь-якій країні світу, ми намагаємося, наша держава намагається, наш уряд намагається фінансувати такі безглузді проекти, як Євро-2012. В які включають будь-які інвестиційні проекти, які проводяться без тендерних процедур, а фактично розворовуються. І таким чином ми даємо можливість красти багатим за рахунок знедолення бідних.

Тому, очевидно, що ми повинні підтримати цей законопроект, це дуже слушна пропозиція. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Прокопчук, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

11:14:23

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Прошу передати слово Миколі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван, Микола Томенко, будь ласка.

 

11:14:36

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Я не тільки хочу підтримати колег Анатолія Матвієнка і Павла Жебрівського, а поставити питання ширше. Ми сьогодні в ситуації з ініціативою уряду про переведення виплати всієї системи пільг через постанови Кабінету Міністрів, з огляду на рівень фінансових надходжень до бюджету, якось  забули.

В нас ситуація виглядає таким чином. Після відомих акцій тут біля Верховної Ради України, і афганців, і чорнобильців, Прем'єр-міністр підписав угоду з афганцями і чорнобильцями, де було заявлено про те, що уряд відмовляється від фактично ключової ідеї того законопроекту і подає пропозиції. І система пільг: перше – регулюється законами; друге –  вона не лише виконується по факту, як виконувалась в попередні роки, а збільшується в частині, наприклад, виплат інвалідам і ветеранам війни, і учасниками бойових дій, зокрема сім'ям, де хлопці не повернулися з Афганістану і таке інше. Я поцікавився: в якому стані справи? Уряд нічого нам е надіслав. Тобто просто не розглядати цей законопроект, не означає щось вирішувати.

Тому я абсолютно переконаний, що, Володимир Михайлович, можливо буде день Уряду, нам поцікавиться у Прем'єр-міністра і віце-прем'єр-міністра, і міністра соціальної політики, як вони бачать вихід з цієї ситуації. Бо якщо ми просто не розглядаємо, а вони, наприклад, в бюджет заведуть, що вони, так як в цій системі координат, що вони будуть постановами Кабінету Міністрів визначати, чи фінансувати чорнобильців, афганців чи ветеранів війни чи не фінансувати. Все рівно це прерогатива виключно законів України і Верховна Рада повинна визначити.

Тому, я вважаю, що ідея наших колег правильна, але треба її розширити і подивитися загалом, і сказати людям, якою буде соціальна політика в 2012 році від уряду Азарова і чи буде виконані хоча би ті підписані угоди з афганцями і чорнобильцями, які були відповідно оприлюднені в пресі. Тому я вважав би, що такий законопроект має право на існування, але ми, як Верховна Рада, повинні ширше поставити питання і розставити крапки в тому плані, що лише законами регулюється питання пільг в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, фракція комуністів.

 

11:17:01

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги! Шановні громадяни України! Я як член фракції Компартії України, а ще більше як голова Ради ветеранів України я хочу підтримати необхідність прийняття цього документу, бо де-факто, що міститься у пункті 4 "Прикінцевих положень" Закону "Про Державний бюджет України на 2011 рік"? А там міститься індульгенція на невиконання низки закону, або неповне виконання низки законів, а саме:  Закону "Про статус, соціальний захист  громадян які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи", "Про соціальний захист  дітей війни", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких  інших осіб".

Власне кажучи, у Законі  про державний бюджет цього положення  бути не може, бо це порушення Конституції, це порушення чинного законодавства. 

Отже, фракція Компартії України  буде  підтримувати цей документ  і, ми вважаємо, що його треба приймати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Я повністю солідарний з тим, що ми повинні подивитися на цю проблему  у комплексі, а для цього требу було б всім нам прочитати  інформацію у газеті "Голос України" , як діяли уряди і Верховна Рада України з 2000 року, врізаючи  соціальні закони. І нас, очевидно, потрібно  було  провести інвентаризацію всіх законів і вийти на ті рішення, які  будуть  зрозумілі і прийнятні  людям.

Тому, я думаю, що   це має стати темою окремої, серйозної   розмови  Кабінету Міністрів  разом із Верховною Радою України.  Михайло Чечетов з цього приводу? Будь ласка.

 

11:18:56

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, можно согласиться с логикой выступающих, но, я думаю, ключевой тезис, который прозвучал при  обсуждении, состоит в том, что  нужно  значительно шире посмотреть  на эту проблему, глубже посмотреть на эту проблему, фундаментальнее один раз, чтобы потом мы опять пять раз  не переделывали.

И вот, соглашаясь с логикой, высказанной выступающими, мы предлагаем не голосовать  за закон для того, чтобы глубже подготовить серьезный документ один раз. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу вас спокійніше. Ми ж практично  з вами і Михайло Васильович говорили   про ті речі, які всі говорили. Чому у нас  нате збурення? Давайте приймемо рішення нормальне.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція, прошу заспокоїтись, на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (реєстраційний номер 9253). Прошу визначатись.

 

11:20:17

За-192

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 1, "БЮТ – "Батьківщина" – 99, "Наша Україна – Народна самооборона" – 43, комуністів – 24, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна Партія – 0, позафракційні – 5.

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, тепер про включення до порядку денного проекту Постанови про вшанування 70-річчя подвигу воїнів Південно-Західного фронту, киян, полтавчан і всіх учасників найграндіознішої битви під Києвом у липні - вересні 1941 року в ході ІІ Світової війни (реєстраційний номер 9110). Петро Андрійович Ющенко є? Будь ласка, Петро Андрійович. Від комітету –  Володимир Яворівський.

 

11:21:07

ЮЩЕНКО П.А.

Шановні народні депутати! Враховуючи ту обставину, що 26 вересня, коли, власне, закінчилась битва за Київ, і в вересневий пакет ця постанова не ввійшла, я прошу зняти його з голосування, але з вашого дозволу нагадаю вам деякі історичні обставини цієї величної, самої грандіозної у світовій історії війни.

Нагадаю, що згідно плану Барбаросса три могутні угрупування, які виходять, група "Північ" на Ленінград, на Смоленськ група "Центр" і на Південь група "Південь", повинні були взяти ці міста до 15 липня. У групи "Північ" і групи "Центр" складалися успішно ці плани. Група "Північ" підійшла до Ленінграду до 14 липня. 15 липня Смоленськ був взятий. А на  підступах до Києва південно-західний фронт тримав оборону. Проходить липень, приходить серпень, і Київ стоїть. Сотні тисяч киян виходять… їдуть добровольцями на фронт. Сотні тисяч ідуть будувати укріплення. Гітлер шаленіє від цієї обставини і перекидає  із групи "Центр" половину групи військ на чолі з  Гудеріаном на допомогу Руденштадту при взятті Києва.

Київ взяли 21 вересня. Здався Київ 21 вересня. А 15 вересня в глибокому тилу замкнулися  групи з півдня фон Клейста і Гудеріана   в районі Лохвиці.

У котлу залишилося… опинилося більше півтора мільйона солдат. 700 тисяч було убито, 690 тисяч взято в полон, більшість з них були поранені, вони майже всі загинули. І ніхто не підраховував…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЮЩЕНКО П.А. Більше мільйону, півмільйона мирних жителів загинули у тому котлі. Пекельному.

Поїдемо чи в Шумейково, отам, де був епіцентр цієї битви, чи Трубіж – стоять дві фігурки, трагічні фігурки солдатів. Ніякого вшанування. Чотири імені – Карпоніс, Тупіков, начальник штабу, Риков, комісар, і Бухмістренко, секретар ЦК КПУ – на цій плиті.

Я пропоную силами депутатського корпусу спорудити храми у Лохвиці або в  Шумейково, і в Києві. На стінах храму викарбувати імена відомих і провести дослідження по невідомих цих героїв, як це зроблено у храмі Христа Спасителя, як на Поклонній горі, як на… як у Прохоровиці. Як у Конєва на висоті у Харкові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Володимир Олександрович Яворівський, голова Комітету з питань культури і духовності. Будь ласка. 

 

11:24:29

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановне товариство! Шановні наші виборці! Звичайно, битва за Київ – це мабуть найтрагічніша сторінка  в історії Другої світової війни, навіть Другої світової війни.

Справді, в цій битві проявилася колосальна бездарність радянського командування саме тоді, на початку війни, тому що це було абсолютно безглуздо: тут тримати Київ, тоді коли вже німці обійшли, фактично вже були десь під Полтавою і тому подібне. І коли по оцій сьогоднішній трасі на Харків, якої тоді не було, у болотах Баришівкою фактично тонули у болоті танки, люди, коні – все на світі. І, звичайно, коли була оточена армія Кирпоноса в Шумейковому Гаю під Полтавою і загину і сам командуючий Кирпонос, і, власне кажучи, загинули і ті люди.

Я хочу назвати кілька убивчих цифр, щоб ви знали, які були втрати: з німецького боку вбито 23 тисячі 22 людини, з нашого боку всього, разом із полоненими, із усіма, - 700 тисяч. Ви собі можете пропорцію оцю уявити?

Через те, безперечно, цю сторінку ми повинні пам’ятати і знати, але святкувати її – ми на комітеті обговорювали, - що нам святкувати: бездарність Сталіна, який весь час зобов’язував, що "тримайте Київ, тримайте Київ і тримайте Київ"?

І ще одне зауваження. Петро Андрійович - член нашого комітету, і ми до нього ставимося якнайкраще, але я доповідаю позицію нашого комітету. По-перше, що і сама назва – вона абсолютно не відповідає, там, в Полтавці, Києві… Такі речі не робляться у цих документах. А найголовніше, що ця дата минула вже – це кінець вересня місяця ми повинні були би якось її відзначати. Через те святкувати – навряд чи, відзначити цю дату - я думаю, що потрібно на державному рівні, хай подумають люди, але приймати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. …комітет не рекомендує приймати цю постанову. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є потреба обмінюватися думками?

Будь ласка, запишіться: два – "за", два – проти. А, шановні колеги, автор знімає проект… Автор знімає, ну, що ми будемо обговорювати, якщо немає теми для обговорення?! Тому що це голова комітету доповідає, він доповідає рішення комітету, Петро Степанович! (Шум у залі)

Петро Степанович! Петро Степанович! Я ще раз прошу, давайте по одній хвилині від фракцій, кожний скажіть свою точку зору. Будь ласка, хто буде? Ярослав Кендзьор. Потім Юрій Прокопчук. І Тарас Чорновіл, і прийдемо по одній хвилині.

 

11:27:26

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, депутатська група „За Україну”.

Ви знаєте, надзвичайно дивує реакція представників фракції комуністів. Ніхто ж сьогодні не виливав бруду. Те, що є незаперечний історичний факт, що з-за бездарності тодішнього радянського союзного керівництва у російсько-радянсько-німецькій війні у "котли" потрапляли величезні військові угрупування, і мільйони солдат безневинно з-за бездарного  керівництва гинули, частина здавалася у полон. Ну, куди ж дінешся, коли це є історичний факт? І сьогодні комуністам не виступати, а взяти підручники історії, історії Другої світової війни і хоч раз за своє життя прочитати і правду довідатися про своїх попередників, ваших лідерів, які окрім того, що самі нищили, вони ще й бездарно кидали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Юрій Прокопчук, будь ласка. Потім – Тарас Чорновіл.

 

11:28:39

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ – "Батьківщина".

Чому сталася така трагедія тоді і під Києвом, і по всій Україні, та й бувшому Радянському Союзі? Та тому, шановні, що діяла стаття 58 Кримінального кодексу сталінського 27-го року, яка всіх воєначальників оголосила ворогами народу. І тоді були розстріляні Блюхер, Тухачевський, Єгоров, Якір, командуючий ВПС Мушкевич, Ричагов. І, практично, армія залишилася повністю некерованою, тому що діяла стаття 58, яка оголосила ворогами народу всіх саме воєначальників і всіх політичних лідерів.

І сьогодні продовжується те саме. Тоді маршала Тимошенко усунули від командування,  сьогодні лідера опозиції Юлію Тимошенко незаконно засудили до семи років. Я нагадаю: був Генріх Ягода, прийшов Єжов розстріляв Генріха Ягоду, Єжов…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл.

 

11:30:08

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні колеги, народні депутати!  Я все-таки пропоную повернутися до постанови. Питання: чи треба вшановувати пам'ять велетенської кількості мільйонів людей, які, не зважаючи абсолютну бездарність верховного головнокомандуючого і партійного керівництва країни, стояли на смерть і гинули?  700 тисяч втрат, страшна втрата. Очевидно, вшановувати треба. Але автор поставив нас всіх в  трохи незручну ситуацію. Він при благій абсолютно цілі подав проект постанови в той час, а ми зараз вже голосуємо в той період, коли виконати цю постанову неможливо, всі дії, всі акції передбачались на вересень місяць, зараз уже кінець жовтня.

Тому ми прийняли рішення: з  скорботою, з співчуттям, з пам’яттю про цих людей, з обуренням щодо тих, хто кинув їх на цю смерть і не зробив нічого, щоб вивести ці армії, ми приймаємо рішення про вільне голосування. Хто вважає, що можна знехтувати момент юридичний, який закладений в постанові, яку не можна реалізувати, хто вважає, що він все-таки домінантний. Але ми всі, вся група…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте будь ласка, коротко.

 

11:31:21

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Але вся група єдина в тому, що ми всі разом вшановуємо в душах пам'ять цих людей і вважаємо, що треба допустити, щоб ніколи настільки бездарно не …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Вадим Колесніченко, потім – Петро Цибенко.

Шановні колеги, я прошу вас уваги! Кожна фракція має право виступити.

 

11:31:35

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые жители нашей Украины! Уважаемые коллеги! Сегодня мы стали свидетелями того как отдельные,  не совсем мудрые, так называемые политики, пытаются втоптать в грязь светлую память жителей страны, которая спасла мировое сообщество от коричневой чумы. Это трагические, это героические страницы победоносной истории нашего украинского государства. И нужно быть просто недальновидным, мелким политическим карликом, чтобы не понимать героический подвиг украинского и советского народа во время Великой Отечественной войны, а не Второй мировой, как нам предлагает автор проекта. Это те моменты, которые объединяют нашу нацию, объединяют нашу историю, воспитывают нас и будущее поколение в любви к родине, в самопожертвовании и патриотичности. Не в этом парламенте и не нам оценивать подвиг этого народа, тем более оценивать военный талант тех или иных полководцев. Мы должны принимать политические решения.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Петро Цибенко, фракція комуністів, мікрофон.

 

11:32:57

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, Петро Цибенко, голова Ради ветеранів України.

Шановні колеги, з огляду на те, про що говорив автор проекту постанови, а особливо голова профільного комітету, стає зрозумілим, що постанова готувалася не для вшанування, а постанова готувалася для того, щоб познущатися в черговий раз над тими людьми, які ціною свого життя рятували країну і рятували Київ. Це по-перше.

По-друге, шановні колеги, яка Друга Світова війна в урочищі Шумейково Лохвицького району Полтавської області? Велика Вітчизняна війна і є лише так.

І третє, що я хотів сказати. Коли Рада ветеранів України і фракція Компартії України хотіли, справді хотіли вшанувати, то вони організували 20 вересня поїздку в Шумейково і віддали пам'ять тим людям, які загинули, захищаючи нашу країну. Оце вшанування, а не знущання, яке організували сьогодні з трибуни Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в мене прохання і пропозиція, припинити на цьому нашу дискусію, оскільки складається враження, що ми політичні наші симпатії поставили наперед історичної правди. Те що ця проблема існує і правий був Тарас Чорновіл, що нам потрібно в свій час було прийняти відповідні рішення, провести відповідні заходи, у тому числі по лінії Верховної Ради України. А чим менше в нас знань на цю тематику, тим більше амбіцій.  І я  просив би, шановні колеги, не приводити  невдалої аналогії, тому що вона просто принижує людей, яких ми захищаємо.

Тому, шановні народні депутати, ми розуміємо,     що ця проблема  є. Передамо її дослідникам, щоб вони провели відповідні заходи, в тому числі по лінії Національної академії наук. Оскільки автор  зголосився зняти з розгляду цю постанову, у нас немає потреби голосувати, оскільки вона не включена до порядку денного. Розгляд питання завершено.

Шановні народні депутати, тепер на черзі розгляд питання про включення до порядку денного  проекту Постанови про відзначення 70-річчя з дня народження видатного українського письменника, науковця та громадського діяча Анатолія Погрібного. Народний депутат, автор проекту постанови Павло Михайлович  Мовчан. Від комітету –  Володимир Олександрович Яворівський.  Якщо не має наполягання на виступі, будемо голосувати, але ж вимагають.

 

11:35:42

МОВЧАН П.М.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні колеги,  наступного року в січні місяці, 3 січня, виповнилося б 70 років від дня народження видатного  українського педагога,  письменника, науковця і громадського діяча,  лауреата багатьох премій, в тому числі  Національної   премії  імені Шевченка.

Народився він на Чернігівщині, той хто не знає.  Той хто стежив за Першим національним радіоканалом, міг почути його постійно, щотижнево, вона повторювалася доволі часто, передачу "Якби ми вчились так як треба". Очолював педагогічне товариство багато років імені Ващенка. Майже 40 років присвятив педагогічній діяльності, автор багатьох книг і розвідок: "Художній конфлікт і розвиток сучасної прози", "Осягнення сутності", "Яків Щоголів", "Відповідальна перед епохою", "Олесь Гончар",  "Борис  Грінченко", "Борис Грінченко в літературному русі початку ХІХ-ХХ сторіч",  "Криниці, яким не зміліти", "Боронити  бастіони", "Розмови про наболіле", це теж одна із його радійних передач, "По зачарованому колу століть", "Раз ми,  то де ми є?". Він лауреат академічної нагороди Ярослава Мудрого, академік Вищої школи  України, Національної премії Білецького в галузі літературної критики, премії імені Огієнка, Багряного, Міжнародного фонду Шевченка і премії імені Бориса Грінченка.

Юрій Мушкетик найчіткіше схарактеризував цю постать, яку ми втратили, на превеликий жаль, кілька років тому. Анатолій Погрібний був найпалкішим, найщирішим українцем, українцем найвищої проби. Погрібний йшов своїм шляхом несхибно, не зважаючи ні на погрози, не шкодуючи ні сил, ні здоров'я.  На літературному полі він був…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МОВЧАН П.М. ... щирим і правдивим. Він багато зробив в літературній критиці. Це монографії про Щоглева, вже я згадував Грінченка, і Гончара. Він писав, Юрій Михайлович: "здається, він був сам схожий на Грінченка" це автора українського ставника. Я вас дуже о попрошу підтримати, бо це данина пам'яті. Він би сам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Володимир Олександрович Яворівський, голова Комітету з питань культури і духовності.

 

11:38:23

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Анатолій Григорович Погрібний – наш сучасник. Це людина не із тих минулих віків, які ми тут дуже часто обговорюємо. Наш сучасник він одійшов від нас, і мені принаймні здається, що він ще десь є тут, а одійшов десь три роки тому. Ми недавно відкрили йому пам'ятник на кладовищі. Це був унікальний абсолютно чоловік, діяльний, зрозумілий, без усяких , так би мовити, підтекстів.

Я хотів би нагадати те, чого не сказав колега Мовчан. Він був і першим заступником міністра освіти. І дуже багато було в той час зроблено для реформування української освіти. Він очолював Педагогічне товариство імені Ващенка. Він його організував і він його і очолював. Він очолював Київську письменницьку організацію. Він висувався на мера міста Києва і зайняв друге місце, не добравши, якщо не помиляюся, по-моєму, 4 чи 5 голосів тоді всього-на-всього. Тобто зрозуміло, що там були якісь темні сторінки під час цих виборів.

Взагалі унікальна людина, яку знає світ, який випустив дуже багато книжок. Я хотів би ще додати те, що сказав Мовчан, його знаменита радіопередача, зараз би її викинули, Павле, із цього, із ефіру, так як викинули і мою 20-хивлинку. Але це була прекрасна передача, якої чекали, "Якби ми вчились так як треба". Якби тут дехто вчився так як треба, ми б таких би проблем, може, сьогодні і не мали в державі, які ми маємо. Через те Комітет з питань культури і духовності гаряче підтримує. Я думаю, що ми повинні цю людину вшанувати, його 70-ліття. Він цього заслужив. Думаю, що так і буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будемо обговорювати це питання? Ну, будь ласка, запишіться, якщо наполягаєте. Ну, все зрозуміло ж, відома постань. Ну, я, зараз побачимо. Наполягали ж. От Анатолій Матвієнко і Михайло Косів.

 

11:40:23

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", блок "Наша Україна - Народна самооборона". На цю трибуну я вийшов не для того, щоб агітувати, я вийшов для того, щоб подякувати пану Павлу Мовчану за ініціативу. І друге, я вважаю, що маю велику честь з цієї високої трибуни вищого законодавчого органу влади сказати про справжнього українця декілька слів і цим хоча б віддати частину данини, яку ми маємо віддавати тим людям, які дійсно себе всього поклали на те, щоб Україна відбулася, щоб Україна була демократичною, правовою європейською державою.

Я хочу сказати, що, очевидно, найбільша проблема, якою опікувався Анатолій Погрібний, це проблема, яку ми з вами ніяк вирішити не можемо. Це народження нації. І якщо ми всі не долучимося до того, щоб Україна постала як країна, яка будує свою державу, відповідальність за це будівництво бере на себе, найперше нація, яка має постати, яка має народитися. І де мова не за етнічну приналежність, іде мова за громадянство. Погрібний слово "Українець" писав з великої літери і саме це вирізняло його з багатьох поміж нас. Він пишався тим, що він українець, він хотів цієї держави і поклав себе всього і, зрештою, згорів за те, щоб ця Україна постала.

Я думаю, що данину пам'яті ми віддаємо не тільки Анатолію Погрібному. А всім тим, хто, наслідуючи його яскравий приклад служінню України, може і повинен продовжити його справу. В такий спосіб ми даємо сигнал всім українцям, як потрібно жити і як потрібно любити Україну. Не за кусень сала, а за те, щоб вона була дійсно найбагатшою, найсправедливішою і найдемократичнішою.

Я дякував би всім, хто сьогодні підтримав би цей проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Васильович Косів, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

11:42:32

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, "Блок Юлії Тимошенко". Я записався для того, щоб внести пропозицію, Володимире Михайловичу. Може, все-таки назвати постанову не про відзначення 70-річчя, а про вшанування пам’яті? Так було б доречніше.

А що стосується Погрібного, то я дуже близько знав цю людину і завжди захоплювався. Бо це унікальний справді чоловік за своїми обдаруваннями. Бо він не був тільки, скажімо, спеціалістом в одному профілі літературознавства, над яким він мав би працювати як професіонал. Це був прекрасний публіцист, це був прекрасний навіть актор. І ця його радіопередача "Якби ви вчились так, як треба", за словами Тараса Шевченка, вона здобула абсолютно всеукраїнську, всенародну славу.

Як шкода, що сьогодні немає нікого, хто міг би продовжити на такому тим паче рівні, як це робив Погрібний, розмови на отакі теми. Погрібний, це людина не лише українського характеру, але і європейського, скажемо так. І не тільки європейського, бо його знали і в Сполучених Штатах, і так далі. Його твори перекладені на багато мов світу.

А тому, змінивши відзначення 70-річчя на вшанування пам’яті, я просив би проголосувати за цю постанову. Дякую вам усім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ми завершили обговорення. Ніхто більше не наполягає?

Шановні народні депутати, шановний Михайло Васильович, давайте ми зараз не будемо корегувати саму постанову, проект постанови, вона там потребує відповідного редагування, а зараз вирішимо питання про включення до порядку денного, а вже в процесі підготовки до розгляду тоді визначимось щодо певних технічних правок.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Постанови Верховної Ради України про відзначення 70-річчя з дня народження видатного українського письменника, науковця та громадського діяча Анатолія Погрібного (реєстраційний номер 9163), прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

11:45:21

За-185

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 4, "БЮТ - "Батьківщина" – 99, "Наша Україна – Народна самооборона" – 56, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна Партія – 0, позафракційні – 6.

Шкода, шановні колеги, я його особисто знав як професора університету. (Шум у залі) Я голосував, так що спокійно. Шановні колеги, я просив голосувати всіх, кожному мізки вправити не можна, так що спокійно.  (Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Давайте повернемося до голосування!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте таким чином, коли я побачу, що є 226, тоді ми повернемося, зараз немає 226.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування дій працівників органів внутрішніх справ під час реалізації конституційного права на свободу мирних зборів учасниками мітингу 24 серпня 2011 року в місті Києві.

Ми розглядаємо за скороченою, чи як ми розглядаємо? За скороченою? Як будемо розглядати, за скороченою процедурою? За повною? Будь ласка, шановні колеги, за повною, так за повною. Будь ласка.

Тоді давайте таким чином домовимося, шановні народні депутати: доповідь і відповіді на  запитання до доповідача, потім –  перерву і після перерви продовжимо  розгляд. Немає заперечень?  Дякую.

 

11:47:03

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, 24 серпня на День Незалежності  України  відбулася ганебна подія, яка  пов'язана з порушенням базових  прав громадян України на проведення мирних заходів, мирних зібрань і мирних демонстрацій.  Я хочу наголосити,  ці права базові, які  придумані не Україною, вони зафіксовані  у загальній декларації планетарного масштабу, вони зафіксовані  у  Конституціях всіх демократичних держав, включаючи нашу державу – Україна. Не дивлячись  на те, що це зафіксовано у Конституції, в законах України, попри навіть рішення суду, який обмежив ці заходи, тим не менше   мирна демонстрація мала право,  законне право проходити вулицею Володимирською. Цього права  людей позбавили, позбавили незаконними діями міліції. Кого саме, хто віддав злочинний наказ, і хто  не виконав завідома злочинний наказ, а мав це право згідно Конституції, має вияснити якраз і Тимчасова слідча комісія.

Я хотів би звернутися до більшості, яка, розумію, приблизно як проголосує, але це право і ваше, і за  будь-якої влади це право  має бути непорушним.  Ми  пробували дізнатися без створення ТСК, хто це зробив, із безпосереднього  спілкування з працівниками міліції. І тут присутні депутати такі самі як і я  стояли у  першому ряду, буквально,  очі в очі з міліцією. Вони ці очі  ховали і рядові, і сержанти, і офіцери, не називали свого прізвища, відмовлялися сказати, хто віддав їм злочинний наказ, який обмежує конституційні права наших громадян.

Ще  хочу наголосити, міліція була екіпірована  так, як мала би бути екіпірована, коли боролася з бандитами в Одесі.  Але там, міністр Могильов сказав, немає  у них шоломів, немає у них бронежелетів і так далі. Тут  було все, все було. Проти громадян захищати владу від громадян вони готові, а захищати громадян від бандитів вони не готові. На ці питання висновки і відповіді має дати комісія.

Законопроект внесений народними депутатами Гриценко, Катеринчук, Кириленко, Тарасюк, Гринів, Філенко, Сас, це дві опозиційні фракції: "Наша Україна – Народна самооборона" і фракція "БЮТ – "Батьківщина". Всі норми Регламенту витримано. Ще 50 днів тому були направлені листи лідерам парламентських фракцій, 3 з них дали своїх представників. І до комісії, до складу цієї комісії пропонується включити відповідно до подань лідерів фракцій: В'ячеслава Кириленка, голова, Сергій Соболєв, заступник голови, члени комісії: Віктор Олійник, Андрій Павловський, Микола Катеринчук. І окремо хочу наголосити, депутатська група "Реформи заради майбутнього" згідно документів, які в вас на столі, запропонувала Володимира Каплієнка, але сьогодні листом пропонує, вони, очевидно, це озвучать, замінити цю кандидатуру на Геннадія Задирка. Я просив би підтримати цю пропозицію.

Повторюю, всі регламентні норми витримані. Маємо можливість прийняти це рішення. Для позитивного рішення потрібно 150 голосів. І головне, потрібна чесна відповідь, хто в міліції дозволяє собі порушувати Конституцію, закони України і ховатися за отих солдат, і, на жаль, такими діями перетворює ментів в мусорів, яких потім не поважають і зневажають завдяки керівництву міліції. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання, шановні колеги. Будь ласка, запишіться до доповідача. Прошу прізвища народних депутатів. Володимир Мойсик, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

11:51:18

МОЙСИК В.Р.

Будь ласка, передайте слово Карпуку Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, мікрофон.

 

11:51:26

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна – Народна самооборона". Шановний Анатоліє Степановичу, дякуємо вам за ініціативу, і, безсумнівно, цю постанову необхідно підтримувати. Але якщо аналізувати уже і подальші події, які відбулися після 24 серпня, зокрема події 20 вересня, коли події,  коли афганці … ніхто, крім нас, виступили проти сумнозвісної законодавчої ініціативи уряду про повну ліквідацію пільг. І міліція все більше і більше наступає на права громадян. Уже давно відомо, що не допускаються колони, чи люди, з областей до заходів, які відбуваються в Києві, причому крайнього знайти не можна, нібито і тиску немає, але ні автобуса взяти не можна. Могильов давно готовий до порушення і застосування сили…

 

ГРИЦЕНКО А.С. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ГРИЦЕНКО А.С. Спасибі за ваше питання, воно абсолютно справедливе. Ну, тільки сліпий не бачить, що за останні півтора року превентивно, чи то до візитів у регіони високого київського начальства, чи то до державних свят, ну, а коли говорять про Московського патріарха – це святе, зразу приймається рішення за позовом державних адміністрацій – і обмежуються, я повторюю, конституційні права громадян, причому на мирні заходи, причому, як не дивно, на заходи на підтримку влади, навіть це обмежується. Ми надто далеко зайшли. Тут є питання до місцевих адміністрацій, ми знаємо, чиїм указом їх призначають. Тут питання є до судів, і ми знаємо, кому вони насправді підпорядковані. І тут є питання до органів міліції, які діють незаконно, порушують наші з вами права, повторюю, права і більшості, і меншості. Це треба зупинити, і на це якраз спрямований цей законопроект. Принаймні дати оцінку, хто саме вдається до порушень Конституції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто в нас наступний? Сергій Соболєв, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:53:46

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний пане Анатолію, я хотів би просто для всіх: і радіослухачів, і народних депутатів – нагадати, що ця подія відбувалася в день неробочий, святковий день, в день відзначення 20-ї річниці Незалежності Української держави. І хотів би нагадати, що на чолі ходи за домовленістю з Асоціацією народних депутатів повинні були пройти народні депутати першого скликання, які голосували за незалежність.

І от в цій ситуації поведінка міліції, при тому, що я був особисто в робочій групі, яка погодила всі нюанси з міською адміністрацією, безпосередньо з працівниками  міліції, яке буде відбуватися ця хода, зухвалість, з якою буквально за ніч по команді, я переконаний, команді з Банкової особисто від Януковича, поступила ця команда і знущалися, буквально, над людьми, мені здається, що ця Тимчасова спеціальна комісія повинна бути попередженням і на майбутнє. От ваша відповідь, хто давав команду таку – безпосередньо перешкоджати святкуванню Дня…

 

ГРИЦЕНКО А.С.  Спасибі, пане Сергію. Я можу підтвердити. Так само, як і ви, я входжу до Комітету опору диктатурі,  який організовував цю акцію. Чітко було донесено до київської влади, це мирний захід, який не ставить за мету жодним чином заважати тим плановим заходам, які заплановані чи то Президентом, чи то урядом, чи то київською міською владою. Жодним чином не було ніякої установки на якісь акти насильства чи зіпсувати людям свято. Жодним чином. Це все знали.

Хто прийняв це рішення? Заради об'єктивності, в цьому випадку це був не міністр внутрішніх справ, тому що в суді, де розглядалося це питання, якраз МВС рекомендувало дати можливість нам пройти. Значить, очевидно, це було прийнято вище. Хто може вище? Прем'єр зараз, при тій системі влади, яка створена, ніхто і звати його ніяк. Значить, рішення може дати, тобто команду, тільки Президент України або хтось за його дорученням. Це – моя відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Одарченко, ваше питання.

 

11:55:56

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, партія "Батьківщина".

Пане Анатолію, ми всі знаємо, що ніхто не може обмежити право громадян на мирні зібрання, це право нам дано Конституцією. Але навіть не дивлячись на те, що було недолуге рішення суду, міліція виставила кордон на вулиці Володимирській, де не було ніяких обмежень по руху мирної ходи. Там трапився міліцейський кордон. Що це було, з вашої точки зору: засідка, провокація проти лідерів опозиції чи намагання залякати людей?

І потім, у мене є ще одне запитання. От ви, голова Комітету по національній безпеці, як ви оцінюєте рівень авторитету парламенту нинішнього, який утворився завдяки цій більшості, коли навіть ви як голова комітету не можете знати прізвище людини, яка давала такі незаконні команди по фактичному побиттю людей, по знищенню їх прав на мирні зібрання.

 

ГРИЦЕНКО А.С. Спасибі. Фактично два питання.  Перше питання, що це було? Це точно був злочинний наказ всупереч Конституції і це було виконання злочинного наказу.

Я хочу нагадати, сьогодні говорили про війну. Після війни був Нюрнбергський процес, який чітко дав відповідь на питання і воно знайшло своє відображення в Конституціях,  включаючи в нашій, у військових статутах, включаючи в наших військових статутах, дали право громадянам і військовим не виконувати завідомо злочинний наказ. Тому ці люди, які зупинили абсолютно законну ходу, пішли на виконання завідомо злочинного наказу. От треба дати відповіді.

Що стосується ролі парламенту, ролі парламентаризму і всього іншого. Справді, прикро визнавати, але коли стоять народні депутати, дивляться в очі офіцерам, називають свої прізвища, а у відповідь мовчанка і ховають очі, дуже далеко ми зайшли. Правоохоронна система стає правопорушною системою, це треба зупиняти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,час  вичерпаний.

Шановні колеги, треба тоді нам ще інформація з цього приводу голови Комітету з питань Регламенту депутатської етики та організації роботи Верховної Ради. Потім запишемося на обговорення і оголосимо перерву. І я би просив голову комісії звернути увагу, наскільки дотримано у нас тут всі вимоги відповідних статей Регламенту.  Будь ласка.

 

11:58:25

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні народні депутати України! Інформуємо, що комітет на своєму засіданні ще не розглядав проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради  України з розслідування дій працівників органів внутрішніх справ під час реалізації конституційного права на свободу мирних зборів учасників мітингу 24 серпня 2011 року в місті Києві, внесений Гриценко Анатолієм Степановичем, Катеринчуком Миколою Дмитровичем, за номером 9164.

Підкомітет з питань Регламенту попередньо розглянув проект постанови і звертаю увагу на те, що в пункті 4 проекту постанови визначений кількісний склад тимчасової комісії 12 народних депутатів України. Проте персональний склад запропоновано лише в кількості  6 кандидатур: 3 – від фракції "БЮТ – "Батьківщина", 2 – від фракції Блоку "Наша Україна – Народна самооборона"  та 1 – від групи "Реформи заради майбутнього".

Крім цього, в проекті постанови запропоновано включити до складу комісії від фракції Партії регіонів  4 народних депутати. Водночас, частина 2 статті 85 Регламенту Верховної Ради України  передбачає, що кількісний склад тимчасової комісії формується з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій. А відтак квота  фракції  Партії регіонів має складати не 4 , а 5 народних депутатів.

Інформуємо, що до проекту постанови додаються звернення ініціаторів проекту постанови до всіх депутатських фракцій і груп щодо включення своїх представників до складу Тимчасової комісії, а також додані  відповідні погодження  депутатських фракцій "БЮТ – "Батьківщина", Блок "Наша Україна – Народна самооборона"   та депутатської групи "Реформи заради майбутнього".  Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, прошу записатися на  обговорення цього питання. Спочатку від фракцій, а  потім народні депутати.

Будь ласка, проводимо запис.  Прошу прізвища народних депутатів вивести на табло.  Тепер прошу народних депутатів записатися. Будь ласка, прізвища народних депутатів  винесіть на табло. Таким чином, шановні колеги, плануйте свої виступи.

Оголошується перерва до 12 годин 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу заходити до сесійної зали, продовжимо нашу роботу. Від фракції буде виступати Микола Томенко.

 

12:32:08

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, хочу щоб ми повернулися до принципово важливої теми, яка пов’язана власне не з акцією 24 серпня, а з сьогоднішнім статусом міліції і сьогоднішньою спробою використовувати міліцію не для захисту прав і свобод громадян, а для обслуговування влади, для обслуговування бізнесу і використання міліції проти опозиції і відповідно проти неправильного бізнесу. Якщо подивитися, що відбувалося в Україні з 24 серпня, а про це докладно Анатолій Гриценко розповів. Я був учасником цих заходів. І, дійсно, виникла ситуація, коли порядку 50 депутатів, серед яких голови комітетів, є авторитетні люди, які у Верховній Раді з кінця 90-х років, не могли з'ясувати звідки спецназ взявся, з Криму, там Дніпропетровської, Миколаївської області, хто їм дав вказівку. І  чому вони вирішили всупереч заяви заступника голови КМДА Пузанова, всупереч повідомленням Міністерства внутрішніх справ перекрити посеред міста рух акції, яку проводила опозиція з лозунгами і з підходом "За Україну!", за її демократично-європейський розвиток і з нагоди 20-річчя Незалежності України.

Фактично щоденно ми маємо підтвердження, що сьогодні міліція, зокрема УБОЗ, діє як інструмент рекетства влади і бізнесу, причетної до влади, для того, щоб або відбирати активи, або ставити на місце неугодних бізнесменів. Сьогодні подивіться що відбувається, всі торгові мережі, найбільші ринки, найбільш перспективніші підприємства сьогодні через обшуки і захід туди спецпідрозділів, ставиться перед фактом: або ви віддаєте контрольний пакет акцій, або ми відкриваємо кримінальну справу і приводимо вас до банкрутства. Якщо подивитися картину в Україні, то такого  владного  рейдерства за допомогою міліції  ми не мали  на початку 90-х років. Сьогодні щоденно або  вбивство, або когось шукають, або цей  чоловік тікає за кордон. В мене питання як ми можемо як держава  фінансувати  міліцію, яка сьогодні використовується  кланами і фактично бандитськими угрупуваннями. 

Сьогодні до мене звернулись десятки бізнесменів, які говорять:  "Нас під при УБОЗу   зупиняють бандити, з товаром, ми звертаємося в міліцію, а вони говорять: "А що таке?  Це ми  допомагаємо  бандитам  боротися з бізнесом, який не правильний.".  Я абсолютно переконаний, що слідча комісія повинна  вийти за межі  24 серпня, бо не йдеться лише про право депутатів і громадян України   святкувати незалежність в своїй українській  державі. А сьогодні треба поставити питання таким чином,  хто сьогодні реально керує міліцією.  Моє враження, міністр внутрішніх справ не керує міліцією, сьогодні  керують міліцією  певні мільярдери, які від імені сім'ї Президента,  вважають, що вони керують Україною.

Тому ми за підтримку цієї постанови і наведення порядку, щоб міліція захищала українських громадян, а не мільярдерів захищала і   не владу, і місцевих чиновників.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Каплієнко Володимир, будь ласка.

 

12:35:35

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адаме Івановичу.  Шановні колеги,  від депутатської групи  "Реформи заради майбутнього"   ми подали свого представника, це був попередньо Каплієнко Володимир Володимирович і нині доповідаючий, щоб внести  мене  до складу цієї комісії.

Проте звернулися і я хочу сказати це під стенограму, звернулися до ініціаторів законопроекту  народного депутата Гриценка із проханням  провести заміну Каплієнка Володимира Володимировича  на Задирко Геннадія Олександровича. По цьому питанню щодо  заміни  ми узгодили цю позицію  з Макеєнком Володимиром Володимировичем головою регламентного комітету. Задирко, на сьогоднішній день, не є представником, який включений в будь-яку комісію Верховної Ради України чи тимчасову спеціальну,  чи тимчасову слідчу. Тому ніяких  протиріч в цьому немає.

Щодо самої суті постанови, то хотів би наголосити, від імені депутатської групи, що  дійсно, ми  підтримуємо, в більшості своїй, тезу, що   міліція не може втручатися в нормальне політичне життя громадян України.  І те, що відбулося 24 серпня – це, можливо, не тільки велика помилка з боку представників ВМС та тих людей, які, можливо, якщо за результатами розгляду цієї комісії надала такі злочинні накази, це не …, дуже погане ставлення до громадян України.

Тому депутатська група "Реформи заради майбутнього" в більшості буде голосувати за підтримку цього законопроекту. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

12:37:22

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Козуб.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто? Козуб? Будь ласка, мікрофон.

 

12:37:28

КОЗУБ О.А.

Шановні колеги, загалом, підтримуючи пропозицію про створення такої тимчасової  слідчої комісії, я хотів би наголосити на наступному. Що як представник регламентного комітету і голова підкомітету з питань Регламенту, з чим ми зустрічаємося при підготовці таких постанов. Ми забуваємо про те, це стосується кожної фракції чи кожного народного депутата. При підготовці саме постанови такої, ми забуваємо про те, що треба необхідно користуватися  і використовувати нашу внутрішню Конституцію – Регламент, в якому чітко написано як формуються спеціальні тимчасові комісії. І згідно статті 85, 86, 87 у нас за часту дуже багато виникає питань, пов'язаних саме з формуванням тимчасових комісій. При чому хочеться зауважити про те, що за часту назву комісії тимчасової і часто уже в самій назві комісії визначається як не те, для чого вона створюється, а в же навіть висновки пропонуються нам для прийняття, щоб ми їх приймали уже до того вже, як ми її формуємо.

Але найбільше питань виникає при формуванні комісії кількісного складу. Чітко сказано про те, що він формується пропорційно від складу фракцій, які є у Верховній Раді. Дуже часто при наданні пропозицій, ця пропорційність не дотримується.

Також наступне питання, яке, це при тому, що ми звертаємося до фракцій, щоб вони направили своїх представників. І дуже часто ми в письмовій формі не звертаємося до фракцій або на час, коли розглядається питання, відповіді від фракцій не наступили. Тому для того, щоб уберегти всіх нас на майбутнє від того, що комісії повинні створюватися згідно з нашою внутрішньою конституцією – Регламентом, звертаю на це увагу.

А тепер щодо цієї тимчасової комісії, яку ми зараз розглядаємо. Дійсно, при попередньому висновку, який ми розглядали і робили щодо складу цієї комісії, видно, що комісія повинна бути створена згідно пропорційності із 13 чоловік. Народні депутати подають пропозицію створити з 12 чоловік і якраз від Партії регіонів пропонується 4 чоловіки, а не 5. Якщо комісія буде створена з 13 чоловік, то тоді сьогодні з тих пропозицій, які надані, навіть не подані додатково половина кількості цієї тимчасової комісії. Тому треба, нам необхідно визначитися за кількісним складом і за персональним складом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олександр Чорноволенко – фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Потім буле виступати Сергій Соболєв замість Добряка.

 

12:40:13

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановні друзі, 24 серпня відбулася безпрецедентна подія, коли громадянам України не дали пройти вулицями міста Києва, своєї столиці, в День незалежності України.

Я думаю, що це унікальний випадок для будь-якої країни світу. Я думаю, що такого ще ніколи ніде не було, щоб в День незалежності абсолютно законопослушні люди, які представляють різні верстви українського населення, в тому числі і його владу, і щоб їм було заборонено висловити свою підтримку незалежності України, пройшовши маршем по її вулицям. Тим більше, що не було заборони навіть іти вулицею Володимирською. Очевидно, що це не поодинокий випадок, очевидно, що це та ситуація, коли ми бачимо, що в Україні відбувається становлення авторитарного режиму. Це надзвичайно небезпечно. І якщо хтось вважає, що авторитарний режим це те, що може врятувати чийсь бізнес, чиєсь благополуччя, то це абсолютно не так. Завжди в світі авторитарний режим приносив громадянам України, громадянам будь-якої держави численні біди і нещастя. В нашій же умові ми не просто формуємо авторитарний режим, а й монополізуємо економіку на користь одного кримінального клану.

А світова історія знає такі випадки, коли це відбувалося, коли зрощувався монополізований капітал, крупний монополізований капітал і авторитарна влада. Цей устрій у світовій історії давно відомий. Він називається фашизм. Отже, ми можемо констатувати, що в Україні формується фашистський режим. Але це не український фашизм, бо українцям фашизм не притаманний. То виникає питання, який же це фашизм?

Важко було б уявити, скажімо, Геббельса, який би розмовляв на ідиш і не знав би німецької. Або Муссоліні, який би говорив на корсиканському діалекті французької мови. Тому ми можемо сказати, що це антиукраїнський фашизм. Я не став би його називати донецьким фашизмом, щоб не ображати мешканців Донбасу, бо вони ще більше постраждали від цього режиму, ніж інші громадяни України на цей момент. Але я б його назвав регіональним фашизмом. І оцей антиукраїнський регіональний фашизм всі ми з вами повинні зупинити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, фракція "БЮТ - "Батьківщина". Наступний буде виступати Анатолій Гриценко.

 

12:43:24

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні радіослухачі! Шановні колеги! Я розумію, що для кожного з нас це не є питання, чи має право громадянин України святкувати День незалежності. Чи йому це буде визначати міліція, - в який спосіб і де перекривати вулиці, бити людей або забороняти святкувати своє національне свято.

Я думаю, ключове питання навіть в іншому. Спочатку починалося з дрібниць. Це перешкоджання діяльності народних депутатів. Потім дійшли до того, що в День незалежності депутатам першого скликання і діючого парламенту не дають пронести національний прапор ходою, яка була визначена, я це підкреслюю, вона була визначена безпосередньо в державній міській адміністрації, була підтримана працівниками міліції, які заявили, що ніяких перешкод не може бути, була заява прямо заступника міської адміністрації, що це дозволено, і раптом в ніч все змінюється. І останній випадок, стосовно нашого колеги Суслова, де вже прямо використовуються працівники міліції для знущання над ним, над його родиною. Я думаю, що все ланцюг однієї дуже страшної події, яку якщо ми як парламентарі не зупинимо, цей маховик почне бити по кожному із 46 мільйонів наших співгромадян.

Я розумію, що сьогоднішня комісія, я переконаний, що вона буде створена, повинна дати відповідь на одне ключове питання. Яким чином працівники внутрішніх справ, спецпідрозділів, СБУ, Міністерства внутрішніх справ повинні використовуватись для підтримання порядку чи то в містах, чи в селах? І я думаю, що для нас є ключове, яким чином і хто віддавав цей злочинний наказ перешкодити руху багатотисячної колони, тому руху, який був погоджений завчасно і який відбувався в день свята України. Будь-які аргументи про те, що могли бути якісь провокації відкидаються хоча б тим, що після цієї події по цьому ж маршруту просувалися багатотисячні колони під час інших відзначень і не було ніяких проблем. Саме тому, я переконаний, що це робилося з однією лише метою – залякати громадян України і показати, що поліцейська держава буде далі знущатися над вами. Тут будуть стягувати десятки автобусів ОМОНу, в той час, коли боротьба із злочинністю на місцях буде відбуватися в той спосіб, в який відбувалося в Одесі, або відбувається в багатьох інших містах, де не можна знайти взагалі працівників спецпідрозділів, які повинні нести службу безпосередньо захищаючи наших громадян. Саме тому, сьогоднішня наша відповідь це відповідь на питання чи перетворюється наша країна на країну, в якій правити бал буде Янукович з силовиками, чи дійсно це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Геращенко. Право  на виступ передає колега Гриценко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступний буде виступати Фомін.

 

12:46:49

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я думаю, що всі ми з вами із заздрістю дивилися на  інші пострадянські країни, які гучно, красиво, святково відзначили  свої 20-річчя незалежності, тому що у цей день в інших пострадянських республіках тих, зокрема, які  вже стали членами Європейського Союзу,  влада була  поряд з народом, і там були  гучні і нормальні святкування.

Я хочу нагадати, що вперше в історії  України День Незалежності взагалі не святкувався. Можливо, я  погано знаю історію, але  не знаю, яке відношення Святий Володимир має  до Дня Незалежності України, коли влада зібралася там і  закрилася від народу для того, щоб відзначити головне державне свято.

В той день все ж таки  в Україні було дуже багато  гостей, і всі вони були шоковані тим, що  головні  вулиці, головні сквери  були  просто запаковані міліцією, оточені  автозазами, неначе це, знаєте,  нація злочинців і потенційних злочинців. Автозаками, дякую за підказку. І Україна у той день, дійсно,  попала, потрапила, вірніше,    у всі світові змі, але  не через святкування  головного свого свята, а через те. що тут  відбувалися безчинства, через те, що тут, дійсно, лупцювали не просто політиків опозиційних, а і журналістів, які виконували там свою роботу, а й простих людей, які випадково потрапили до  тієї  ходи і таке інше.

І я вважаю,  що насправді це сьогодні місія влади поставити  питання  про подібне голосування для того, щоби дати нарешті відповідь, що відбувається   у ваших правоохоронних органах, де вбивають студентів,  де мучать насправді і катують  тих, хто туди потрапляє.

Більше того,  такі от слідчі комісії нам треба створити  не тільки по 24 серпня, а потім по кожному дню, коли відбувалися судилища  у Печерському суді, тому що щодня  потім там відбувалися  такі самі побоїща,  щодня там били не просто опозиціонерів не просто тих, хто прийшли підтримати Тимошенко і Луценко, там лупасили журналістів. І ви подивіться, скільки скарг сьогодні  іде від представників засобів масової  інформації, які просто потрапили під ту репресивну  машину  нашої міліції.

І тому    сьогодні це голосування має  бути  не голосуванням опозиції,  а, в першу чергу, влади, яка  заявила про реформи, але поки-що під реформою бачить тільки арешт Тимошенко і Луценка. А ваші правоохоронні органи змагаються в тому, хто більше тумаків надає представникам опозиції і ЗМІ. Тому насправді дуже важливо, щоби сьогодні створення цієї комісії підтримали ви і розібралися, як таке може бути в європейській країні, коли репресивний апарат, міліція не захищають своїх громадян, а стають, в першу чергу, устрашаючим таким монстром влади. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Фомін, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Давиденко.

 

12:49:40

ФОМІН О.В.

Прошу передати слово Романові Забзалюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Роман Забзалюк, будь ласка. А наступним буде Іван Заєць, да? Добре.

 

12:50:01

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Шановні колеги, безперечно, утворення такої тимчасової слідчої комісії вкрай нагальне. Адже сьогодні ми маємо чисельні факти: за весь період практично узурпації влади в нашій країні цим режимом щодо штовхання, в тому числі силових структур і, зокрема Міністерства внутрішніх справ, найчисельніші злочини, антиконституційні дії проти громадян України. Те, що відбулося 24-го в День Незалежності, це фактично спроба використати Міністерство внутрішніх справ, працівників цього міністерства проти народу України, який святкував свій законний День Незалежності. Виникає багато питань, які потрібно перевіряти.

Перше. Чому були застосовані спецзасоби? Як опинилися в День Незалежності України в центрі міста, столиці нашої незалежної держави внутрішні війська? Хто дав дозвіл на застосування їх? Хто дав дозвіл на розташування по вулиці Хрещатик снайперів на дахах будинків? Це закономірні дії режиму, який перетворює Міністерство внутрішніх справ у репресивний орган, породжуючи міліцейський екстремізм проти населення і народу України.

Звісно, сьогодні матеріали тимчасової слідчої комісії вкрай потрібні для чого? Тому що ми переконані, глибоко переконані, найближчим часом Комітет опору диктатури утворить комісію  розслідувань злочинного режиму проти демократичних основ держави і національної безпеки. І ці факти будуть додані до цієї комісії, яка неодмінно буде утворена і   переведена в статус державної.

Ми хочемо заявити, що дії безпосередньо Могильова, який перетворює Міністерство внутрішніх справ в інструмент розправи над народом України – це злочинні дії. Тому очевидно… висновки цієї Тимчасової слідчої  комісії і на цьому будуть наголошені щодо притягнення до кримінальної відповідальності тих представників правоохоронних органів, які категорично відмовляються  пред`являти посвідчення, які категорично відмовляються повідомляти хто їм віддав злочинний наказ, які просто знущаються на громадянами під час проведення мирних протестних акцій проти злочинів режиму, проти народних депутатів, безпосередньо порушуючи усі законодавчі базиси. Тому Тимчасову слідчу комісію ми  підтримуємо і ініціюємо її утворення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Давиденко передає право на виступ Івану Зайцю, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступним буде виступати Стойко.

 

12:52:49

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна Партія.

Шановні народні депутати! Події 24 серпня висвітлили кілька тривожних проблем.

Перше. Мені як одному з тих, хто голосував у цій залі за незалежність України 20 років тому, прикро за те,  як правлячий режим, керівництво держави організували відзначення 20-річчя утворення Української держави. Я собі уві сні не міг уявити, кошмарному, що я побачу міліцію у Києві тільки у спецобмундируванні, а не у святковій формі. Чи таке допустили б в якійсь іншій країні, коли військові чи, наприклад, представники правоохоронних органів в такий день вийдуть не в своїх святкових мундирах із своїми відзнаками і так далі. Але ми побачили, як бачите, інше обличчя теперішньої міліції. Тому, шановні народні депутати, перше, на що ми маємо дати відповідь, це те, що  основна частина правлячого режиму теперішньої влади складають справді, як казав Шевченко, "дядьки отечества чужого". І вони усунулися від відзначення 24 серпня як Дня незалежності як одного з найбільших національних   святинь. Більше того, вони пішли на те, щоб у злочинний спосіб перешкодити громадянами відзначити це велике свято.

Друге питання, на яке ми маємо дати відповідь через цю комісію, - це все-таки, що діється із нашою міліцією, хто нею сьогодні керує. І ми маємо сказати відверто, що сьогодні міліція, всі правоохоронні органи використовуються не за призначенням. Сьогодні проблема номер один – це боротьба з корупцією, сьогодні проблема номер один – це боротьба із різними видами злочинності. Де сьогодні правоохоронні органи? Вони, як правило, використовуються для того, щоб забезпечувати рейдерські захоплення майна, для того, щоб обмежувати права громадян, але не для того, щоб боротися із злочинністю і боротися із корупцією. Хто тоді керує цими органами? Хто віддає ці злочинні накази?

І я думаю, що якщо ми, справді, нормально розслідуємо події 24 серпня, то ми врешті-решт можемо врятувати і добре ім’я тих міліціонерів, яких просто використали проти свого народу, використали проти своєї держави. І тому ми маємо дати відповідь на запитання: хто ж віддавав ці злочинні накази, хто перешкоджав нам, тим, хто творили цю державу, тим, хто голосував 1 грудня 1991 року за творення Української держави, перешкоджали порадіти за мудрість українського народу?!

Ми так само маємо сьогодні сказати, що ті події – це не просто якась помилка, як тут сказав один із депутатів. Це натура цієї влади, влади, яка не хоче іти сьогодні у Європу, яка ігнорує вибір українського народу, яка не хоче модернізувати і реформувати нашу владу, яка знову сьогодні розвертається обличчям до якогось колишнього Радянського Союзу і до авторитаризму. Ми за те, щоб ця комісія…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Ми за те, щоб ця комісія була, і, врешті-решт, за те, щоб провести нормальне розслідування і оздоровити правоохоронні органи і захистити права громадян!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Іван Стойко.

 

12:56:13

СТОЙКО І.М.

Володимир Михайлович, я прошу передати слово поборнику "могильовщини" Олегу Ляшку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, будь ласка.

 

12:56:28

ЛЯШКО О.В.

Дякую, шановний Іване Стойко, поборник демократії.

Я думаю, що мільйони українських громадян, які мали справу з міліцією, з оцими так званими правоохоронними органами, насправді скажуть, що в Україні міліції немає. Немає правоохоронних органів, є каральні органи, які переслідують громадян України. Коли десятки тисяч українців по всій країні піднімаються для того, щоб захистити свої права на працю, на соціальний захист, інші конституційні права, у Могильові кампанія, виганяють проти них їхніх дітей. Десятки тисяч міліціонерів.

В бюджеті наступного року вони просять на утримання правоохоронних органів 15 мільярдів гривень. Люди добрі! 15 мільярдів гривень! Для чого? Для того, щоб вас охороняти, наші виборці? Звичайно ж, ні. Коли у нещасної баби, діда в селі вкрадуть порося чи курку, участкового немає, міліції немає, кримінальної справи немає і пошуку злочинців немає. Коли до жінки чи до сім'ї, які поїхали відпочивати у Трускавець чи у Бердянськ, залізуть злодії у хату через хвірточку, міліції немає, і вони не розслідують ці злочини.

Коли треба вийте проти людей, коли треба не дати можливості їм висловити протест проти влади, проти антисоціальної політики уряду і нинішньої влади, міліція тут як тут. У них мільярди на шоломи, на автомати, на пістолети, на автозаки, на бензин – на все у них є гроші. Коли треба ганятися за злочинцями, коли треба захищати рядових громадян України – у них немає бензину, у них немає спецзасобів, у них немає нічого. І тому 300 тисяч міліціонерів, яких є сьогодні в Україні, їх більше, ніж армійців.

Я, моя пропозиція, я думаю, що громадяни України всі підтримають. Перше – втричі скоротити чисельність міліцейського апарату. Половина з них, значна частина з них убивають людей, катують людей, переслідують людей і отримують за це гроші з Державного бюджету. Раніше один участковий на десять сіл був і з усім справлявся, сьогодні у райвідділі по 150 чоловік, і людина правди там не знайде. Тому скоротити чисельність чиновницького апарату. І створення слідчої комісії – це півсправи. Сьогодні парламентська більшість має прийняти рішення і звернутися до Президента Януковича з вимогою про відставку Могильова. Могильов має піти у відставку. Ви питаєте: треба розбиратися, хто давав  команди? Я вам без будь-якої комісії скажу: команди давав Могильов і команди Могильову давала влада, яка переслідує громадян України. Тому немає чого розбиратися. У відставку Могильова! У відставку уряд, який переслідує громадян і обмежує їхні конституційні права!

Оце все, чого вимагають громадяни України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми завершили обговорення цього питання. Прошу уваги. Тепер нам треба перейти до прийняття проекту постанови Верховної Ради  України. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування з двома уточненнями, прошу уваги.

Перше. Замість Каплієнка, як запропонувала депутатська група, народний депутат Задирко. І там, де йдеться про чисельність фракції Партії регіонів –  4, відповідно до квоти 5 представників. І таким чином у нас комісія буде складатися із 13 народних депутатів. Головою комісії пропонуються обрати В'ячеслава Кириленка, заступником голови комісії –  Сергія Соболєва. Секретаря комісії комісія обирає на своєму організаційному засіданні.

Тому, шановні колеги, з врахуванням цих уточнень (5 народних депутатів від фракції регіонів і представництво від групи "Реформи заради майбутнього" буде уособлювати Геннадій Задирко) я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради  України про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради  України з розслідування дій працівників органів внутрішніх справ під час реалізації конституційного права на свободу мирних зборів учасниками мітингу  24 серпня 2011 року у місті Києві (реєстраційний номер 9164). Прошу визначатись шляхом голосування.

 

13:01:23

За-172

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 2, "БЮТ – "Батьківщина" – 99, "Наша Україна - Народна самооборона" – 53, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 15, Народна Партія – 0, позафракційні – 3.

(Шум у залі)

 Репліки немає підстав… Я прошу вас, шановні колеги, дайте мені можливість балансувати у Верховній Раді не на користь однієї сторони.

Шановні колеги, постанову прийнято. Шановні колеги, я прошу вас, давайте ж...

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" щодо відновлення виплат надбавок та фінансування інших державних соціальних гарантій дітям війни (реєстраційний номер 8471).

Як будемо розглядати?  Давайте розглядати по повній.

 

13:02:31

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" щодо відновлення виплат надбавок та фінансування інших державних соціальних гарантій дітям війни.

Я хочу дуже коротко для тих у залі, хто не знає історію питання, навести кільках цифр. В Україні станом на сьогоднішній день нараховується 5 мільйонів громадян, які мають статус дітей війни. Закон про дітей війни, про соціальний захист дітей війни діє з 2004 року. На превеликий жаль, за 7 років дії цього закону він ніколи, наголошую, не лише при нинішній владі, а й при попередніх владах за весь період дії закону, він ніколи, на превеликий жаль, не виконувався у повному обсязі.

Станом на сьогоднішній день 2 мільйони 900 тисяч громадян України звернулися із судовими позовами до судів з метою, щоб виконували Закон про соціальний захист дітей війни. Із цих 3 мільйонів справ, 1 мільйон 200 тисяч справ розглянуто і виконано судові рішення про виплати дітям війни належних їм виплат. 1 мільйон  700 тисяч справ розглянуті, рішення набули законної сили, але не виплачені кошти. Загальна заборгованість по судових  рішеннях перед дітьми війни  становить 9 мільярдів гривень станом на сьогоднішній день.

Я хочу нагадати, що відповідно  до рішень уряду, сьогодні діти війни  отримують 49 гривень доплати щомісяця до пенсії. А відповідно до закону, вони мають отримувати щомісяця 250 гривень доплати до пенсії. На превеликий жаль, нинішня влада, яка вже  2 рази формує  бюджети  на поточні роки,  проігнорувала свої виборчі обіцянки,  де  обіцяли дітям війни у повному обсязі виконувати  вимоги закону. Навіть  підписувалися  письмово під тим,  що будуть виконувати, казали, що візьмуть  гроші "в  тумбочці" перед виборами. Після виборів прийшли до влади, беруть гроші "з тумбочки",  тільки     для себе  беруть ці гроші і "тумбочку" поставили собі,    а людям нічого не дають.

І уряд Азарова незаконно, в порушення Конституції, порушення законів своїми постановами визначає  порядок і обсяг виплат дітям війни.  Хоча відповідно до статті 95 Конституції,  це має робитися Законом про державний бюджет на поточний рік. 80 тисяч людей померло, не дочекавшись виплати, маючи на руках рішення судів, вони не отримали ці гроші. І сьогодні їхні спадкоємці, цих   дітей війни, Царство їм Небесне,  цим нещасним, які померли, не дочекавшись своїх грошей, їхні спадкоємці не можуть  отримати ці гроші.

Діти війни замість того, щоб сидіти дома онуків нянчити,  вони ходять роками по судах, по 3, по 5 років, в судах першої інстанції, в апеляційних  судах, касаційних судах. Вони виходять на мітинги, на акції протесту проти антисоціальної політики       влади, вимагаючи копійки, які  належать їм по закону.  250 гривень у місяць доплати до пенсії. Покажіть мені в оцьому залі хоч одного народного депутата, який рахує, що таке 250 гривень. А діди, баби, діти війни рахують ці гроші. Бо 250 гривень, які їм не додає нинішня влада, яка не виконує закон – це неможливість купити таблетку, це неможливість купити конфету дітям, це для багатьох мільйонів дітей війни неможливість купити кусок хліба, їм немає за що комуналку платити, їх виселяють із хат, бо їм нема грошей. А ви, більшість, влада, уряд! Де уряд, коли розглядається таке важливе питання?! Ви позбавляєте цих нещасних, які виросли під час фашизму, які відбудовували країну, завдяки яким ви отут сидите і жируєте, ви забираєте в них ці останні копійки.

І тому я кажу, пропоную зміни до Закону про Державний бюджет, який передбачає ще в цьому році мільярд гривень на виплати дітям війни. Кожна дитина війни, кожна нужденна особа похилого віку, коли ми приймемо цей закон, отримає додатково по 200 гривень. Вони ждуть, чекають від вас цих грошей.

Ви розказуєте про перевиконання бюджету. Ви розказуєте, що у вас додаткові 50 мільярдів гривень доходів, дайте з цих 50 мільярдів доходів хоча б мільярд дітям війни. А ви тільки на себе берете, для дійте війни у вас грошей немає. А коли вам лікуватися, ви 450 мільйонів -  наступного року уряд передбачає на лікування чиновників. Ви 120 мільйонів маєте на санаторії, де збираєтесь відпочивати із своїми коханками, а дітям війни у вас грошей немає.

І тому я кажу, треба припиняти цю ганебну антисоціальну політику, треба врешті згадати про тих, завдяки кому ви цю…, сьогодні в парламенті треба врешті згадати про цих людей, які дивляться як ви тут розкошуєте, як ви насміхаєтесь над їхніми бідами. Бо ви не були біля людей, ви не знаєте що таке рахувати копійку до копійки, ви не знаєте, що таке помирати від неможливості купити таблетку, від неможливості доїхати до лікарні, бо в селі, у містах закрили ФАПи, закрили школи, закрили все на світі.

Люди залишені напризволяще. Їм кусок хліба раз у тиждень привозять, а ви не даєте можливості їм отримати те, що належить їм по закону. Виганяйте уряд, де уряд, де Азаров, ідіть звітуйте перед народом, виганяєте їх роками по судах, оцих стареньких немічних, які ледве ходять. Ви поїдьте в суди, ви подивіться як там забиті коридори, як ці нещасні люди, вони ледве ходять, їх онуки під руки водять для того, щоб він прийшов у суд і відсудив свою нещасну копійку. І десятки тисяч з них померли, не дочекавшись цього судового рішення.

І ви не кричіть, ви не лементуйте, бо я говорю те, що мені на кожній зустрічі ці люди кажуть. Я проводжу щодня десятки зустрічей. Найбільше, що болить людям, їм немає за що годувати сім'ї, їм немає за що утримувати своїх дітей, їм немає за що купувати ліки, за що купувати хліба, а ви смієтеся. Ви смієтеся над тими громадянами, які сюди вас послали, які думали, що ви будете захищати їхні інтереси, а ви захищаєте лише власні інтереси. Ви дбаєте тільки про себе. Ви думаєте про те, як захищати злочинну ганебну владу замість того, щоб захищати дітей війни.

Я хочу сказати, чорнобильці, афганці, ветерани, інваліди, діти війни, до вашого відома, завтра у Верховній Раді стоїть законопроект 9127. Це той пресловутий законопроект, яким хочуть забрати у вас пільги тишком-нишком, без розголосу, тому піднімайтесь, Конституція дає вам на це права. Піднімайтесь, ідіть до Верховної Ради і не йдіть звідси, поки не буде відхилено цей ганебний законопроект, поки ви, діти війни, не отримаєте належні вам гроші, поки державний бюджет, який завтра будуть приймати, не передбачить всі виплати, які положено вам по законах. А інакше ви знову будете роками тинятися  по судах і по пенсійних фондах. І ті будуть футболити вас і зневажати на вас, бо казатимуть, що в бюджеті немає грошей. От до чого прирікає вас влада! І ця влада думає, що коли вона від вас немічних, нещасних, людей похилого віку відгородилися триметровими заборами, вони думають, що вони сховаються, що вони уникнуть відповідальності? Ні! Даремно сподіваєтеся! Бо люди спитають з вас вже невдовзі. І кожного з вас.

Я пропоную, Володимире Михайловичу, оцей закон про підтримку 5 мільйонів дітей війни, результати голосування розповсюдити по всій країні. Нехай, коли вони будуть їхати, коли вони перед виборами будуть знову обіцяти золоті гори, нехай люди знають, як вони виконували ці закони, як вони виконували обіцянки, коли вони сиділи в парламенті і мали можливість це зробити.

Шановні діти війни! Шановні громадяни України! Шановні українці, всі ті, хто потерпає від сьогоднішньої влади! Ми вас захистимо! Ми не дамо вас в обіду цій владі! Ця влада не на довго. Це колос на глиняних ногах! Ви, ми зробимо все, щоб ви отримали те, що вам належить по закону. А влада, яка вас дурить, яка позбавляє вас куска хліба, ми цю владу виженемо геть разом з вашою підтримкою! …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Доповідь завершена. Шановні колеги, я ж все, шановні колеги, підказувати не треба. Оскільки розглядається питання за повною процедурою і ніхто інших пропозицій не вносив, є питання до доповідача.

Прошу записатись, шановні колеги. І прошу підтримати гарячий заклик нашого народного депутата, нашого колеги і опублікувати, в тому числі, як в 2008 році, ліквідували і зупинили всі пільги, у тому числі, які стосуються дітей війни, поіменно. Починаючи з моменту прийняття цього закону. Тоді, я думаю, ми більше будемо думати над тим, як знайти можливості, а не як звинувачувати один одного.

Тому давайте поступимо, опублікуємо все. Шановні колеги, опублікуємо все. Запишіться, будь ласка, на запитання до доповідача. 5 хвилин відповідно до Регламенту. Формулювання запитання – 1 хвилина, відповідь – до 2 хвилин. Шановні народні депутати, слово має Олександр Чорноволенко, в плані постановки питання, я  маю на увазі.

 

13:13:51

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний пане Ляшко, мені здається ви трошки звузили тему, бо ці гади-чиновники жирують в своїх санаторіях не тільки з коханками, а і з коханцями, а деякі навіть, з коханцями і коханками одночасно. (Шум у залі) І це правда! Тут треба приймати заходи. Але ще більше, мені здається, вони жирують не тільки в санаторіях, а й в мисливських господарствах, яким ці гади дали 100 мільйонів з державного бюджету в липні 2011 року, якраз перед тим, як жирувати там з коханцями. 100 мільйонів на приватні мисливські господарства, оці гроші теж треба було б віддати, чи не здається вам. А на наступний рік 500 хочуть!

 

ЛЯШКО О.В. Шановний Олександре Віленовичу, я абсолютно з вами згоден. Я хочу до відома громадян України навести таку інформацію. Наступного року на утримання Державної судової адміністрації видатки збільшено на мільярд гривень. Нам розказують, що нема грошей. На утримання Президента – півтора мільярди гривень. На санаторії для чиновників Державного управління справами – 102 мільйони гривень. Генеральна прокуратура – 3 мільярди гривень. Міліція – 15 мільярдів гривень.

Нам уряд розказує про перевиконання доходів державного бюджету в цьому році на 50 мільярдів гривень, а виконання закону про соціальний захист дітей війни на цей, на виконання цього закону в них грошей немає. І тому, гроші, шановний Володимире Михайловичу, ви правильно кажете, хай крана знає своїх героїв, опублікувати всіх тих, хто не голосував за бюджети, де були передбачені пропозиції, щоб дітям війни виплачували ці необхідні кошти, гроші можна знайти за рахунок скорочення чиновницького апарату. У нас 300 тисяч, 500 тисяч чиновників в Україні. Від них користі – як з козла молока, їх треба вп'ятеро цих чиновників, і оті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, шановні колеги, ну, є ще ж… В нас записалося 16 людей на постановку питання.

Гордієнко Сергій, фракція комуністів.

 

13:16:01

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.

Ну, вся  Україна чула такий  полум'яний виступ, такі полум'яні заклики. Звичайно, що ми плюндруємо честь і  гідність дітей війни, бо ми   не виконуємо  закон, ми мордуємо їх у судах, ми потім в апеляційних судах, потім, якщо навіть є ці рішення,   ми їх не виконуємо.   Такого не повинно бути і такого немає у жодній державі.

Але скажіть мені, ви як заступник  голови бюджетного комітету, як один із лідерів "Блоку Юлії Тимошенко"  і там варили цю бюджетну кухню у 2008 році, як  нагадав Володимир Михайлович, ви неодноразово блокували наші законопроекти  (Симоненко, Мартинюк, Гордієнко, Матвєєв), не виплачували. Чому ви сьогодні  перед виборами так полум'яно закликаєте? Тоді ви одну позицію займали, сьогодні. І трішки з   ваших бігбордів,  які по Україні, ви б дали на виплату дітям війни.

 

ЛЯШКО О.В. Я думаю, що, якщо комуністичні лідери, які живуть на державних дачах  і у   руках ніколи платіжки про сплату комунальних послуг не тримали, да з'їдуть з тих державних дач, на утримання яких у бюджеті  наступного року передбачено 150 мільйонів гривень, от вам  якраз для дітей війни буде значна  добавка до пенсії.

З приводу невиконання  рішень судів. Абсолютно правильно, півтора  мільйони сьогодні рішень судів, які не виконані. Загальний борг по рішеннях судів на користь   дітей війни по України 9 мільярдів гривень. Як я вже сказав, 80 тисяч людей, дітей війни, померло, не дочекавшись  цих виплат.

І тому я  і ініціював прийняття цього закону, і цей закон був зареєстрований  ще півроку тому. І не моя проблема, що Верховна Рада  його не пропускала, щоб якнайшвидше розглянути цей закон. І якби ми його швиденько розглянули, то, можливо, ті люди, які не дожили  і не  дочекались своїх виплат, сьогодні  б вони мали можливість  отримати ці виплати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кілінкаров, фракція комуністів.

 

13:18:13

КІЛІНКАРОВ С.П.

Несмотря на то, что вы  так нелесно высказываетесь в адрес  нашей фракции,   я хочу вам сказать о том, что  Компартия Украины всегда  последовательно защищала интересы, в том числе и такой категории  как дети войны. И то, что вам сегодня привели, как аргумент, когда было ваше правительство, и вы были  заместителем председателем бюджетного комитета, а  я хочу добавить, правительство на тот момент Азарова оставило вам 24 миллиарда гривен, вы не нашли 1 миллиарда для того, чтобы выделить это для детей войны. Сегодня, безусловно, эту проблему нужно решать, люди эти деньги ждут.

Но я хотел бы, чтобы была мера политической ответственности и всех, кто выступает с этой трибуны. Вы сегодня пытаетесь быть в оппозиции, да, при этом не хотите нести ответственности за те решения, которые вы принимали, будучи у власти. Спасибо.

 

ЛЯШКО О.В. Шановний товариш Кілінкаров! Я у своєму виступі наголосив, що Закон повністю про соціальний захист дітей війни не виконувався жодною владою, і цією, яка сьогодні, і цією, яка була попередня, і попередні, з моменту з 2004 року закон повністю не виконувався. І це ганьба для нас, для законодавців, для уряду, що ми не домагаємося виконання цих законів. І сьогодні доповідаючи цей закон, захищаючи цю багатомільйонну аудиторію дітей війни, я виправляю в тому числі і помилки, які були допущені. Правильно казав Володимир Михайлович Литвин, треба вміти визнавати свої помилки. Я визнаю, що я не допрацював, що я доволі наполегливо не захищав дітей війни. Сьогодні я це роблю, для того щоб змусити цю владу виконувати і Закон про захист дітей війни, і Закон про захист чорнобильців, і інших категорій громадян України, які сьогодні потерпають від антисоціальної політики влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, час завершено. Сідайте, будь ласка.

Я запрошую до співдоповіді голову Комітету з питань бюджету Баранова Валерія Олексійовича.

 

13:20:30

БАРАНОВ В.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Зазначений законопроект Комітет з питань бюджету розглянув 7 вересня поточного року. Законопроектом пропонується збільшити видатки Пенсійного фонду за спеціальним фондом на 1 мільярд гривень для виплати дітям війни, підвищеної до пенсій відповідно до Закону про соціальний захист дітей війни. Однак законопроект не містить конкретних пропозицій щодо джерел компенсації додаткових видатків державного бюджету.

За висновком Міністерства фінансів прийняття законопроекту є недоцільним, і за попередніми розрахунками його реалізація потребуватиме вишукування додаткових видатків з державного бюджету в обсязі понад  10 мільярдів гривень на рік. Таким чином, законопроект є незбалансованим за показниками доходів  та видатків Державного бюджету, що не відповідає статті 95 Конституції України та вимогам Бюджетного кодексу.

Про незбалансованість законодавчої пропозиції зазначає також Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради.

Крім того, законопроект не відповідає вимогам законотворчої техніки у частині оформлення законопроектів щодо внесення змін до Державного бюджету.

За результатами розгляду законопроект 8471 Комітет з питань бюджету прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді  цей законопроект відхилити.  Дякую за увагу.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, якщо є запитання до голови комітету, будь ласка, запишіться. Прізвища народних депутатів, будь ласка, подайте.

Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

13:22:03

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний  пане Голово, я хотів би вас запитати про те, що, відхиляючий цей законопроект, ви, очевидно, не врахували, що норми Конституції передбачають  обов`язковість виконання рішення судів. І те, що по одній тисячі… по одному мільйону 700 тисячам позовів дітей війни є вже винесені рішення судів, ніхто сьогодні в державі… навіть сам Янукович, він про це неодноразово вам говорив,  не може вам заборонити. Азаров заборонив. Ваш комітет зараз також забороняє. Це ж неправильно! Ви ж це розумієте, що це  порушує норму Конституції. Це перше.

І друге. Я хотів би, щоб ви як досвідчений і парламентар, і  мер міста дали оцінку тим розпорядженням, які ідуть зараз на уряді Азарова, коли він каже: не виконувати рішень судів.

І третє. У нас зараз по 100 тисяч незареєстрованих звернень в кожному апеляційному адміністративному…

 

БАРАНОВ В.О. Мне понятен ваш вопрос. Я хочу сказать вот о чем. У каждой проблемы есть своя причина. И мы действительно обсуждаем наиважнейшую проблему. И это не только одна проблема, у нас невыполненных решений либо законов, касаемо социальной политики, на сумму 160 миллиардов гривен.

Эти обязательства никогда ни одно правительство Украины не выполняло, не выполняет, и мы все прекрасно понимаем, что не сможет выполнить. Поэтому это есть причина, а следствие – это то, что, действительно, люди вынуждены, а их 39 процентов, обращаться в суд, остальные даже не обращаются, ходить по всем инстанциям, требовать исполнения закона, справедливо требовать. А мы, вместо того чтобы вместе с правительством пересмотреть этот законопроект в сторону вот какую: нам нужно провести инвентаризацию социальной политики нашей, всех законопроектов, нужно усилить финансирование малообеспеченных инвалидов, участников боевых действий, и афганцев, которые участвовали в боевых действиях, и отказаться от тех льгот, которые приписаны незаконно. Например, я не знаю, смотрел ли Кармазин, что в постанове, которую мы…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

БАРАНОВ В.О. …в постанове, которую мы будем завтра рассматривать, мы впервые с инициативы, мы вдвоем с Лукьяновым, поддержал Владимир Михайлович Литвин, мы посоветовались с Премьером, мы вам предложим отказаться от депутатских льгот. И мы должны начать с себя. Я думаю, что вы завтра поддержите нашу инициативу. Вот это будет по делу, а шутовство и клоунаду на этой проблеме людей сегодня будут делать  многие, особенно перед выборами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”.

 

13:24:54

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, „Наша Україна – Народна самооборона”. Шановний Валерію Олексійовичу, дійсно, дуже багато уже у нас наобіцяно з пільг. Якщо взяти у відсотках, 30-40 відсотків, по деяких областях – до 50 відсотків пільговиків. Це зрозуміло. Але коли ж ця інвентаризація буде проведена?

І загалом, якщо… я вже ознайомився з запропонованим комітетом бюджетом на 2012 рік, якщо проглянути, то можна одним словом його назвати – передвиборним. Адже там закладене уже під майбутній закон про вибори дуже велике фінансування по певних регіонах, де будуть йти представники, які сидять в цьому залі, провладних структур; де відхиляються пропозиції інших депутатів. Чому ж ці кошти не було б використати для підвищення мінімального прожиткового мінімуму, заробітної плати, виплати пільг чорнобильцям, афганцям, дітям війни? Тому це цинічно, коли звучить, що "ми хочемо навести лад", а в той же час уже на майбутнє закладаємо ці порушення. Дякую.

 

БАРАНОВ В.О. Ну, я не думаю, что можно связывать одну проблему с другой. Социально-экономическое развитие территорий было, есть  и будет, и должно быть, при этом есть другая проблема, о которой мы сегодня говорим.

Задача нашего комитета, мы, я считаю, с ней справились. Мы завтра с вами, если вы поддержите, даем доручення Кабинету Министров  доопрацювати всі відхилені поправки, которые были предложены  рабочей группой, и до второго чтения Кабинет Министров должен будет их рассмотреть.  А кроме этого, мы от комитета предложим правительству перечень проблем, которые сегодня существуют, самых актуальных и системных, и мы там выпишем, с нашей точки зрения, механизмы реализации этих проблем, чтобы к бюджету 2013 года можно было часть хотя бы из этих проблем совместно реализовать.

Но при этом я обращаюсь к тем, кто сидит справа от меня: давайте мы будем больше объединяться в поиске решений этих проблем, чем на этой проблеме строить свою политику перед выборами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, час вичерпаний, сідайте, будь ласка. Шановні колеги, прошу записатися на виступи від фракцій. Будь ласка, шановні колеги, тепер запишіться безпосередньо народні депутати.

 Так, Юрій Болдирєв, фракція Партії регіонів, будь ласка, ваш виступ.

 

13:27:53

БОЛДИРЄВ Ю.О.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, мы обсуждаем законопроект, который достался нам как наследство от предыдущей тенденции в нашем обществе, начавшийся еще в эпоху развала Советского Союза, когда вся задача украинских депутатов состояла в том, чтобы принять как можно больше льготных законов и, таким образом, уменьшить отчисления в союзный бюджет. Этот тренд сохраняется все 20 лет.  И поэтому можно ругать существующую ситуацию, можно говорить о причинах ее возникновения. Но до тех пор, пока мы не поймем, что вся власть и законодательная и исполнительная независимости от того, кто находится у власти, ответственна за ситуацию в стране в целом, что у нас уже нет возможности у кого-то отбирать эти деньги, нет давно союзного бюджета. Поэтому мы должны искать какие-то взаимоприемлемые темы, пиариться на подобных темах проще всего.

И, кстати, я думаю, что в действительности подобные выступления и внесения подобных законопроектов давно уже не дают необходимого эффекта, потому что не только сами участники процесса, находящиеся в этом зале, но и избиратели давным-давно уже поняли истинное положение вещей в государстве. Все понимают, что для того, чтобы что-то делить нужно сначала его заработать.

И поэтому я предлагаю нашему коллеге, автору этого законопроекта, тем более, что мы работаем в одном комитете, осуществить комплексный подход. Я готов вместе с ним работать в рабочей группе по выработке какого-то системного закона, который позволил бы нам привести ситуацию в логическую норму, когда бы все предложения, направленные на улучшения жизни льготных категорий населения, да и вообще в целом всех избирателей, находились в балансе с возможностями страны, с возможностями экономики, с тем, что мы все вместе как общество зарабатываем. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, фракція "БЮТ – "Батьківщина".  

 

13:30:26

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, Блок Юлії Тимошенко "Батьківщина".

Шановні співвітчизники! Шановні діти війни! Уряд Азарова змінами до бюджету на цей рік влітку фактично призупинив дію Закону "Про соціальний захист дітей війни". І вони як получали 49 гривень 80 копійок, так і продовжують їх отримувати, хоча повинні в декілька разів більше, згідно діючого закону це отримували. І, до речі, вперше, саме надбавку дітям війни, почала виплачувати Юлія Тимошенко.

Друзі, для уряду це дійсно проблема, він не може виплатити ці пільги. Але разом з тим, автор законопроекту пропонує всього 1 мільярд гривень, в межах держави це не такі великі кошти, бо на утримання Януковича і його обслуги іде півтора мільярда гривень. То може скоротити ці забаганки, скоротити кількість вертолітних майданчиків, резиденцій, золотих унітазів в Межгір'ї? І всього на цей рік теж вносили зміни: дітям війни скорочували фінансування, на Януковича і на його челядь збільшували на 320 мільйонів гривень тільки на цей рік.

І тому, влада іде ще далі, вона рахує, що взагалі ганебним Законом 9127 обмежити суттєво чи взагалі відмінити соціальні виплати і пільги не тільки дітям війни, а й афганцям, чорнобильцям, ще 16 категоріям громадян. І цей закон з розгляду не знятий, як того вимагали чорнобильці і афганці. І, до речі, тільки завдяки штурму чорнобильців і афганців, він відкладений, але грошей на ці пільги, соціальні виплати в бюджеті на 2012 рік нема. І діти війни повинні розуміти, що цей 2011 рік став роком зростання бідності і в той же час рекордом на утримання влади і викинутих грошей. І те ж саме тенденція продовжується на 2012 рік, бо пропонується на оздоровлення вищих представників влади витратити 465 мільйонів, а на утримання всіх інвалідів, ветеранів Великої Вітчизняної війни –  трохи більше 100 мільйонів. Порівняйте, на себе любих влада витрачає в 4 рази більше, ніж на самих соціально незахищених верств населення.

І тому рахую, що Закон про дітей війни треба виконувати, є для цього кошти, їх можна знайти, треба тільки мати бажання і волю діючої влади. На жаль, у неї воля тільки себе збагачувати, бо кількість міністрів-мільярдерів за останній рік в уряді Азарова  тільки зросла,  а кількість бідних людей в нашій країні збільшується.  І вони запланували, що кількість бідних …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, Юрій Кармазін фракція  "Наша Україна - Народна самооборона".

 

13:33:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, що пропонується по закону, про проекту    закону?  Пропонується збільшити на 1 мільярд гривень дотацію Пенсійному фонду України   на виплату пенсій, надбавок і виплати, в тому числі, на Закон  про соціальний захист дітей війни. Велика це сума, чи ні?  Давайте подивимось.

На "Олімпійський",  який   стоїть отут в двох кварталах, витрачено  5 мільярдів 600 мільйонів гривень. А що там зроблено, подивіться!  Безтолково поставлені найдешевші сидіння. Що,  він коштує  таких грошей?  Що далі буде, як  утримувати його будемо?  Тому це всього одна шоста, що пропонується зараз  виділити в бюджеті.

Я  звертаюсь до шановного  голови бюджетного комітету, хіба ви не  знаєте, чи хіба ви не бачите, що вже на аеропорт в Донецьку пішло кілька мільярдів? Чи ви цього  не бачите?  Уже другий мільярд  відкрили добудовувати,  рахунок. Що можна було б зробити, чи треба робити,  виконувати рішення судів, чи ні?

Влада, якщо прийшла і її не влаштовують     закони, її не влаштовує народ, що робить? Іде. Не може вона виконати цих зобов'язань, ну не змогли опанувати вони не тільки  українську мову, а і математику.  Я думаю, що всі пільги можна було б зараз пустити, всі ці кошти, їх треба  профінансувати і підвищити внутрішній попит, і оживити економіку. А не бездумно, просто  проїдати  ці гроші, які зараз  планується  витрачати. Шановні, та ситуація, яка склалася в судах, вона не катастрофічна, вона знущальна по відношенню над людьми. Ви подивіться, приймаються рішення в апеляційних судах, вони не виконуються. Понад мільйон рішень не виконується. Виконуються в країні тільки одне рішення одного, вибачте мені, недовченого судді, якого прізвище на букву "К" і закінчується на "В", от його тільки рішення виконуються, бо то треба взяти під варту Тимошенко.

Навіть додумались до того, щоб тиснути на свідків по справі Луценка, і це за бюджетні кошти зустрічаються. І це в суді не показується. Тисячі людей сьогодні, куди тисячі, сотні тисяч тільки в Київському суді в адміністративному скарг.

Через це треба приймати цей закон. Це позиція абсолютно більшості українського народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, депутатська група "Реформи заради майбутнього". Наступним буде виступати Василь Євтухов.

 

13:37:05

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимир Михайлович.

Шановні народні депутати, шановні колеги, ви знаєте, коли ми розглядали цей законопроект на  експертній раді депутатської групи, з одного боку розділилися на дві частини. Перша частина говорила про те, що діти війни – це дійсно кожен наш батько, наші діди, наші матері, навіть присутні в цьому залі, мабуть, до 70 відсотків відносяться до цієї категорії. Чи треба спрямовувати зусилля державної політики на захист інтересів таких громадян? Безумовно, треба. Але інша сторона, - а за який рахунок?

Я хотів би, щоб ми звернулися до історії, коли в 2001 році був прийнятий відповідний законопроект, а джерело формування чи джерело виплати дітям війни цих копійчин не знайшлося.

І коли на сьогоднішній день достатньо високе, сильне приниження кожного громадина України, який має на себе повісити бірку "дитя війни", відбувається з боку діючого законодавство, яке не дало можливості знайти джерело формування цих бюджетів.

На сьогодні, от я був минулого тижня в Одесі на своєму виборчому окрузі. До мене звернулися родичі моєї матері – це жінки 1938-1939 року з питанням як до народного депутата: "Володя, що нам робити, ми хочемо, ми ще не отримували, жодного разу не зверталися по виплатам дітям війни. Я опустив очі, я не знаю, що їм сказати. Тому що треба звертатися до суду, треба звертатися до суду на Пенсійний фонд України, який нібито чомусь повинен виплатити ці кошти. Але діючим законом така виплата не закріплена. Джерела формування цієї виплати не закріплені діючим законом.

Тому давайте з вами, якщо ми ще й приймали відповідні рішення в 2008-2009 році, давайте підходити до цього законопроекту в зовсім інший спосіб, не піаритися на ньому, не взаємозвинувачувати один одного, не ставити незрозумілі питання щодо фінансування, чому 1 мільярд, а не 10, як є за висновками Мінфіну. Чому на сьогоднішній день ми цим законом, який зараз розглядається, порушуємо діючий Бюджетний кодекс? Чому ми взагалі не системно…, не підходимо до питань вирішення цієї проблеми взагалі? Для того, щоб не було зловживань в цій сфері, тому що, я нагадаю вам, деяка толіка грошей, які повинні йти на забезпечення життя дітей війни, йдуть на юристів чи на інших спритних осіб, які на цьому жирують.

Тому депутатська група "Реформи заради майбутнього" в більшості не буде підтримувати цей законопроект, але готова поставити своє плече і ввійти до складу робочої групи, яка буде утворена в Верховній Раді України, на системне перероблення діючого закону про захист дітей війни і захист інтересів цієї категорії громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вались Євтухов, фракція Партії регіонів. Наступним від фракції комуністів Петро Цибенко. І далі народні депутати будуть виступати.

 

13:39:58

ЄВТУХОВ В.І.

Дякую. Шановні депутати, я скажу, що законопроект, відношення до законопроекту, неоднозначне, тому що з одного боку ні в кого із тут сидячих депутатів не виникає сумніву, що людям слід допомагати. Але з другого боку, я думаю, багатьом це зрозуміло, що допомагати слід людям конкретними діями, а не балачками, гаслами чи палкими промовами.

Автор законопроекту, коли виступав з трибуни, абсолютно справедливо сказав, що цей закон №2195 жодного разу не виконувався з моменту його прийняття. Як поступити в цій ситуації? Я б навів би всім вам відомий вислів, що якщо не знаєш, як поступити, поступай по закону. А для нас, для депутатів, законом є Регламент Верховної Ради і стаття 8 пункт 2 Бюджетного кодексу, який говорить про те, що пропонуючи видатки в законопроекті, слід знати і пропонувати, звідки їх взяти. Чого не зроблено. І саме тому, мабуть, не зроблено, коли перший раз приймали цей закон, тому він і не виконується.

Що пропонує автор, подаючи цей законопроект? Він пропонує взяти зекономлені, вірніше, не зекономлені, а позапланові доходи цього, 2011 року, і віддати. Принципово ніхто не заперечує. Але виникає питання, а де взяти гроші, якщо в 2012-му чи в 2025-му, чи в якомусь іншому році цих позапланових видатків не буде? Знову збирати Верховну Раду і подавати, і галасувати?

Тому мені здається, що треба зосередити увагу Верховній Раді на тому, щоб приймати закони, які виконуються. І важелі у Верховній Раді є всі для того, щоб зобов’язати виконувати вже прийняті закони. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, фракція комуністів. Потім буде виступати Олександр Чорноволенко.

 

13:42:16

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, голова ради ветеранів України Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України! Спочатку про те, що ми з вами бачили і що чули перед цим. Ну, те, що ми бачили й чули, я називаю моноспектаклем театру одного актора. Якщо хтось із радіослухачів або телеглядачів переживає з приводу того, що з людиною щось трапиться після такого виступу, не переживайте. Він йшов з трибуни і сміявся! Сміявся з вас, з тих людей, до обкрадання яких він долучився дуже серйозно.

Я маю на увазі ту обставину, що протягом діяльності владних структур цього помаранчевого режиму він був першим заступником голови бюджетного комітету і не мало попрацював на те, щоб діти війни сьогодні опинились в тій ситуації, в якій він сьогодні так красномовно описував.

А тепер що стосується суті закону і суті пропозиції. Фракція Компартії України, по-перше, послідовно всегда підтримувала всі законодавчі акти, які стосувались соціального захисту найменш незахищених верств населення. Я скажу більше, Адам Іванович Мартинюк, Петро Миколайович Симоненко, Сергій Володимирович, заступник керівника фракції, подавали аналогічні законопроекти. Але, в чому відмінність позицій фракції Компартії України від інших позицій? А вона полягає в тому, що ми послідовно, не залежно, в якому стані знаходиться фракція, постійно голосуємо за ці документи. Інші наші колеги: коли в опозиції – підтримують, коли у владі – не голосують. От в цьому різниця, власне кажучи.

Ну, і найголовніше, про що я хотів сказати, шановні колеги. Справді, категорія дітей війни – одна із найменш захищених категорій громадян України. Це справді ті люди, які народилися безпосередньо перед Великою Вітчизняною війною або під час Великої Вітчизняної війни, немало постраждали від війни і немало попрацювали на відновлення народного господарства після Великої Вітчизняної війни. І я вважаю, що треба шукати можливості справді соціально захищати.

В законі передбачено реальних де-факто дві пільги: це 30-відсоткова доплата до пенсії і 25-відсоткова пільга по житлово-комунальним послугам. От чому фракція Компартії України буде підтримувати так само, як вона підтримувала завжди ці законопроекти і робити все для того, щоби підтримати цю найменш знедолену категорію населення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, тепер слово має  Олександр Чорноволенко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступний буде виступати Володимир Карпук.

 

13:45:25

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Олександр Чорноволенко, Народний Рух України.

Шановні друзі, ну, перш за все нам треба подякувати Олегу Ляшку за те, що він підняв це питання, абсолютно слушне, правильне питання. Бо дійсно в нас не знаходиться грошей на те, щоб виконувати рішення Європейського суду,  виконувати українську Конституцію і українські закони, а замість того у нас знаходяться гроші для того, щоб  списувати борги  обленерго в обсязі 24 мільярдів чи  дерибанити 14 мільярдів грошей  економії  додаткових, зароблених у бюджеті, за рахунок того,  що  у 2010 році, коли ви складали  бюджет на 2011  ми спеціально не дорахували  ці гроші, щоб потім  можна  було їх спокійно дерибанити.

Тому я  хотів би зауважити, що  пропозиція абсолютно слушна, гроші на це у бюджеті  є. Щодо  джерел надходжень, то  вони абсолютно правильні. Більше того, ми можемо  переглянути наше рішення липневе, коли  ми записали з вами сотні мільйонів  і мільярди гривень на дерибан, коли віддавали  по окремих населених пунктах   на різні потреби депутатам від  більшості, від Партії регіонів, які там  будуть  балотуватися. Або, скажімо, віддали ті ж знамениті   100 мільйонів гривень на мисливські господарства, які  всі знаходяться  у приватній власності.

До речі, на цей рік, от зараз виступав голова  бюджетного комітету і казав, що там трошки обмежили  депутатів. Їх значно більше треба було обмежити. Але обмежили у якій  частині? У частині  можливості  безкоштовних поїздок з метою зустрічі з виборцями саме у рік виборів, бо там   обмеження тільки на 2012 рік.   В 2011-му це є і у 2013-му буде, а от у 2012-му, щоб депутати не зустрічалися  з виборцями перед виборами, щоб Партії регіонів  легше було вести фальсифікацію на виборах, записали, що цього не треба.  Але записали при тому дерибан 650 мільйонів знову-таки  на округи, які намічені  тим депутатам, почитайте, там   за кожним 3 мільйони, 5 мільйонів,  дати тому селу чи тому, стирчать вуха тих депутатів, які від більшості, які будуть там балотуватися.

Тому ми повинні  віддати людям гроші, віддати пенсіонерам гроші, дітям війни гроші, тим, хто найбільш нужденний. І такі пропозиції, ще раз хочу підкреслити, слід вітати і за це треба голосувати з урахуванням того, що ми повинні забезпечити виконання Конституції і законів України, і рішень Конституційного Суду, і рішень Європейського суду з прав людини. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук. Кому? А, Юрій Прокопчук, будь ласка, ваш виступ.

 

13:48:47

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ – "Батьківщина", Рівненщина.

Шановні громадяни України, шановні українці, шановні колеги! Коли вноситься законопроект, із-за якого ще недавно сьогоднішня влада, перебуваючи в опозиції, 3 місяці лежала під цією трибуною, вимагаючи саме впровадження цього закону, і сьогодні там аргументи, що нема коштів, так от в мене запитання. Чому для того, щоб під стінами Печерського суду зібрати весь звіринець з України, перекинути з усіх областей України, були силові структури? Скільки це коштує для бюджету? Хто рахував? Хто дасть відповідь? Чи не можна це направити дітям війни? Очевидно, можна.

Чому у нас дарується "РосУкрЕнерго", Фірташу, Бойко, Льовочкіну 24 мільярди українських грошей з кишені платника податку як списання боргів "Облгазенерго" і так далі? Чому? На це є кошти? Є, тому що це власні кошти Льовочкіна, Фірташа і Бойка, і "РосУкрЕнерго".

Чому сьогодні знову на завтрашній день вноситься той законопроект, який лишає не тільки пільг, а соціальних гарантій 16 категорій наших громадян? Шановні громадяни, це буде завтра, і більшість знову його проголосує. Вас приспали, коли ви по окремим категоріям вийшли під стіни Верховної Ради, і завтра цей закон з деякими косметичними поправочками буде прийнятий.

Так от, чому дуже багато? Чому на репресивний апарат, який сьогодні нищить демократію в Україні, який сьогодні просто-напросто незаконно засудив Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, інших політичних… і весь практично Кабінет Міністрів. А для тієї влади, яка поки що сьогодні, приймається і нівелюються  взагалі всі питання, які  називаються "гуманізацією". Це вже протягнуто в першому читанні. А політичну статтю 58 ніхто не береться розглядати. Вона сьогодні називається "стаття 365".

Так от, чи найдеться сьогодні в незалежній Україні 1 мільярд гривень, щоб в кінці-кінців поставити остаточне питання і не спекулювати на ньому про тих, хто, дійсно, має гідно жити, які перенесли всі свої утиски, голодомори і які сьогодні мають… мати ту соціальну гарантію, яка вже давно прописана в українському законодавстві.

Тому я і мої колеги всі підтримуємо цей законопроект. Проявіть мудрість, проявіть  мужність і підтримайте цей законопроект.

Дякую за увагу

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ліля Григорович, Станіслав Аржевітін передають право на виступ Івану Зайцю. У нас тут залишилося 4 хвилини. Тобто 6 хвилин Івану Олександровичу.

 

13:51:59

ЗАЄЦЬ І.О.

Дякую.  Іван Зєць, Українська Народна Партія.

Мені, шановні народні депутати, не дуже подобається як ми обговорюємо це питання. Це надзвичайно серйозне питання, соціальне питання, воно стосується найбідніших людей у нашій Україні. Але я бачу, що більшість просто  закрилася: ви, опозиція, там собі говоріть, а ми вам голосів не дамо, і на цьому питання розв`яжеться. Я думаю, шановна більшість, це питання закрити в такий спосіб не можна.

Чому не можна? Давайте перше зробимо. Подивимося.  Тому що маємо справу із дуже бідними людьми. Як правило, це пенсіонери. Більша частина цих людей проживає у селі, вони не мають коштів, вони не мають здоров`я сьогодні працювати на тих своїх ділянках, і вони сьогодні хотіли б хоч би якусь допомогу мати на сьогоднішній день, а ви робите вигляд наче цієї проблеми не існує, неначе мова йде про олігархів, які за один рік подвоюють чи потроюють свої статки. Мова йде про дуже бідних людей.  Це перше.

Друге. Ми маємо сьогодні проблему судову. Якщо ми справді кажемо, що нам потрібно підняти статус суду, що ми хочемо провести судову реформу, що ми хочемо відновити імідж нормального  європейського суду, то скажіть мені, будь ласка, як же ми можемо не виплачувати тим людям, де суд присуд присудив виплатити державі ці кошти? Тобто мова йде знову ж таки про те, що влада має дати відповідь на це запитання. І вам не заховатися, шановна більшість, від відповіді на це запитання.

Є третє питання – це питання пошуку все-таки джерел. Знову ж таки, ніхто не хоче говорити по суті. Ви ж кажете, що "ми дуже добре працюємо, у нас найкращий уряд сьогодні, ми маємо кілька десятків мільйонів профіциту бюджету", а куди ж ви його використовуєте, цей профіцит бюджету, ці кошти? Давайте подивимося. Розумна влада використовувала б ці кошти по двох напрямках: основну частину давала б на розвиток, тобто закладала б для майбутнього розвитку, закладала для вирішення проблем, які нас чатують через кілька років, а другу частину грошей давали б на підтримку тих людей, які не можуть звести кінці із кінцями. Отак би діяла нормальна влада.

Що ми бачимо сьогодні? Листаю я той же законопроект про Державний бюджет: військові витрати – по нулях, підтримка нормальним галузям – по нулях, але ми бачимо, як ростуть ці витрати по лінії держави, по лінії влади. Це неправильний підхід. Нам треба сьогодні економити, тому що ми у глибокій кризі. Нам стукає у двері ще одна хвиля кризи. І якщо ми не навчимося по засобах, якщо ми не навчимося проводити нормальну соціальну підтримку, якщо ми не будемо бачити у першу чергу цю бідну людину, а їх десятки мільйонів, то ми не спасемо Україну, ми не змінимо ситуації. І влада повинна врешті-решт розуміти, що сьогодні потенціал обурення, незадоволення у людей дуже великий.

Я читаю у газетах, що нещодавно відбулося якесь таке зібрання пенсіонерів у Черкасах. Чому зібралося там тисяча чи дві тисячі людей? Із дуже простого прикладу такого: бо місцева влада ліквідувала проїзд цих людей на якусь певну кількість тролейбусів. Якщо раніше вони могли їздити безкоштовно на всіх тролейбусах, то сьогодні їм виділили один чи, там, два тролейбуси. І влада думала, що вона вийде, скаже пару слів людям – і люди заспокояться.  А вийшло не так, що ця тисяча чи півтори тисячі з цих людей, фактично, пішла на владу.

Тобто я до чого веду? Я веду до того, що не можна гратися сьогодні із людьми, бо вже переступили будь-яку межу у цій соціальній нерівності. Люди ж чудово розуміють, на яких автомобілях їздять наші міністри чи наші депутати чи хтось інші. Покажіть мені хоч одного багатого чоловіка чи представника чільної влади, який пересів би на машину більш дешеву у цей час. Ні одного не знайдете. Навпаки, міняють через кожний рік ці автомобілі, і все дорожчі, й дорожчі, й дорожчі. І думають, що їхнє життя буде відбуватися весь час тільки  у цьому автомобілі, там, де ці всі кондиціонери, ці всі різні речі.

Тому я думаю, що все-таки, народні депутати, нам доведеться відповідати на це запитання, і нам треба виділити цей мільярд, це не така велика сума.

Але треба і по суті говорити сьогодні. Джерела надходження. Хіба ви не знаєте, що в нас тіньова економіка мінімум 60 відсотків? Що це означає? Це означає, що найменше 50 відсотків Державний бюджет недобирає, це ті гроші, які осідають в офшорах, це ті гроші, де люди багаті розкошують цими грошима. То давайте ж врешті-решт ми подумаємо, як боротися з цією корупцією, подумаємо, як боротися із цією злочинністю.

І ще одне, давайте будемо думати: ну, не можна економіку будувати на ідеології експорту і імпорту. Ви ж бачите, що якщо тільки зжимаються зовнішні ринки, наш експорт падає, метал падає, хімія падає, сільське господарство падає. Де взяти ці кошти? Ні, давайте будемо ще завозити до цього імпорт. А де ж власний виробник, де ставка на власного виробника? Де ті кошти, щоб стимулювати національне виробництво і звідти створювати робочі місця і звідти брати ці всі кошти?

Тому, шановні друзі, сьогоднішнє питання – це не просто шпилька опозиції у бік більшості, сьогоднішнє питання – це є ключове питання для нашої влади: або ми відшукаємо справжній шлях виходу із цієї кризи, або ми побачимо людину, і в першу чергу цю бідну людину,  чи й далі ця влада буде обслуговувати олігархів і буде робити вигляд, що вони можуть заховатися за автомати міліції… Не заховаєтесь!

Тому я прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Я нагадую вам висновок комітету. Він зводиться до того, щоб рекомендувати Верховній Раді відхилити законопроект. Одну хвилиночку, завершимо розгляд питання.

Головне науково-експертне управління також висловило своє зауваження до поданого законопроекту. Разом з тим, шановні народні депутати, відповідно до вимог Регламенту ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту закону (реєстраційний номер 8471) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2011 рік" щодо відновлення виплат надбавок та фінансування інших державних соціальних гарантій дітям війни.

 

13:59:12

За-135

Одну хвилиночку.

Рішення не прийнято. Законопроект…

Я можу поставити на голосування на доопрацювання, але не бачу голосів. Я ставлю на голосування пропозицію про направлення на повторне перше читання. Будь ласка, визначайтесь.

 

13:59:49

За-130

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Шановні народні депутати! Одну хвилинку, бо ми не встигнемо, я ж  і по фракціям… Репліку вимагав народний депутат, оскільки згадувалось його прізвище як автора і першого керівника… Шановні колеги, відповідно до Регламенту. Я прошу вас, давайте одну хвилину, бо буде більше скандалів у нас. Я прошу вас! Я прошу вас! Я йду відповідно до Регламенту. Будь ласка, одна хвилина.

 

14:00:18

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановні громадяни України, шановні діти війни, ті, хто потребує сьогодні допомоги держави, ви побачили як голосує ця більшість: вона вас не підтримує, вона ігнорує ваші інтереси, вона зневажає, вона не зважає на те, що вам немає за що їсти, за що жити. І тому робіть висновки, в якій країні ви живете, люди добрі, і яку владу ми маємо. І не дай Боже, щоб хто-небудь з вас на наступних виборах хоча б один голос віддав за цю брехливу владу.

І я прошу, Володимире Михайловичу, оголосіть, нехай вся країна знає, хто не голосував за захист дітей війни, хто проти того, щоб ці люди мали копійку до своїх злиднів, в яких вони живуть, хто проти того, щоб вони мали можливість краще жити. Нехай вся країна знає!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, я солідарний з тим, що треба оголосити всіх героїв. Нагадую, у 2008 році зупинили дію 102 законів ціною 105 мільярдів. То треба опублікувати і ті дії, і нинішні дії, все опублікувати, давайте не будемо подобатися людям.

Шановні народні депутати, ранкове…

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 84, "Наша Україна - Народна самооборона" – 17, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 0, Народна Партія – 0, позафракційні – 3.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Із 16 години робота в комітетах і в фракціях. Завтра Верховна Рада України продовжить роботу в пленарному режимі з 10 години ранку за розкладом на четвер,  20 жовтня. Дякую.