На початку розмови, яка відбулася відеозв'язком, Віцеспікерка привітала польську колегу з обранням Головою польської частини Парламентської асамблеї Україна-Польща, де Олена Кондратюк є співголовою від Верховної Ради України.

Також вона подякувала в особі Віцемаршалки Сейму за всю ту допомогу, яку надає Польща Україні та політичні резолюції, ухвалені польськими парламентаріями на нашу підтримку.

Окрім того, Олена Кондратюк від Парламенту України висловила вдячність Сейму за проголосоване в лютому рішення про продовження тимчасового захисту для українців в Польщі та наголосила, що це дуже важливий і дружній крок.

Водночас Заступниця Голови Верховної Ради України висловила стурбованість акціями протесту польських фермерів та їх політизацією, яка насправді вигідна лише росії.

 «Ми бачимо як російська пропаганда активно використовує провокаційні картинки з цих акцій протесту у своїх цілях і бажанні розсварити український та польський народи.

Закликала польських колег до раціонального і конструктивного розвʼязання цієї проблеми та активної співпраці з українським Урядом і Верховною Радою. Зокрема, на рівні профільних міністерств та аграрних комітетів», — підкреслила Олена Кондратюк та звернула також увагу польських колег на необхідність спільної протидії масовому імпорту російського зерна та інших продуктів і товарів рф до країн ЄС.

Ще один серйозний виклик, на якому зупинилися співрозмовниці, наміри рф провести незаконні президентські вибори на тимчасово окупованих територіях України.

Віцеспікерка закликала Польщу не визнавати результати цих виборів та висловила сподівання, що Сейм Польщі прийме окрему резолюцію з цього питання.

Окремо сторони обговорили подальші плани міжпарламентської співпраці у форматі Асамблеї. Пані Віцеспікерка Сейму Польщі висловила зацікавленість в об'єднанні зусиль парламентської дипломатії обох країн у адвокації повернення незаконно депортованих рф українських дітей.

Моніка Веліховська також запевнила, що Польща й надалі підтримуватиме Україну в боротьбі проти російської агресії. Ця підтримка є пріоритетом для Уряду та Сейму Польщі.