Шановний пане Стефанчук! Шановні представники гордого та героїчного українського народу! Дорогі друзі!

Для мене велика честь виступати у Верховній Раді України. Ця трибуна призначена для того, щоб із неї лунав голос українського народу, щоб він звучав вашими голосами, голосами його представників. Тож, коли представник вільної нації запрошений виступити в Парламенті іншої вільної нації — це не просто протокольний жест. Ми глибоко зворушені з колегами тим, що це передусім вираз довіри, дружби між двома народами. Дякуємо за теплу гостинність. Я дякую вам від імені болгарського народу, який відчуває вас близькими не лише географічно та історично, але й серцем.

У кінці другого року і на початку третього року жорсткої агресії росії проти України я сьогодні тут, із вами, щоби висловити своє захоплення безмежним героїзмом українців, безмежним  героїзмом усіх вас, і заявити про безумовну підтримку і долученість моєї країни до боротьби України.

У довгому списку злочинів проти людства має знайти місце й злочин викрадення майбутнього, тому що втрати від російської військової агресії проти України вже мають жахливий вплив на кілька поколінь: тисячі загиблих і поранених; зруйнована житлова, цивільна, промислова інфраструктура; мільйони переселенців, непоправна шкода екології та неприпустимі спроби зазіхання на культурну спадщину. Але найжахливіше — це втрата молодих життів.

«Я поверну собі своє життя…». Це слова з фронту, які облетіли світ. Це слова Максима Кривцова, який загинув незабаром після того, як вийшла перша збірка його віршів. Йому було лише 33 роки. Ці його слова лунали в ефірі болгарського телебачення, і його ім’я стало символом для нас. Він герой самопожертви і трагедії українського народу.

Сьогодні Україна платить болюче високу ціну за захист цінностей свободи та демократії. Ми добре усвідомлюємо, що зазіхання на українців загрожує долі всього демократичного вільного світу. А зазіхання на долю кожного українця — це зазіхання на долю кожного з нас. Тому ми не припинимо повторювати: майбутнє вільного демократичного світу неможливе без свободи українського народу.

Болгарія не визнає незаконної анексії Криму і буде підтримувати це  невизнання. Болгарія засуджує безпрецедентні дії росії у Чорному морі й мілітаризацію Кримського півострова. Забезпечення безпеки та стабільності в Чорному морі абсолютно необхідне для спільної євроатлантичної безпеки. Ми категорично засуджуємо намір росії провести нелегітимні президентські вибори в 2024 році у незаконно анексованому Криму та на тимчасово окупованих територіях України.

Тут, у будинку української демократії, я хочу ще раз підтримати непохитну підтримку Болгарією незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з  територіальними водами. Від самого початку цієї війни Болгарія надає Україні допомогу в усіх сферах: військовій, фінансовій, економічній. І ми будемо продовжувати це робити.

Болгарська допомога — прийнято рішення нашого Парламенту, принаймні сім постанов, — передбачає безоплатне надання українській стороні бронетехніки, зенітно-ракетних комплексів, боєприпасів, автоматичної стрілецької зброї, участь військовослужбовців Збройних сил Республіки Болгарія у місії військової допомоги ЄС Україні.

У центрі уваги рішень болгарського Парламенту також передбачена підтримка (ред. — України) у відновленні економіки, інфраструктури, енергетики, зміцнення енергетичного співробітництва та гуманітарна допомога. Болгарія — одна з найпалкіших і найактивніших прихильників європейської інтеграції та євроатлантичної перспективи України. Довгострокові зобов’язання Європейського Союзу перед Україною — найкраща гарантія вільного та безпечного майбутнього вашої країни. Процес розширення ЄС має величезну трансформаційну силу, це — ключовий елемент нашого інструментарію для забезпечення миру, безпеки, демократії. Така політика має ще більше значення на тлі нового контексту безпеки в Європі після агресивної війни росії проти України. Незалежна та суверенна Україна — це ключ до євроатлантичної безпеки.

У Болгарії серйозно обговорюють критично важливу тему післявоєнної відбудови України. Ми й надалі будемо максимально сприяти повному відновленню енергетичної інфраструктури України. Ми визначили близько 100 болгарських компаній, які мають великий досвід у виконанні таких видів діяльності, як ремонт і будівництво атомних і теплових електростанцій, високовольтних мереж і газової інфраструктури. Величезна шкода, завдана російською військовою агресією транспортній інфраструктурі України, також привертає нашу посилену увагу. Ми поділяємо думку, що проведення цілеспрямованої політики щодо відновлення транспортного сполучення України в контексті розвитку пан’європейської транспортної мережі, зокрема, за міжнародної підтримки, дасть потужний позитивний синергетичний ефект.

Болгарія готова брати участь у процесі відновлення критичної транспортної інфраструктури. Ми готові надати методичну та експертну допомогу в розробці політики для відновлення української економіки та включення в цей процес екологічного цифрового переходу.

Болгарія готова надати підтримку й у сфері вищої освіти. Надзвичайно важливо збільшити ресурси для забезпечення довгострокової демократичної стійкості України. Болгарія дуже б хотіла зробити свій внесок у цьому напрямку.

Шановні українські друзі! Дозвольте привітати український народ і Верховну Раду України з рішенням Європейської ради відкрити переговори щодо вступу України до ЄС. Україна посідає гідне місце в родині Європейського Союзу. Вступ України до Європейського Союзу є геополітичним вибором, який Болгарія повністю підтримує.

Буквально кілька днів тому ми також почули важливу новину з позачергового саміту в Брюсселі, новину, яка надсилає українцям потужний сигнал. Європейський Союз надасть Україні фінансову допомогу в розмірі 50 мільярдів євро і таким чином забезпечить стабільне довгострокове та прогнозоване фінансування. Це чіткий сигнал нашої єдності та підтримки України. Ми повністю віддані сильній та єдиній меті і зробимо все можливе, щоб гарантувати, що наступні покоління ніколи не стануть свідками таких звірств у сьогоднішньому вільному й демократичному світі,  і, закінчу я так: поки  Україна не поверне своє життя!

Слава Україні!