Шановний пане Голово Верховної Ради України! Шановні депутати! Дорогі друзі українці та українки!

Дуже перепрошую, далі я буду говорити латвійською мовою, але я дуже переживаю, не буду навіть цього приховувати. Сьогодні разом із делегацією я перебуваю тут для того, щоб висловити солідарність із героїчним народом України та підтвердити рішучу й непохитну підтримку суверенітету України. Моє серце крається, усвідомлюючи ваші жахливі втрати найближчих, сльози та біль українських матерів та дружин. Цими слізьми нині пишеться історія бойового духу й любові до Батьківщини героїчного українського народу та водночас кривавої жорстокості росії. Це будуть надзвичайно сумні сторінки історії, які змусять наших дітей, внуків та правнуків поважати й схиляти голови перед українським народом, а також усвідомлювати справжнє обличчя росії.

Народ Латвії відчуває міцний зв'язок із героїчною боротьбою українського народу за свою свободу. Нам відома жорстока агресія росії, тому що латвійський народ історично також пережив звірства росії на своїй території. Тортури, зґвалтування, винищення, примусова депортація мирного населення — це все було. Ми бачимо, розуміємо й відчуваємо український народ усім серцем, усією душею.

російський імперіалізм і досі живий, знищуючи, викорінюючи та вбиваючи невинних громадян, які люблять свою рідну землю — Україну. росія намагається зруйнувати існуючий та заснований на праві міжнародний порядок та повернутися до моделі поділу світу великими державами, де панувала б не сила права, а право жорстокої та брутальної сили. Злочинною агресією, звірствами та жорстокістю росія хоче заперечити свободу українського народу, позбавити українців рідної землі.

Сила боротьби України на полі бою та ваша робота тут у Парламенті є доказом стійкості та незламності Української держави перед боягузливою  російською агресією.

Латвія є і буде з Україною, поки російська агресія не буде викорінена з усієї території України.

Ми чітко усвідомлюємо, що перемога України — це єдиний шлях до відновлення безпеки в Європі. Загальна підтримка України Латвією за два роки від початку повномасштабного російського вторгнення перевищує 600 мільйонів євро. Кілька днів тому, під час візиту Президента Володимира Зеленського до Латвії, ми анонсували ще одну партію військової підтримки, у складі якої 155-міліметрові артилерійські боєприпаси, гаубиці, протитанкова зброя, зенітні ракети та безпілотники. Ми продовжуватимемо проводити навчання для ваших військових.

Ми визнаємо, що разом ми повинні реалізувати ще більш швидкі поставки військової допомоги на фронт. Не поступово нарощувати військові поставки, нібито шукаючи переломний момент із найменшими інвестиціями, а, не зволікаючи, забезпечити захисників України всім необхідним для швидшої перемоги.

У межах формату Рамштайн Латвія взяла на себе зобов'язання очолити коаліцію дронів, де у співпраці з Україною та союзниками ми хочемо  значно збільшити загальну потужність виробництва безпілотників, максимально використовуючи попередній військовий досвід України для підвищення ефективності дронів. Ми продовжуватимемо нашу військову підтримку, щоб сприяти швидшій перемозі України. Ми ніколи не втомимося…

Так само ми бачимо швидке приєднання України до родини вільних європейських країн. Рішення Європейської Ради щодо початку переговорів з Україною про вступ (ред. — до ЄС) є не просто символічним кроком. Це рішення, яке змінить Україну й змінить Європу. Потужна хвиля вашого героїзму лунає далеко за межами України. Вона змусила всіх нас переоцінити, що свободу та демократію потрібно захищати щодня, кожної миті й кожну годину.

Так само потужна хвиля відновлення України після війни ще більше зміцнить Європу у військовому та економічному відношенні. Ми будемо поруч із вами на цьому шляху. На додаток до всієї допомоги, яку Латвія вже надала і продовжує надавати, цього року Саейма запустить нову програму навчання та передачі досвіду спеціально для Апарату Верховної Ради України.

У ваших переговорах щодо вступу, як свого часу у переговорному процесі Латвії та інших країн, не бракуватиме труднощів і перешкод, наша мета – зменшити їх та допомогти вам. Наші амбіції: зробити ваш шлях до переговорів простішим, ніж він був у нас.

У післявоєнній європейській архітектурі безпеки одним із найважливіших елементів безпеки України і всієї Європи є членство України в НАТО. Тільки так можна гарантувати довгострокову безпеку України та суттєво посилити стримування та обороноздатність Європи. Україна більше не залишиться в «сірій зоні» безпеки. Оскільки загроза російської агресії не закінчиться поразкою росії в Україні, агонія розпаду російської імперії може тривати ще довго, вона може бути руйнівною і кривавою, тому нам потрібен комплексний довгостроковий підхід до побудови безпеки вільного світу від російського зла та звірств.

Політика стримування російської агресії починається з визнання того, що сьогодні будь-який вплив російських інструментів працює як зброя агресії в наших країнах: чи-то кібератаки на нашу інфраструктуру, чи-то агресивна пропаганда та дезінформація, чи-то «не поєднуйте спорт із політикою», саме участь країни-агресора в міжнародних спортивних змаганнях або просто криваві російські гроші.

Ваш героїзм допоміг розвіяти туман ілюзій і в нашій країні. Здається, що за останні два роки ми зробили в країні більше для того, щоб позбутися від радянської спадщини та імперського впливу, ніж ми зробили за часи незалежності. Минулого тижня Сейм конфіскував один із символів такого впливу в самому центрі Риги – будинок москви.

росія, звичайно, вже пообіцяла відповідь. росії не подобаються такі дії. Подібні кроки здійснюються і в інших країнах Європи та світу. російські активи вже виявлені, їх конфіскують. І ми надалі будемо працювати з союзниками над тим, щоб вони були використані для відбудови України.

російська зброя агресії може мати лише два шляхи в майбутньому. Це йти слідом за «будинком москви» або ж слідом за «русскім военним корабльом».

Дорогі колеги, відповідальність росії не обмежується перенаправленням російських активів на відновлення інфраструктури України. Ми продовжуватимемо невтомно працювати над документуванням і розслідуванням військових злочинів, скоєних росією в жахливих масштабах. Особливу увагу приділимо питанню повернення незаконно викрадених українських дітей.

Проте, щоб не створювати ані найменшої ілюзії майбутнім потенційним диктаторам щодо можливості повторення історії, необхідно забезпечити повну відповідальність вищого керівництва за скоєні злочини та агресію. Це не питання помсти, а абсолютно необхідний крок для створення потужного стримування майбутньої агресії через повну оцінку всіх злочинів та реалізацію притягнення винних до відповідальності.

Шановні колеги, ми будемо підтримувати Україну військово, щоб сприяти швидшій перемозі України, ми підтримуватимемо Україну політично, щоб сприяти швидшій і тіснішій інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО. Ми є і будемо з Україною як нація і як союзник для зміцнення бойового духу українців.

Бажаю українському народу, щоб ці жахіття, які виникли через непрощенну агресію росії, вже завтра стали історією, – історією, від якої український народ зможе відштовхнутися на шляху до світлого майбутнього своєї Батьківщини.

Гімн Латвії містить відомі кожному латишу близькі серцю слова любові до Батьківщини: «Боже, благослови Латвію, тому що ми щиро любимо свою Батьківщину й заради неї готові на все!». Знаю, що в українського народу також є така непохитна сила й любов до своєї Батьківщини, яка принесе вам безсумнівно перемогу. Тож нехай слова «Боже, благослови Україну!» не лише примножать силу українського народу, а й принесуть мир на цю прекрасну землю і до кожної української оселі.

За вашу і нашу перемогу. Слава Україні!