В Українсько-американській Конференції оборонних індустрій у Вашингтоні також взяли участь Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Міністр оборони України Рустем Умєров та Міністр стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін. 

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників заходу у відеорежимі. У зверненні він зазначив, що завдяки хоробрим українським захисникам і захисницям, зброї від партнерів і консолідації вільного світу Україна змогла захистити незалежність і звільнити приблизно 50% окупованих росією територій, а цього року виграла битву з флотом рф у Чорному морі та забезпечила роботу «зернового коридору». 

«Неспровокована та невиправдана агресивна війна росії проти України змінила Європу. російське вторгнення в Україну викрило багато світових, європейських і регіональних проблем та вказало на крихкість архітектури безпеки», — наголосив насамперед Спікер Парламенту України. 

Руслан Стефанчук зауважив, що нині єдине, що може зупинити агресора, — це зброя, боєприпаси та санкції: «Необхідна номенклатура відома, обсяги відомі. Потрібні рішення й дії». 

«Завдяки рішучій та послідовній позиції Адміністрації США, міцній двопартійній підтримці у Конгресі й солідарності американського народу, Україна продовжує давати відсіч агресору, день за днем у тяжких боях відвойовуючи свої землі», — зазначив Голова Верховної Ради України, додавши, що найменша поступка путінському режиму підштовхуватиме його до скоєння ще страшніших злочинів проти українського народу.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що саме тому Український Парламент вживає рішучих кроків, спрямованих на підтримку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Зокрема, минулого місяця народні депутати України внесли до Бюджетного кодексу зміни, відповідно до яких, податок на доходи фізичних осіб, що сплачується з Державного бюджету України, перенаправлятиметься в умовах військового часу на нагальні потреби — розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу та закупівлю дронів. 

Водночас у вересні Парламент України постановив, що держава гарантуватиме виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат у межах виконання цих договорів, а також суми прибутку у складі вартості товарів, робіт і послуг оборонного призначення, відповідно до умов державних контрактів. 

«росія змінює стратегію, домагаючись війни на виснаження. Важливо, щоб усі розуміли, що Україна не зможе впродовж тривалого часу протистояти такому способу ведення війни», — зазначив Руслан Стефанчук, додавши, що критично необхідним є надання партнерами та союзниками найновітніших технологічних засобів, аби переламати хід цієї війни. 

Окрім того, він наголосив, що росія намагається знекровити не лише Україну, а блокуючи український експорт продовольства, випробовує рішучість цивілізованого світу й надалі підтримувати український народ: «Як і 90 років тому, росія продовжує використовувати голод, як зброю, руйнуючи інфраструктуру України, а також систему й логістичну інфраструктуру перевезення зерна з України». 

«Ключ до подолання терору росії, який поширюється дедалі на більшу кількість країн, — надання Україні всіх необхідних військових інструментів для нейтралізації військового потенціалу країни-агресора», — зауважив Руслан Стефанчук. Також він додав, що необхідно позбавити державу-терориста як політичних, так і економічних можливостей сіяти хаос і руйнування в Європі та за її межами. 

«Український народ довів, що має волю, силу й рішучість до боротьби за своє майбутнє у сім’ї вільних та демократичних європейських держав», — наголосив насамкінець Голова Верховної Ради України, зауваживши, що всі гілки української влади злагоджено працюють на єдину мету: зміцнення обороноздатності своєї держави, щоби наблизити її до членства у НАТО та Євросоюзі. 

Руслан Стефанчук закликав  керівництво Сполучених Штатів Америки та присутніх представників американського оборонного бізнесу продовжувати підтримувати Україну на цьому шляху, надаючи оборонну, економічну та гуманітарну допомогу.