«Понад 20 місяців Україна живе в реаліях широкомасштабної агресивної війни з боку росії, захищаючи своє право на незалежне існування», — наголосив насамперед Голова Верховної Ради України, зауваживши, що за весь цей період Україна відчула й продовжує відчувати підтримку сусідньої Молдови — «маленької країни з великим серцем», яка з першого дня війни відкрила кордони й домівки для десятків тисяч українських жінок і дітей, котрі рятувалися від російського терору.

Руслан Стефанчук повідомив, що з початку війни на фронт пішли і громадяни України з молдовським корінням, одним із яких був уродженець Кишинева і Герой України Олександр Мацієвський, який перед тим, як його життя обірвали російські кулі, вигукнув «Слава Україні». 

Водночас він акцентував, що припинення вогню без повного виведення російських військ та озброєння з усієї території України створить лише тимчасову паузу у війні: «Вона буде використана агресором для відновлення та накопичення сил для ще більш потужного наступу на нашу територію у подальшому». 

«російські окупанти мають назавжди піти з нашої землі, а територіальна цілісність та суверенітет нашої держави мають бути відновлені. Лише так можна забезпечити відновлення поваги до принципів Статуту ООН та повернути заснований на правилах міжнародний порядок», — зауважив Голова Верховної Ради України. 

Окрім того, під час виступу Руслан Стефанчук висловив вдячність Республіці Молдова за підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Імплементація українського мирного плану спрямована не лише на відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, а й на консолідацію зусиль для вдосконалення наявних механізмів Статуту ООН. 

Спікер Парламенту України подякував Парламенту Республіки Молдова за засудження воєнних злочинів, злочинів проти людяності, скоєних росією на території України, зокрема, ухвалення у листопаді 2022 року Декларації про засудження Голодомору 1932-1933 років як геноциду українського народу. 

«Український народ історично був, є та завжди буде частиною європейської цивілізації. Сьогодні українці зі зброєю у руках захищають ці цивілізаційні цінності», — наголосив Голова Верховної Ради України, додавши, що це є додатковим аргументом, щоб Україна й інституційно була інтегрована в європейську та євроатлантичну спільноту.

«Радий, що на цьому шляху Україна і Молдова крокують разом. Сподіваюсь, що в європейських столицях усвідомлять, що без наших країн об’єднана Європа не буде повноцінною», — зауважив він, привітавши Республіку Молдова з ухваленням рекомендації Єврокомісії щодо відкриття переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною та Молдовою. 

Насамкінець Руслан Стефанчук зауважив, що, попри війну, Україна готується до відбудови й ліквідації наслідків того, що принесли російські загарбники українським містам і селам.

Він наголосив, що Молдова могла би стати учасником цього амбітного проекту регіонального масштабу: «Це було би солідною базою для розвитку наших двосторонніх відносин». 

«У такий спосіб ми би разом писали свою майбутню історію, яка б ще більше об’єднала наші сусідні й дружні народи — як майбутній міст через Дністер поблизу населених пунктів Ямпіль і Косеуць, будівництво якого вже розпочинається», — зазначив Спікер Парламенту України.