Шановні пані та панове! Я говоритиму чеською, бо це у мене йде від серця. Уперше я тут стояв у серпні 2021 року з нагоди відкриття інавгураційного саміту Кримської платформи. І ми тут були представниками від Чеської Республіки для того, щоб вас підтримати у боротьбі проти окупації росії, у боротьбі проти російської окупації Криму. Ми домовилися про те, що ми маємо підтримувати вас, і це є нашим рішенням.

Вдруге я стояв тут у квітні 2022 року. Тоді минуло менше ніж два місяці після продовження російського вторгнення в Україну. Я бачив Бородянку, побував в Ірпені, я бачив Бучу. Зі мною був сенатор Їржі Ружічка, сьогодні тут заступниця Голови Сенату Їтка Сеітлова. Я бачив той жах, який коїть російський агресор, а також бачив надзвичайну гордість і відвагу українських людей.

І я тоді дозволив собі від імені чеського Сенату Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, моєму другові, передати найвищу нагороду чеського Сенату — срібну медаль. Сьогодні я бачу, що цього мало. Я знаю, що ви заслуговуєте на золоту медаль, ви заслуговуєте на нашу шану за вашу відвагу, за вашу завзятість, за вашу боротьбу за свободу й демократію. Ви не лише воюєте за Україну, а за всю Європу й цілий світ. Я дуже вам дякую.

Сьогодні я тут втретє для того, щоби пригадати, що продовження російського вторгнення в лютому 22-го року — це не було першим злочином щодо України, цих злочинів було набагато більше. Сьогодні ми вшановуємо Голодомор, який сталінський режим влаштував для українського народу, щоб його знищити. У грудні 2022 року, дванадцять місяців тому, ми прийняли рішення, де визнали Голодомор геноцидом українського народу.

Ми думали, як ми можемо вам максимально допомогти, що ми, як сенатори, Чеська Республіка, можемо зробити? Ви у нас маєте величезну підтримку, але я знаю, що вам необхідна зброя. Однак зброю сюди, у Парламент, я вам принести не міг. Але я приніс хоча б оце. Не бійтеся, це не граната. Я вам приніс свічку. Ці свічки роблять молоді чехи й люди похилого віку, сеньйори. Такі свічки роблять волонтерські організації. Це свічки, які ми використовували у Другій світовій війні. Такої свічки достатньо, щоби було тепло в одній кімнаті, і можете навіть собі на ній підігріти чай. Ці свічки принесуть вам світло й тепло. Україні необхідно зараз багато тепла й багато світла.

Таке світло й тепло я вам сьогодні привіз із Чехії — цей символ. Це просто свічка, але, повірте мені, що світла й тепла для вас у наших серцях набагато більше. Ми думаємо весь час про вас. Ви — герої, ви воюєте не тільки за себе, але й за всіх нас, за Європу. Я хочу символічно зараз передати цю свічку пану Руслану. Я хочу передати це від імені всієї Чеської Республіки.

Слава Україні!