Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк взяла участь у Міжнародній конференції «Вільнюс – центр об’єднання української діаспори».

Захід відбувся у Сеймасі Литви за участю керівництва литовського Парламенту та Уряду, а також представників української діаспори.

«Дякую організаторам за важливий захід, покликаний об’єднати зусилля діаспорних організацій із Парламентом та Урядом Литви для продовження підтримки й допомоги Українському народу у непрості часи затяжної фази війни», — заявила Олена Кондратюк під час онлайн-включення.

Вона підкреслила, що з 24 лютого 2022 року Литвою, включно з неурядовими ініціативами, надано допомоги Україні на понад 1 млрд євро. Це майже 1,5% ВВП країни, водночас більше 60 млн євро задонатили пересічні громадяни Литви.

«62% литовців активно підтримують Україну в той чи інший спосіб. Це унікальний прояв солідарності! Ми цінуємо кожен внесок, який допомагає наближати нашу перемогу. Від імені Верховної Ради України, дякую Литві за щиру й всебічну підтримку та прихисток 80 тисяч наших вимушених переселенців. Абсолютна більшість із яких — це жінки та діти», — зазначила Олена Кондратюк.

Майже 13 тисяч українських дітей нині відвідують литовські школи та дитячі садочки.

«Ми вдячні за працевлаштування українських вчителів та створення умов для навчання понад трьох тисяч дітей українською мовою у державних та приватних школах у Вільнюсі, Клайпеді, Шяуляї, Каунасі. Це надзвичайно важливо для української діаспори та вимушених переселенців. Наші діти мають знати державну мову країни перебування, але водночас не втрачати свою ідентичність та зв'язок із Батьківщиною», — наголосила Олена Кондратюк.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну у Литві проживали понад 28 тисяч етнічних українців. Вони становили 1,4% населення країни й були четвертою за величиною національною громадою.

«Сьогодні разом із вимушеними переселенцями майже 100 тисяч українців живуть і працюють у дружній Литві. Із них 23 тисячі — у Вільнюсі, якому в Україні присвоєно почесне звання «Місто-рятівник»», — зазначила Віцеспікерка.

Вона також звернула увагу, що, за даними Світового Конгресу Українців, наша діаспора нараховує понад 20 мільйонів людей у 70 державах світу.

«Ми потребуємо активізації діяльності української діаспори у непростих для України регіонах. Там, де позиції росії та російської пропаганди є традиційно сильними. Передусім ідеться про Глобальний Південь. Особливо у країнах Латинської Америки», — переконана Олена Кондратюк.

На думку Віцеспікерки, це цілком можливо, якщо системно працювати із цими країнами, комунікувати й доносити правду про російське вторгнення в Україну та його наслідки.

«Для нас також є цікавим і корисним досвід роботи та підтримки зв’язків із литовською діаспорою, якою опікується пані Даля Асанавічюте, як обрана представниця закордонних литовців у Сеймасі. Ми обговорювали це питання й під час зустрічі з пані Далею у Верховній Раді України у липні цього року», — розповіла Олена Кондратюк.

На переконання Віцеспікерки, вивчення такого досвіду є важливим. Адже одним із головних повоєнних викликів для України «буде повернення мільйонів українських громадян додому та залучення потенціалу й можливостей нової хвилі української діаспори для відбудови нашої держави».