Під час участі у пленарному засіданні Риксдагу Швеції Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко поділився з колегами досвідом роботи Парламенту України в умовах дії воєнного стану. Зокрема, розповів, як Верховна Рада України відповідала на виклики, зокрема безпекові, що змінилося та наскільки важливою є допомога міжнародних колег і друзів.

Вистояв український народ і вистояла Верховна Рада України

«Стрімке й несподіване вторгнення ворога стало серйозним викликом для України й для безпеки Парламенту», — наголосив Олександр Корнієнко. Водночас він зауважив, що 24 лютого, попри небезпеку обстрілу з боку росії, у сесійній залі зібралися понад триста народних депутатів України, що є конституційною більшістю. Перший віцеспікер акцентував, що Верховна Рада України швидко організувала стабільну, безперервну й ефективну роботу.

«Це має велике значення для українських Сил оборони та загального блага українського народу», — зазначив він, наголосивши, що у ці дні, коли значну небезпеку становлять агресивні дії росії проти суверенної країни та її прямий напад на спільні демократичні цінності, кожен парламент у Європі має бути готовим до значних викликів у сфері безпеки.

Візити іноземних друзів України стали демонстрацією підтримки та солідарності

Під час виступу Перший віцеспікер наголосив на важливості парламентської дипломатії у боротьбі з ворогом.

«Багато наших справжніх друзів відвідали Україну із самого початку війни. Ці візити стали демонстрацією підтримки й солідарності з нашою країною та народом», — додав він, зазначивши, що це також є потужним сигналом для ворога, що світ разом з Україною у її героїчній та справедливій боротьбі за суверенітет і незалежність.

Окрім того, Олександр Корнієнко повідомив, що з початку війни Верховну Раду України відвідали понад 80 офіційних делегацій. «Ці візити сприяли донесенню правдивої та об'єктивної інформації до наших міжнародних партнерів, переконуючи їх у необхідності надання Україні допомоги, зокрема, військової», — висловив переконання Перший віцеспікер.

Лише в єдності ми переможемо й відновимо мир і стабільність в Європі

Перший заступник Голови Верховної Ради України побажав Швеції приєднатися до Організації Північноатлантичного договору у найближчому майбутньому, «щоби ніколи не допустити нічого подібного до того, що переживаємо сьогодні Україна на своїй землі».

Олександр Корнієнко висловив вдячність за всю допомогу й підтримку, яка допомагає Україні вистояти у цій жорстокій агресивній війні. Зокрема, він подякував членам Парламенту Швеції за широку підтримку оборонної, економічної та гуманітарної допомоги Україні, включно з нещодавно схваленими тринадцятим і чотирнадцятим пакетами оборонної допомоги.

«Лише в єдності ми переможемо й відновимо мир і стабільність в Європі», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України.