Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність Чеській Республіці та її Парламенту за гостинність і те, що Прага стала майданчиком для проведення форуму.

«Ми зібралися на Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, бо усвідомлюємо необхідність спільних дій для вирішення одного з найболісніших викликів нашого часу. Усі ми переконані у необхідності збереження міжнародного правопорядку та поваги до міжнародного права», — наголосив Голова Верховної Ради України. 

Водночас Руслан Стефанчук зауважив, що відповідь світу на окупацію українського Криму та Донбасу була кволою й недостатньою для втримання кремлівського режиму від наступних, більш агресивних кроків: «Міжнародні механізми превенції та вирішення конфліктів не спрацювали — і агресор перейшов до наступної фази». 

«Без повного відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом, не буде ні всеохопливого, справедливого й сталого миру для нашої держави, ні безпеки для всього світу», — зазначив Спікер Парламенту України, додавши, що ключем до перемоги та відновлення миру є звільнення всієї території України від загарбника. «Будь-які розмови про мир чи перемир’я є беззмістовними, поки російські війська залишатимуться на нашій міжнародно визнаній території. Інакше — це нова війна, яка ляже тягарем на плечі наших дітей», — наголосив він. 

Окрім того, під час виступу Руслан Стефанчук акцентував, що Україна потребує посилення підтримки: «Героїзм здатен перемогти ворога, якщо він буде у належний спосіб озброєний». Він зауважив, що Україна потребує зброї та боєприпасів, і закликав присутніх парламентаріїв підтримати відповідні зусилля їхніх урядів. 

«Санкції — це наша колективна відповідь на акти агресії. Це чіткий сигнал, що ми будемо непохитно підтримувати верховенство права та міжнародні норми», — зазначив Голова Верховної Ради України, додавши, що це водночас шлях до послаблення військового та економічного потенціалу росії та її здатності продовжувати цю війну.

«Захист прав людини та міжнародного гуманітарного права є моральним імперативом, який виходить далеко за межі суто політики», — наголосив Руслан Стефанчук. Також він зауважив, що необхідно діяти рішуче й застосовувати всі можливі заходи для забезпечення дотримання прав людини та притягнення до відповідальності російської окупаційної адміністрації за всі злочини та звірства, які вони скоюють на тимчасово окупованих землях України: «У цих злочинів немає й не може бути строку давності, а покарання має знайти кожного злочинця, де б далеко він не сховався, як і керівництво росії, яке має понести відповідальність за злочин агресії проти України». 

Окрім того, Спікер Парламенту України наголосив, що росія завдала багато горя і руйнацій — інфраструктурі, економіці, культурній спадщині, екології, а головне — людям. «росія має заплатити за цю шкоду. Ми вдячні за рішення про заморожування російських активів за кордоном, але це лише заморожені активи», — акцентував він, додавши, що всі присутні на Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи — законодавці, і це спільна робота — шукати та створювати правові алгоритми для вирішення складних питань.

Насамкінець Голова Верховної Ради зазначив, що Україна, відчувши на собі всі жахи російської агресивної війни та всю недосконалість міжнародної системи безпеки, виступила з ініціативою, імплементація якої здатна створити всеохопливий, справедливий і сталий мир. «Формула миру, запропонована Президентом України Володимиром Зеленським, містить десять пунктів, які визначають основні принципи та механізми припинення війни та відновлення миру в Україні, зокрема, необхідність удосконалення Організації Об’єднаних Націй», — повідомив він, наголосивши, що ця Формула покликана не просто повернути мир в Україну та Європу — вона орієнтована на запобігання війні у майбутньому, переформатування світової системи безпеки, створення нового безпечного і справедливого світопорядку.

«російська агресія розпочалася із захоплення Криму й має бути завершена звільненням усієї території України, включно з Кримом», — зауважив Спікер Парламенту України.