Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висловив сподівання, що ця триденна дискусія допоможе ширше поглянути на проблематику окупації Криму та загалом на невиправдану й неспровоковану війну росії проти України, яка триває вже майже десять років. 

«Агресор веде війну варварськими середньовічними засобами, повністю зневажаючи міжнародне гуманітарне право та правила ведення війни», — зауважив Руслан Стефанчук, наголосивши, що Сили оборони продовжують боротьбу з агресором, поступово звільняючи Україну від загарбників: «Ми звільнимо нашу землю та відновимо Україну у її міжнародно визнаних кордонах 1991-го року». 

Окрім того, він акцентував, що росія незаконно займає місце одного з п’яти членів Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй. «Система підтримання миру ООН паралізована та не може ухвалити жодного дієвого рішення, адже агресор має право вето», — зазначив Спікер Парламенту України. 

Водночас Голова Верховної Ради України наголосив, що росія не обирає засобів і перетворює на зброю все, що можна використати для тиску на Україну, її партнерів або ж світову спільноту.

«росія володіє значними покладами нафти та природного газу. Торгівля ними перестає бути торгівлею, а стає інструментом підриву цін на ринку з надією на внутрішню дестабілізацію в країнах-споживачах», — зауважив Руслан Стефанчук, акцентувавши, що саме це й відбулося в Європі торік, але, на щастя, було знайдено шляхи мінімізації російського шантажу.

Станом на сьогодні, за його словами, росія здійснює морську блокаду українських портів, блокуючи доставку українського зерна й іншої сільськогосподарської продукції на світові ринки — загроза світової продовольчої кризи цілком реальна. Водночас, окрім вже зазначеного, росія володіє одним із найбільших ядерних арсеналів світу та не гребує прямо погрожувати його застосуванням.

«росія є джерелом політичної нестабільності для її сусідів, джерелом заморожених конфліктів, що можуть спалахнути будь-якої миті», — наголосив Спікер Парламенту України, зазначивши, що війну росії проти України неможливо просто зупинити, розпочавши переговори. «Заморожування війни та відсутність справедливого покарання для тих, хто її розв’язав, та тих, хто десять років скоював злочини в окупованому Криму чи Донбасі, хто скоював та скоює воєнні злочини після повномасштабного вторгнення — усе це означатиме лише підготовку до нової фази війни», — зауважив він. 

«війна росії проти України не є справою двох країн або ж регіональним європейським конфліктом. Цей конфлікт стосується всього світу, адже відтепер війна повернулася до світу як інструмент міждержавних відносин, та світ сьогодні не має ефективної системи упередження чи розв’язання конфліктів», — наголосив Голова Верховної Ради України, акцентувавши, що якщо не зупинити росію, світ бачитиме все нові війни та терористичні атаки, і можливостей для адекватної відповіді буде все менше: «Терористичний напад ХАМАС на Ізраїль лише підтверджує цю тезу. російський режим дав чіткий сигнал всім світовим диктатурам та терористичним осередкам — система міжнародного права слабка, і світ не здатен протистояти вам». 

Голова Верховної Ради України зазначив, що Україна та Президент України Володимир Зеленський запропонували світові Формулу миру — план із десяти пунктів, який підтримано всіма друзями та союзниками. «Ця Формула покликана не просто повернути мир в Україну та Європу — вона орієнтована на запобігання війни у майбутньому, на початок переформатування світової системи безпеки, створення нового безпечного й справедливого світопорядку», — наголосив він. 

«Україна обов’язково переможе, а разом з Україною переможе й весь світ, що прагне жити в мирі й повазі до універсальних принципів, закріплених у Статуті ООН», — акцентував насамкінець Руслан Стефанчук.