Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність Парламентській асамблеї НАТО за непохитну підтримку України на тлі несправедливого й жорстокого повномасштабного вторгнення росії, яке триває вже майже 20 місяців.

«Ми не відмовимося від нашого вибору бути частиною демократичного світу», — наголосив Голова Верховної Ради України, висловивши переконання, що весь демократичний світ так само готовий підтримати Україну.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що Парламентська асамблея НАТО також робить свій внесок у перемогу України. «Парламенти мають знайти основу для майбутніх «стовпів безпеки» у світі. Це наше завдання як представників наших виборців», — зазначив він.  

«Радий, що Парламентська асамблея під час свого останнього пленарного засідання у Люксембурзі визнала значний внесок України в євроатлантичну безпеку. Ви зауважили, що Україна посідає належне місце в євроатлантичній родині, і закликали учасників Вільнюського саміту узгодити наступні важливі кроки на шляху до членства України в НАТО», — акцентував Спікер Парламенту України. 

Окрім того, Руслан Стефанчук висловив вдячність національним парламентам, які також виступили на підтримку членства України в НАТО. «Після саміту НАТО у Вільнюсі ми вже маємо починати думати про те, як разом підійдемо до саміту НАТО у Вашингтоні», — наголосив Голова Верховної Ради України, додавши, що мета України — досягти максимального прогресу й отримати запрошення на вступ до НАТО на наступному саміті, коли Альянс святкуватиме свою 75-ту річницю. 

Також Спікер Парламенту України закликав членів Альянсу досягти консенсусу із цього питання та зробити свій внесок у досягнення такого консенсусу.

«Кожен голос має значення. У зв'язку із цим, будемо вдячні за консолідований голос Асамблеї, який заохочуватиме уряди країн-членів Альянсу підтримати рішення про запрошення України до вступу в НАТО на Вашингтонському саміті», — зазначив Голова Верховної Ради України. 

«Ми знаємо, що наш шлях до НАТО лежить через реформи. Відповідно до духу рішень Вільнюського саміту, ми залишаємося відданими порядку денному реформ, який допомагає Україні рухатися вперед до членства у НАТО, зміцнювати наші оборонні спроможності та взаємосумісність з Альянсом», — акцентував Руслан Стефанчук. 

Водночас він наголосив, що сьогодні всі розуміють, що Збройні Сили України — це сучасна армія, яка трансформується безпосередньо на полі бою та відповідає стандартам демократії й прав людини. 

«Це шлях, яким ми рухаємося та досягаємо реформ, які не лише необхідні для вступу до НАТО чи Європейського Союзу, але й потрібні українцям», — зауважив насамкінець Голова Верховної Ради України.