До Києва прибула з офіційним робочим візитом австрійська делегація на чолі з Президентом Національної ради Австрії Вольфґанґом Соботкою. 

У межах цього візиту відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчука з делегацією та спільний підхід очільників парламентів до преси. Окрім того, Президент Національної ради Австрії Вольфґанґ Соботка виступив за трибуною Верховної Ради України.

 

Під час двосторонньої зустрічі сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, інтеграцію України до Європейського Союзу, посилення санкційного тиску проти російської федерації, продовольчу безпеку, а також  повернення примусово депортованих до росії українських дітей. 

Насамперед Спікер Парламенту України подякував колезі за особистий внесок і зусилля у формуванні позиції щодо підтримки та солідарності Австрії з українським народом, а також за лідерство у двосторонніх відносинах. «Ці відносини не обмежуються лише нашими зустрічами, як парламентаріїв, наших груп, а також розширюються вже й на наші апарати. Такий рівень взаємних контактів — це найкращий спосіб далі залишатися на зв`язку й отримувати абсолютно вивірену та чесну інформацію про діяльність одне одного», — зауважив він.

Водночас Голова Верховної Ради України зазначив, що зараз усі зусилля Українського Парламенту й Уряду зосереджені на виконанні семи рекомендацій Європейської комісії. «Очікуємо на фінальну позитивну рекомендацію Єврокомісії у жовтні, а також на рішення Європейської Ради у грудні про започаткування переговорів про членство», — наголосив Руслан Стефанчук. 

У питанні санкційного тиску проти російської федерації Голова Верховної Ради України акцентував, що тиск має посилюватися. 

Окрім того, під час зустрічі Спікер Парламенту України подякував Австрії за виділення двох мільйонів євро для гуманітарного розмінування в Україні, висловивши сподівання на продовження цієї допомоги. Також Руслан Стефанчук подякував колезі за визнання Національною радою Австрії у грудні торік Голодомору 1932-1933 років «жахливим злочином сталінського режиму».

Голова Верховної Ради України закликав Австрію доєднатися до підтримки ініціативи з питання повернення примусово депортованих до російської федерації українських дітей. Водночас Руслан Стефанчук подякував Австрії за підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського, висловивши сподівання на активну участь країни в імплементації українського мирного плану. 

«Австрія однозначно стоїть на боці України й намагається підтримувати її в усьому», — наголосив, зі свого боку, під час підходу до преси Президент Національної ради Австрії Вольфґанґ Соботка. Він зауважив, що Австрія засуджує невиправдану агресію з боку росії та всі воєнні злочини, які скоюють російські військові. 

«Ми виступаємо проти порушення територіальної цілісності України. Відновити цю цілісність необхідно всіма засобами — Австрія підтримує санкції, запроваджені проти росії», — зазначив Президент Національної ради Австрії, додавши, що Австрія виступає за те, щоби воєнні злочини були засуджені Міжнародним трибуналом. «Повернення територіальної цілісності України має розглядатися разом із Кримом як єдине ціле», — наголосив він.

Насамкінець Вольфґанґ Соботка акцентував, що Австрія підтримує Україну в її євроінтеграційному прагненні.