Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів зустріч з делегацією депутатів Національних Зборів Франції

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
Опубліковано 07 вересня 2023, о 16:25


 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів зустріч з делегацією депутатів Національних Зборів Французької Республіки – членів міжпарламентської групи дружби «Франція-Україна», на чолі з Керівником групи Бенжаменом Аддадом.

Участь у заході також взяли народні депутати України — Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко та співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою Альона Шкрум.

Насамперед Олександр Корнієнко зазначив, що йому дуже приємно зустрічати французьких друзів в стінах Українського Парламенту вже не вперше. І це, за його словами, свідчить про глибоку дружбу й співпрацю між нашими парламентами та країнами. Він подякував за підтримку з боку Національних Зборів важливих для України політичних рішень, таких як прийняття Резолюції про підтримку України та засудження війни, визнання Голодомору українського народу геноцидом,  визнання групи «Вагнер» терористичною організацією та ін.

«Користуючись нагодою, хочу передати наші щирі вітання Сенату (ред.- верхня палата Парламенту Франції), особливо за Резолюцію про засудження депортації дітей. Це одна за найбільш важких й емоційних тем цієї війни. Адже близько 20 тисяч українських дітей депортовані або з нез’ясованим статусом. І ми працюємо з міжнародною спільнотою, щоб якнайшвидше вирішувати це питання та повертати дітей додому», — зауважив Перший віцеспікер.

Окрім того, Олександр Корнієнко проінформував гостей про поточну ситуацію в Україні, зокрема, про перебіг подій на фронті та хід контрнаступу. Він подякував Франції за військову підтримку, без якої наші успіхи на полі бою були б набагато повільнішими, та закликав посилити постачання засобів протиповітряної оборони, щоб захистити мирних людей та інфраструктуру, зокрема, портову.

«Завдяки збройній підтримці, зокрема, Франції, ми отримуємо паритет, і часто перевагу у вогневій міці, це дає можливість просуватися. Разом з тим, росія продовжує повітряні атаки. Ми вкотре закликаємо збільшити постачання протиповітряних та протиракетних систем, адже це врятовані життя й економіка нашої країни», — закликав Перший віцеспікер.

Окремо сторони обговорили співпрацю у напрямі країн Глобального Півдня та у Парламентській асамблеї Франкофонії, як одних із  найважливіших напрямів дипломатичній стратегії з просування мирних ініціатив України, зокрема, Формули миру Президента України. Олександр Корнієнко закликав Францію підтримати зусилля України на цьому шляху, особливо у контексті щодо експорту зерна та захисту зернового коридору від атак росії.

Не обійшли увагою співрозмовники й тему євратлантичного майбутнього України, де позиція Франції  є досить сталою та потужною. Принагідно, Перший заступник Голови Верховної Ради України привітав приєднання Франції до безпекової декларації країни групи G7 на підтримку України.

Також він висловив сподівання на активну адвокацію з боку французького Парламенту на шляху нашої держави до ЄС та підтримку у виконанні спільних задач на євроінтеграційному треку. 

Зокрема, Олександр Корнієнко запевнив французьких колег у тому, що український Парламент докладає великих зусиль для втілення євроінтеграційного треку в життя якнайшвидше: відбувається активна адаптація українського законодавства до європейського, прийнято ряд потрібних для вступу до ЄС законів, вивчається досвід інших країн, для уникнення можливих помилок.

«Будемо діяти максимально оперативно, щоб завершити юридичний процес і почати політичний», — зауважив Перший віцеспікер.

На завершення зустрічі Олександр Корнієнко вкотре висловив подяку народу Франції за потужну підтримку під час війни і, зокрема, французьким депутатам, у яких українські колеги, за його словами,  вчаться «бути справжніми парламентаріями та займати державницьку позицію».

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко наголосив, що для України є дуже важливою участь Франції у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського:

«Відповідь на питання, яким має бути мир, міститься у Формулі миру Президента Зеленського. Вона є дуже простою, адже ґрунтується на статуті ООН і на принципах міжнародного права. Для нас важливо долучити до її обговорення не тільки наших союзників, зокрема, Францію, але також і країни Глобального півдня. І тут ми розраховуємо на вашу допомогу й підтримку».

Народна депутатка Альона Шкрум зупинилася на тому, що Франція була першою країною, яка надала нам танки, а Президент Макрон — першим Президентом, який сказав слово «танки». Тож парламентарка закликала французьких колег посилити нашу підтримку знову, зокрема, у наданні літаків F-16 для ефективного захисту нашого неба та мирних міст від російського терору.

Керівник делегації французьких парламентаріїв Бенджамен Аддад, зі свого боку, висловив глибокі слова підтримки французького народу  героїчному спротиву українців.

«Для нас було важливо приїхати, щоб передати українцям цей меседж — послання вдячності, солідарності й дружби в такий непростий момент», — зазначив Бенджамен Аддад.

Він також додав, що з перших днів війни Франція  перебуває пліч-о-пліч з Україною,  надаючи підтримку там, де найкраще може це зробити для допомоги у боротьбі з російським агресором. І запевнив українського колегу, що ця підтримка буде продовжуватися до перемоги України, до відновлення її суверенітету та  свободи.

Керівник французької делегації також зазначив, що Україна об’єднала навколо себе Парламент Франції, який зміг прийняти дуже важливі для України політичні резолюції майже одностайно. Також він відзначив якість та ефективність співпраці обох парламентів, наголосивши на необхідності її активізації та розширенні діалогу із Парламентом України, зокрема, через міжпарламентську дипломатію та групи дружби.

Повернутись до публікацій

Ще за розділом

“Топ-новина”

01 жовтня 2023 18:55
01 жовтня 2023 13:36
01 жовтня 2023 08:30
29 вересня 2023 20:17
29 вересня 2023 18:57
29 вересня 2023 18:20
29 вересня 2023 17:38
29 вересня 2023 15:16
29 вересня 2023 11:57
29 вересня 2023 09:10