Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів робочу зустріч із Прем’єр-міністром Фінляндії Петтері Орпо. 

«Фінляндія — справжній союзник, друг та особливий партнер України. Програма Уряду Фінляндії передбачає всі аспекти комплексної, всеосяжної та довгострокової підтримки України на наступні роки», — наголосив насамперед Спікер Парламенту України. 

Руслан Стефанчук висловив вдячність за лідерство й особистий внесок у зміцнення міжнародної безпеки та практичну допомогу Україні з боку Фінляндії, зокрема, за черговий 18 пакет допомоги Україні, який буде схвалено урядом Фінляндії цього тижня. 

Сторони також обговорили подальшу оборонну допомогу та питання європейської інтеграції України. 

«Сподіваємося, що прагнення України стати країною Європейського Союзу буде оцінено — і наприкінці цього року ми розпочнемо перемовини про повноцінне членство в ЄС», — зауважив Спікер Парламенту України. Він також запевнив, що і Президент України, і Парламент України, і Уряд України роблять усе, щоб Україна виконала всі сім рекомендацій, які отримала, здобувши статус кандидата на вступ до Євросоюзу. 

Руслан Стефанчук наголосив, що розраховує на активне залучення Фінляндії до формування консенсусу щодо запрошення України приєднатися до Північноатлантичного Альянсу: «Адже членство у НАТО — стратегічна мета України». «Ми готові пройти за вами цей шлях. Готові сповідувати ті принципи й пріоритети, які б дали нам можливість бути успішними на цьому шляху», — зауважив Спікер Парламенту України. 

Окремо Голова Верховної Ради України закцентував на важливості імплементації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, висловивши вдячність за тверду підтримку Фінляндією ініціативи.

«Для нас надзвичайно важливим є почати спілкування про переформатування глобальної системи світової безпеки. Тому що і ми, і ви маємо такого скаженого сусіда. І знаємо його як ніхто інший. Тому саме разом маємо бути активними учасниками цієї трансформації», — зауважив Руслан Стефанчук. 

«Ваша боротьба — це боротьба за наші спільні цінності. Це цінності ліберальної демократії. І наша спільна мета — не дати путіну перемогти», — наголосив, зі свого боку, Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо.