Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів розмову у форматі відеоконференції з Президентом Фонду Жана Моне, Президентом Європарламенту (2002-2004 рр.) Петом Коксом.

Насамперед від імені Українського Парламенту Руслан Стефанчук подякував за рішення Фонду Жана Моне нагородити Верховну Раду України Золотою медаллю.

Під час розмови сторони обговорили питання початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу вже цього року, порядок денний наступного Діалогу Жана Моне, а також подальшу співпрацю Верховної Ради України та Європейського Парламенту.

«Для нас дуже важливо розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу вже цього року. Вірю, що цей процес супроводжуватиметься новою якістю діалогу між Європарламентом та Верховною Радою України», — наголосив Голова Верховної Ради України, додавши, що Україна дуже уважно поставилася до зробленої Європейською Комісією усної оцінки прогресу у виконанні семи рекомендацій для відкриття переговорів.

«Головні пріоритети співробітництва Парламенту України та Європарламенту — європейська інтеграція та процес відновлення й реконструкції», — зауважив Руслан Стефанчук щодо питання подальшої співпраці з Європейським Парламентом. Він зазначив, що остання зустріч у форматі «Діалогів Жана Моне» задля миру та демократії у Любліні у квітні цього року продемонструвала надзвичайно продуктивну співпрацю.

«Такі нові формати співпраці як міжкомітетські зустрічі сприятимуть підвищенню рівня обізнаності Верховної Ради України з нормативно-правовою базою ЄС та зміцненню Діалогів Жана Моне, які стали важливою основою співпраці з Європарламентом», — наголосив Спікер Парламенту України.

Зі свого боку, Президент Європарламенту (2002-2004 рр.) Пет Кокс висловив переконання, що у майбутньому якість відносин між Європарламентом та Верховною Радою України буде безпрецедентною. «Підготовка зустрічі комітетів Європейського Парламенту й Верховної Ради України є так само безпрецедентним фактом, бо дає можливість безпосереднього контакту на цьому рівні», — наголосив він.