Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук разом із керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком провели черговий раунд переговорів із представниками акредитованого в Україні дипломатичного корпусу.

Участь у зустрічі взяли посли та представники дипломатичних місій країн «Групи семи», Європейського Союзу, Південно-Африканської Республіки, Туреччини, Єгипту, Бразилії, Республіки Корея, Індії, Румунії, Фінляндії, Норвегії, Данії, Іспанії, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Нідерландів, Північної Македонії, Словаччини, Швеції, Об’єднаних Арабських Еміратів, Апостольської нунціатури, а також екзарх Вселенського Патріархату та координатор системи ООН в Україні. Також у відеоформаті приєдналися представники дипломатичних установ Німеччини, Чилі, Австралії, Кувейту, Аргентини, Островів Кука, Бахрейну та Саудівської Аравії.

Головним питанням зустрічі було питання імплементації Формули миру Президента України Володимира Зеленського в частині, що стосується виконання статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України.

«Дуже знаково, що саме в День Української Державності Верховна Рада України стала майданчиком для проведення чергового економічного раунду обговорення Формули миру Президента України Володимира Зеленського», — зауважив Руслан Стефанчук.

У своєму зверненні до присутніх дипломатів Спікер українського Парламенту нагадав про головні складники названої частини Формули миру, які співзвучні із загальновизнаними нормами міжнародного  права.

Зокрема, він наголосив, що відновлення світового порядку та загальної поваги до Статуту ООН можливе лише шляхом відновлення територіальної цілісності Української держави в її міжнародно визнаних кордонах.

Окрім того, міжнародне співтовариство має забезпечити дотримання та виконання росією Статуту ООН, зокрема, статті 2, а росія повинна вивести свої війська з території України.

«Принцип територіальної цілісності для України є цілісним і неподільним — він передбачає боротьбу за всі окуповані території», — підкреслив Руслан Стефанчук.

За його словами, саме Формула миру Президента Зеленського відкриває універсальний і, що важливо, природний шлях до миру через відновлення й подальше неухильне дотримання засадничих принципів міжнародного мирного співіснування та співжиття.

«Це формула не компромісів, втрат чи тимчасових домовленостей, на виконання яких має бути витрачено необмежений часовий і фінансовий ресурс. Це – формула справедливості», — закцентував Спікер.

«Я вдячний вам та країнам, які ви представляєте, за підтримку України та підтримку територіальної цілісності нашої держави», — подякував представникам дипломатичного корпусу Голова українського Парламенту.

Зі свого боку, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак зазначив, що сьогоднішня зустріч є свідченням того, що країни, які представляють дипломати, теж розділяють ті принципи права, яких дотримується Україна.

«Ми всі вільні говорити і чути одне одного. Сьогодні ми дійсно об`єднуємо разом з вами весь світ. Я гадаю, що тут зібралися однодумці. Зокрема, у частині поваги до міжнародного права та Статуту ООН. Тож велике дякую за те, що ми зустрічаємося вже вчетверте і будемо продовжувати цей формат. Очевидно, що ваші пропозиції та наша філософія Формули миру допоможуть нам рухатися вперед», — зазначив Андрій Єрмак.

Він також наголосив, що для нас, для українців, як і для всіх наших колег, партнерів, друзів, найголовніше сьогодні — це закінчити цю війну.

«Закінчити так, щоб Україна дійсно могла повернути всі свої території, відновити свою територіальну цілісність і суверенітет. І була в майбутньому абсолютно незалежною, вільною, дружньою для всього світу. Адже мирний план Президента Зеленського побудований виключно на міжнародному праві та принципах Статуту ООН і справедливості. І для нас це є важливим», — закцентував керівник Офісу Президента України.