Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з делегацією президентів і членів національних клубів підписантів актів про Незалежність країн Балтії.

Серед них Президентка Клубу Декларації 4 травня Латвії Велта Чеботаренока та Віце-президент Гунарс Клінджанс, Президентка Клубу сигнаторів Акту Незалежності Литви Бірута Валіоніте, члени Клубу сигнаторів Естонського Акту 20 серпня Енн Тупп та Андрус Рісткок.

У зустрічі взяли участь Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, Посол Естонської Республіки Каімо Кууск, Тимчасова повірена у справах Латвії Каріна Лея, наші колеги - члени Асоціації народних депутатів України та депутати 9-скликання з груп дружби.

За словами Віцеспікерки, дуже символічно, що напередодні Дня Української Державності до Верховної Ради України прибули наші друзі  — парламентарії та державотворці дружніх і вільних країн Балтії: Латвії, Литви, Естонії.

«Україну та країни Балтії об’єднує спільне минуле, часто трагічне. Це історія тривалого виживання в умовах радянської окупації та боротьби за власну державність і самостійність. Наші борці за незалежність також надихалися велелюдним «Балтійським шляхом», про який в Україні всі добре знають і пам’ятають. Так само нас об’єднує розуміння провідної ролі національних парламентів в державотворенні та їх суб’єктності, як складової спільних і демократичних європейських цінностей», —  наголосила Олена Кондратюк.

Від імені Верховної Ради України Олена Кондратюк подякувала членам делегації, як представникам тих країн, які ще до дня повномасштабного вторгнення росії на територію України першими почали надавати всебічну допомогу наші державі.

«Кожна з країн Балтії надала найвищий відсоток військової допомоги у співвідношенні до загального бюджету своїх держав: від 1.2% до 1.4%. Це є найбільшими показниками у світі. «Стінгери» та «Джевеліни» з Латвії та Естонії, міномети й боєприпаси з Литви прибули в Україну ще до масштабного вторгнення армії рф. Це дуже допомогло нашій країні вистояти у перші тижні й місяці великої війни», — підкреслила Віцеспікерка.

«Ми вдячні за гуманітарну допомогу і гостинний прихисток десятків тисяч українських біженців. До них в Литві, Латвії та Естонії ставляться з особливою любов’ю і турботою. Знаю і бачила це особисто. Подякувала за підтримку українських шкіл в країнах Балтії, бо це дуже важливо для наших дітей та їхніх батьків. Цінуємо активну участь наших балтійських друзів у відбудові зруйнованих українських міст і містечок», —  додала Олена Кондратюк.

На її переконання, така рішуча підтримка країнами й народами Балтії боротьби Українського народу за свою державність і свободу стала драйвером загальноєвропейської та міжнародної солідарності з Україною.

 «Це надає ЗСУ, всьому нашому суспільству можливість успішно протидіяти агресору вже 17 місяців і просуватися вперед на багатьох ділянках лінії фронту.

Ми вдячні за постійну політичну підтримку та лідерство в адвокації вступу України до ЄС і НАТО. Саме балтійські країни першими у світі почали визнавати росію країною-агресором і терористом, яка вчиняє геноцид проти Українського народу.

Віцеспікерка також відзначила сміливість голів парламентів Латвії, Литви та Естонії. Вони першими серед лідерів парламентів країн світу вже 23 березня 2022 року прибули до Києва, щоб підтримати Україну та українців у найважчі часи повномасштабного вторгнення.

«Українці сьогодні боряться не лише за свою свободу, але й за свободу країн Балтії. Ми розуміємо і бачили, якою важкою і страшною ціною дається ця боротьба. Ми дуже вдячні вам і продовжимо робити все можливе, щоб Україна обов’язково перемогла», — акцентували водночас члени делегації країн Балтії.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк також звернулася до керівництва і членів національних клубів сигнаторів використати весь свій авторитет, знання та публічну діяльність на міжнародній арені, аби збільшити надання вкрай необхідної військової допомоги Україні та прискорити наше членство в ЄС і НАТО.

«Дякуємо Литві, Латвії та Естонії! Ми, українці, ніколи не забудемо вашої дружньої, братньої і сестринської підтримки!», — сказала Олена Кондратюк, підсумовуючи зустріч.