На цьому  Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі з Міністром закордонних справ Республіки Гватемала Маріо Адольфо Букаро Флоресом.

Спікер українського Парламенту подякував за послідовну та чітку позицію Гватемали щодо засудження російської збройної агресії проти нашої держави та підкреслив, що Україна високо це цінує.

Основними питаннями зустрічі стали важливі теми для подальшої співпраці двох країн та, особливо, підтримки України у боротьбі з агресором росією.

«росія продовжує скоювати злочини в Україні, вбиваючи мирне населення та руйнуючи цивільну інфраструктуру. Тому для України важливе визнання росії державою-терористом Конгресом Гватемали», — закцентував Руслан Стефанчук під час зустрічі.

Окрім того, сторони обговорили формулу миру Президента Володимира Зеленського. Руслан Стефанчук подякував Гватемалі за підтримку цієї ініціативи та наголосив, що «згуртування країн Латинської Америки є вкрай важливим задля підтримки та активної співпраці з Україною щодо реалізації цього мирного плану».

Окремо Голова Парламенту наголосив на ролі Гватемали у питанні створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, зокрема, подякував за лідерство, яке Республіка проявила, увійшовши, як перша країна Латинської Америки, до Основної групи зі створення такого трибуналу для росії.

Зупинилися співрозмовники й на питанні міжпарламентської співпраці та взаємодії між парламентами двох країн. Голова Верховної Ради України зауважив, що український Парламент  зацікавлений у високому рівні підтримки міжпарламентських зв’язків, зокрема, через особисте спілкування спікерів, взаємодії груп дружби, співпрацю з комітетами тощо.

Насамкінець зустрічі, Голова українського Парламенту передав запрошення Спікеру Парламенту Республіки Гватемала взяти участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи восени цьогоріч у Празі, наголосивши, що участь Республіки є дуже важливою для України.

Зі свого боку, Міністр закордонних справ Республіки Гватемала Маріо Адольфо Букаро Флорес запевнив, що його візит демонструє солідарність Гватемали з Україною та підтверджує наміри Республіки й далі підтримувати нашу країну у нелегкий час.

Зокрема, він повідомив, що Гватемала прикладає багато зусиль для того, щоб виключити росію із багатьох міжнародних організаціях, підтримує усі резолюції ООН, направлені на ізоляцію росії у світі та бере активну участь у заходах зі створення спеціального міжнародного трибуналу для країни-агресора.