Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Прем`єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром, який сьогодні перебуває з візитом в Україні. На початку зустрічі Руслан Стефанчук наголосив, що «це не просто візит солідарності, це візит великої підтримки». Він щиро подякував народу та владі Ірландії за  неоціненну допомогу, яку країна надає нашій державі під час неспровокованої війни з росією.

«Ми дуже цінуємо ту допомогу, яку отримуємо від Ірландії, зокрема,  фінансову та гуманітарну. Але найбільш для нас цінно - це допомога, яку отримують десятки тисяч українців, які сьогодні перебувають в Ірландії», - наголосив Спікер українського Парламенту.

Під час розмови сторони також зупинилися на кількох важливих для України у її боротьбі з агресором питаннях: санкційний тиск на рф, питання справедливості та притягнення росії до відповідальності, європейська інтеграція України, міжпарламентська співпраця.

Голова українського Парламенту закликав ірландського колегу разом з нашими партнерами продовжувати санкційний тиск на росію, де особливо важливо запобігти будь-яким спробам росії «обійти» вже запроваджені санкції.

Також Руслан Стефанчук підкреслив, що для українців дуже важливим є питання справедливості.

«Відповідальність росії, відповідно до норм міжнародного права, є одним із наших пріоритетів. Тому важливе створення спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України, щоб росія, як сторона, яка повністю винна у цій війні, отримала вирок саме з боку міжнародно визнаних інституцій», - зазначив Спікер Парламенту України.

Не обійшли співрозмовники увагою і питання євроінтеграційного напряму України. Зокрема, Руслан Стефанчук подякував за підтримку Ірландією нашого шляху до повноцінного членства в ЄС та наголосив на важливості початку переговорів про вступ до  Європейського Союзу вже цього року.

Наостанок Руслан Стефанчук передав запрошення для представників  Парламенту Ірландії взяти участь у Другому Парламентському саміті міжнародної Кримської платформи цьогоріч у Празі.

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, зі свого боку, висловив солідарність і народу Ірландії, і Уряду країни з Українським  народом.

«Ви боретеся за європейські цінності. І ми також твердо віримо, що у ХХІ ст. державні кордони не можуть бути змінені насильно через вторгнення та чиїсь бажання. І тому дуже важливо, щоб Україна перемогла у цій війні, щоб подібне не повторилося в інших країнах», - підкреслив Лео Варадкар.

Він також запевнив українського колегу, що Ірландія й надалі продовжуватиме надавати допомогу Україні, передусім фінансову та гуманітарну.