Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в межах робочого візиту до Латвійської Республіки зустрівся з відданим другом України, Спікером латвійського Парламенту - Саейми Едвардсом Смілтенсом.

Під час  зустрічі Руслан Стефанчук висловив щиру вдячність народу та владі Латвії за всебічну та постійну допомогу Україні протягом всього періоду повномасштабного вторгнення росії в Україну.

 «Немає такої сфери, в якій би Латвія не допомагала Україні! Вдячний за це! Все, що потрібно Україні, Латвія робить, і робить це швидко й ефективно.

Латвія вже надала Україні зброю, боєприпаси та військові товари на суму понад 388 млн євро. У відсотках від національного ВВП - це 1,3%», - закцентував Спікер Парламенту України.

Зокрема, під час спілкування, сторони обговорили подальше продовження оборонної допомоги Україні, яка, за словами Руслана Стефанчука «сьогодні є вирішальною для досягнення нашої спільної перемоги».

Однак головною метою зустрічі було досягнення міжнародного консенсусу щодо шляху України до НАТО напередодні Вільнюського саміту Альянсу.

«Сподіваюся, у сусідній Литві вже незабаром будуть ухвалені історичні рішення як для України, так і для євроатлантичної спільноти», - наголосив Голова Верховної Ради України у ході переговорів.

На цьому питанні спікери також зосередили увагу під час спілкування із журналістами після зустрічі. Зокрема, Руслан Стефанчук вчергове подякував народу, Уряду, та Парламенту Латвії, у особі Спікера Едвардса Смілтенса, за підтримку шляху України до НАТО.

 «Я дякую, що напередодні історичної події у Вільнюсі, ви збираєте парламентський саміт для того, щоб ще раз підтвердити потужну підтримку усіх парламентаріїв, усіх друзів України щодо нашого майбутнього в НАТО», - зазначив Спікер Парламенту України.

Водночас він закликав Латвію не сумніватися в євроатлантичному та євроінтеграційному майбутньому України, тому що це - наше спільне майбутнє.

«Україна ніколи не підведе. Україна виграє цю війну разом з вами, і Україна завжди цінуватиме внесок Латвії та інших країни-партнерів  у нашу перемогу у цій війні», - наголосив Голова Верховної Ради України.

Зі свого боку, Спікер Саейми Латвії Едвардс Смілтенс зазначив, що за результатами роботи міжпарламентського заходу у Ризі, спікерами парламентів трьох  країн Балтії, а також Польщі і Німеччини буде ухвалено спільну декларацію щодо прийдешнього саміту Північноатлантичного Альянсу. 

«Вільнюський саміт НАТО визначатиме безпеку нашого регіону і майбутнє України. У січні, перебуваючи з візитом у Києві,  я сказав, що Україна  вже виборола своє місце в ЄС і НАТО. І латвійський  Парламент та Уряд робитимуть все, що в наших силах, щоб зміцнити нашу підтримку і допомогти Україні  на кожному кроці її нелегкого шляху”, - підкреслив Едвардс Смілтенс.