Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів телефонну розмову зі Спікером Палати представників Парламенту Японії Хіроюкі Хосодою.

На початку спілкування Спікер українського Парламенту проінформував японського колегу про черговий злочин російської федерації проти мирного населення України – нічну ракетну атаку, внаслідок якої у Львові пошкоджено житлові будинки, об'єкти інфраструктури, є загиблі та поранені громадяни.

Саме безпекова ситуація в Україні стала одним із провідних питань у розмові спікерів. Зокрема, Руслан Стефанчук наголосив на тому, що росія нехтує будь-якими правилами міжнародної безпеки і використовує всі можливі засоби для шантажу в цій війні.

«росія продовжує ядерний шантаж, тримає в заручниках ЗАЕС, порушуючи всі принципи ядерної та радіаційної безпеки. Японія, як жодна інша держава світу, розуміє можливі наслідки таких злочинів», – підкреслив Спікер Парламенту України.

Він також акцентував на тому, що Україна розраховує на принципову позицію Японії в структурах ООН та на лідерську позицію країни у G7 із консолідації проукраїнської коаліції на подальшу підтримку України.

Руслан Стефанчук також подякував Японії в особі Спікера Палати представників Парламенту країни за фінансову та гуманітарну допомогу Україні, запровадження 20 пакетів санкцій проти рф, за підтримку формули миру Президента України Володимира Зеленського.

На завершення розмови Голова українського Парламенту порушив питання відбудови України. Зокрема, подякував за вже надану екстрену допомогу й наголосив, що Україна покладає великі надії на спеціальну двосторонню Конференцію з відновлення України в Токіо, проведення якої планується на початку наступного року.