Депутати Верховної Ради України, члени Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, зустрілися з комісаром Європейського Союзу з питань сусідства та розширення Олівером Варгеї. Він, нагадаємо, минулого місяця представив попередню - усну оцінку Європейської Комісії щодо виконання Україною семи вимог, якими супроводжувалося надання їй статусу кандидатки на вступ до ЄС.

Перша заступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що нинішня зустріч із Олівером Варгеї була важливою, відвертою розмовою після оприлюднення ним вербальної оцінки зусиль Молдови, України і Грузії. «Дуже важливо, що велика українська делегація Парламентського Комітету асоціації, яка працювала у Брюсселі, почула реальні очікування з боку Європейської Комісії стосовно подальшого виконання нами тих п’яти умов, які ще не виконані. Процес ухвалення рішення про відкриття перемовин про членство вирішується і в політичній площині, на основі політичної волі країн-членів, але також базується на засадах виконання тих завдань, які країни на себе добровільно беруть, щоби стати членами Європейського Союзу, європейської спільноти. І ось ця оцінка вона дуже прискіпливо проводиться. І ми не можемо весь час розраховувати на те, що матимемо якийсь особливий, короткий шлях», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що важливо розуміти, що оцінка Європейської Комісії, яка буде оприлюднена восени в рамках загального пакету розширення, не буде обмежуватися виключно виконанням чи невиконанням семи умов, які супроводжували рішення про кандидатство України. «Вона також буде включати значно ширшу оцінку того, як ми рухаємося з точки зору виконання наших євроінтеграційних зобов'язань і в рамках Угоди про асоціацію, і загалом як країни, яка прагне стати членом європейської спільноти - який прогрес вона демонструє з точки зору запровадження правил і процедур Європейського Союзу у себе вдома. І ми маємо це розуміти. Тому маємо пам’ятати, що не лише на цих семи вимогах має бути зосереджена наша увага. Хоча, безумовно, принципово важливо їх реалізувати повністю», - заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.