Сторони обговорили шлях України до Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного договору.

Насамперед Спікер Парламенту України привітав Іспанію з початком головування у Раді Європейського Союзу.

«Україна послідовно демонструє прогрес у виконанні рекомендацій Європейської комісії», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що розраховує, що єдність країн-членів Євросоюзу та підтримка Іспанії дозволять ухвалити важливе рішення — початок переговорів про членство України в ЄС у цьому році.

Окрім того, він зауважив, що другим стратегічним для України питанням є шлях у НАТО. «Ми усвідомлюємо, що під час повномасштабної війни Україна не може стати членом Альянсу. Але на Саміті у Вільнюсі прагнемо отримати чітку мапу з розумінням часових рамок й умов для повноправного членства», — акцентував Голова Верховної Ради України.

Зі свого боку, Глава Уряду Королівства Іспанія зазначив, що співпраця України та Іспанії має три виміри: двосторонні відносини, європейський вимір для країн-членів ЄС та євроатлантичний. Він також наголосив, що Україна вже зробила великі кроки у виконанні двох із семи рекомендацій Єврокомісії.

«Саміт у Вільнюсі буде дуже важливим, адже говоритимемо про виконання дорожньої карти. Головне, аби те, що ми робитимемо, допомогло глобальній безпеці», — акцентував Педро Санчес.

Насамкінець Руслан Стефанчук висловив вдячність Главі Уряду Королівства Іспанія Педро Санчесу за підтримку як євроінтеграційного, так і євроатлантичного майбутнього України, а також готовність підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно: «Ця підтримка — це набагато більше, ніж фінансова, гуманітарна чи військова підтримка. Це підтримка у боротьбі України за цінності, за які сьогодні українці кладуть свої життя».