Головними питаннями заходу стали загрози, пов’язані з ризиком торгівлі людьми щодо українських біженців та посилення відповіді на ці ризики парламентів країн Європи.

У заході, що проходить в Сеймі Польщі, беруть участь 54 учасники з 13 країн світу та представники ОБСЄ.

У своїй вступній промові Віцеспікерка Українського Парламенту наголосила на трьох ключових тезах.

«Перше. Саме росія та її повномасштабна агресія проти України — це причина того, що мільйони українців, переважно жінки та діти, опинилися в Європі. Це дуже важливо усвідомлювати», — наголосила Олена Кондратюк.

Вона повідомила, що сьогодні в Європі зареєстровано 5 мільйонів українців, ще якась кількість перебуває тут неофіційно.

«Розуміємо, що нашим партнерам усе важче витримувати фінансовий тягар допомоги біженцям з України.

Так, Чехія з 1 липня змінює систему компенсацій за житло. Очікується, що таких компенсацій будуть позбавлені 50 тисяч українців. Бачимо тенденцію щодо певного скорочення пільг та виплат на перебування українців і в інших країнах», — зауважила Віцеспікерка.

Відтак, Олена Кондратюк закликала національні уряди країн Європи і надалі, до закінчення війни росії проти України, підтримувати українських переселенців на максимально можливому рівні.

«Адже існує великий ризик, що в умовах фінансових труднощів вони все більше потраплятимуть в сферу впливу кримінальних угруповань. Особливо тих, які спеціалізуються на продажу людей з різною метою — від сексуального рабства до використання їхніх органів у кримінальній хірургії», — зазначила Заступниця Голови Верховної Ради.

У своїй промові Віцеспікерка зауважила, що зазвичай у сфері торгівлі людьми ми маємо справу з кримінальними угрупованнями. У випадку з українськими дітьми, за її словами, таким кримінальним угрупованням стала ціла країна —  держава-терорист росія.

Вона нагадала присутнім, що за офіційною інформацією, росія викрала і депортувала майже 20 тисяч українських дітей. Міжнародний кримінальний суд у Гаазі визнав дії керівників росії злочинними і видав ордер на арешт путіна та його поплічників за депортацію дітей.

«Мовою міжнародного гуманітарного права це називається «геноцид». Але цей ордер автоматично не поверне викрадених дітей додому.

Тому нам потрібен великий розголос. Більше міжнародного розголосу і більше політичного тиску на росію та міжнародні організації, які фактично бездіють і не в змозі зробити нічого, щоб врятувати наших дітей», — закликала Олена Кондратюк у своєму виступі.

Вона також подякувала Маршалку Сейму Польщі Ельжбеті Вітек за лідерство в організації цієї конференції та окрему ініціативу об’єднати спікерок парламентів країн Євросоюзу для допомоги українським жінкам та дітям в країнах ЄС.

Водночас Заступниця Голови Верховної Ради України повідомила, що найближчим часом планується проведення наступного раунду зустрічі жінок-спікерок, присвяченого захисту прав і поверненню викрадених росією українських дітей.


 Фото: Aleksander Zielinski.