Насамперед Перший віцеспікер проінформував колег про ще один терористичний акт росії - навмисний підрив Каховської ГЕС, що спричинив техногенну катастрофу й екоцид не лише в Україні, а й в усьому світі. Він також повідомив про наслідки обстрілу росією Кривого Рогу цієї ночі, наголосивши, що ворог продовжує обстрілювати та вбивати українців.

Окрім того, Олександр Корнієнко розповів чеським колегам про вже здійснені Україною кроки на шляху європейської інтеграції, зокрема, про прийняті законопроекти.

«Якщо говорити про інтеграцію до ЄС, ми вже на 99,9 відсотків виконали сім рекомендацій Єврокомісії. Але розуміємо, що в цьому випадку треба виконати їх на 110 відсотків», - наголосив він, розповівши про нещодавно прийнятий закон, яким подовжено перехідний період для навчання українською учням національних меншин.

Також, сторони обговорили продовження військової підтримки України, створення спеціального трибуналу щодо злочинів росії, подальше запровадження санкцій проти країни-агресора, а також шлях України до  НАТО.

«В України високий рівень довіри до міжнародних партнерів. І такі найближчі друзі, як Чехія, хто реально адвокує нашу діяльність, - наша найближча надійна команда й у питанні НАТО», - зауважив Олександр Корнієнко.

Перший віцеспікер висловив вдячність Чеській Республіці за всю надану допомогу, зокрема, за важливі кроки з підтримки України: визнання російського режиму терористичним, а Голодомору 1932-1933 років - геноцидом Українського народу.

«Ми високо цінуємо всі зусилля та кроки Чеської Республіки, спрямовані на підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави в умовах російської агресії», - акцентував він. Також Олександр Корнієнко зауважив, що буквально через два тижні після його візиту до Чехії Голова Сенату Мілош Вистрчіл виступав перед Українським Парламентом.

«Ми дуже активні в роботі з країнами Глобального Півдня. І дякуємо чеським колегам, які завжди нас у цьому підтримують», - зазначив Перший заступник Голови Парламенту України.

Насамкінець від імені Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко подякував чеським парламентаріям за участь у Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи та висловив сподівання на плідну роботу на Другому саміті, що відбудеться у Празі з ініціативи Чехії.

Зі свого боку, чеські колеги наголосили на неприпустимості жахіть, які коїть російська федерація, зокрема, руйнації Каховської ГЕС і можливого впливу цього терористичного акту на Запорізьку АЕС. Вони також зауважили, що мета візиту - пересвідчитися, що допомога Чехії є справді важливою та ефективною для України.

У зустрічі також взяли участь народні депутати України - Перший заступник Голови Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Вадим Галайчук, член Комітету з питань бюджету Ростислав Тістик, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко.