У межах офіційного візиту до Республіки Польща Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Маршалком Сейму Польщі Ельжбетою Вітек. 

Сторони обговорили євроінтеграційний та євроатлантичний шлях України, а також питання повернення незаконно депортованих до російської федерації українських дітей. 

Насамперед Голова Верховної Ради України висловив вдячність польському народові, Президенту країни та Парламенту - Сейму та Сенату - за ту підтримку, яку отримує Україна сьогодні.

Водночас Руслан Стефанчук зауважив, що Україна очікує на позитивну проміжну оцінку щодо виконання Україною семи рекомендацій Єврокомісії: «У разі зауважень - ми готові працювати, аби вже цього року розпочати перемовини про вступ України в Євросоюз». «Ви з перших днів були прихильниками України в ЄС і зробили все, щоб Україна отримала кандидатський статус. І я знаю, що зараз ви робите все, щоби на Вільнюському саміті ми також отримали відповідь щодо нашого майбутнього й нашої перспективи у НАТО», - зазначив він.

 

Голова Верховної Ради України закликав Сейм Польщі прийняти резолюцію на підтримку членства України в Альянсі. Водночас він висловив вдячність за вже ухвалені рішення, зокрема, визнання росії державою-спонсором тероризму та засудження злочину геноциду в Україні. «Це не просто слова солідарності, це конкретні кроки та дії, які ви робите задля нашої співпраці, демонструючи велику солідарність з Українським народом», - наголосив Руслан Стефанчук. 

«Сьогодні ми всім цивілізованим світом стоїмо на обороні цінностей і принципів. І тому дуже важливо, щоби за кожен злочин, скоєний в Україні, було покарання та засудження», - зауважив Спікер Парламенту України, висловивши вдячність Ельжбеті Вітек за її лідерську роль у частині захисту українських дітей, примусово та незаконно депортованих до російської федерації. 

Голова Верховної Ради України повідомив, що нині формується план дій під назвою «Повертаємо дітей в Україну», який буде затверджено Президентом України. Він запропонував Польщі на рівні Сейму долучитися до підтримки цієї ініціативи. 

Зі свого боку, Маршалок Сейму Польщі відзначила гарні відносини між парламентами Польщі та України, наголосивши на важливості парламентської дипломатії у контексті війни. «Коли йдеться про ставлення до України - у нас повний політичний консенсус і таке саме взаєморозуміння», - акцентувала Ельжбета Вітек.