Сторони обговорили питання інтеграції України до Європейського Союзу й НАТО, а також інші важливі кроки на шляху до перемоги.

 

Під час зустрічі Перший віцеспікер наголосив на важливості реалізації формули миру, представленої Президентом України Володимиром Зеленським: «Вона чітко та зрозуміло передає наші ідеї, зокрема, відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах 1991 року».

 

«Маємо створити спеціальний міжнародний трибунал, щоби кожен винний у злочинах поніс відповідальність», - зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що це стане потужним сигналом, що агресія не залишається безкарною.

 

Також учасники зустрічі обговорили створення механізмів для компенсації росією збитків: «Дякуємо люксембурзькій стороні за перші кроки в цьому питанні». 

Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив вдячність за підтримку прагнень України щодо вступу до ЄС та Організації Північноатлантичного договору: «Україна дуже швидко просувається в питанні кандидатства - очікуємо вже цього року відкриття переговорного процесу щодо членства в Європейському Союзі».

 

«Ми розуміємо, через які страждання зараз проходить Український народ - із силою, мужністю, хоробрістю виборюєте свободу, мир й відстоюєте наші демократичні цінності. Ваша сьогоднішня присутність є свідченням, що наші народи об`єднані, стоять поруч і завжди стоятимуть поруч», - наголосив, зі свого боку, Голова Палати депутатів Люксембургу Фернан Етжен.

 

Він запевнив, що Велике Герцогство Люксембург підтримує та підтримуватиме Україну у боротьбі за мир і демократію, а також у місії відбудови країни. 

«Люксембург і надалі робитиме свій внесок задля посилення санкцій проти російської федерації та зробить усе, щоб унеможливити відхід від їх недотримання», - акцентував Фернан Етжен.

 

«Україна переживає темні часи, але українці, попри все, залишаються згуртованими - разом із Президентом виборюєте свободу», - насамкінець зауважив Голова Палати депутатів Люксембургу Фернан Етжен, водночас вшанувавши пам`ять усіх, хто віддав свої життя, виборюючи правду та мир на полі бою.

У межах зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради України також зробив запис у Книзі почесних гостей.

Довідково. 18-22 травня Перший віцеспікер Олександр Корнієнко перебуває з робочим візитом у Великому Герцогстві Люксембург.