У межах офіційного візиту до Королівства Данія Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся зі Спікером Фолькетингу Королівства Данія Сореном Геле та Президією Фолькетингу.

Сторони обговорили питання збільшення оборонної підтримки, зокрема, поставок зброї, справедливе покарання росії за скоєні злочини, а також шлях України до Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного договору.

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність Королівству Данія за надану комплексну військову, фінансову й гуманітарну допомогу.

«Основне, що сьогодні потрібно Україні — це зброя», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що данська зброя вже продемонструвала велику ефективність на полі бою в Україні. Він також зауважив, що Україна потребує безпілотних літальних апаратів та антидронових гармат, які допоможуть захистити українське небо.

Водночас Голова Верховної Ради України зауважив, що засоби ПРО й ППО, артилерія, боєприпаси, важка бойова техніка, танки та літаки — це потреби Збройних Сил України.

«Найголовніше — літаки F-16! Сучасні винищувачі на кшталт F-16 допоможуть забезпечити зміну правил на полі бою та хід ведення війни кардинально», — зауважив він, закликавши Данію долучитися до формування повітряної коаліції: «Україна була б вдячна, якби Данія стала частиною повітряної коаліції. Адже коли країни об’єднані, їм легше виступати лідерами. А війна — це час, який потребує лідерів».

«Україна 30 вересня 2022 року подала заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку — і ми дуже сподіваємося, що політика відкритих дверей буде відкритою і для України», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Він закликав Парламент Данії розглянути можливість прийняти резолюцію або заяву щодо підтримки приєднання України до Організації Північноатлантичного договору: «Сподіваюся також почути голос Фолькетингу на підтримку нашої євроатлантичної інтеграції до Вільнюського саміту». Спікер Парламенту України повідомив, що 10 квітня 2023 року Верховна Рада України звернулася до всіх парламентів країн-членів НАТО з проханням прийняти резолюції чи декларації на підтримку шляху України у НАТО — такі заяви вже прийняли Литва, Польща та Естонія.

«Для України вкрай важливо почути у липні у Вільнюсі модальність, логістику й часові рамки вступу України до НАТО», — наголосив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України подякував Данії за чітку позицію під час надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Він зауважив, що до кінця минулого року Парламент України прийняв всі необхідні закони, які містилися у семи рекомендаціях, наданих Єврокомісією. «Ми отримали дуже високу оцінку прогресу України. У разі зауважень, готові виправити їх найближчим часом. Сподіваємося, що до кінця цього року Україна зможе отримати запевнення й відкриття перемовин про повноцінне членство в Євросоюзі», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він також запросив Данію доєднатися та взяти патронат над одним із пунктів формули миру, запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським.

Зі свого боку, Спікер Фолькетингу Королівства Данія Сорен Геле зауважив, що необхідно створити групу з підтримки України у питанні її інтеграції до Євросоюзу, запевнивши, що Данія допоможе на цьому шляху.

«Країни мають бути разом у підтримці, аби захиститися від таких, як путін. Має бути більшість для підтримки України на шляху до ЄС та НАТО», — наголосив Сорен Геле. Він також акцентував, що має бути здійснено справедливе правосуддя над москвою та кремлем, і запевнив у подальшій підтримці України й надалі після війни.

«Данія входить у коаліцію країн з оборонної підтримки України та ми надсилаємо все можливе для вас», — наголосив, зі свого боку, Голова Ради зовнішньої політики Мікеель Оструп Єнсен. Він також акцентував, що Данія розуміє необхідність надання систем протиповітряної оборони для України: «Бачимо трагічні та жахливі картинки руйнування в Україні. Ми маємо захистити Україну».

У межах зустрічі Голова Верховної Ради України також зробив запис у Книзі почесних гостей.