У межах офіційного візиту до Королівства Норвегія Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч із Міністеркою закордонних справ Королівства Норвегія Аннікен Скарнінг Гуйтфельдт.

Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, євроатлантичне майбутнє України, оборонну підтримку та визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом Українського народу.

«Саміт у Вільнюсі у липні цього року може стати доленосним як для України, так і для всієї євроатлантичної спільноти», - наголосив насамперед Спікер Парламенту України.

Він зауважив, що Україна закликає членів Альянсу розглянути реалістичні варіанти вступу України до НАТО. «Для нас важливо сформувати та почути модальності й чітке визначення часових рамок вступу до Альянсу», - додав Руслан Стефанчук.

Окрім того, Голова Верховної Ради України акцентував, що для захисту українців та звільнення територій, Україні потрібні подальші поставки зброї: «Передусім це - літаки й танки, ракети великої дальності, сучасні системи ППО і ПРО, артилерія та боєприпаси». Він зауважив, що Україна була б вдячна Королівству Норвегія за подальші поставки ЗРК NASAMS для України.

Насамкінець Голова Верховної Ради України закликав Стортинг Норвегії визнати Голодомор 1932-33 років Геноцидом Українського народу.