У межах офіційного візиту до Королівства Норвегія Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч із Президентом Стортингу (Парламенту) країни Масудом Гаракхані. 

Сторони обговорили євроатлантичне майбутнє України, продовження підтримки, зокрема, військової, а також встановлення відповідальності російської федерації за скоєні злочини. 

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність Масуду Гаракхані за запрошення долучитися до святкування Дня Конституції Норвегії. «Цього дня ви вітаєте парад школярів, а не виводите зброю для вбивства, як це роблять інші країни. Адже ви дивитися в майбутнє, а не пропонуєте світові минуле», - наголосив Руслан Стефанчук, запевнивши колегу, що в України такі самі цінності, адже найвищою цінністю є людське життя.

 

Водночас він подякував за особисту підтримку України Президентом Стортингу та за надану Норвегією гуманітарну, фінансову та військову допомогу. 

«Цієї ночі в Україні відбувся один із «найщільніших» ракетних обстрілів. Атаковано Київ - росіяни продовжують нищити мирні міста й тероризувати мирних громадян», - повідомив Руслан Стефанчук, акцентувавши, що саме завдяки допомозі від партнерів, серед яких і Норвегія, у такі страшні ночі вдається зберегти тисячі життів невинних людей. 

Голова Верховної Ради України наголосив, що Україна й надалі потребує підтримки: «Нам дуже потрібні найновітніше обладнання - сучасні засоби протиракетної та протиповітряної оборони, зокрема, NASAMS, артилерія, боєприпаси, важка бойова техніка, танки та літаки». 

Водночас Руслан Стефанчук зауважив, що 10 квітня 2023 року Верховна Рада України звернулася до держав-членів НАТО й Парламентської асамблеї НАТО щодо членства України в Організації Північноатлантичного договору. Він додав, що такі самі заяви з підтримкою євроатлантичного шляху України прийняли вже парламенти Литви та Польщі. «Сподіваюся, що заяву з підтримкою членства України у НАТО прийме й Парламент Норвегії», - наголосив він.

 

«Усвідомлюємо, що формальне приєднання України до Альянсу можливе лише після завершення повномасштабної війни. І Саміт у Вільнюсі має бути використаний для формування спільного бачення Альянсом модальностей та визначених часових рамок вступу України до НАТО», - зазначив Руслан Стефанчук, акцентувавши, що це важливо, адже з гарантіями безпеки це є шляхом до спільної перемоги. 

«Україна безперечно хоче завершити цю війну. Але ми хочемо мати не просто мир, а справедливий мир», - зауважив Спікер Парламенту України, додавши, що саме тому Президентом України було запропоновано формулу миру. Руслан Стефанчук висловив вдячність Норвегії за згоду взяти опіку над одним із пунктів цієї формули, а саме - ядерною безпекою.

 

«Норвегія може навчити демократичних цінностей, але ми також маємо, чому повчитися у вас. Ви збираєтеся у часи війни, аби ухвалити важливі рішення. Навіть у важкі часи ви цінуєте важливі демократичні цінності», - наголосив, зі свого боку, Президент Стортингу Норвегії. 

Він акцентував, що бачить співпрацю парламентів України та Норвегії на довгі роки, зокрема, у питанні обміну парламентаріями. «Коли будемо проводити такі обміни, знатимемо, що відбувається на місцях, які є потреби та що саме вам треба, аби виграти цю війну», - зауважив він.

 

Також Голова Верховної Ради України у супроводі Масуда Гаракхані відвідав Стортинг і зробив запис у Книзі почесних гостей.