Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, в межах офіційного візиту до Азербайджанської Республіки, зустрілася з Віцеспікером Міллі Меджлісу Республіки Аділєм Абиш оглу Алієвим.

Віцеспікерка подякувала Азербайджану за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України і надання постійної гуманітарної допомоги.

«Уряд Азербайджану та представники місцевого бізнесу, разом з громадськими та українськими діаспорськими організаціями, відправили в Україну понад 2000 тонн гуманітарних вантажів. Зокрема, медикаментів і медобладнання, продуктів харчування, військової амуніції.

Дуже важливою стала підтримка електроустаткуванням. Це десятки трансформаторів та генераторів великої потужності, які допомогли Україні вистояти під час блекаутів», - зауважила Олена Кондратюк.

Окремі слова вдячності вона висловила Азербайджанській Республіці за організацію у 2022 році оздоровлення 87 українських дітей.

Під час зустрічі Олена Кондратюк також наголосила, що Україна підтримує і поважає територіальну цілісність Азербайджану та зацікавлена у подальшому розвитку економічної співпраці.

Водночас Заступниця Голови Верховної Ради України звернулася до пана Віцеспікера з проханням зробити офіційну заяву від Парламенту Азербайджану на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також щодо необхідності повернення додому незаконно депортованих українських дітей.

Аділь Алієв, зі свого боку, підкреслив, що Азербайджан відчуває підтримку України вже протягом трьох десятків років війни за свою територіальну цілісність та запевнив українську колегу, що його країна підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Окремо сторони обговорили спільні для України та Азербайджану виклики з відбудови міст та розмінування територій. За словами Віцеспікера Міллі Меджлісу, лише минулого року Азербайджан витратив понад чотири мільярди доларів на відновлення та будівництво нових міст. Водночас розмінування досі триває в країні і цей процес триватиме ще багато років.

Олена Кондратюк також повідомила, що Україна на сьогодні вже має 200 тис. км кв. замінованих територій, а інфраструктурні збитки, завдані російською агресією в Україні, сягають 175 мільярдів доларів.

«Тому нам знадобиться допомога усіх наших друзів та партнерів під час повоєнної відбудови та розмінування. Розраховуємо на активну участь та досвід Азербайджану у цих процесах», - резюмувала Віцеспікерка.