У межах робочого візиту до Естонської Республіки Перший заступник Голови Верховної Ради України виступив на Конференції з питань міжнародної безпеки імені Леннарта Мері. 

16-та Конференція Леннарта Мері відбувається під назвою «Incipit Vita Nova — Так починається нове життя». Захід зібрав політиків, аналітиків, військових та науковців з усього світу задля обговорення глобальної безпеки. Серед основних питань конференції — майбутнє України й російської федерації, зокрема, як розпочата росією війна змінила динаміку безпеки в її найближчих сусідів. 

росія продовжує бомбити українські міста з єдиною метою - знищити Україну та українців як націю

«Необхідно зупинити росію назавжди і гарантувати європейську та глобальну безпеки», - наголосив під час свого виступу Олександр Корнієнко, повідомивши, що прямо зараз росія продовжує бомбити українські міста, вбиваючи мирних українців з єдиною метою - знищити Україну та українців як націю.

Він акцентував, що гарантувати безпеку можливо завдяки: посиленню санкцій проти держави-терориста, зокрема, російської промисловості ракет та безпілотників. «Персональні санкції мають бути запроваджені проти «прокремлівських» пропагандистів, спортсменів, журналістів, митців, а також російських чиновників, причетних до незаконної депортації українських дітей», - зазначив Олександр Корнієнко. 

Відповідальність російської федерації за скоєні злочини має стати неминучим процесом

Водночас, за його словами, має бути забезпечено відповідальність російської федерації за скоєні злочини, що має стати неминучим процесом. «Ми маємо відновити справедливість заради пам’яті про всіх, чиї життя забрав російський терор», - акцентував Перший заступник Голови Парламенту України, закликавши кожну державу приєднатися до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України для притягнення до відповідальності російського військового та політичного керівництва.

Членство України в ЄС та НАТО - це гарантія довгострокового миру та стабільності

«Важливим є продовження своєчасної військово-технічної допомоги з боку наших партнерів, яке необхідне для завершення війни перемогою України», - зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що членство України в ЄС та НАТО - це гарантія довгострокового миру та стабільності.

Україна не піде на компроміс у питаннях суверенітету чи територіальної цілісності

Окрім того, Перший віцеспікер висловив переконання, що разом із партнерами й союзниками Україна переможе росію та відновить територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах: «Україна не піде на компроміс у питаннях суверенітету чи територіальної цілісності. Жодна країна у світі не прагне миру більше, ніж Україна. Але ми також знаємо, що справжній мир має бути справедливим і тривалим». 

Насамкінець Олександр Корнієнко висловив вдячність за підтримку України у її боротьбі, адже безпека світу починається з безпеки в Україні.

Довідково. 13-14 травня 2023 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко перебуває з робочим візитом в Естонській Республіці.