Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, щодо європейської інтеграції України та створення спеціального трибуналу для покарання російської федерації у всіх злочинах, скоєних в Україні.

Насамперед Руслан Стефанчук наголосив, що Україна дуже налаштована на виконання семи  рекомендацій Європейської Комісії: «Докладемо всіх зусиль, щоб отримати високу оцінку нашим прагненням уже влітку цього року». Він також додав, що Україна сподівається на позитивну оцінку, а результатом складної, але необхідної роботи, стане відкриття перемовин про повноцінне членство в Європейському Союзі.

Руслан Стефанчук проінформував, що у грудні Верховна Рада України прийняла останній із необхідних законодавчих євроінтеграційних актів: «Станом на кінець минулого року, ми виконали поставлені перед нами зобов`язання та очікуємо на оцінку їх виконання». Спікер Парламенту України також повідомив, що триває плідний діалог із Венеційською комісією.

«Завдання цивілізованого світу — дати гідну юридичну відповідь усім злочинам, скоєним росією в Україні», — акцентував Голова Верховної Ради України, привітавши великі зусилля спільної слідчої групи з розслідування найтяжчих міжнародних злочинів. «Ми, парламентарії, звертаємося до парламентів інших країн, аби вони підтримали нас», — зауважив він.

Руслан Стефанчук зазначив, що важливим складником справедливості є справедливі судові рішення, які мають бути винесені щодо всіх злочинів, скоєних російською федерацією на території України. «Сподіваємося й на розслідування Міжнародного кримінального суду, і на згоду партнерів України щодо створення спеціального трибуналу для розслідування першого й найтяжчого злочину — злочину агресії», — наголосив Спікер Парламенту України. 

Окрім того, Голова Верховної Ради України висловив вдячність за надану  українським вимушеним біженцям  підтримку: «Дякуємо за активізацію механізму тимчасового захисту, що українські діти можуть навчатися у школах, їхні матері працевлаштуватися, а також мати дах над головою. Для України життя кожного її громадянина — найвища соціальна цінність».

«Маємо робити все можливе з нашого боку задля підтримки вас. путін не має перемогти. Євросоюз має спільно з вами на цьому шляху боротися», — наголосила, зі свого боку, Європейський Комісар з питань внутрішніх справ Ільва Йоханнсон.

Вона акцентувала, що Європейський Союз повністю підтримує створення спеціального трибуналу та допомагає Україні у цьому питанні, збираючи докази скоєння росією воєнних злочинів.

Ільва Йоханнсон повідомила, що відвідала сьогодні Ірпінь Київської області, де поспілкувалася з профільними правоохоронними органами задля поглиблення співпраці.

Вона також висловила вдячність, що Європейське поліцейське управління (Європол) має змогу доєднатися до роботи спільної слідчої групи щодо розслідування злочинів росії.