На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час розмови у форматі відеоконференції зі Спікером Палати громад Парламенту Канади Ентоні Ротою.

У розмові Руслан Стефанчук зазначив, що в Україні високо цінують непохитну підтримку з боку дружньої Канади євроатлантичної інтеграції України та сприяння досягненню консенсусу на підтримку нашої заявки приєднатися до НАТО вже найближчим часом.

Він також повідомив, що 10 квітня 2023 року Парламентом України було прийнято Звернення Верховної Ради України до держав - членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО), Парламентської асамблеї НАТО щодо членства України в Організації Північноатлантичного договору.

Тому Голова Парламенту України закликав  Палату Громад Парламенту Канади розглянути можливість ухвалення відповідної резолюції на підтримку приєднання України до Альянсу саме до Вільнюського саміту НАТО.

«Ми чітко усвідомлюємо, що Україна може стати членом НАТО тільки після завершення цієї війни. І на Вільнюському саміті НАТО ми хотіли би почути чіткі сигнали, що Україна буде членом Альянсу. Для нас важливо зрозуміти логіку нашого шляху і часові рамки цього процесу», - зазначив Голова Українського Парламенту. 

Принагідно Руслан Стефанчук подякував за ту допомогу, яку Канада надає Україні та українцям, зокрема, наголосив, що Україна цінує рішення Канади про надання летальної зброї і важкого озброєння, фінансової та гуманітарної допомоги; започаткування  програми прихистку українців, які тимчасово прибули до Канади; запровадження  дієвих санкцій проти агресора, а також створення передумов для конфіскації російських активів у Канаді; доєднання до відбудови України, що, за словами Руслана Стефанчука, «стане ще одним історичним та амбітним проектом, який поєднає не лише наші країни та народи, але й бізнес».

Він також запросив колегу взяти участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться цьогоріч у жовтні у Празі.

Спікер Палати громад Парламенту Канади Ентоні Рота, зі свого боку, зауважив, що Канада з нетерпінням очікує тієї миті, коли російські військові залишать поле бою, припинять війну і  повернуться до росії.  Він також запевнив, що світ не звикне до цієї війни, а зробить все, щоб припинити її якнайшвидше та допомогти України отримати перемогу.

Також Голова Палати громад наголосив, що Канада стоятиме на позиції підтримки членства України в НАТО і буде спонукати до цього інші країни-члени Альянсу.