Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у форматі відеоконференцій провів розмови зі своїми колегами - Спікеркою Парламенту Словенії Уршкою Клаклчар Зупанчич та т.в.о Спікерки Парламенту Румунії Аліною Штефанією Горгіу.

Голова Українського Парламенту передусім подякував колегам за сталу та широку підтримку України їхніми країнами та народами протягом всього періоду повномасштабного вторгнення росії та наголосив, що це важливо для  нашого подальшого поступу євроінтеграційним та євроатлантичним шляхами.

Зокрема, він зауважив, що наближається проведення саміту країн-членів НАТО у Вільнюсі, де Україна розраховує на чітке визначення часових рамок щодо свого членства в Альянсі. І повідомив, що у квітні Верховна Рада України звернулася до всіх парламентів країн Альянсу із закликом прийняти резолюції (заяви) щодо підтримки приєднання України до Організації Північноатлантичного договору.

За його словами, такі резолюції продемонстрували би потужну підтримку прагнень України у якнайшвидшому набутті членства в Альянсі. Тому Руслан Стефанчук закликав парламенти Словенії та Румунії ухвалити такі заяви на підтримку України у її євроатлантичних намірах.

«Для нас вкрай важлива підтримка євроатлантичного шляху на всіх рівнях. Це б засвідчило вашу відповідальну та незмінну позицію у підтримці таких прагнень України. І це б продемонструвало провідну роль парламентів у важливому для усіх нас питанні», — наголосив Голова Парламенту України.

Окремо зі Спікеркою Словенії обговорили важливість визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу.

«Це питання історичної справедливості, адже росія не змінила свої підходи та принципи. Як і 90 років тому, так і сьогодні вона чинить свідомий геноцид на Українській землі», - наголосив Руслан Стефанчук.

Спікерка Парламенту Словенії Уршка Клаклчар Зупанчич під час розмови насамперед привітала Україну із набуттям статусу кандидата на членство в ЄС та запевнила у подальшій підтримці Словенією стремлінь та прагнень України стати повноцінним членом ЄС та НАТО.

«Словенія є активним членом ЄС та промоутером миру. І звісно ми визнаємо і знаємо все, що  відбувається в Україні. Ми боремося з дезінформацією і  поширюємо правду про те, що відбувається в Україні», — зауважила Уршка Клаклчар Зупанчич.

Вона також наголосила на посиленні міжпарламентської дипломатії, яка останнім часом стала важливим чинником у відносинах країн та парламентів. За її словами, саме парламенти є  «представниками народу і наша мета доносити правдиві послання до людей»

Очільниця Парламенту Румунії Аліна Штефанія Горгіу також закцентувала на тому, що Румунія  підтримує євроатлантичні прагнення України і буде  й надалі поряд з Україною у боротьбі з російською агресією.

Вона також нагадала, що Парламент Румунії постійно працює над політичними питаннями, які є важливими для допомоги Україні, зокрема, щодо визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу та на засудження збройної агресії росії. І це, за словами Спікерки, не зміниться, допоки Український народ не отримає мир та перемогу.