Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у форматі відеоконференції провів розмову зі Спікером Палати представників Парламенту Австралії Мілтоном Діком.

На початку Руслан Стефанчук висловив щиру вдячність за беззастережну двопартійну підтримку Австралією суверенітету та територіальної цілісності України, наголосивши, що «Україна високо цінує таку підтримку у неспровокованій, повномасштабній  війні, розв’язаній росією».

Він, зокрема, зауважив, що Австралія є однією із найбільших держав-контрибуторів військової допомоги Україні поза межами НАТО, і для нашої країни це є справжнім проявом дружби та солідарності.

«Перемога України залежить від беззастережної та сталої підтримки союзників і партнерів. І я хочу особливо подякувати за бронетранспортер Bushmaster, який вже став символом австралійської допомоги. Але ми потребуємо більше таких автомобілів, а для успішного контрнаступу Україні потрібні літаки, танки та артилерія», — наголосив Голова Українського Парламенту та закликав колегу до особистого сприяння у мобілізації військової допомоги з боку Австралії.

Окрім того, сторони обговорили ряд політичних питань, важливих для перемоги України та її післявоєнного майбутнього: посилення санкційного тиску на рф, зокрема, підтримку Австралією подальшого посилення обмежень у секторах, які мають особливе економічне значення для росії; приєднання Австралії до коаліції зі створення спеціального трибуналу для рф щодо злочину агресії проти України; реалізацію формули миру Президента України Володимира Зеленського та взяття під патронат Австралією визначених пунктів ініціативи.

Також Руслан Стефанчук зазначив, що Український Парламент глибоко зацікавлений у подальшому поглибленні міжпарламентської взаємодії двох країн.

На завершення Голова Українського Парламенту запросив австралійського колегу відвідати Україну, а також взяти участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться у жовтні у Празі.

Спікер Палати представників Парламенту Австралії Мілтон Дік, зі свого боку, запевнив українського колегу, що Австралія рішуче засуджує незаконну російську агресію і стояла та стоятиме поряд з  Україною.

«Хочу запевнити вас, що наш Парламент одностайний у підтримці України. Ми зробимо все необхідне, щоб притягнути до відповідальності росію за незаконне вторгнення, щоб український народ жив у мирі. Ми висловлюємо величезну повагу і  захоплення тим, що ви робите і стоїмо на боці України! Ми — з вами!», — наголосив Спікер, додавши, що Австралія знає про економічні та оборонні потреби України  і робитиме все можливе для її підтримки.

Окрім того, Мілтон Дік відзначив посилення та поглиблення присутності України у діяльності Міжпарламентського союзу, де Австралія відіграє велику роль, а також  запевнив Голову Українського Парламенту у підтримці залучення Верховної Ради України до заходів у межах саміту Великої двадцятки.

Він також наголосив, що запрошення до участі у Другому саміті Міжнародної Кримської платформи Австралія вважає великою честю, аби «додати свій голос до голосів парламентів країн світу, які рішуче засуджують російську агресію і пліч-о-пліч стоять з іншими парламентаріями світу, щоб підтримати Україну у цій боротьбі».