Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук разом із Першим віцеспікером Олександром Корнієнком провів зустріч із  Міністром закордонних справ Королівства Бахрейн Абдуллатіфом бін Рашидом Аль Заяні.

Руслан Стефанчук зауважив, що ця зустріч є продовженням плідної співпраці наших країн та, зокрема, висловив жаль, що вона відбувається у той час, як атаки російських бомб та російських військ руйнують наші міста та інфраструктуру, вбивають мирне населення.

Тому перше, на чому закцентував Голова Українського Парламенту під час зустрічі,  на загрозі російсько-іранського військово-політичного зближення.

«Я хочу подякувати Бахрейну якраз за те, що ви — на стороні підтримки України. Ви безперечно знаєте, що Іран є союзником рф, тому нам потрібні скоординовані заходи, аби стримати цю «вісь зла»», — закликав Руслан Стефанчук.

Першим таким кроком, за його словами, є санкційний режим проти росії, доєднання до якого Бахрейну «засвідчить спільне прагнення відновити мир і безпеку у світі».

Окрім цього, Голова Парламенту України подякував Королівству за підтримку резолюції  Генасамблеї ООН, яка фактично імплементувала формулу миру Президента України Володимира Зеленського, та закликав приєднатися до країн, що візьмуть під патронат певні пункти мирної ініціативи.

Також сторони обговорили подальші можливі кроки Бахрейну у допомозі Україні, зокрема, в гуманітарній, фінансовій, оборонній сферах, питанні повоєнної відбудови України.

Голова Українського Парламенту також передав слова щирої вдячності за міжпарламентський діалог Голові Парламенту Королівства та запросив його взяти участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформі у жовтні у Празі.

«Я переконаний, що Ваш візит може стати черговим дуже важливим імпульсом для нашої подальшої співпраці, зокрема,  сподіваємося у вашій особі отримати надійного союзника і амбасадора України на усьому Глобальному півдні», — підкреслив Руслан Стефанчук насамкінець.

Міністр закордонних справ Королівства Бахрейн Абдуллатіф бін Рашид Аль Заяні запевнив українського колегу, що Королівство із першого дня війни направляє всі свої зусилля, щоби донести дипломатичній ісламській спільноті важливість припинення цієї війни.

«Бахрейн вірить у мир, але дорога до миру встелена перешкодами. Також ми віримо у взаємну повагу, у спільне співіснування та діалог. Віримо у важливість дотримання принципів Статуту ООН та норм міжнародного права. І саме з цієї позиції Бахрейн неодноразово підтримував ряд  резолюцій Генасамблеї ООН, які пов’язані з українським питанням», — зауважив гість.

Він також зазначив, що Королівство цінує всі мирні дипломатичні зусилля та ініціативи, які мають на меті припинення війни. На переконання посадовця,  вони заслуговують вивчення, аби об’єднатися, створити узагальнену універсальну ініціативу, яка би сприяла політичному врегулюванню війни.

«Хочу ще раз сказати, що цей візит – це візит вашого друга. Відносини, які є між нашими країнами, є предметом нашої гордості та поваги. Віримо,  що мир, який прийде в Україну, буде свободою для нових поколінь. Адже Українська нація — це нація майбутнього, на яку багато хто буде рівнятися. Сподіваємося, що завершення війни в Україні закінчить також війни в інших куточках світу», — наголосив  Абдуллатіф бін Рашид Аль Заяні.