Українська парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком розпочала роботу на полях 146-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу (МПС), яка триватиме з 11 по 15 березня у Бахрейні. 

Програмою візиту передбачено двосторонні зустрічі з делегаціями з усіх п’яти континентів. Зокрема, українські парламентарії братимуть участь в обранні на три керівні посади у комітетах прав людини і демократії, ООН та Форуму молодих парламентаріїв.

Також заплановано проведення представницького заходу за організації нашої делегації із залученням міжнародного фонду Halo Trust, присвяченого розмінуванню. Українська делегація подала ряд правок і проект резолюції, які звертають увагу на Україну й засудження всіх злочинів рф.

У п’ятницю, 10 березня, делегати від Українського Парламенту провели три двосторонніх зустрічі — із делегаціями Ліхтенштейну, Мальти та Австралії.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко повідомив, що українські парламентарії проінформували кожну делегацію про поточну ситуацію в Україні та обговорили з колегами важливі питання для України та світу загалом — ракетні обстріли українських міст і наслідки, відповідальність за скоєні злочини та зупинення агресора. 

«Дякуємо Ліхтенштейну за підтримку на всіх рівнях. Нам важлива вся допомога. Маємо об?єднати зусилля та усунути країну зі складу ООН. Раді були знову зустрітися з колегами з Мальти. Український народ відчуває підтримку. Це була предметна розмова про наші спільні дії та подальший санкційний тиск на ворога. Австралія демонструє повну солідарність із нашою державою. Обговорили можливість посилення військової допомоги та надання нового озброєння. Крім того, будемо посилювати нашу співпрацю у межах роботи із Глобальним Півднем», — окреслив підсумки зустрічей Перший віцеспікер.

Також українська делегація закликала колег визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом Українського народу та приєднатися до тих парламентів, які вже ухвалили відповідне рішення. Окрім того, під час зустрічей говорили про євроінтеграційний процес України та відповідальність за скоєні росією злочини.

Голова делегації Олександр Корнієнко виступив на засіданні геополітичної групи 12+, де наголосив на головних результатах, яких хоче досягти Україна у своїй боротьбі з агресором. 

«Ми знаємо, яких результатів хочемо досягти. Перемога України. Відповідальність за злочини. Справедливість», — зауважив Перший віцеспікер Українського Парламенту. 

Окрім того, двох народних депутаток України обрано на керівні посади в Міжпарламентському союзі. Зокрема, Ольга Руденко очолює Forum of Young Parliamentarians, а Альона Шкрум — Committee on United Nations Affairs.

Насамкінець Ольга Руденко повідомила, що існує так зване керівництво міжнародних організацій (КМО): «Кожне керівництво Комітету МПС входить у КМО. Маємо зробити все, аби виключити звідси російську федерацію та виграти розв’язану нею війну. Маємо змінювати міжнародні організації, що можна зробити, лише будучи в керівництві з лідерством».

До складу делегації також входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету аграрної та земельної політики Артур Герасимов, Голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету України з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

Довідково. Міжпарламентський союз (Inter-Parliamentary Union, IPU) є глобальною організацією національних парламентів. Заснована більше 133 років тому, як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма націями.

Нині до МПС входять 178 національних парламентів і 14 регіональних парламентських органів. Він сприяє розвитку демократії та допомагає парламентам стати сильнішими, молодшими, гендерно збалансованими та більш представницькими.

Очікується, що під час 146-ї Асамблеї МПС у Бахрейні сотні парламентаріїв із усього світу візьмуть участь в обговоренні теми «Сприяння мирному співіснуванню та інклюзивним суспільствам: боротьба з нетерпимістю».

Під час Асамблеї МПС запропонує можливості для обміну передовим досвідом для сприяння інклюзії та підтримки мирного співіснування як передумови стійких, згуртованих і демократичних суспільств.