Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася із делегацією депутатів Національної Ради Словацької Республіки на чолі із пані Монікою Козеловою.

Депутатки, за словами Віцеспікерки, приїхали в Україну вперше і сьогодні відчули та почули, що таке масований ракетний обстріл росією Києва та України.

Словацькі парламентарки представляють різні комітети Національної Ради: з безпеки, гуманітарної політики, ЗМІ та культури. Під час зустрічі було порушено ряд питань важливих для подальшої співпраці обох парламентів.

Зокрема, Заступниця Голови Верховної Ради акцентувала увагу колежанок на важких гуманітарних викликах, з якими зіткнулася Україна внаслідок російської агресії.

«За останніми верифікованими даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, росія викрала і вивезла 16 226 українських дітей, що є прямою ознакою геноциду. Їх примусово всиновлюють, змушують відмовлятися від української ідентичності», — розповіла Олена Кондратюк.

Словацькі депутатки своєю чергою розповіли, що допомагають Україні не лише політично, але й прихистили українських жінок та дітей у своїх домівках.

«Вони також привезли із собою картину Маленький Принц, присвячену українським дітям, яку власноруч намалювала пані Моніка. Дуже їй вдячна за це! Ми говорили про те, що усі українські діти, викрадені росією, носять синьо-жовтий шеврон у своїй серцях, як Маленький Принц на цій картині», — зазначила Віцеспікерка Парламенту України.

Водночас вона наголосила, що для депутатів обох парламентів дуже важливо, щоб усі українські діти були повернуті з російської неволі додому.

«Це наше спільне завдання разом із усіма країнами ЄС і демократичного світу. Зокрема, ми обговорили необхідність офіційного засудження Парламентом Словаччини викрадення українських дітей», — підкреслила Олена Кондратюк.

Крім того, під час зустрічі сторони говорили й про підтримку створення міжнародного спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України і виплати репарацій, аби справедливість для України була відновлена.