Головною темою зустрічі стали питання, пов'язані із затвердженням певного компенсаційного механізму, який буде використовуватися для відновлення справедливості та понесення покарання росією за розв’язану війну в Україні.

«Сьогодні справедливість стала тією цінністю, за яку українці сплачують найдорожчу ціну - своє життя. Україна стоїть, бореться, але Україна потребує справедливості. Я переконаний, що Рада Європи зможе зробити все, щоб справедливість зайняла своє достойне місце після завершення цієї війни»,"- звернувся до європейського колеги Руслан Стефанчук.

Зокрема, він перелічив конкретні кроки, запропоновані Україною, для втілення в життя механізму  компенсації завданих російською агресією збитків. 

«Це багатовекторне завдання. І першим з найбільш нагальних питань є заснування Реєстру збитків. Важливо зафіксувати всю шкоду, завдану Україні росією, як матеріальну, так і моральну.


Наступний важливий крок - започаткування Фонду компенсації збитків. Важливо погодити механізм, завдяки якому конфісковані активи рф будуть переходити у цей Фонд і накопичуватися. 

Третій пункт - створення Компенсаційної  комісії, яка безпосередньо прийматиме рішення щодо виплати компенсацій», - проінформував про план Голова Українського Парламенту, додавши, що також важливо не припиняти дискусії про створення спеціального трибуналу для росії, який зможе об'єктивно дослідити всі обставини справи й винести справедливий, неупереджений і законний вирок щодо країни-агресора.

На завершення розмови, Голова Верховної Ради України закликав Раду Європи й надалі грати провідну роль у втіленні вищезазначених кроків та висловив сподівання на позитивне рішення щодо їхньої підтримки у рамках 4-го саміту Ради Європи, який відбудеться у травні 2023 року.

«Для нас цінна участь Ради Європи у цьому питанні. Ми хочемо робити це у повній відповідності до європейських стандартів, щоб разом притягнути росію, як країну-агресора, до відповідальності, справедливого покарання і відшкодування усіх збитків, завданих Україні цією жахливою війною»,"- підкреслив Руслан Стефанчук.

Генеральний директор Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакумопулос  запевнив співрозмовника, що Рада Європи від початку російської агресії підтримує Україну і залишатиметься на її боці до нашої перемоги.

«Питання справедливості надзвичайно важливе сьогодні. Нагадаю, що воно складається з двох компонентів -  покарання для тих, хто скоїв злочини, і компенсації для тих, хто зазнав шкоди. І тут маємо працювати разом, щоб справедливість отримала перемогу у всіх частинах цієї справи», - підкреслив  Крістос Джакумопулос.

Він також запевнив українського колегу, що Рада Європи готова взяти на себе керівництво у створенні Реєстру збитків та підтримує започаткування Фонду для компенсації цих збитків та Компенсаційної комісії.

«У Раді Європи сьогодні відбувається активна робота  над складним процесом питання конфіскації, зв'язку конфіскованого майна із завданими збитками та компенсації за ці збитки. Працюємо над створенням додатку до нашої конвенції щодо запобігання, боротьби з відмиванням коштів, який би дозволив здійснювати таку конфіскацію без кримінального переслідування. Сподіваюся, що скоро ми матимемо повний юридичний  арсенал для того, щоб продовжувати цю важливу роботу», - розповів про напрацювання Ради Європи  Крістос Джакумопулос.

Насамкінець зустрічі він запевнив Голову Українського Парламенту, що на майбутньому Саміті у травні країни-члени Ради Європи основну увагу приділятимуть питанню притягнення до відповідальності росії за війну в Україні.

«Звичайно, провідну роль в цьому має відігравати Україна. І ніякі рішення щодо притягнення до відповідальності не будуть прийматися без участі України», - наголосив Генеральний директор Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.