На початку зустрічі Голова Українського Парламенту вкотре висловив вдячність особисто очільниці  Європарламенту та її колегам за потужну та сталу підтримку України протягом всієї війни. 

«Минулий рік в Україні був роком руйнувань, впевнений, що прийдешній рік стане роком нашої перемоги. Європейський Парламент, безсумнівно, перебуває на передовій підтримки України. І дякую, що цей рік ви — разом з Україною!», — зазначив Руслан Стефанчук.

Зокрема, він особливо наголосив на тому, що важливим проявом солідарності з Україною є ухвалення Європарламентом 17-ти резолюцій на її користь та підтримку, остання з яких — історична резолюція щодо визнання росії державою-спонсором тероризму.

Під час зустрічі основний акцент співрозмовники зробили на вже виконаних та подальших кроках України на шляху до повноправного членства у Європейському Союзі. Зокрема, Руслан Стефанчук розповів про зусилля України у виконанні рекомендацій Європейської комісії та роботі над адаптацією національного законодавства до європейського. У цьому питанні Голова Українського Парламенту звернувся до європейських колег щодо  підтримки у підготовці національної програми такої адаптації.

Також сторони обговорили ряд питань, де роль та рішення Європейського Парламенту мають вирішальне значення для майбутньої перемоги України у війні: новий пакет санкцій проти рф, зокрема необхідність зупинити їх обходження росією через треті країни; макрофінансову, військову та гуманітарну допомогу країн ЄС; участь Європарламенту у напрацюванні дієвого механізму конфіскації коштів агресора та відновлення за рахунок репарацій повоєнної України.

Спікери також обговорили нещодавно озвучені  пропозиції Китаю щодо так званого «мирного договору». Голова Парламенту України наголосив, що наша держава має свій мирний план — формулу  миру Президента України Володимира Зеленського, яку Україна закликає підтримати увесь демократичний світ.

Не оминули увагою учасники зустрічі й продовження міжпарламентського співробітництва, зокрема мова йшла про поглиблену співпрацю комітетів обох парламентів, про продовження реформування Українського Парламенту через формат «Діалогу Жана Моне», оновлення Меморандуму про співробітництво тощо.

«Допомога Європарламенту насправді безпрецедентна. Такого не було ніколи. І ми, як українські парламентарії, це дуже цінуємо. Особливо хочу зазначити Ваше особисте персональне лідерство, пані Роберто. Для українців це  — ознака Вашого великого переживання за майбутнє України, за її долю», — ще раз подякував Голова Верховної Ради України насамкінець зустрічі. 

Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола нагадала присутнім, що вона вже вдруге в Україні з початку війни й за цей час ще більше впевнилася у силі, мужності та витримці українського народу та Парламенту зокрема.

«Я хочу подякувати вам за ваші зусилля, зусилля парламентаріїв, лідерів вашої країни. За те, що ви показуєте таке лідерство, яке примушує нас, європейців, не тільки відповідати цим очікуванням, а навіть перевищувати їх», — зауважила Роберта Мецола.

Вона також запевнила українського колегу у подальшій активній роботі Європарламенту на підтримку України через ухвалення ще більш складних та важливих резолюцій і ініціатив.

Під час розмови Роберта Мецола особливо наголосила на тому, що вражена швидкістю і відданістю, яку продемонструвала Україна у роботі над рекомендаціями Європейської Комісії щодо членства в ЄС. Тому, впевнена Президентка Європейського Парламенту, Європейський Союз «має відповісти  рівноцінно на таку відданість і  готовність України працювати над своїм європейським майбутнім».