Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із делегацією представників Групи «Європейська Народна Партія» Європейського Парламенту на чолі із Президентом Європейської Народної Партії (ЄНП), депутатом Європейського Парламенту від Німеччини Манфредом Вебером.

Руслан Стефанчук подякував європейським колегам за послідовну позицію ЄНП у підтримці України під час повномасштабної війни, яку розв’язала росія на нашій землі. 

«Завдяки вашому лідерству і лідерству ЄНП питання України постійно перебуває на порядку денному Європейського Парламенту. І це велика цінність для нас. Ви перші сказали про необхідність отримання Україною статусу кандидата в ЄС. І сьогодні ми пишаємося тим, що прапор ЄС стоїть поруч з українським у нашому Парламенті», — зауважив Руслан Стефанчук. Він також наголосив на важливості послідовної позиції ЄНП і у питанні початку перемовин про повноцінне членство України в ЄС.

Голова Українського Парламенту відзначив потужну та непохитну позицію Європарламенту, як головної законодавчої інституції ЄС,  оскільки від початку повномасштабної агресії ЄП ухвалив 15 резолюцій на підтримку України. Зокрема, він подякував колегам-європарламентаріям за ухвалену днями резолюцію, присвячену річниці вторгнення в Україну з боку рф. За його словами, розставлені у документі  пріоритети «це справжній черговий бонус підтримки для України».

Окремо сторони зупинилися на євроінтеграційному напрямі України, початку перемовин про членство та майбутнє співробітництво ЄС та України. Зокрема, Руслан Стефанчук наголосив, що Україна налаштована показати максимальний результат у виконанні 7 рекомендацій до проміжної (усної) оцінки Єврокомісії навесні.

«Ми не просто чекаємо перемовин про подальше повноцінне членство в ЄС, ми готові здійснювати всі необхідні реформи для цього та активно працюємо над поглибленням інтеграції України в ЄС», — підкреслив він.

Крім того, учасники обговорили ряд важливих питань для посилення міжпарламентського співробітництва та підтримки України у війні із російським загарбником, як-от: фінансова та гуманітарна підтримка; посилення санкцій проти країни-агресора, особливо в частині їх обходження через треті країни; повну заборону російських пропагандистських ЗМІ; заборону видачі віз громадянам рф; репарації за рахунок коштів та конфіскації майна країни-агресора на користь України для відшкодування нанесених збитків; реформи на шляху України до НАТО та ЄС; відбудова та реконструкція України після війни із залученням представників європейської бізнесової спільноти. 

Особливу увагу сторони приділили різним аспектам міжнародної допомоги, особливо військової. Руслан Стефанчук закликав європейських колег застосовувати увесь свій авторитет, аби посилити та пришвидшити постачання зброї, нагальність якої є сьогодні для України питанням номер один.

Також Голова Парламенту України привітав голосування 9 січня 2023 року резолюції Європарламенту щодо створення спецтрибуналу за злочин агресії проти України.

«Такі рішення є основою для побудови міжнародної коаліції. Війна не буде  завершеною, якщо, крім перемоги на полі бою, не буде нашої спільної перемоги в міжнародних судах, де путін і злочинний режим рф мають отримати справедливі вироки. Ми маємо зробити все, щоб повага до міжнародного права збереглася. Тому що це — майбутнє нашої цивілізації», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Насамкінець зустрічі Голова Верховної Ради України закликав європейських колег продовжувати та посилювати свою потужну підтримку України, як майбутнього переможця та члена європейської сім'ї. 

«Парламент завжди відкритий для наших друзів. І ця війна показала, хто є справжнім другом. Саме тому ми — разом і обов’язково переможемо!», — наголосив Руслан Стефанчук.

Президент Європейської Народної Партії Манфред Вебер від імені колег висловив захоплення Україною та гордість за  Український народ.

«Нашим візитом ми демонструємо беззастережну підтримку Україні. Українці дуже мужні та неперевершені, і підтримувати вас – це наша принципова позиція, як європарламентаріїв», — підкреслив Вебер.

Він також запевнив українського колегу у подальшій роботі європейських парламентаріїв над посиленням санкцій проти країни-агресора та всіх необхідних кроках для наближення перемоги України у цій неспровокованій війні.

«Ситуація в Україні завжди буде важливою для нас, тому у вашій підтримці  Європа повинна бути єдиною,  сильною та  активною. Європейці дуже близькі з українцями та солідарні з вами у вашій боротьбі. І  я  сподіваюся на наш спільний майбутній успіх у сім’ї європейських народів», — наголосив Президент Європейської Народної Партії під час зустрічі.