Руслан Стефанчук подякував очільнику Уряду Іспанії за сміливість відвідати Україну у дні річниці повномасштабної війни росії проти України.

Також у особі Глави Уряду, він передав щирі слова подяки Уряду, Парламенту Іспанії та всьому іспанському народові за непохитну підтримку українського народу, зокрема в частині фінансової, гуманітарної та військової допомоги.  

«Будемо вдячні, якщо така підтримка продовжуватиметься, тому що для нас вкрай необхідним зараз є постачання нової технологічної зброї, боєприпасів до неї, танків, авіації, ракет дальньої дії та іншого озброєння, яке дасть можливість пришвидшити нашу перемогу», — зауважив Голова Українського Парламенту.

Крім того, сторони обговорили питання санкційного тиску на країну-агресора та посилення цієї санкційної політики, зокрема у частині ракетних та космічних програм, питань, пов’язаних з «Росатомом» та пропагандистською машиною рф.

Також під час зустрічі учасники зробили акцент на питанні справедливості та юридичної перемоги над рф, яка має понести повну відповідальність та отримати справедливі вироки у міжнародних інституціях за скоєні злочини в Україні.

Важливим етапом закінчення війни, за словами Руслана Стефанчука, є також ініційована Президентом України формула миру, яку Україна пропонує Іспанії підтримати та взяти патронат над одним із її пунктів.

Голова Верховної Ради України закликав іспанських колег на рівні Уряду та  Парламенту підтримати важливі для України рішення: визнати росію державою-терористом, визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом Українського народу, підтримати процес ізоляції рф на всіх міжнародних майданчиках та у всіх світових інституціях, зокрема таких як Велика двадцятка, Рада безпеки ООН чи Олімпійські ігри-2024; підтримати євроатлантичні та євроінтеграційні прагнення України.

«Я знаю, що Україну і Іспанію об’єднує дух переможця. І Україна буде чинити цей спротив до нашої перемоги. І Іспанія теж завжди йде до перемоги. Дякую вам. Слава Україні, слава Іспанії!», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Глава Уряду Королівства Іспанії Педро Санчес Перес-Кастехон своєю чергою зауважив, що Іспанія завжди буде поряд з Україною. Він нагадав, що  в Генеральній асамблеї ООН очікується голосування питання, що стосується України, визнання українського суверенітету та територіальної цілісності і засудження російської агресії.

«Ціла низка країн підтримують цю резолюцію, але всі ми разом маємо зробити ще більше, щоб показати країнам, які страждають від наслідків цієї агресії, хто є справжнім агресором», — зауважив Педро Санчес.

Він також запевнив українського колегу, що і Уряд, і Парламент Іспанії йдуть в одному руслі з Україною і роблять все від них залежне, щоб світ був союзником України.

«Минув рік і дехто забуває, в чому причина війни. Маємо нагадувати тим країнам, які, як ви сьогодні, в минулому страждали від імперіалізму, про наслідки такого панування. І ці країни мають бути вашими союзниками, союзниками України», — підкреслив Глава Уряду Іспанії.

Наостанок зустрічі він відзначив важливу роль Верховної Ради України у прийнятті реформ на шляху до членства в ЄС та закликав українських парламентаріїв не зупинятися на досягнутому, щоб пришвидшити процес і вступ України до європейської сім’ї.