Шановні члени Верховної Ради, ваші високоповажності, шановні друзі!

Для мене велика честь бути тут, в Києві. І дуже дякую за те, що запросили звернутися до цього шановного парламенту. Адже ви боретесь за правду, і в цьому є відмінність між вами і противником, тому що ви розумієте, за що ви б’єтесь. Україна б’ється за виживання, а ваш противник – за владу. В їх битві немає гідності. У вашій битві є поклик до свободи. Саме тому вони не можуть виграти, але можуть завдати болю.

І Іспанія, і Європейський Союз та багато союзників і друзів по всьому світу підтримують Україну, і ми будемо продовжувати підтримувати стільки, скільки це буде необхідно. Бо ви б’єтеся за вашу землю, за вашу незалежність, ваші люди б’ються за те, щоб відновити свої домівки, свою свободу. І водночас всі ви бороните те, що стосується всіх нас – наших прав як громадян.

Російська незаконна та невиправдана агресія кидає виклик нашим непорушним принципам, звичайним правилам: не нападай на сусідню країну, яка не нападає чи не загрожує тобі, політичні відмінності не виправдовують використання сили. Ці прості правила дозволяють нам жити в цьому світі, а російська агресія ставить під загрозу міжнародне право, в межах якого всі ми співіснуємо.

Саме тому ваша боротьба, ваша оборона – це і наша оборона. Іспанія допомагала Україні від початку вторгнення, ми надавали всілякий вид допомоги, надавали і зброю, і фінансову допомогу. Ми надали найбільший пакет гуманітарної допомоги, який ми коли-небудь надавали країні. І ми чудово розуміємо, що більше треба, більше допомоги, зокрема у вигляді військової допомоги.

І саме тому сьогодні я поінформував Президента Зеленського, що ми будемо збільшувати кількість військової допомоги. Зокрема, на додачу до інших постачань, ми незабаром надамо повністю боєздатні танки Leopard для підтримки вашої оборони. І в подальшому, якщо буде необхідно, ми зможемо відправити більше танків. У межах місії з військової допомоги ЄС Іспанія вже здійснює підготовку сотень українських військовослужбовців. Буквально минулого тижня ми почали підготовку 55-ти українських військовослужбовців, які опановують «Леопарди».

Ми плануємо збільшити постачання боєприпасів за рахунок спільних європейських заходів, до яких ми зараз закликаємо, адже єдність і тісне співробітництво виявляються дуже ефективними. Адже всі ці нові військові постачання та ресурси будуть об’єднані з ресурсами інших союзників, аби істотно підвищити спроможність Збройних Сил України по обороні та поверненню ваших територій.

Ваше вископоважносте, звичайно, ми допомагаємо у військовому напрямі, але не полишаємо і тих, хто є постраждалими. Між нашими столицями відстань у три тисячі шістсот кілометрів, ми – по той бік Європи. Незважаючи на цю відстань, понад 165 тисяч ваших громадян подолали цю відстань і прибули до Іспанії. Ми надаємо їм належний доступ до системи охорони здоров’я, до освіти та інших послуг, це наш моральний обов’язок. Але це і пам’ять про минулі події. 80 років тому сотні тисяч іспанців знайшли прихисток в інших європейських країнах, рятуючись від війни, частина з них прибула і до України. А тепер ми даємо притулок вашим людям, ми віддаємо належне отому уроку гуманізму.

Ваша високоповажносте, реалії того, що відбувається в Україні, для нас є очевидними. На жаль, не кожна країна бачить реалії такими, якими вони є. Саме тому дуже важливо говорити, спілкуватися з рештою світу, аби вони почули правду. Бо велика кількість країн страждають від глобальних економічних наслідків війни, й іноді вони схильні частково прислухатися до путінської «антизахідної» пропаганди. Ми цього не можемо дозволити, ми маємо боротися, аби правда перемагала, і ми це робимо. Ми закликаємо, ми боремося проти цих російських наративів під час міжнародних зустрічей. Ми також долаємо глобальні економічні наслідки цієї війни. Кілька тижнів тому Іспанія розпочала спеціальну програму по боротьбі з проблемами у глобальній продовольчій кризі. Ця програма має на меті допомогти країнам Африки та Близького Сходу, які постраждали від глобальної продовольчої кризи. Тож ми вітаємо зусилля України в тому, щоби допомогти країнам, які цього потребують, зерном.

Як ви знаєте, Іспанія буде головувати в Раді Європи протягом другої частини цього року. Ми не можемо забути, що Майдан і українська рішучість по приєднанню до Європейського Союзу стояли в основі цієї сьогоднішньої ситуації. І прагнення долучитися до країн-членів Європейського Союзу, воно передбачає приєднання до принципів демократії, свободи слова, свободи пересування та реалізацію суверенітету та інше.

Можливо, це було забагато для путіна, він не міг із цим погодитися, і саме тому він вирішив зреагувати у вигляді цього вторгнення, пояснюючи це лише своєю пропагандою. Сьогодні ми ще раз засуджуємо цю агресію, ми вітаємо ваше право на європейську мрію, так само, як і ми мріяли про це кілька десятиліть тому.

Саме тому ми рішуче підтримали у червні місяці надання Україні статусу кандидата на вступ [до ЄС], а тепер Україна здійснює наступні кроки у цьому процесі. Звичайно, треба чимало змін, чимало реформ, і робота цього скликання Верховної Ради буде надзвичайно важливою. Ви вже ухвалили кілька законів, і ми, безумовно, вітаємо ваші зусилля, ми вітаємо весь прогрес, який було досягнуто. І ми будемо супроводжувати Україну на шляху до повноцінної інтеграції, аби ваша мрія стала реальністю. Під час нашого головування ви можете розраховувати, що Україна завжди буде на порядку денному.

Ваші високоповажності, кілька місяців тому ми мали честь слухати звернення Президента України перед іспанським Парламентом. Він тоді нагадав нам про історію Пікассо, його картину «Герніка». Це чудова картина, яку Пікассо намалював під час Громадянської війни в Іспанії, і вона перетворилася на універсальний меседж проти жорстокості війни. І за життя Пікассо сказав, що «Герніка» повертається лише до вільної та демократичної Іспанії. На це знадобився час і страждання, але зрештою ми змогли забезпечити свободу, демократію та європейське членство. Тепер ви переживаєте найскладніші часи, але пам’ятайте, що ці найскладніші темні часи – завжди завершуються на світанку. Але ви не одні, ми з вами.

Ваше високоповажносте, вчора, перед тим, як я прибув до Києва, я мав можливість зустрітися з кількома українськими жінками-біженцями, які знайшли притулок для своїх родин в Іспанії. Я побачив силу і рішучість в їхніх очах, я побачив гордість і рішучість їхнього духу, я побачив надію і впевненість у їхніх посмішках. І на їхньому прикладі я хотів би відзначити мужність всіх українських жінок. І от коли я був з ними, я зрозумів, що ці жінки – вони є справжніми послідовницями Лесі Українки.

Ми дуже сподіваємося, що мир повернеться в Україну, що це трапиться дуже скоро, а ми допоки будемо турбуватися про ваших громадян, ми будемо турбуватися з усієї сили, використовуючи всі наші наявні ресурси. І я зараз говорю не тільки від імені Уряду, я говорю від імені всього іспанського суспільства. Я впевнений, що я зможу дуже скоро повернутися до мирної та процвітаючої України, яка буде говорити про прогрес та відбудову. Тим часом вся Європа пильно слідкує за вашою країною, ваша мужність надихає нас. Ваша справа – то наша справа, ми стоїмо разом.

І на завершення я хотів би згадати відомого українського поета Тараса Шевченка, який описав Україну як велику нову родину, родину вільних.

Тож мир Україні! Слава Україні! Дякую дуже!