Заява  членів глобальної парламентської мережі «United for Ukraine» (U4U) в межах візиту до України 23-24 лютого 2023 року з нагоди річниці повномасштабної російської агресії проти України

Ми, парламентарі, які представляють Комітети з питань закордонних справ, національної безпеки та оборони, та глобальну парламентську мережу «Об'єднані за Україну», які відвідали Україну у знак підтримки 24 лютого 2023 року:

Найрішучіше засуджуємо безпідставну і несправедливу війну агресії Росії проти України, незаконну окупацію українських регіонів, спрямовану на знищення української державності та українського народу, і ніколи не визнаємо незаконних спроб Росії анексувати частину української території, що мали місце з 2014 року. Ми повністю підтримуємо цілі України відновити свій суверенітет та територіальну цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів.

Ми віримо, що вирішальна перемога України є критично важливою для європейської та глобальної безпеки, а також для перспектив сталого миру на європейському континенті. Якщо Росія не буде знищена на полі бою в Україні цього року, її військова машина залишиться серйозною військовою загрозою, яка може зрости в більш масштабний конфлікт з усією Європою та зміцнити зусилля автократичних держав порушити глобальний міжнародний порядок, заснований на правилах. Ми переконані, що цього потрібно запобігти, в тому числі за допомогою збільшення військової та оборонної підтримки для України, санкційного тиску на Росію та її глобальних союзників, включаючи Білорусь та Іран.

Ми розділяємо погляд України, що необхідно зробити все можливе, включаючи надання своєчасної військово-технічної допомоги, щоб наблизити перемогу у війні. Ми вітаємо останні рішення наших урядів у цьому напрямку та закликаємо всіх партнерів надати Україні всі необхідні військові засоби для швидкої перемоги. Ми закликаємо продовжувати цей шлях та прискорити процес на основі розуміння, що постачання більш якісної та сучасної зброї є єдиним шляхом досягнення перемоги України, зменшення кількості жертв та пошкоджень інфраструктури України, а також створення основи для миру та стабільності в Європі.

Ми рішучіше засуджуємо тактику Росії, яка полягає у тероризуванні українських мирних жителів шляхом обстрілу житлових районів та критичної цивільної інфраструктури за допомогою артилерії, ракет та безпілотників у помсту за втрати на полі бою. Тому ми вітаємо вже прийняте рішення визнати Росію терористичною державою або спонсором тероризму, зокрема Парламентською Асамблеєю НАТО та Європейським Парламентом. Ми наполегливо прагнемо, щоб всі винуватці та спільники були притягнуті до відповідальності. Потрібно забезпечити повну відповідальність, зокрема, шляхом створення спеціального трибуналу за злочину агресію. Ми закликаємо прискорити юридичну конфіскацію заморожених резервів і активів Росії за кордоном для компенсації завданої шкоди Україні та українським громадянам.

Ми висловлюємо свою підтримку Мирній формулі, запропонованій Президентом України Володимиром Зеленським, як ефективному інструменту для завершення війни Росії проти України та встановлення всебічного, справедливого і тривалого миру та безпеки для всього світу. Ми закликаємо наші уряди взяті зобов'язання до його виконання та сприяти долученню до його реалізації міжнародних партнерів з усього світу.

Бачимо Україну частиною європейської та євроатлантичної родини, підтримуємо її майбутнє членство в ЄС. Ми, представники парламентів ЄС, закликаємо держави-члени ЄС підтримати Україну та її роботу, а також роботу Європейської Комісії з прийняття рішення про початок переговорів про приєднання України якомога раніше у 2023 році, щоб зміцнити підґрунтя для подальших реформ та відновлення.

Ми також очікуємо з великою надією на саміт НАТО у Вільнюсі та закликаємо країни-члени НАТО надати чіткі та міцні гарантії безпеки для України. Ми впевнені, що членство України в НАТО значно сприятиме безпеці Альянсу та допоможе російському суспільству остаточно позбутися імперських мрій, які Путін використовує для укріплення свого режиму. Це послужило б сильним сигналом, що Україна не перебуває у сфері інтересів Росії, а Росія не має права вето на розширення НАТО. Україна значно посилить Альянс та його європейський стовп, оскільки українська армія є найсильнішою та перевіреною в бою в Європі. Гарантії майбутнього членства України в НАТО допоможуть забезпечити сталий мир в Європі та будуть відігравати важливу роль у здійсненні демократичних перетворень в Росії. Тому членство України в НАТО підтримується російською демократичною опозицією.

 Об'єднані за Україну (United for Ukraine), 23-24 лютого 2023 року