У Парламенті України відбулася зустріч керівництва Верховної Ради України із делегацією об’єднання парламентаріїв держав-членів ЄС «United for Ukraine».

Участь у зустрічі, зокрема, взяли Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Голова Українського Парламенту подякував європейським колегам за черговий візит до України, як прояв сталої та потужної підтримки нашої держави протягом року повномасштабної війни з росією.

«Візити групи U4U — це вже подія і явище у наших відносинах. Дякую  кожному з вас за сміливість, що, попри небезпеку, ми збираємося разом та підтримуємо одне одного, Україну та Український народ», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він також додав, що об’єднання U4U — це потужний інструмент для просування у  національних парламентах рішень на підтримку України,  «формат, який показав свою життєздатність і дає можливість сьогодні нам працювати заради перемоги». 

Під час перемовин сторони обговорили ряд нагальних питань щодо поточної ситуації в Україні та можливих рішень на користь нашої держави для її перемоги у повномасштабній війні із росією.  Зокрема, мова йшла про посилення вже існуючої так званої «танкової коаліції» держав світу для забезпечення військової допомоги Україні та підтримку європейськими парламентами створення «авіаційної коаліції».

Також Голова Верховної Ради України закликав європейських колег до лобіювання у своїх національних парламентах важливих політичних рішень для України, як-то: визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу; визнання рф державою-терористом; створення спеціального трибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочин агресії; посилення санкційної політики проти рф; використання заморожених та конфіскованих активів росії для відбудови України; блокування членства та присутності рф на всіх міжнародних майданчиках та інституціях; підтримка та патронат над пунктами формули миру Президента Володимира Зеленського; адвокація щодо членства України в ЄС та НАТО.

«Формат нашого з вами спілкування — це прояв великої підтримки та спільності усіх, хто поділяє цивілізаційні цінності, що  об’єднують нації і народи Європи та світу. Українці сьогодні на вістрі відстоювання цих цінностей, платять надзвичайно жахливу й велику ціну. Але ми бачимо, що ми – не самі. Разом ми переможемо!», — наголосив насамкінець зустрічі Руслан Стефанчук.


Голова Комітету у закордонних справах Сейму Литовської Республіки Жигімантас Павільйоніс, від імені парламентаріїв об’єднання, наголосив на тому, що члени групи готові до потужної промоції України на європейських майданчиках та у своїх національних парламентах. 

«Зброя, зброя, зброя… Так швидко, як це можливо. Також ми будемо підтримувати ваше членство в НАТО, це треба зробити якомога скоріше. Ми маємо 15 делегацій і це дуже важливо у Європарламенті, тому що  є можливість лобіювати та приймати рішення, які потрібні Україні», — наголосив  Жигімантас Павільйоніс.

Колегу  підтримала Голова Комітету у закордонних справах Палати Громад Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Алісія Кернс, яка також закцентувала, що цивілізований світ буде поряд з Україною до кінця війни та особливо після її завершення.

«U4U готові працювати для Українського народу. Ми будемо вас підтримувати, тому що розуміємо: агресія і тероризм не приведуть до миру», — запевнила українських колег Алісія Кернс.