Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з Президентом Латвії Егілсом Левітсом.

«Пан Президент сьогодні виступає адвокатом України на міжнародній арені зі створення спецтрибуналу щодо злочину агресії росії. Щиро вдячні Егілсу Левітсу за його особисте лідерство у цьому питанні як Глави Держави і досвідченого юриста та правника», – наголосила Олена Кондратюк.

В Україні цінують президентську підтримку розслідування воєнних злочинів рф у Міжнародному кримінальному суді, позовів України проти країни-агресора в інших міжнародних судових інституціях, додала Віцеспікерка.

Водночас Егілс Левітс окреслив декілька сценаріїв створення спецтрибуналу: на базі ООН, за угодою декількох країн, або на базі ЄС чи Ради Європи.

Президент Латвії також висловив свою повну підтримку пришвидшеному вступу України до Євросоюзу. «Латвія докладає усіх зусиль для того, щоби переговори про вступ України в Європейський Союз розпочалися якомога швидше», – підкреслив Егілс Левітс.

«Верховна Рада України зробила усе від себе залежне на законодавчому рівні, аби створити умови для початку переговорів про вступ до ЄС вже у 2023 році», – сказала своєю чергою Олена Кондратюк.

 Віцеспікерка Парламенту України наголосила, що минулого року прийнято 35 євроінтеграційних законів. Було прийнято всі закони на виконання семи основних рекомендацій Єврокомісії щодо надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

Президент Латвії Егілс Левітс також висловив упевненість у тому, що Україна переможе у війні з російським агресором і стане одним із найсильніших членів НАТО. Він запевнив, що постійно тримає питання підтримки і наближення перемоги України у фокусі своєї уваги, піднімаючи його на всіх зустрічах та міжнародних майданчиках.